Miért van ekkora ellenségeskedés a szoptató és a tápszerező anyukák között?
36 hetes vagyok. Eddig úgy gondoltam, hogy fogok szoptatni, de ha nem megy/nem lesz elég tejem akkor fog tápszert kapni a babám. Erre van kitalálva.
De nagyon sok helyen olvasom, hogy aki szoptat az jobb anya, neki többet kap a gyereke, sokkal szorosabb lesz a kötelék. És aki szoptat, az lenézi azt aki nem szoptat, mert önző és "olyan nincs, hogy nincs elég tej".
Egyre jobban ráparázok erre :-(
Válasz: sajnos ez az ellentét volt, van, lesz. Ne foglalkozz vele, emelkedj felül. Én is így voltam mint te. Fiam hat hónapos koráig szopizott, utána tápszeres lett, magát választotta el. Voltak akik lesajnálták, de én azt mondtam neki: az én fiam semmivel nem lett kevesebb ezáltal, mint a tied, nem látom hogy kevésbé lenne szoros a kötelék, mint a tiétek.
Ennyi. Erre úgysem tudnak mit mondani a sokáig szoptatók. Szerintem, én legalábbis ezt vallom: a szoros kötelék nem mellbimbó-függő. A gyereket simogatással, szavakkal, kedvességgel lehet magadhoz szorosabban kötni, nem pedig "cicikével". Amelyik gyerek csak az anyja melle miatt kötődik az anyjához, azt az anyát én ugyan nem irigylem egy pillanatig sem :))
Osztom az első véleményét!
Ez annyiszor ki lett már tárgyalva,találhatnánk valami más témát amin lehet vérre menni!!! A császár kontra sima szülés kilőve!
Egyébként menet közben majd elválik,hogy kell vagy nem a tápszer. Nem kell ezen parázni. A jó anya nem a szoptatásnál kezdődik!!!
Akinek nem tetszik a kérdés, nem kell válaszolni.
Mint írtam, 36 hetes vagyok, ez foglalkoztat, érdekel mások véleménye. Lehet, hogy csak a hormonok dolgoznak :-(
A császár meg sima szülés nem értem, hogy jön ide. Tudtommal nem lehet császáros szülést "rendelni", csak akkor van ha egészségügyileg indokolt. Mellesleg anyukámnak mindhárom szülése császár volt, nagyon jó anya-lánya kapcsolat van köztünk.
Az a baj, hogy óriási tudatlanság van a témában. Sajnos a legtöbb anyuka, aki tápszerre kényszerül, azért jut oda, mert alig lehet értelmes felvilágosítást kapni a szoptatás mikéntjéről. Megkérdőjelezhetetlen tény, hogy nem az anyukának nincs teje, hanem baromi rossz tanácsokat kap és a szülése után sem úgy történnek a dolgok, ahogyan kell, így valóban oda jut, hogy nem tud szoptatni. Pedig szeretett volna.
A szoptató anyukák többsége elég jól tisztában van a dolgok mikéntjével és azon szokták felkapni a vizet, hogy hiába is mondják a jótanácsot, mindig van egy orvos, védőnő, szomszéd, akárki, aki hülyeséggel tömi a kismama fejét és az annak hisz. Sajnos az utóbbi évtizedekben egyrészt nagyon erős lett a tápszergyártó cégek befolyása (a doki is részesedést kap, aki felírja a tápszert) plusz nagyon elavult ebből a szempontból a gyerekorvosok és a védőnők képzése is.
Ha minden kismama megfelelő tájékoztatást kapna, ha szülés után ragaszkodnának az azonnali bőrkontaktushoz, az azonnali mellretételhez, akkor bizony alig-alig lenne olyan édesanya, aki nem tud szoptatni.
A tápszeres babák anyukái természetesen semmivel sem szeretik kevésbé a babájukat, mint a szoptatók, nem is ettől lesz jobb vagy rosszabb anya valaki. Csak azt sajnálom, mint szoptató anya, hogy nem mindenki kapta azt a támogatást a szopihoz, mint amit én is kaptam, mert nekem ezért nem volt soha gondom, nem pedig azért, mert előző életemben fejőstehén voltam. :-)
Szóval nem hiszem - illetve inkább jó lenne, ha nem így lenne - hogy a szoptató és a tápszeres édesanyák ellenségeskednek, csupán elbeszélnek egymás mellett, ezért nem is érthetik meg a másikat.
Ajánlom minden kismama figyelmébe a [link] oldalt. Ha amit ott olvasnak, készpénznek veszik, az életben semmi problémájuk nem lesz a szoptatással.
Köszönöm a válaszokat!
Akkor csak az én szememben tűnik nagy problémának a dolog. Itt is olvastam pár csúnya beszólást, meg a Bezzeganya oldalon is.
Próbálok másra koncentráni :-)))
Kedves 7. válaszoló, pont erről beszéltem... :-( Neked is bemagyarázták a hülyeséget, elhitted és kész, pedig alig néhány százaléka az a nőknek, akik nem tudnak szoptatni, méghozzá azért, mert valami rendellenesség van náluk.
Ha igaz lenne, hogy a nők fele nem tud szoptatni, kihalt volna az emberiség.
Érdekes, az állatvilágban szinte ismeretlen, hogy az anya ne tudna szoptatni (náluk tényleg csak az a pár százalék van, ahol genetikai vagy egyéb szervi probléma áll fenn). De ugye az állatnak hiába magyarázod a hülyeséget, ő csinálja, amire teremtődött: utódot hoz világra, szoptat. Az emberek is tökéletesen képesek voltak erre addig, amíg a túlmedikalizálódott és elferdített világ meg nem magyarázta nekik, hogy ez nem így működik.
NEM MINDENKI TUD SZOPTATNI. És elárulok valamit: a szoptass érettségéig klub szószólói miatt apad el a legtöbb édesanya teje, mert annyira ideges lesz a hülye szoptassszoptass merthanemszaranya vagy szlogenjük miatt, hogy pont emiatt kezd el szorongani és nyúl tápszerhez.
Ez sajna így van. Igenis van ellenségeskedés, aki nem hallotta még, nem tudom melyik világban él. Én sem örülök neki, de van ellenségeskedés. Amikor nekem apadt el a tejem, engem is mindenki butának nézett meg tudatlannak, meg felvilágosulatlannak, meg bénának. Persze azok, akik az idegeskedésig sulykolták a mindekitudszoptatni dumát. Nálam ez lett a probléma gyökere. Kiborultam pontosan attól, hogy mivel a szlogen szerint minden anya tud szoptatni, azt hittem, egyes egyedül én vagyok az a szerencsétlen, aki nem. Pedig nem vagyok egyedül, most már tudom!
A tej egy VÉGLEGES dolog. Az pedig, hogy kinek meddig tart és van-e, sok minden befolyásolja, többek között genetika, szervezet, és az persze, hogy ha valakinek sokáig sulykoják, a végletekig felidegesítik és önmagát fogja marcangolni. Lehet lepontozni, de nekem több árt okozott a vég nélküli sulykolás, mint hasznot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!