Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Azt mondják, aki nem akarja...

Azt mondják, aki nem akarja vállalni a szüléssel járó fájdalmat, az nem rendes anya, nem rendes nő. Az EDA vagy a programozott császár csak a gyáváknak, az éretleneknek való. Szerintetek ez igaz?

Figyelt kérdés

Kedves gyakorisok, egy normaváltozásokat vizsgáló társadalomtudományi kutatás egyik munkatársa vagyok. A témáink az apás szülés, az otthonszülés kontra kórházi szülés, és a szülés természetes lefolyásával kapcsolatos elvárások. Olyan (provokatív, meglepő, csacsi) kérdéseket teszek fel, illetve a kommentekben olyan állításokat fogalmazok meg, amelyek a vizsgálati személyekkel, illetve a kórházi személyzettel készített interjúk során hangzottak el (tehát nem az én álláspontomat, vagy a kutatócsoport vélményét tükrözik).

A normák természete az, hogy igazodni kell hozzájuk, és ezt az igazodást a közösség erősen támogatja, míg a nem-igazodást bünteti. Épp ezért nagyon nehéz szóra bírni azokat az embereket, akik valamiért másként gondolkoznak, mint amit a norma előír. Ők kerülik a feltűnést. Az anonimitás azonban sokat segíthet, a gyakori kérdések közönsége pedig igen aktív és korrekt. Kérek mindenkit, aki megtisztel a válaszával, hogy ne fojtsa bele a szót senkibe azzal, hogy „te nem vagy normális!”, mert most nem az a cél, hogy valakit meggyőzzön, hanem az, hogy kiderüljön, milyen képzetek, elvárások, félelmek léteznek ezekkel a témákkal kapcsolatban, hogy pontosan mi is egy-egy norma tartalma, és hogy ezeket a tartalmakat ki mennyire ismeri.

Noha az anonimitás adott ezen a felületen, mégis hangsúlyozom, hogy minden akarva-akaratlanul a tudomásomra jutott személyes adatot bizalmasan kezelünk.

És természetesen minenkinek nagyon köszönöm a válaszokat!

2012. jan. 28. 17:04
1 2 3 4
 11/39 anonim ***** válasza:
91%
Aki annyira oda van a természetes fájdalomért,az a fogorvosnál is ellöki az érzéstelenítő injekciót, és ébrenlétben fájdalomcsillapító nélkül kéri a vakbélműtétet? Vagy ott már nem olyan kemény leány? Ha az orvostudomány eljutott arra a szintre ,hogy segíteni tud egy teljesen felesleges bár természetes fájdalom csökkentésében ,akkor ne legyünk már annyira középkoriak ,hogy ezt elutasítjuk. Vagy aki nem utasítja el az legalább élvezze mosolyogva, ne visongjon közben!
2012. jan. 28. 18:32
 12/39 A kérdező kommentje:

köszönöm!

akkor újabb vélemények: akik nem kérnek fájdalomcsillapítást, a saját testük felett gyakorolt kontrollra hivatkoznak. és arra, hogy csak így lehet igazán teljes az élmény. és hogy az átélt fájdalom hatására erősebb az anyai kötődés. olcsón akarja megúszni az, aki kihagyja.

a császárról mi a véleményetek? megvetendő az, aki császároztat, minden orvosi ok nélkül? hangsúlyozom, az indokolatlan császárról van szó.

(mármint orvosi értelemben indokolatlan. személyes véleményem szerint az épp elég indok, ha valaki retteg a szüléstől -- na, csak kiadtam magam :)

2012. jan. 28. 18:48
 13/39 anonim ***** válasza:
79%
Élmény? Nem tudom kinek élmény a fájdalom pár mazochistán kívül..Bár van egy mondás ,hogy a macska is élvezi ha farkánál fogva pörgetik ,mert olyan jó utána mikor végre abbahagyják:D A szülő- gyerek kötődés sem a fájdalom miatt alakul ki,ahogy már írták sokan a sufniban orvos nélkül megszült anyák dobják kukába a gyereküket.Persze nem mind,de valahogy a nagy fájdalom mégsem alakítja ki nekik a kötődést. A császárról az a véleményem ,hogy a gyereknek is kisebb stressz és az anyának is egyszerűbb. Nemhiába az a neve ami, "császár" .Régebben nem járt mindenkinek ez a módszer, ha úgy érezzük jónak ,használjuk ki ,hogy már nem kiváltság.
2012. jan. 28. 18:57
 14/39 anonim ***** válasza:
75%
Lehet, a falusi rosszindulatú vénasszonyok körében ez a norma, akik szerint másnak se legyen jobb, mint neki volt anno, de szerintem a kommentgeneráló kérdésed eléggé meghaladott, főleg annak tükrében, hogy 30% a császár aránya. Legközelebb azt kérdezed majd, hogy aki nem szoptat, az nem is anya?
2012. jan. 28. 19:08
 15/39 anonim ***** válasza:
68%

A programozott császárnak és az EDA-nak is megvan a maga létjogosultsága, a maga helyén. A gond az, hogy a kismamák hihetetlenül alultájékoztatottak arról, mi és miért is jó a kisbabájuknak és nekik is a szülés során. Ha minden nőnek elmagyaráznák, mennyire fontos, hogy -problémamentes esetben persze - a szülés minden beavatkozás nélkül, a maga tempójában mehessen végbe.

Egyébként magának a fájdalomnak a megélése is felkészülésfüggő. Ha tudja a kismama, mi, miért és hogyan történik benne, vele, ha zavartalan lehet a folyamat, akkor remekül elkezd működni a szervezet saját fájdalomcsillapító endorfinja.

Kétszer szültem mindenféle beavatkozás nélkül, teljes háborítatlanságban, otthon. Most várom a harmadikat és amellett, hogy persze én is tartok a szüléstől, a fájdalomtól, mint mindenki, tudom is így két szülés után, mire vállalkozom, ugyanakkor mégis boldogsággal várom, mert nincs a földön hozzá fogható élmény.

2012. jan. 28. 19:09
 16/39 anonim ***** válasza:
76%
És aki fájdalom nélkül szül, annak nem lesz utána ott az élmény? Egyébként az anyasághoz, mármint, hogy milyen anya, semmi köze. Ez kb. olyan, mint amikor azért titulálnak valakit rossz anyának, mert gyerek után is foglalkozik a külsejével.
2012. jan. 28. 19:12
 17/39 anonim ***** válasza:
82%
hm, tök jó élmény lehet, ha valaki szétreped, aztán összevarrják, mindezt érzéstelenítő nélkül...
2012. jan. 28. 19:15
 18/39 anonim ***** válasza:
100%

Bocsanat, de visszakerdezhetnek?

Miert baj, ha valaki NEM ker fajdalomcsillapitast szukes alatt? A hsz-ek 90%-a azokat nezi le, osanyazza le, bibliara hivatkozva, orvostudomanyra, stb. aki nem kert eda-t. Akkor, ha ennyire demokratikus itt mindenki, miert gaz, ha valakinek nincs RA szuksege?

Kedves kerdezo, ennek csak akkor van ertelme, ha tobb forumon is felteszed ezeket a kerdeseket. It a gyk-n is van egy bizonyos Norma, bizonyos kerdesekre nem is mernek a maskent gondolkodok valaszolni, mert nem akarnak felesleges vitat.

2012. jan. 28. 19:18
 19/39 anonim ***** válasza:
Bocsanat AZ elirasokert, de telefonrol pi it nehez irni. Utolso voltam.
2012. jan. 28. 19:21
 20/39 anonim ***** válasza:
Szerintem nem rossz az, aki fél a fájdalomtól, ki vágyik rá? Én is baromira féltem szülés előtt, szerettem volna én is fájdalomcsillapítást, nem volt rá lehetőség. Végül minden jól alakult, nem fájt, nem tudom miért. Mindenesetre megkönnyebbültem.
2012. jan. 28. 19:25
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!