Ti mit gondoltok erről? (császármetszés vs. Szülés)
Egyik barátnőmmel beszélgettem nemrég, akinek van egy 1éves kisfia.
Előkerült a szülés téma, és ő kifejtette a véleményét, mégpedig azt, hogy szerinte akinek császármetszéssel jön világra a gyereke, az nem is igazi anya, olyan mintha nem is ő 'szülte' volna, mert nem szenvedett a gyermekéért!
Engem ez teljesen ledöbbentett. Azóta sem tudok magamhoz térni, hogyan mondhat valaki ilyet!
Vagy ezt sokan mások is így gondolják? Te hogyan vélekedsz?
Hát engem ez a dolog egyáltalán nem izgat de tényleg :)))3 bébit szültem simán, a második kettőnél a fejünk felett lebegett a császár mert haránt feküdtek és 4 kiló felettiek voltak jóval. de végül megkegyelmeztek az utolsó pillanatban megfordult mindkettő. Féltem a császártól mint műtéttől, de ugyanúgy a szüléstől is féltem. De az hogy igazi anya leszek e ha császárral születnek pont eszembe se jutott. Mivel hüvelyi szülésem már volt egy így azt legalább tudtam mivel jár, mikor tudok már önellátóan jönni menni stb, ezért mindenképp azt szerettem volna de ha másképp alakul akkor másképp alakul.
Ilyet meg hogy ki az igazi anya sose mondanék egy másik anyukának, főképp ha tudnám hogy császáros...de ha nem az, akkor se hiszen hozhat az élet bárkinek bármit.
Egyébként meg ha elsőt simán szülöm, másodikat császárral akkor elsőnek IGAZIBB anyuja leszek mint a másodiknak??? Jó nagy hülyeség:))
Én is progis császárt szerettem volna, aminek annyi az oka, hogy RETTEGTEM a szüléstől. De az orvosom nem egyezett bele, nyolc hónap alatt sem sikerült erről meggyőznöm. Attól, hogy valaki spontán hüvelyi úton, sürgősségi császárral, vagy tervezett császárral szül nem lesz sem jobb, sem rosszabb Anya!!! Ha kilenc hónapig hordja valaki a gyermekét, nem gondolom, hogy akár egy programozott császár miatt rosszabb anyává válna. De ha már itt tartunk: az Apa mitől lesz JÓ APA?????? Ő nem szül, nem szenved, sem így, sem úgy. Akkor???? Tényleg azon múlna a jó szülőség, hogy mennyit szenvedünk???
Hozzáteszem a végére mégiscsak sürgősségi sectio lett. Igaz, akkor, ott, abban a pillanatban bepánikoltam rendesen. De örülök, hogy nem kellett hüvelyi úton megszülni a gyermekemet.
Ha jók az információim a témában, akkor háromféle lehet a császár. Nem okoskodni akarok, csak leírom a tapasztalataimat. Több, mint egy hónapot feküdtem a terhespatológiai osztályon, sok esetet láttam.
1. Spontán. Nekem ilyen volt: elfojt a magzatvíz, görcseim voltak, és mivel még mindig a lába volt alul, azért előkészítettek a műtőre. Nem is próbálkoztak a természetes úton való megszüléssel.
2. Életmentő. Amikor természetes úton indul, de valami probléma történik. Pl. megakad a szülőcsatornában, leesik a gyerek szívhangja stb., ilyenkor gyorsan kell cselekedni, sokszor ezért altatják az anyát, mert az gyorsabb, mivel meg kell menteni a gyereket.
3. Programozott császár. Akikkel én találkoztam, nem passzióból, vagy a nyaralás miatt kérték, hanem mindenkinek egészségügyi oka volt (pl. mélyvénás trombózis, kettes és hármas ikrek), hogy nem szülhettek természetes úton. És mikor már elég érett a magzat, akkor kitűznek egy napot a műtétre. De ha előbb akarna megszületni, akkor is császár lenne.
De ezek az anyák is szenvednek eleget, könyörgöm, ez egy hasi műtét! Hát akkor az mi, egy sétakocsikázás?!
Nekem is az lett volna, ha nem indul be előbb a szülés...
Én biztos, hogy nem választanám a császárt a szülés helyett, ha választhatnék, mert a császárt már ismerem. De van olyan orvos, aki felvágja, ha kérik, pedig nincs oka? Pénzért biztos...
De ez már egy másik kérdés.
A barátnőm nem a programozott császárra értette, hanem mindenkire, aki császárral szül. Valamilyen szinten szerintem ez a kijelentése most feltárta az inteligencia szintjét, máskülönben meg talán ezzel akarta nyomatékosítani, hogy ő mennyire megszenvedett a szülésnél.
A kérdést azért írtam ki, mert sosem csalódtam még ebben a csajban, de ez a mondata mély nyomot hagyott bennem, mintha akaratlanul is, de másképp néznék már rá ezek után, annyira bántott ez a kijelentése. Pedig én még nem szültem, nem állok egyik oldalon sem, csak egyszerűen sosem gondoltam, hogy van olyan ember, aki a szülés módja alapján ítél valakit jó, ill.rossz anyának. Szerettem volna tudni, hogy mások (ti) hogyan gondoljátok. Köszönöm az eddigi válaszokat.
Én tuti nem attól fogom magam anyának érezni, h fáj-e a szülés vagy nem. Ha császározni kell, akkor császározni kell! Ennyi! Erről nem az anya tehet.
Nekem sokkal fontosabb lesz az, h a baba egészségesen világra jöjjön, minth azzal foglalkozzak, h jajj ha nem természetesen szülök nem leszek jó anya, inkább szenvedek még egy kicsit - -" Röhejes na.
Nagyon buta és beszűkült látókörű a barátnőd! Tipikus olyan nő, aki el van ájulva magától, mert szült egy gyereket...biztos más nagy eredmény nincs az életében.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!