Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Ti mit gondoltok erről?...

Ti mit gondoltok erről? (császármetszés vs. Szülés)

Figyelt kérdés

Egyik barátnőmmel beszélgettem nemrég, akinek van egy 1éves kisfia.

Előkerült a szülés téma, és ő kifejtette a véleményét, mégpedig azt, hogy szerinte akinek császármetszéssel jön világra a gyereke, az nem is igazi anya, olyan mintha nem is ő 'szülte' volna, mert nem szenvedett a gyermekéért!

Engem ez teljesen ledöbbentett. Azóta sem tudok magamhoz térni, hogyan mondhat valaki ilyet!

Vagy ezt sokan mások is így gondolják? Te hogyan vélekedsz?

2012. ápr. 11. 16:14
1 2 3 4 5 6
 11/53 anonim ***** válasza:
88%

Hát engem ez a dolog egyáltalán nem izgat de tényleg :)))3 bébit szültem simán, a második kettőnél a fejünk felett lebegett a császár mert haránt feküdtek és 4 kiló felettiek voltak jóval. de végül megkegyelmeztek az utolsó pillanatban megfordult mindkettő. Féltem a császártól mint műtéttől, de ugyanúgy a szüléstől is féltem. De az hogy igazi anya leszek e ha császárral születnek pont eszembe se jutott. Mivel hüvelyi szülésem már volt egy így azt legalább tudtam mivel jár, mikor tudok már önellátóan jönni menni stb, ezért mindenképp azt szerettem volna de ha másképp alakul akkor másképp alakul.

Ilyet meg hogy ki az igazi anya sose mondanék egy másik anyukának, főképp ha tudnám hogy császáros...de ha nem az, akkor se hiszen hozhat az élet bárkinek bármit.

Egyébként meg ha elsőt simán szülöm, másodikat császárral akkor elsőnek IGAZIBB anyuja leszek mint a másodiknak??? Jó nagy hülyeség:))

2012. ápr. 11. 16:37
 12/53 anonim ***** válasza:
49%
Azért mert nem akartam szenvedni ezért nem való gyerek????Hát megnéznék jó pár természetes úton szült anyukát hogy neveli a gyerekét/császárost is...semmi összefüggés ezek között...csak tudnám mit képzel az a nő/nők,akik ilyeneket leírnak.jól nevelem a gyerekem,szeretem és egy porszemnyivel sem vagyok kevesebb egyikőtöknél sem!!!!!!(akinek nem inge...)semmi hátránya nem lett a picimnek,mert császárral szültem.és igen,én akartam így..de ettől még nagyon is jóóó,még lehet jobb anya vagyok bármelyik "odamondogatós" anyukánál...
2012. ápr. 11. 16:41
 13/53 anonim ***** válasza:
77%
Én nem nézem le az olyan anyákat akik császárral szülnek, mert sok esetben orvosilag indokolt ( farfekvés, fájásgyengeség stb), de sajnos egyre több olyan nő van, akik jó pénzért elintézik hogy progis császárja legyen. Az egyik ismerősöm elintézte, kérdeztem hogy miért szeretné ezt... Azt hittem sírva fakadok a válaszán, ő úgy gondolja hogy nem szeretne szenvedni és hát a punciját is félti, mert az már nem lesz ugyan olyan neki. De ez még nem volt elég, amikor meglett a baba, kijelentette a kórházban hogy ő már pedig nem fog szoptatni és tápszert kért a babának... Na tessék, van ilyen is. :-(
2012. ápr. 11. 16:42
 14/53 anonim ***** válasza:
81%
a barátnődnek fogalma sincs mit beszél!!neki kellene elgondolkodnia!!!mi van ha lessz egy másik gyermeke és véletlenül császáros lessz akkor ő sem lessz igazi anya??,bennünk fejlődik mi óvjuk beszélünk a babánkhoz a pocakban,nem az fogjameghatározni a jó anyaságot hogyan születik meg a kicsi!!!!!!!!!!hanem ami utánna jön.
2012. ápr. 11. 16:52
 15/53 anonim ***** válasza:
79%

Én is progis császárt szerettem volna, aminek annyi az oka, hogy RETTEGTEM a szüléstől. De az orvosom nem egyezett bele, nyolc hónap alatt sem sikerült erről meggyőznöm. Attól, hogy valaki spontán hüvelyi úton, sürgősségi császárral, vagy tervezett császárral szül nem lesz sem jobb, sem rosszabb Anya!!! Ha kilenc hónapig hordja valaki a gyermekét, nem gondolom, hogy akár egy programozott császár miatt rosszabb anyává válna. De ha már itt tartunk: az Apa mitől lesz JÓ APA?????? Ő nem szül, nem szenved, sem így, sem úgy. Akkor???? Tényleg azon múlna a jó szülőség, hogy mennyit szenvedünk???

Hozzáteszem a végére mégiscsak sürgősségi sectio lett. Igaz, akkor, ott, abban a pillanatban bepánikoltam rendesen. De örülök, hogy nem kellett hüvelyi úton megszülni a gyermekemet.

2012. ápr. 11. 16:54
 16/53 anonim ***** válasza:
93%

Ha jók az információim a témában, akkor háromféle lehet a császár. Nem okoskodni akarok, csak leírom a tapasztalataimat. Több, mint egy hónapot feküdtem a terhespatológiai osztályon, sok esetet láttam.

1. Spontán. Nekem ilyen volt: elfojt a magzatvíz, görcseim voltak, és mivel még mindig a lába volt alul, azért előkészítettek a műtőre. Nem is próbálkoztak a természetes úton való megszüléssel.

2. Életmentő. Amikor természetes úton indul, de valami probléma történik. Pl. megakad a szülőcsatornában, leesik a gyerek szívhangja stb., ilyenkor gyorsan kell cselekedni, sokszor ezért altatják az anyát, mert az gyorsabb, mivel meg kell menteni a gyereket.

3. Programozott császár. Akikkel én találkoztam, nem passzióból, vagy a nyaralás miatt kérték, hanem mindenkinek egészségügyi oka volt (pl. mélyvénás trombózis, kettes és hármas ikrek), hogy nem szülhettek természetes úton. És mikor már elég érett a magzat, akkor kitűznek egy napot a műtétre. De ha előbb akarna megszületni, akkor is császár lenne.

De ezek az anyák is szenvednek eleget, könyörgöm, ez egy hasi műtét! Hát akkor az mi, egy sétakocsikázás?!

Nekem is az lett volna, ha nem indul be előbb a szülés...

Én biztos, hogy nem választanám a császárt a szülés helyett, ha választhatnék, mert a császárt már ismerem. De van olyan orvos, aki felvágja, ha kérik, pedig nincs oka? Pénzért biztos...

De ez már egy másik kérdés.

2012. ápr. 11. 17:00
 17/53 anonim ***** válasza:
86%
Én mit meg nem adtam volna és adnék még ma is, ha simán szülhettem volna!!!! DE így legalább élek! Sürgősségi császárom volt, leszakadt a placenta, tényleg remek, amikor rohansz a kórházba, aztán utána rohannak veled a műtőbe majd a babáddal a PIC-re. Semmi "igazi" szülésélményem nem volt, és én ezt a mai napig nagyon sajnálom. DE már a terhesség alatt igen megszenvedtem a babáért, és nem hiszem, hogy azért, mert császárom volt rosszabba anya lennék. Kívánom a barátnődnek, hogy csinálja végig azt a terhességet, amilyen nekem volt, utána a sürgősségi császárt és akkor majd biztos megváltozik a véleménye!!!Azért a barátnőd elgondolkodhatna egy kicsit!!!
2012. ápr. 11. 17:52
 18/53 anonim ***** válasza:
72%
Én programcsászárral SZÜLTEM. A szemem miatt. De a sok szüléstörténetet hallva, megmondom őszintén, hogy ha a szemem nem lett volna nagyon rossz, én akkor is a császárt választottam volna, mert félek a fájdalomtól, félek, hogy kisebb a fájdalomküszöböm, mint azt gondoltam előtte. Egy barátnőm emiatt nem akar másik gyermeket, mert benne ez ilyen nagy negatív élményt okozott. Meg lehet engem kövezni emiatt, mert kimondom, hogy így érzem, de akárki akármit gondol vagy mond, ettől nem leszek rossz anya, jobban mondva NEM ETTŐL leszek jó vagy rossz anya, ez azért ennél összetettebb dolog. Engem sem altattak, csak gerincbe érzéstelenítettek, de születése után az arcomhoz rakták kétszer a kisfiamat magzatmázasan. Valakinek ez sem adatik meg. Bababarát kórházban szültem, ahol a nővér hozzáállása finoman szólva is érdekes volt. Velem volt a kisfiam, egy szobában, egy ágyban aludtunk, császár után ez is elég "fincsi", ahogy a hüvelyi szülés után kifáradva is egyéni, hogy ki zuhanna azonnal álomba és kit üdít fel azonnal a baba látványa. Ha a barátnőd egyszer véletlenül úgy járna, hogy császározni kell, akkor magát is leköpi és nem fogja magát jó anyának tartani??? Vagy amelyik anyuka idő előtt, esetleg félidőben szül, császározni kell, ő sem anya, mert nem tudta megszülni a barátnőd szerint? Vagy csak azokat nézi le, akik programcsászárosok? Vagy akiknek ezért vagy azért nem indul be a teje és nem tudnak szoptatni? Nekem kevés tejem volt, de szoptattam, amíg tudtam. Nekem az a véleményem, hogy nem egy csupa görcs anyára van szüksége a babának. És ha az anya tudja, hogy mitől lenne görcsös, vagy mi okozna neki lelki egyensúlyvesztést, és ezt el tudja kerülni, akkor tegye meg. Ha az anya úgy érzi, hogy a szülés fájdalmát megtapasztalva neki arra van szüksége, hogy attól érezze, érezhesse magát igazi anyának, akkor szüljön úgy, ha meg programot szeretne, akkor meg úgy. Mindkettőnek megvan az előnye és a hátránya, mindkettő kockázattal és fájdalommal jár, ha nem alatta, akkor utána. Nem lehet és nem is kell mindenkinek megfelelni, mert akkor az ember beleőrül. Ha kiegyensúlyozott a mama, attól lesz a baba is az, akárhogy is született. Az talán jobb, amikor az orvos beadja indokolatlanul az oxitocint, mert közli, hogy ő este 7-kor party-ra hivatalos és márpedig ő ott lesz?! Az segíti a babát? Vagy a sürgetve szülés? Vagy a beszólás, hogy: Ó, nem fájhat az annyira!-mondja egy férfi, aki talán még a menstruációs görcstől is elájulna... Ez is egy a sok társadalmi elvárás közül, hogy illik csak hüvelyi úton szülni, ha meg valamiért nem sikerül vagy eleve ez a kérés, akkor meg vagyunk kövezve, mint akkor is, ha nem jön a tej és nem szopizott 2-3 éves koráig a gyermek. Az igazi szülés ott kezdődne, hogy hús-vér embernek, nőnek, anyának tekintik a szülő nőt, akinek van beleszólása a saját szülésébe, annak menetébe, mikéntjébe, hogyanjába, hogy hagyják a saját tempójában szülni és legfőképpen hagyják születni a babát az ő kis tempójában, ahogy neki jó kifelé érkezni, nem csak a hátukra csapni az anyákat, aztán "nyomjon" kiáltással buzdítani a vajúdástól elerőtlenedett anyukát, kizárva, hogy esetleg felállhasson és a gravitáció a segítségére siessen, ha már végképp elfogyott az ereje. Messze vagyunk még ettől és keveseknek adatik ez meg, hogy úgy szüljenek, ahogy szeretnének, anyához, emberhez méltóan. Nem csak a szülés határozza meg az anyaságot, hanem főleg az az időszak, ami utána következik. Ha pedig van választásom, hogy egy kicsit is irányíthatom a szülésemet, mert így érezném mindkettőnket biztonságban, az hadd legyen az én döntésem, orvosi vélemény mellett. Ettől nem voltam és nem vagyok rossz anya, bárki bármit mond, hiszen nem akartam és nem is akarnék Neki rosszat soha, viszont hiszem, hogy Ő akkor van jól, ha én is jól vagyok, akár érzelmileg, akár fizikailag, mert a baba mindent át -és megérez. Szülni hüvelyi úton csak azért, mert ez a társadalmi elvárás, miközben én viszolygok tőle és esetleg negatív élményként élem meg és ez kihat a további életünkre is, szerintem nem jó. Nem kell egyetérteni velem természetesen. Én igyekszem elfogadni mindkét szülés melletti érveket és ellenérveket és elfogadni a másik véleményét, egyúttal tiszteletben is tartani, és anyaként, nőként ugyanezt várnám az anya -és nőtársaimtól. Anyaként egy cipőben járunk, nem ellenségek vagyunk, akárhogy szültünk, szoptattunk, vagy nem szoptattunk, nagyjából ugyanúgy élünk, ugyanazok a problémáink, gondjaink vannak. Ha mi, anyukák nem tartunk össze, elfogadva, segítve egymást, akkor kik??? Elnézést, hogy ilyen hosszú lett. Szép napot!:) Zsanna
2012. ápr. 11. 17:59
 19/53 A kérdező kommentje:

A barátnőm nem a programozott császárra értette, hanem mindenkire, aki császárral szül. Valamilyen szinten szerintem ez a kijelentése most feltárta az inteligencia szintjét, máskülönben meg talán ezzel akarta nyomatékosítani, hogy ő mennyire megszenvedett a szülésnél.

A kérdést azért írtam ki, mert sosem csalódtam még ebben a csajban, de ez a mondata mély nyomot hagyott bennem, mintha akaratlanul is, de másképp néznék már rá ezek után, annyira bántott ez a kijelentése. Pedig én még nem szültem, nem állok egyik oldalon sem, csak egyszerűen sosem gondoltam, hogy van olyan ember, aki a szülés módja alapján ítél valakit jó, ill.rossz anyának. Szerettem volna tudni, hogy mások (ti) hogyan gondoljátok. Köszönöm az eddigi válaszokat.

2012. ápr. 11. 18:25
 20/53 anonim ***** válasza:
76%

Én tuti nem attól fogom magam anyának érezni, h fáj-e a szülés vagy nem. Ha császározni kell, akkor császározni kell! Ennyi! Erről nem az anya tehet.

Nekem sokkal fontosabb lesz az, h a baba egészségesen világra jöjjön, minth azzal foglalkozzak, h jajj ha nem természetesen szülök nem leszek jó anya, inkább szenvedek még egy kicsit - -" Röhejes na.

Nagyon buta és beszűkült látókörű a barátnőd! Tipikus olyan nő, aki el van ájulva magától, mert szült egy gyereket...biztos más nagy eredmény nincs az életében.

2012. ápr. 11. 19:04
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!