Valaszoltok nekem es meseltek?
Terhes vagyok de nincs olyan noi szemely az eletembe akivel tudnek errol beszelni.
Angliaban elek igy annyira nem mnerek angolul beszelni a midwife al sem, meg jo par dolgot nem is ertenek.
Tapasztalatok akik angliaban szultek?
1.Ha elfolyik a magzatvizem akkor mar tutira mennem kell be a korhazba? Es ez milyen adag? Ha agyba megy el a matrac gondolom jol be azik. Mivan ha buszon ulok?
2. Vajudas fajdalmasabb vagy ez emberfuggo?
3. Ha 20 oraig vajudok akkor addig oitt ul a parom?
4.a babat egybol ram teszik? Vagy megtorlik esetleg furdetik?
5. Miket mondanak szuleskozben az orvosok?
6. Jo otlet hogy ott a parom mikir megszuletik es latja?
7. Kitagulhatol annyira hogy nem kell vagni?
8. Egybol szoptatni kell?
9. Adnak ra ruhat vagy mindent en viszek be?
10y milyen komplikaciok lephetnek fel?
11. Mennyire fogok tudni szules utan otthon pl. Allni? Menni? Nagyon gyenge leszek?
12. Tudni fogok ottthon csinalni valamit?
13. Mikor kell otthon furdetni? Es milyen gyakran kenegetni es mivel?
14. Mennyi ideig nem ajanlott vendeget fogadni? (Amugy is meg most foleg virus helyzetben)
15. Mikor vihetem ki? Es milyen gyakran? Hogy kapjon friss levegot?
Ahj egyebkent 1000 kerdesem van csak nem is jut eszembe meg sok lenne.
Tudtok meselni?
Nem kell rögtön kòrhazba szaladni ha elmegy a magzatvized. Csak akkor, ha nagyon vèrzel- többet, mint egy menstruaciò-, előreesik a köldökzsinòr vagy kakis a vìz. 24 òràn belül àltalàban beindul a szüles. Ha nem, akkor ajanlanak indìtàst, amit nem vay köteles elfogadni, ha a ctg jò lesz. Parod vegig veled lehet. Nem szoktak gatmetszest csinàlni. Rögtön adjàk a babàt, te fürdeted otthon. Vele mesz mikor vizsgàljàk. Nem azonnal szüles utan vizsgàljàk. Nàlunk a hallàsvizsgàlatot a sajàt àgyunknàl csinàltàk. Ha minden ok akkor 4-6 òràn belûl mentek haza. Ha kis gond van, akkor 24 òràn belül, nekünk ez volt. Mindent viszel a babànak.
Ha kis faid van sose hùzogasd a kukijan a bőrt, ès ne hasznàlj szelcsövet. Ezekkel ha lebuksz, elvehetik a gyerekd, mert bantalmazàsnak szàmìt.
Ha nincs komplikàviò, akkor kàdas szobàban szoktak szülni, szülèsznővel. Fontos, hogy mozogj , egyèl, igyal vajùdàs közben. Neked jàr a kòrhazi kaja, parodnak vinni kell. Reggeli nagyon kevès szokott lenni. Fontos, hogy kitolaskor ne feküdj le, nehogy megsèrülj. Sima vìzben èrdemes otthon fürdetni a gyereket.
Igaz én nem Angliban szültem.
De pár dologra tudok válaszolni.
Ha elfolyik a magzat viz akkor menj korházba, de lehet fájásokkal indul a szülés. Az hogy ruhát, illetve baba dolgot mit kell vinni ezt a korháza válogatja. Legtöbb korházba ha minden rendben van egyből oda rakják a hasadra és veled van.
Apuka addig veled lehet mig megnem szülsz. Fürdetni én minden este fürdettem, és minden pelus cserénél popsi krémet használtam, Komplikáció pl köldökzsinór a nyakára tekeredik. De szerintem ezekre ne is gondolj biztos minden rendben lesz. Levegőzés fontos attól is függ mikor születik a babád. Én téli babám 2 hét után vittem ki addig ablak nyitas ugy hogy fel volt öltözve, nyári babámmal meg amennyit tudtam kint voltam a kezdetektől. Latogatokat normál esetben kb 1 hét múlva virus miatt én most nem engedném.
Ha a köldökzsinòr a baba nyakàn van az nem komplikàciò....
Ha tartosan leesik a baba szìvhangja , elakad a vàlla, nem valik le a mèhlepèny, nagyon vèrzel szülès utàn, ezek lehetseges komplikàciòk. Ùgy lehet az esèlyüket csökkenteni, hogy nem piszkalnak bele a termèszetes folyamatba.
1.igen, ha elfolyik kórház. Vagy elönt teljesen vagy szivárog (ebben az esetben is be kell menni, ha nem az volt akkor hazaküldenek), ha buszon vagy, szerintem hívj mentőt.
2. Olyan mint a legrosszabb menstruációs görcs megsokszorozódva
3. Én 36 órát vajúdtam, végig velem volt a párom
4. Kórház függő, de általában ha minden rendben, akkor egyből a melledre teszik
5. Szüléstől függ, ha minden oké, akkor nem is nagyon fogsz vele találkozni
6. Egyénfüggő.. Ha nem akar mindent látni, ne erőltesd, vagy állhat a fejedhez
7. Persze
8. Ha minden rendben veletek, akkor egyből mellre teszik a babát
9. Kórház függő
10. Ezen ne agyalj, ne olvass rémtörténeteket neten sem
11. Ez is tőled függ. Császár után kell több nap felépülni, sima szülés után könnyebb
12. Miért ne tudnál? Egy újszülött általában alszik meg eszik
13. Nekem heti 2 fürdést javasoltak, persze ha nem lett nyakig ka**s, sima, meleg vízzel, nem kenegettem semmivel, köldököt sem (nekem így tanították a kórházban)
14.6-8 hétig és nem ajánlott agyonpuszilgatni a babát, egy sima herpesz is halálos lehet
15. 1,5 hetesen vittem ki először télen, 15 percre kb
Ha ennyire bizonytalan vagy, olvass a témában könyveket, nézz youtubeon róla videókat, van rengeteg.
1) inkább menj be mert az előkéazítést elég kellemetlen lesz végig csinálnod fájásokkal
2)a vajúdás életed legfájdalmasabb érzése lesz de lesz erőd és kifogod bírni
3)én 22 óráig vajúdtam, előkészítés után engedik be a párod (nekem akkor engedték be)
4)egyből rádteszik a kicsit (ha nincs semmi baj)
5)bátorítanak
6)igen
7)igen de kis eséllyel
8)engem mikor levittek a szobára a vizsgálatok után adták ide szoptatni
9)ez kórház függő meg kell érdeklődni
10)pl nem tágulsz
11)nem leszel nagyon gyenge,amit megszeretnél csinálni megfogod tudni de pihenni sokat kell az nagyon fontos
12)igen
13)ezt nem nagyon értem, kisbabara vagy magadra? Magadat semmivel nem kell kenni ülőfürdő meglesz tiltva
14)szerintem akkor fogadj vandéget ha már csillapodott a veszélyhelyzet..
15)én 1 hetesen kivittem napi 1-2 órát
1. Nem szokott azonnal elfolyni az összes, ha rendszeresek és erősek a fájások, lehet indulni, de pl. letusolni még általában van idő. Ha csúnya színű, barnás, zöldes, vagy véres, azonnal menni kell/mentő.
2. Persze, fájdalmas. Akkor is, ha kapsz fájdalomcsillapítót. Akkor a legrosszabb, amikor a legtöbb magzatvíz már elfolyt, és a gyerek a fejével feszeget belülről.
3. Igen, ott ülhet, masszírozhat. Nekem az elején még nem volt vészes, így közben elment megebédelni, hogy legalább neki legyen ereje.
4. Kórház- és esetfüggő. Az enyémnek le kellett szívni a torkát, meg is fürdették, de azért megkérdezték előtte, hogy szabad-e elvinniük.
5. Instruálnak, ötleteket adnak, hogy hogyan mozogj, milyen pozícióban tartsd magad, mikor kell nyomni, látszik-e a buksija, és közben nyugtatnak, tájékoztatnak, hogy tágulsz, ilyesmi.
6. Ez tőletek függ. Az én férjem kb. sokkot kapott, amikor"kirepült" belőlem a gyerek, én is csodálkoztam, nagyon látványos volt, ahogy a magzatburok pókhálószerűen "kilőtt", aztán jött egy nagy csattanással a baba az orvos kezébe.
7. Igen, de ez ritka, nem szoktak ezzel kísérletezni, inkább vágnak, hogy szebben gyógyuljon.
8. A szülésznő segít a babának és neked megtalálni a megfelelő szoptatási pozíciót. De nem kötelező, nem kényszeríthetnek rá, de az a hivatalos álláspont, hogy az előtej minden cseppjére szüksége van a picinek.
9. Adnak rá ruhát, elég később vinni saját ruhát.
10. Pl. vérzés, vagy ha nem tágulsz, nem bírod, rossz a szívhang, akkor császármetszés lehet belőle. A magzatvíz lehet mekóniumos, olyankor kapsz antibiotikumot. Elájulhatsz, hányhatsz, a babára tekeredhet a köldökzsinór, ami megfojthatja, ezt nem mindig látják előre. Lehet méhsüllyedésed utána, inkontinencia egy darabig. Kegel tornával szépen lehet dolgozni ellene.
11. Én miután hazamentem, már aznap ágyat húztam, egy 180x200-as matracot emelgetve. Ahogy összevarrtak, már nem fájt semmim. Szülés utáni napon vígan üldögéltem az ágyamon, leguggoltam, ha kellett, tudtam mászkálni. Meg is lepődtek rajta mások. Közvetlenül utána voltam nagyon gyenge a vérveszteség miatt, majdnem összeestem, alig bírtam elmenni az ágyig.
12. Persze, minden menni fog. Jó, ha pihengetsz, bár szerintem a baba miatt olyan sokat kell majd egy helyben ülnöd, feküdnöd, hogy már unni fogod.
13. Fürdetni? Általában minden nap szokták a babákat, mondjuk meghatározod, hogy este 6-kor fürcsi, és utána alvás. Ha piros, bekened popsikrémmel, ahol kicsípte a pisi. Ha lányod van, a szeméremajkakat ne kend be közvetlenül, mert összenőhetnek. Azt szokták mondani, betörölni se jó közéjük, de ha kakis, akkor muszáj. Lehet egy kis folyása is eleinte, azt is jó kitörölgetni, én pl. időnként olajos vattával mentem át rajta. A koszmót babaolajjal bekened, megvakargatod, fürdésnél lemosod. A köldökét alkohollal áttörlöd, hintőporozod, leragasztod. Azt ne érje víz.
14. Hozzánk jöttek azonnal rokonok látogatóba. Természetesen nem azért, hogy kiszolgáljuk őket, csak köszöntötték a babát, hoztak nekünk ennivalót, ajándékokat, sokat segítettek, meghallgattak.
15. Én minden nap kivittem kicsit mínusz 5 fokig. Jól felöltöztettem, kipárnáztam takaróval a babakocsit, betakargattam, képes volt órákig így aludni a teraszon.
Bocsánat, csak most olvasom, hogy Angliáról van szó, 7. voltam.
Ott úgy hallottam, nem nagyon háborgatják a kismamákat, inkább a természetre bízzák. Nyilván kérhetsz segítséget, ha gond van, de nem avatkoznak bele gátmetszéssel, és pl. a gyereket sem méregetik olyan szigorúan, jobban rá tud hangolódni a gyerekére az anya. Ott terhesen sincs túl sok vizsgálat. Illetve szülés után nem kell bent maradni, csak pár órát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!