Mik az előnyök és a hátrányok természetes és császáros szülésnél?
Császáros előnye: semmi
Hátránya: iszonyatos szenvedés utána nap, nem kapod meg a gyereked csak Isten tudja mikor, jobb esetben 6-8 óra után, én speciel pl 35 óra után láttam először, mert akkor engedték ki a posztoperatív őrzőből. Járni alig tudsz, adott egy hasi műtét, amiből alapvetően hetekig lábadoznál nyugodtan ha nem császár lenne, de itt mehetsz ellátni a gyereket azonnal, semmi időd gyógyulni. Gusztustalanul fogsz kinézni, itt katéter,ott drain cső, vérhigító nyoma tenyérnyi kék foltokkal mindenütt rajtad, Betadin a fél testeden stb, hajat nem nagyon moshatsz ideig, míg sima szülés után rendbe tudod magad szedni pár óra múlva. Fáj a hasad elől,mintha kiesnének a beleid, hátul a hátad a gerincérzéstelenítőtől, és üljél le így szoptatni.. gondolhatod. Megőrültem attól is tényleg, hogy nézek ki. A császárnak a kockázata ráadásul minden téren jóval nagyobb, az anyai halálozás aránya is 4*ese császár alatt a sima szülésének.
Nekem 4 napot kellett császár után bent lenni. Szexelni 6 hét után lehet mind a kettő esetben ha az orvos azt mondja a kontorollon minden oké.
Fájni ugyanúgy fog császár után is valszeg a szex,mert sok méh és hüvelyi probléma nem a szülés miatt van, hanem már maga a terhesség miatt. Illetve nyilván a császáros heged bitang érzéketlen és fájdalmas sokáig, ami ott van lent teljesen tehát nyilván ugyanúgy nem lesz kellemes.
Egyetlen előnye talán az, hogy ott nem vágnak meg nem tágulsz ;)
Először is, a császár nem szabadon választható. Ahhoz nyomós indok kell, hogy úgy szülj.
Nekem mind a kettő volt.
Első természetes szülés volt, gatmetszéssel. Indítastól 7ora volt, mire meglett a fiam. Az a 7 ora brutális volt. De utána kicsit fájt ottlenn, de nem volt vészes. Pedig kívül 4 öltés, belül hímzés lett.
Másnap simán mozogtam a kórházba, mire hazaértem teljesen jól voltam.
Hátrányát nem éreztem.
Második (rá 2 és fél évre) császar lett. Hiába indult természetesnek, nem jött ki a gyerek, császároztak.
Ott a vajudás ugyan ugy megvolt, egyedül a kitolás nem.
Utána 3 hét kellett, hogy ne fájjon a vágás. A sajat gyerekem ellátasa is fájt.
A 2.szülés után méhsüllyedésem is lett.
Szex mind a 2 esetben 6 hétig tilos! (Nekem pl csaszar után a 6 hét is kevés volt, 8 hetet vartunk vele, és fájt akkor is. Természetes után nem fájt 6 hét után.
De ezt csak én ereztem igy, valaki pedig a csaszarra esküszik.
Nekem mind a kettő volt.
Első természetes, este 21 körül mentünk be, éjfélkor már megvolt a gyerek, minden oké volt, hajnal 2-kor már törökülésben szoptattam az ágyon, aztán összeszedtem magam és reggelre már azt sem vettem észre, hogy szültem kb. Kaptam 2 császáros szobatársat reggelre, azok meg ott botladoztak meg sóhajtoztak, nem is értettem mit vannak úgy oda.
Második nekem is császár lett mert nem fordult be a gyerek a 39. héten sem, na hát akkor értettem meg mi bajuk volt. Nem gondoltam, hogy ilyen fájdalom létezik a világon és hogy túl lehet élni ilyen fájdalmat, többször hittem a műtét utáni 24 órában, hogy meg fogok halni, néha komolyan azt is már jobb opciónak láttam. Legalább egy hónap kellett mire igazán jobban lettem, szörnyen megviselt.
A sima után már letelt a 6 hét és kb azonnal szexeltünk, jó is volt. A császár után 3 hónapig nem mertem szexelni, egyszerűen rettegtem, hogy a lenti részeimet használni kelljen, aztán elkezdtük, kb 2-3 hónapig fájt és rossz volt utána jött helyre.
Inkább szülnék 10-et sorozatban természetes úton mint még egy császár.
Sürgősségi császáros voltam
Előnyei: még nem látom. Esetleg annyi, hogy lent érintetlen maradsz (van akinek számít)
Hátrányai: (nekem) nincs aranyóra. Nem lehetett ott a férjem. Kiszolgáltatott voltam. Nehezebb a felépülés. Nem foghattam meg egyből a lányom. Elvesznek az első közös órák.
Kb ennyi
8-as, miért függne a császártól az aranyóra? Vagy csak a sürgősségi császárra értetted?
Konkrétan tudok olyan esetről, hogy programozott császár után volt aranyóra 2017-ben egy vidéki kórházban. Tehát elvi akadálya nincs.
Indokolt császárnál mondjuk határozottan előny, hogy anya és baba is egészségesen (esetleg élve?) jön ki az egész műveletből, ami ellenkező esetben nem így lehetett volna.
Természetes szülésnél a bizonytalanság, hogy meddig tart még a szenvedés, mert bizony egy vajúdás nem jó buli, aztán van, aki 20+ órákig küzd, mire végre sikerül a babát kitolnia magából.
Amúgy én csak természetes úton szültem, nincs összehasonlítási alapom, de voltak császáros szobatársaim, hozzájuk képest lehet, hogy a vajúdás meg maga a szülés nekem tovább tartott, viszont amint kijött a gyerek, én már tökéletesen jól voltam, csak egy kicsit fáradt talán, ők meg felülni is alig tudtak, nemhogy a gyereket ellátni segítség nélkül. Én folyamatosan együtt voltam a babámmal, nekik pár óránként hozták szopizni, ez szerintem határozott előnye volt a természetes szülésnek és igenis hátránya a császárnak. Az ő szexuális életükről nem tudok, viszont az enyém a 6 hetes kontroll után egyből visszatért a normális kerékvágásba, érzésre/látványra nem változott a lenti régió semmit, és igazából olyan minden, mintha soha nem is szültem volna (leszámítva a 3 gyereket, akiktől már lassan ősz hajszálaim lesznek :D :D :D).
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!