Miért nem veszik sokan komolyan a gyermekágyas, szülés utáni időszakot?
Én úgy tudom, bárhol is olvasok utána, könyvekben, cikkekben, illetve szültem már egy gyermeket, hogy a gyermekágy során pihenni kell. Legalább 1 hétig szinte csak feküdni ajánlott (kicsi átmozgató mozgással) aztán még 2 hétig kb főleg ülni, feküdni, kíméletesen élni. Aztán még 3 hétig nyugisan létezni, még mindig pihenni. 6 hét (vagy ki hogy érzni) után lehet visszatérni a kb mindennapi dolgokhoz, de még mindig nem megterhelően.
Nyilván van, aki nem teheti meg, hogy pihenjen, nem róluk van szó.
Sokak már 3 naposan ugrálnak, emelgetnek, hősködnek. Annyit csinálnak, amennyit bírnak. Aztán kialakul méhsüllyedés, inkontenencia stb, később is lehetnek problémák.
Ti pihentetek sokat? Mit gondoltok erről?
2 és fél éve illetve 3 hónapja is szültem. Mind a 2 alkalommal elmondták, a házasélet, ülőfürdő és a tampon nem ajánlott (!) (Nem tilos...)
Azon kívül azt és annyit csinál a kismama, amit akar, amennyit bír, ami jólesik.
Nyilván szülés után 1 héttel senki nem áll neki mondjuk betonozni.
Én pl a kórházból hazajöveteli napon már főztem, pakoltam. Már a szülés napján teljesen jól éreztem magam, a többi kórhazas napon elmondani nem tudom, hogy unatkoztam. Megváltas volt hazamenni és valamit is csinálni.
Páran félre értettetek. :) Először is, nyilván van akinek egyszerűen nincs lehetősége pihenni, most nem róluk van szó.
Az 1 hét fekvésre meg írtam, hogy átmozgató tornával, kicsi mozgással. Első sorban az újszülött ellátása, szoptatás, pihenés, összebújás stb. javasolt. Vannak könyvek, külföldi szakirodalmak a témában.
Nem annyit kell csinálni, amennyit bír az ember ilyenkor, hanem a lehető legkevesebbet, annyit pihenni, amennyi jól esik.
Igen, akkor mind a 2 szülésem után félretájékoztatott 2 végzett neves orvos... mert te, akinek állítom semmi köze az orvosláshoz, te nagyon tudod mit kell csinálni 🤦♀️
11#
Kerdezo, aha igen, ez szép es jo, max ha egy gyereked van.
En egyedülálló anyakent, bizony császár utan második nappal (külföldön szültem itt császár utan másnap mehetsz haza) el kellett látni a másik gyereket stb. 1 het pihenés, max almomban.
Nem vagyunk egyformák.
Az egyik egy hónapig alig bír felkelni szülés után, a másiknak nem megerôltetô a gyerek ellátása mellett fôzni, mosni, takarítani.
És mindkettô rendben van!
Ezt kellene végre megérteni, és nem piszkálni senkit, mert nem úgy csinálja, ahogy szerinted meg a könyveid szerint kell.
Úgy is el tudtam látni a gyereket, hogy közben volt emergiám vasalni. Meg volt összebújás is. Meg átmozgató torna...
Semmi nincs kôbe vésve, és az “amennyi jól esik” pihenés elég tág. Neked az egy hetes fekvés, másnak meg más.
Engedd el
"Legalább 1 hétig szinte csak feküdni ajánlott (kicsi átmozgató mozgással) aztán még 2 hétig kb főleg ülni, feküdni, kíméletesen élni. Aztán még 3 hétig nyugisan létezni, még mindig pihenni. 6 hét (vagy ki hogy érzni) után lehet visszatérni a kb mindennapi dolgokhoz, de még mindig nem megterhelően."
Légyszíves linkeld már be, hogy ezt hol olvastad?
Én augusztusban szültem, három orvos is foglalkozott velem, de egyik sem mondott ilyet. Csak annyit mondtak, hogy nagytakarítást ne most csináljak, és ne sportoljak a kontrollig és addig ne legyen szex, amíg a gátseb meg nem gyógyult.
Valahogy kezdem azt érezni, hogy a nők mostanában a lustaságukat próbálják ezzel palástolni, na meg azzal, hogy folyamatosan kell egy segítő melléjük, mert egy szem pici baba miatt "még fésülködni sincsen idejük".
... Bár ki tudja, lehet, hogy csak én vagyok egy Wonder Woman, csak még nem tudok róla.
"Aztán kialakul méhsüllyedés, inkontenencia stb, később is lehetnek problémák."
Ha ez ettől alakulna ki, akkor szerinted miért küzdenek ilyen gondokkal olyan nők is, aki soha nem szültek?
Ezek mind a gyenge belső izomtónus miatt vannak, amit szépen meg lehet előzni intim tornával.
"Aztán kialakul méhsüllyedés, inkontenencia stb, később is lehetnek problémák."
Nekem lett méhsüllyedésem 2.szülésnél. elég durva. Ez nem a 6hét nemcsinaloksemmit elmaradása miatt jött elő, hanem a szüléstől magától. Ahogy a szülőágyról felkeltem, előreesett...
Mivel nem feküdtem 1 percet sem szülés után, hanem mozogtam, erősítettem, sőt a 4.héttől szex is volt (behatolás nélkül, az orgazmus csodákat tett ottlenn), a 6 hetes kontrollra visszahúzódott.
Ha most semmit nem csináltam volna, így 3 hónappal szülés után is lehet még fenn állna a probléma...
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!