Miért ítélik el azt, aki nem szoptatja a babáját, pedig tudná? Elvileg ehhez senkinek semmi köze.
Egyébként tény, hogy egyes csecsemősök úgy avatkoznak bele a szoptatásba, hogy az már felháborító. Pont a napokban írt nekem egy anyuka és elmesélte, hogyan lett a kisbabája már a kórházban komolyan sztrájkoló baba: nem adták oda a kezébe, hanem távolról szinte belenyomták a kis fejét a cicibe, tekergették, csipkedték, befogták az orrát, hogy attól majd biztosan kitátja a száját, ha nem kap levegőt... csoda, ha ezek után a picike üvöltött, ha anyuka kézbe vette? :( Most meg vért izzadhat szegény, amíg vissza tudja édesgetni a babáját a mellére és közben még a tejét is be kellene rendesen indítani, de szopi nélkül ez ugye nehezebb..
Szóval ilyen durva túlkapások is megesnek néha, amiken mindenki (még az is, aki nem ennyire szoptatás-fan) kiakad.
Viszont a másik oldalon azért azt is megértem valahol, hogy az eüsök élete se könnyű. Nap mint nap tucatjával találkoznak kevésbé motivált, értetlenkedő vagy éppen hisztis anyukákkal, akiknek a "megszelídítése" időnként elég nehéz feladat, sok erőt és türelmet kivesz belőlük. Persze ez egyáltalán nem mentség az időnkénti durvaságokra, főleg akkor nem, ha pont velünk vagy a mi gyerekünkkel kapcsolatban esik meg ilyesmi; de végső soron ők is emberek, nekik is lehet rossz napjuk, ezt el kell tudni fogadni. Csakhát ez sajnos néha rajtunk csattan, mert nekik mi vagyunk a "munkaeszköz".
22. szerintem sokkal rosszabb a társadalomnak, ha az ilyen szűk látókörű, általánosító (és még helyesen írni sem tudó) "szaporodik", és ezt a csodás "értékrendjét" szívják magukba a gyerekei a mindenható anyatejjel. Remélem értetted az iróniát.
Marhára nem attól lesz vki jó anyuka, ezt kéne már felfogni.
Tudod, nekem pl azért nem lesz időm és lehetőségem egész nap magamon lógatni a harmadik babámat, mert a másik kettőről is gondoskodni kell, a házat is rendben kell tartanom, és még dolgozni is fogom. Mert olyan rohadt önző dög vagyok, hogy be akarom fizetni a számlákat meg szeretnék nekik rendes ennivalót és ruhát. Mindezt azok után, hogy az első kettővel sem ment sajnos simán, pedig akkor még időm meg kedvem is lett volna.
A szoptatás sokkal kevesebb melóval jár, mint a cumisüvegek tisztántartása, fertőtlenítése, tápszer készítése stb. Gondolom azért felveszi mindenki a gyerekét néha, az idő alatt akár meg is lehet szoptatni!
Én is 2 kisgyerekkel vagyok itthon, nincs bejárónőm, nem vigyáz más a nagyobbra, mégis tudok szoptatni! Ezt csak arra írtam, hogy a szoptatás nem non-stop meló! Arról ne is beszéljünk, hogy az anyatej ingyen van, a tápszer drága!
Tényleg nem attól lesz valaki jó anya, hogy szoptat vagy nem, de már azért ismerjük el, hogy a szoptatás igenis a legjobb a babának, és nem is ördöngősség, ha kicsit utánanézünk a dolognak!
Kedves utolsó, neked gondolom vagy egy darab gyereked, akivel simán ment minden. Ha igen, akkor maradjunk is ennyiben :). Ha fogalmad sincs a 3 hét alatt csontsoványra lefogyó és egyfolytában síró kisbaba látványáról, és ezt kísérő lelkiállapotról, mert "olyan nincs, hogy nem tudod szoptatni", meg a teák meg a bogyók, stb, stb...
Tudom, hogy most nem csak és kizárólag ezekről az esetekről van szó, de olyan könnyen oktattok ki mindenkit, ti szerencsések... Én meg bocsánat érte, de igyekszem kiállni azokért, akiknek más megoldás hozza el a nyugalmat és az elégedett, szépen fejlődő babát. Ezek után tudod nem is volt nekem akkora meló a cumisüvegeket mosogatni, mint hogy éjjel-nappal csak hiába várjak a csodára, közben a gyerek éhezik és egyre csak fogy, és mindenki azzal cs.szeget, hogy de jó lesz az... A következő gyerekemet nem is hagytam éhezni, nyugodtan megkövezhet érte bárki.
Kedves utolsó!
Az első gyerekemmel megszenvedtem azért, hogy tudjak szoptatni! És!
Nem annak szólnak a soraim, akik nem tudnak szoptatni, hanem akik nem akarnak! De az sem érdekelne, ha nem beszélnének lekezelően a szoptatni akaró anyákról!
Ne vedd magadra, nem neked szólt, de hidd el sokan vagyunk, akiknek nem volt sétagalopp a szoptatás!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!