Terhesség végén járó kismamák ti kértek majd érzéstelenítést a szüléshez?
Én érzéstelenítő nélkül szeretnék szülni,mert az hogy a gerincem környékén szurkálnak engem megijeszt.
Anyukám mikor öcsémet szülte ő kapott és azóta nagyon fejfájós lett.Van egy ismerősöm aki mondja,hogy kérjek mert nagyon nagy fájdalom lesz de engem ez se rettent el!
Első szülés lesz.Nektek mi a véleményetek erről?
34 hkm
Bemásolom ide azt, ami egy másik kérdéshez írtam, közkívánatra, hátha érdekel valakit:
Kifaggattam a férjemet, egyelőre telefonon ...
Jó kis előadást tartott, a nagy részét nem is értettem, sok mindent nem tudtam megjegyezni, de amit sikerült, azt leírom:
Szóval a lényeg, hogy a szülészeti EDA abszolút kontraindikációja nagyon ritka. Ilyenek:
- tetoválás a beszúrás helyén (nem is gondoltam volna rá:-)
- bőrfertőzés, friss sérülés a beszúrás helyén
- nagyfokú és BIZONYOS típusú gerincferdülés
- BIZONYOS korábbi gerincműtétek, főleg a fém-beépítéssel járók
- véralvadási zavarok
- antikoaguláns kezelés (alvadásgátló szedése)
(utóbbi kettő viszont már magát a szülést is komplikálttá teszi, tehát eleve felkészítést igényel)
Összességében az abszolút kontraindikációk tehát nagyon ritkán fordulnak elő!!!
Hogy mikortól meddig adható EDA:
Általában megvárják, míg 2 ujjnyira kitágul a méhszáj, ennek oka, hogy amikor beadják a fájdalomcsillapító dózist, a méhszáj méhkontrakciók nélkül hirtelen tágul, így a magzatnál forgási-beilleszkedési zavarokat okozhat, így rossz helyzetben kerül a szülőcsatornába.
Az is elterjedt nézet, hogy 4 ujjnyi méhszájstátusznál MÁR nem kezdik el adagolni az EDA-t, mondván, hogy leállítja a folyamatot, ez azonban a férjecském tapasztalata és véleménye szerint nem feltétlenül állja meg a helyét ... Én magam végig kaptam, és bizony nem állt meg a folyamat, nagyon is szépen haladt.
Ő egyébként állítja, hogy a legfontosabb az lenne, hogy az illető aneszteziológus jártas legyen a szülészetben, és rendelkezzen megfelelő gyakorlattal - a legtöbb esetben ugyanis, amikor arról számol be az anyuka, hogy nem működött az EDA, csupán arról van szó, hogy nem kapott elegendő dózist, nem elég magasra (gerincszakaszba) kapta, és mindez az aneszteziológus bizonytalanságának, túlzott óvatosságának köszönhető.
Bénulástól pedig azért nem kell félni, mert azon a szakaszon, ahová beszúrják a katétert (1-2, vagy 2-3 csigolyaköz) már nincs gerincvelő!
Röviden ennyi, amit sikerült rögzítenem.
Ő állítja, hogy az EDA, megfelelően alkalmazva nemhogy nem lassítja, hanem egyenesen meggyorsítja a tágulást, a szülést - nálam mindenképpen így történt, mint írtam, az első Kisfiam burokrepesztéstől számítva alig 5 óra múlva a kezemben volt. És nem voltam kiborulva, volt erőm babázni ... Az más kérdés, hogy miután kiment az EDA hatása, a gátmetszés és a hatalmas aranyér miatt csillagokat láttam, de ez más lapra tartozik.
Kedves 14-es válaszoló, a hosszú leírásban benne van, hogy mi okozhat problémát EDA-val kapcsolatban. Azaz fájásgyengeség csak akkor lesz, ha:
1. rosszkor adják
2. az anesztes nincs igazán képben szülészetileg ...
Gabka, a férjem erősen aneszteziológus, pont ezért tudja, hogy az EDA NEM káros a magzatra. Ellenben kíváncsi lennék, Téged ki informált, talán az otthonszülesztő brigád??? Gondolom, nekik nincs tapasztalatuk és képzettségük érzéstelenítés ügyében ... Jól gondolom, hogy otthon tutira nem adnak EDA-t?
Köszönöm mindenki válaszát.Egyébként úgy tudom ahol én szülök ott nincs is vagyis előre kell lebeszélni ha kérni akarok.De én nem szeretnék akkor se.Bár még nem tudom milyen a szülés és a vele járó fájdalom mert első lesz,de ha más is "túlélte"szerintem nekem se lesz gond.
Majd arra fogok gondolni,hogy nemsokára meglesz a kisfiam.
Egyébként az EDA a varrásnál is hat még?
Kedves Gabka, végtelen butaságokat beszélsz. :))
Kérdező: az én férjem is orvos, kérni fogom az EDÁt. Nincsen veszélye, és én inkább hiszek a saját férjemnek, aki szakember, valamint valódi szülészeknek, mint bármi másnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!