Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Az eszemre vagy a szívemre...

Az eszemre vagy a szívemre hallgassak? Többi lent.

Figyelt kérdés

Úgy érzem nincs elég tejem, korábban mindig feszültek a melleim szoptatás előtt,folyt a tej már előtte,vagy pl fürdéskor,és a babám minimum 90eket evett,130ig bezárólag.

Néhány napja viszont sosem lesz kemény a mellem,nem is folyik a tej,véletlenszerűen mértem 1-1 etetést,de általában csak 80-90 volt,de pl ma volt egy 50-es is.nem mértem mindent,így nem tudom mennyit evett a kisfiam,de nagyon parázok.Etetés után kicsit sír,de kb 20 msp-ig,és ma 10x tettem mellre,mert gondoltam így hátha beindul,iszom a teát,szedem a homeos bogyót,tudok még tenni vmit?

sztem a babám nem igányli már ezt a mennyiségű etetés számot,mert kb 2 hetes kora óta napi 8x evett,de az utóbbi másfél-2 hétben csak 6-7x,viszont 1x így lemértem egy 24 órás időszakot,és csak 600 evett,ennek az 1 hétnek meg is lett a következménye,mert csak 100 gr-ot hízott,ami úgy tudom kevés.De ha az eszemre hallgatok,akkor a pisis pelus által megnyugodhatnék,de úgy érzem,hogy vmi mégse frankó.ma már tápszert is csináltam,de mire kihűlt elaludt...sírás nélkül

a védőnő azt mondta,hogy nem hízhat minden héten olyan sokat...szerintetek?tehetek még vmit,hogy több tej legyen?vagy lehet,hogy zsírosabb lett a tej,és ennyi is elég?de akkor miért nem gyarapszik? 10 hetes a babám

2013. febr. 5. 22:19
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
100%

egy héten 100g hízás azért nem rossz,azt nem lehet mondani, hogy nem gyarapszik:)

De mintha magamat olvasnám...első fiammal mikor kb 3 hónapos volt,vagy 10 hetes ugyan ez volt.Csak ő a 200-250 ml helyett evett 80-90et.Hát totál kiakadtam!Én is egyből vettem elő a tápszert,de nem kellett neki.Puhának éreztem a mellem én is,viszont fiam nem igazán reklamált,nem értettem mi van.Aztán párom eltette a mérleget,mondta, hogy míg a pici hízik és elvan,addig nincs gond.És igaza lett, megnyugodtam és nem is kellett utána tápszert adnom.17 hónapos koráig szoptattam.

Nem igazán tudom mi volt,de szerintem te is nyugodj meg és adj magatoknak még időt.Ha van pisis pelus, és hízik a pici ill.nyugodt,akkor nincs gond.Amit tudok javasolni, hogy fejjél a szoptatások után,az sokat tud segíteni a helyzeten pár nap alatt!És ne add még fel szerintem!ez még egyáltalán nem tűnik veszett ügynek!

2013. febr. 5. 22:25
 2/15 frászkarikaborsó ***** válasza:
100%

A puha mell azért van, mert beállt a kereslet-kínálat és ez így normális. Csak addig telítődik keményre, amíg nincs meg az egyensúly.

Ha nem éhes a babád és van elég pisis pelus akkor ne aggódj! majd fog ő még többet is enni. Nekünk volt egy hét amikor csak 30 grammot hízott, én akkor kezdtem parázni, de rá következő héten meg 250-et. Akkor inkább elhatároztam hogy nem mérem, és csak azt nézem hogy egy boldog, kiegyensúlyozott baba sok pisivel, ő meg eszik és fejlődik a saját ütemében.

2013. febr. 5. 22:33
 3/15 Denisa W. ***** válasza:
Hányszor megfordultak ezek a gondolatok az én fejemben is, amíg kizárólagosan szoptattam a lányom, pláne amikor a hízása is megtorpant (átmenetileg)... Azt mondhatom a saját példámból kiindulva: igen, hallgass a szívedre. Sokszor nagyon kár túlagyalni a dolgokat, szoptatni kell és kész. Ahogy a babád jelzi, csak őt figyelve, és ha egyszer ő elégedett, akkor miről beszélünk? Amikor bizonytalan voltam, újra mellre tettem- és vagy evett vagy nem. Ennyi. És tényleg nem hízhatnak mindig nagykönyv szerint, ennél többet jelent a pisis pelusok száma, ahogy Te is mondod. Nyugodj meg, és felejtsd el a tápszert és pláne a mérleget! Hacsak nem akarsz rövid távom megőrülni... :) Próbáld meg lazán venni, a baba igényeit és jelzéseit nézni, és sokkal kevesebbet gondolkodni. Nekem sikerült így szoptatni 6 hónapig kizárólagosan, illetve azóta is még aktívan, igény szerint (1 éves múlt a babám). Ja, és nekem egyszer azt mondta egy tanácsadó, hogy akinek az első 4-6 hétben elegendő teje tudott termelődni, annál tulajdonképpen kizárt, hogy egyszer csak ne legyen elég. Én elhittem neki... :)
2013. febr. 6. 10:27
 4/15 xStefix ***** válasza:
100%

Csatlakozom! Kérdező, neked is ott van a "mélyben" az anyai ösztön, ami mindig megsúgja, hogyan is lenne a helyes... és látod: tudod, érzed is, hogy minden rendben van. Pontosan! ;)

A melled már azért nem feszül, mert most van pont elég tejed - eddig pedig azért feszült, mert több volt, mint a babád igénye! (Vagyis nem arról van szó, hogy eddig volt pont annyi és most lett kevés...) Beállt a kereslet-kínálat, ami jó, így kell lennie. Most már szoptatás közben termelődik a tejed nagy része, nem a szopik között és ez így "gazdaságos".

Igaza van az előző anyukáknak, csak "lazán", ösztönösen, a babádat figyelve csináld, úgy a legegyszerűbb! Biztosan lesz még fura helyzet, amit hirtelen nem tudsz majd hova tenni, de ha mindenkor úgy szoptatsz és gondozol, ahogy a babád kívánja, akkor biztosan átlendülsz majd a nehézségeken.

Sok sikert, csak így tovább!

(Ha pedig bármikor kíváncsi leszel a magyarázatokra, összefüggésekre is, olvasgasd bátran a [link] vagy [link] oldalakat, ezeken sok hasznos információt találsz.)

2013. febr. 6. 10:57
 5/15 A kérdező kommentje:

ok,köszönöm,a mérleget nem teszem el,de az etetéseket ezentúl nem mérem....

de még egy kérdés:ezt én is olvastam,hogy ha a 4-6.hétben van,akkor lesz,de gondolom nem évekig,szóval az mitől függ,hogy vkinek mondjuk 4-6-8 vagy akár később fogy el?meg úgy tudom nem is úgy,hogy este még van,aztán reggelre nincs,hanem mondjuk egy idő után csak már reggel,meg este lesz...az a hozzátáplálás miatt van?

ja,és még egy...eddig olyan 3-4-5 óránként evett,de tegnap már olyan elkeseredett voltam,hogy mikor tudtam mellre tettem,és ma is,így most főként ma 1,5-2 óránként eszik.azért egy idő után visszaállhatok a 3-4 óránkéntira?9kor van az utolsó etetés és 2kor kel,majd 3 órával később,szóval bírná magától,vagy ezzel most ezt elrontottam?

2013. febr. 6. 13:00
 6/15 xStefix ***** válasza:
79%

De, akár évekig is simán lehet elég a tej, ha igény szerint szoptatunk. Én több mint 3 évig szoptattam.

Ám, ahogy olvaslak, olyan érzésem van, hogy te nem egészen így csinálod ("mikor állhatok vissza a 3-4 óránkénti etetésre"). Azt tudd, hogy az órát nézve és ahhoz igazítva a szoptatást (ami sokkal több, mint etetés!) elég nehéz hosszabb távon fenntartani a megfelelő tejtermelést. Vagyis, pont az lesz a vége, amit kérdezel, jelesül, hogy "idő előtt" "elfogy" a tej. - Igen, mert a baba szopása generálja a tejtermelést, ahhoz igazodik a tej mennyisége.

Ha az anyuka nem a baba jelzései szerint szoptat (hol gyakrabban, hol ritkábban, ahogyan a pici szeretné), hanem bármi egyéb külső tényező szerint (pl. óra), akkor nagy az esélye, hogy hamarosan nem fog elegendő tej termelődni, mert a baba nem tölthet elég időt a mellen, nem szopik eleget. A tej ugyanis a kereslet-kínálat elve alapján termelődik: amennyit a baba szopik, annyi tej lesz.

Szóval ha minél tovább szeretnél szoptatni, javaslom, hogy ne az órát figyeld (legalábbis ne úgy, hogy x ideig nem engeded még szopizni a babád), hanem mindig őt figyeld és arra reagálj, amit ő szeretne. Ha 10 percenként kér, akkor is nyugodtan adhatsz neki; márcsak a megfelelő tejmennyiség miatt is. (De ezen túl is sok előnye van még, ha engeded, hogy a saját tempójában szopizzon.) Hidd el, hogy szépen be fogja magának állítani a mindenkori ritmust - ami viszont folyamatosan változni fog az első évben! Úgyhogy márcsak ezért se érdemes túlzottan ragaszkodni egy adott rendszerhez, mert mire belerázódsz, tutira jön valami fejlődésbeli változás. :)

Csak lazán, ösztönösen, a babára figyelve, őrá reagálva! Nem mindig olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik, de ha ezt sikerül elérned, sokkal egyszerűbb lesz az egész. :)

2013. febr. 6. 19:19
 7/15 A kérdező kommentje:
ok,köszi
2013. febr. 6. 19:49
 8/15 frászkarikaborsó ***** válasza:
xStefix általában nagyon okosakat ír, de ezzel az utolsóval személy szerint nem értek egyet. Én próbáltam az igény szerinti szoptatást, aminek az lett a vége hogy fél percig szívta, majd elengedte, rámvigyorgott, és onnantól nem kérte tovább. Persze mivel kb semmit nem evett, fél óra múlva már megint elfogadta, de ugyanez történt. Nálunk ezért az vált be hogy igenis nézem az órát, és hacsak nincs valami külön oka (lázas, vagy orvosnál voltunk és kell neki megnyugtatásként a szopizás, vagy annyira éhes hogy ordít - ez egyébként nagyon ritka), akkor a 2 órát kivárom két etetés közt és ha nyekereg vagy méltatlankodik, elterelem a figyelmét addig.
2013. febr. 6. 23:41
 9/15 frászkarikaborsó ***** válasza:

(de nem én pontoztam le. A válasz 47%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 80%-ban hasznos válaszokat ad.

# 6/8 Időpont tegnap 19:19 Privát üzenet Szerinted a válasz hasznos.)

2013. febr. 7. 11:32
 10/15 xStefix ***** válasza:
100%
Érdekesek ezek a pontozások. Pedig most is, mint mindig, ugyanazokat írtam le... Máskor meg egy csomószor magas százalékot kapok. Ehh, csak tudnám, most akkor hogy van ez. :)
2013. febr. 7. 21:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!