Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Császármetszés vs természetes...

Császármetszés vs természetes szülés?

Figyelt kérdés

Aki mindkettőt átélte melyiket választaná?

Illetve császár után mennyi idő felépülni? Hallottam olyat, aki császár után a gyermekét sem tudta felemelni megszoptatni úgy fájt neki és annyira le volt gyengülve.

32. héten sajnos még faros a gyermekem, és egyre többen ijesztegetnek vele, hogy császármetszésem lesz a végén ha hamarosan nem fordul be. :(

nov. 11. 21:24
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
81%
#9 vagyok. Azt hozzátenném, hogy ez nem riogatás. Mindkettőnek vannak pozitív és negatív oldalai is. És az is teljesen egyéni, hogy melyiket hogy éljük meg. Aki gyermeket vár azért ne úgy induljon neki, hogy majd valahogy csak kijön onnan. Szerintem érdemes egyébként mindkét eshetőségre felkészülni lélekben.
nov. 11. 23:24
 12/21 anonim ***** válasza:
85%
Császár...
nov. 11. 23:30
 13/21 anonim ***** válasza:
81%

2 programcsászárom volt. Ha választani lehetne sem szülnék hüvelyi úton, láttam mit összekínlódnak a gátsebekkel, vizelettartási nehézségekkel.

Nekem kb 2-3 napig fájt a seb élesebben, utána kezdett elmúlni. 2 hét múlva egyikkel sem éreztem már semmit. Vajúdás beindult mind a kettőnél, meggyőztem az orvost, hogy azt várjuk meg azért minimálisan- de fél órát se fájt kb.

nov. 12. 06:05
 14/21 anonim ***** válasza:
100%

Természetesre készültünk, majd kb 16 óra vajúdás után császár lett a vége. Az első felkelések nehezek voltak és az első fürdés, utána belejöttem. A lábam vizesedett be brutálisan, azzal több bajom volt, mint a sebemmel. A szobatársam természetesen szült, szaladgált lépcsőzött pár óra múlva. A másik szintén császáros volt, nem bírt felkelni, este válva toltuk el neki a csecsemősökhöz.

Valakinek a természetes a könnyebb, valakinek a császár. Szerintem a lényeg, hogy bárhogy is alakul, fogadd el, ne legyen bűntudatod. Jó egészséget! :)

nov. 12. 07:52
 15/21 anonim ***** válasza:
100%
Én most programozott császárt fogok választani. Első gyerekem természetes úton született, a második pedig, sürgősségi csm-el. Most 1,5 év telt el, megint terhes vagyok és maradok a program császárnál. Bár, jobb volt a természetes szülés, de a komplikációk miatt választom a császármetszést.
nov. 12. 08:08
 16/21 anonim ***** válasza:
75%

Én ha "újrakezdeném", csak a természetest választanám.

Első természetesen lett. 7 óra vajúdás után meglett. Volt gátmetszés is. Ennek ellenére az aranyóra után úgy pattantam ki az ágyból, mintha semmi nem történt volna. Másnap már törökülésbe üldögéltem az ágyon, semmi bajom nem volt.

(itt 39hetesen fordult be a fiam, addig fenn állt a császár lehetősége is)

A másodiknál vajúdás alatt leesett a szívhang, azonnal műtő.

Maga a műtét nem fájt. De az első 3 napba magamat se tudtam ellátni, nemhogy a babát. 1hét után újra műtöttek, mert elfertőződött a seb. Belázasodtam, gennyedzett.

3 hét után tudtam azt mondani, hogy nem fáj.

nov. 12. 08:44
 17/21 anonim ***** válasza:
100%
Nem olvastam végig a válaszokat. Igaz, hogy én még csak egyszer szültem, sürgősségi császárral, de két dolgok tudok, és szeretnék tanácsolni :) az egyik, hogy sodródj az árral. Ezt úgysem tudod befolyásolni, de még ha be is fordul jó irányba, az orvos tisztje lesz akkor is eldönteni, hogy hogyan a legbiztonságosabb a születés módja neked és a babának is, de így vagy úgy, minden nőnek segítenek, és megszul, max 1-2 nap az eletedbol! :) a másik: ne adj arra, amit hallasz/olvasol. És nekem talán a legeslegtobbet ez segítette volna anno. Kb 13 hónapja volt a sürgős császárom, és én nagyon rosszul éltem meg, azért mert rengeteg szulestortenetet olvastam, és előtte abba kapaszkodtam, hogy nekem a rózsaszín szülés és felépülés fog jutni, na meg elhittem azt is, hogy a császár nem fáj. Nem, a lopikulat nem! :) NAGYON szenvedtem vagy egy hónapig. De talán ha előtte nem hittem volna el, hogy ennek nem kell fájdalmasnak lennie, egy kicsit legalább kevésbé érintett volna rosszul. És ezzel nem azt mondom, hogy te is szenvedni fogsz, akar így, akar úgy Szulsz, mert mindenkinek a fajdalomkuszobe, és a habitusa is más. Lehet, te könnyebben veszed az akadályokat. Egy biztos, ne legyenek illuzioid: ha csaszaroznak, az egy nagyhasi műtét, gondolj bele, hány réteget vágnak át, stb...ha meg természetes úton Szulsz, simán szakadhatsz, össze kell lent varrni, meg gatseb, stb..biztos fáj az is! De nem tudom, ezt nem tapasztaltam. Egy a lényeg: ez a fájdalom mulandó, és ott lesz melletted a gyermeked, aki mindenért kárpótol! :) csak bátran, nem lesz semmi baj, erős vagy! Minden jót! :)
nov. 12. 08:58
 18/21 anonim ***** válasza:
67%

Nyugat Europaban lakom, valaszthato a szules modja, csaszart kertem.

1 oraval a csaszar utan mar ettem a grillcsirket , 3 oraval kesobb setaltam, 12 oraval kesobb mentunk haza.

Kb. mintha mi sem tortent volna.

Aldom az eszem, hogy a csaszart valasztottam, mondjuk az volf az okom, hogy SOKKAl biztonsagosabb a babara nezve. Egeszsegugyben dolgozom, nyilvanvaloan lattam olyanokat amiket ti el sem tudtok kepzelni, nekem egyertelmu volt a csaszar.

nov. 12. 09:03
 19/21 anonim ***** válasza:
80%
Nekem csak császárom volt. Ballonos indítás + oxi, terminustúllépés. Sok óra vajúdás után műtöttek meg mert nem haladt a folyamat. 1 napos vajúdás után áldás volt a császár és nekem nem fájt. Mondták hogy rossz lesz az első felállás, de egyáltalán nem volt vész. Lényeg mindig egyenesedj ki és úgy járj bármennyire is rossz. Én még aznap törökülésben ültem (mert amúgy is így szoktam). Nekem nem fájt egyáltalán, vagyis inkább úgy mondom minimálisan. Most másodikat várom, de szeretném megpróbálni a természeteset megint, mert kicsit hiányérzetem van. Ha császár lesz sem fogom bánni, mert ha arra kerül sor annak oka van.
nov. 12. 09:44
 20/21 anonim ***** válasza:
83%

Programozott császárom volt kétszer, ha lenne 3. babánk, újra így döntenék.

Fontos különbséget tenni amúgy a sürgősségi és a programozott császármetszés között is, az is ég és föld szerintem. Előbbinél már ott vagy kimerülve, sokszor a poklok poklát jártad meg a vajúdás során, olyankor az idő is számít, tehát nem biztos, hogy pont ott lesz a seb, ahol kevésbé húzódik, nem látszik. Mentálisan sem pont "ott vagy", ahol kellene, kapkodnak körülötted, a te lelkivilágod másodlagos, hiszen vagy a babád életéért küzdenek, vagy mindkettőtökért.

Ezzel szemben a programozott császármetszésnél kb. zen állapotban voltam, előtte reggel Emla krémpakolást már a kezemre tettem, hogy ne érezzek semmilyen tűszúrást. Nyugiban voltunk a férjemmel, mindenki kedves volt és türelmes, a gerincérzéstelenítés is simán ment, pedig attól tartottam eléggé. A férjem végig bent volt a műtét során, a fejemnél, aranyóra alatt nála volt a baba.

Tudtam is, mire számítsak, nem az volt, hogy 20 óra vajúdás után ért a sokk, hogy azonnal műtő...

(megsúgom, rengeteg orvos is azon a véleményen van, hogy ez biztonságosabb a baba szempontjából)

nov. 12. 10:47
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!