Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Mit tegyek, hogy ne legyen tejem?

Mit tegyek, hogy ne legyen tejem?

Figyelt kérdés

Nem szeretnék majd szoptatni és tudni szeretném,hogy mit tehetek az ellen,hogy ne legyen tejem.

Hány nap alatt tudom teljesen elapasztani?

Mit csináljak majd,hogy teljesen elapadjon?

2012. ápr. 14. 14:32
1 2 3 4 5
 21/45 anonim ***** válasza:
83%

A "cseszegetés" részét én sem értem... Kaptam én is az ívet rendesen, pedig én akartam, csak ha a fejem tetejére állok sem lakik jól a baba, kell a tápszer. És hálás vagyok a modern orvostudománynak azért, hogy van, és nyugodt szívvel adhatom a kicsinek. Nagyon sokszor gondolok arra is, hogy hagyom a fenébe ezt az egész szoptatást, ha már úgyis megszokta és elfogadta a cumisüveget meg a tápot is. De akármilyen bénán hangzik, nem tudok a bébinek "ellenállni". Egyébként pedig a bicska nyílik a zsebemben azoktól, akik másokat leszólnak / kioktatnak, mert másképp élnek, csinálnak dolgokat.

Arra azért készülj fel, hogy lehet utálatosak lesznek veled a kórházban emiatt, nagyon intézményfüggő a hozzáállás. Az első babámat napokig kellett éheztetni, mert nem adnak a babának tápszert, anyuka szoptasson... Azóta is "hálás" vagyok nekik, hogy besárgult és lefogyott a kicsim. A második babó ezért már 2 napos korában jól volt lakva a kórházban (egy másikban) táppal, és úgy voltam vele, hogy majd meglátjuk hogy alakul, melyik megoldás lesz jobb mindkettőnknek. Egyelőre vegyes. Ezt csak azért írtam le neked, mert bár én szerettem volna, ha nem kell tápolni a bébit, abszolút átérzem a te oldaladat is, mert sokszor tényleg a hátam közepére se kívánom, főleg mikor ezer dolgom van és rohanni kell mindenfelé.

Ha már eldöntötted, és mégis dőlni fog a tej, akkor kérj gyógyszert, és ne foglalkozz a rosszallással. Az is ugyanezt kapja, aki akar csak épp nem tud szoptatni. Ilyenek az emberek.

2012. ápr. 14. 20:19
 22/45 anonim ***** válasza:
87%
Tarts ki a döntésed mellett,ez a legfontosabb!Te ettől semmivel sem vagy kevesebb,és higyjétek el,nagyon sokan vagyunk/voltunk így,csak könnyebb a "jaj,nem volt tejem,pedig mindent megtettem volna érte" duma.Két hónapig szoptattam,nekem nem volt jó,nem szerettem,utáltam,gyűlöltem,és kellemetlen volt.Csak a gyerekemért csináltam miközben EMIATT voltam boldogtalan!Tök jó az anyatej,de mondjuk biztos sokkal jobb lett volna ha emiatt nem készülök ki,hanem azt teszem amit akarok (illetve amit NEM akarok!!Tessék aztán lehet lepontozni hiszen itt mindenki egy szuper-anya,mindenki tökéletes mindenben!!!!
2012. ápr. 14. 21:59
 23/45 anonim ***** válasza:
27%
Aki a linket irta az vagyok.Most én nem rossz szándékból irtam sem h két éve szoptatok,sem a linket.Tanulságból. Ha igy gondoljátok,hogy nem volt hasznos...
2012. ápr. 14. 22:18
 24/45 anonim ***** válasza:
55%
Tény hogy nem ezek a hónapok alapján dől el elsősorban, milyen anya leszel. Azonban ezzel alapozod meg anya-gyermek kapcsolatát. Nem csak az anyatej vs. tápszerről van szó. Mielőtt véglegesen döntést hoznál, legalább annyit tegyél meg, hogy néhány pszichológiai, gyermeknevelési és kísérleti könyvet átnézel. Ég és föld a különbség a későbbiekben (óvodás, iskolás, felnőttkor) akiket szoptatott az anyjuk vagy sem. (mentálisan, értelmi fejlődés, problémamegoldó képesség). Esetleg, ha mindenáron ragaszkodsz a döntésedhez, annyival javíthatsz a helyzeten, hogy amikor cumisüvegből eteted, öltözz le, hogy legyen meg a bőr kontaktus. És ne hagyd másra az etetést! Ez legyen csak a kettőtök meghitt pillanata. Ez is nagyon sokat számít! Sok sikert kívánok!
2012. ápr. 15. 06:31
 25/45 anonim ***** válasza:
75%
Ó a nagy francokat,már elnézést.Engem szoptatott az anyám,férjemet nem,semmivel sem hülyébb,butább,elmaradottabb,mint én!Mit gondoltok már,hogy az anyatej az valami csodaszer?????
2012. ápr. 15. 08:53
 26/45 anonim ***** válasza:
63%

25. KÖSZI! Én is ezt akartam írni.

Anno mindent megtettem, hogy szoptathassak, és nagyon pártolom a szoptatást. De azért ne gondolja már senki, hogy varázsszer!

Jönnek a bölcsőhalállal, aminek az okát máig senki nem tudja, de volt valaki, aki nem szoptatta a babáját, és az meghalt. Borzasztó, és szegény anyuka biztosan hibáztatja magát, mindennel összefüggést keres, így a szoptatás hiányával is. De az a baba nem ezért halt meg:(

Az meg, hogy okosabbak a szoptatott babák... hát... ez már tényleg butaság.

2012. ápr. 15. 10:16
 27/45 xStefix ***** válasza:
73%

Kérdező, bár magam nagy szoptatáspárti vagyok, mégsem akarlak téged meggyőzni, ha ennyire határozott vagy. Nem egyszerű ám:), de igyekszem tiszteletben tartani az álláspontod, mert valószínűleg van valamilyen okod, hogy így érezz.

De, egyetlen dolgot leírnék még, ha megengeded; és ha szükségét látod, esetleg mérlegeled is pro vagy kontra: a tápszer valóban nem méreg, ebben abszolút igazad van! (Nagy szerencse, hogy nincs így, mert sok baba lenne bajban nélküle...) Viszont, ha a szoptatás minden más "sallangjától" el is tekintünk és csakis az anyatejet magát nézzük, utóbbiban 3x annyi tápanyag van, mint a tápszerben (mind változatosságát, mind mennyiségét tekintve; a természetes minőségről nem beszélve). Vagyis, megfordítva, a tápszerben mindössze 1/3-annyi tápanyag van, mint az anyatejben..! És ez azért elgondolkodtató arány, még akkor is, ha a tápszert valóban az anyatej pótlására találták ki. (Én nemrég jártam egy szoptatási szakmai tanfolyamon és bár 4 éve foglalkozom a témával, ez nekem is új és megdöbbentő információ volt, komolyan.)

Illetve, sajnos ma még nem létezik olyan tápszer (és valószínűleg nem is fog), ami az anyatej immunológiailag és biológiailag aktív összetevőit akárcsak mesterségesen is utánozni tudná. Igaz, hogy a gyártók igyekeznek ebből a szempontból is újítani (ami megint dicséretes dolog); biztos találkoztál már a pro- és prebiotikumokat is tartalmazó tápszerek reklámjával. Azonban az így dúsított tápszerek is csak néhányféle jótékony törzset tartalmaznak jelenleg, szemben az anyatej végtelenül sokoldalú (és folyamatosan változni képes!) összetételéhez képest...

Vagyis, ha most mindezt végiggondolod, akkor teljesen objektívan is azt láthatod, hogy a tápszer sokkal kevésbé jó, mint az anyatej. (Nem méreg, nem káros, de nagyságrendekkel kevesebbet "tud".) Márpedig biztos vagyok benne, hogy mindnyájunkhoz hasonlóan te is a legjobbat szeretnéd adni a babádnak. És tudod, amíg van valakinek választási lehetősége, addig az anyatej a jobb választás, mint a tápszer. (És ezt nem én vagy a szopipártiak mondják - ezt a szimpla tények támasztják így alá.)

Tényleg őszintén írom neked, hogy nem áll szándékomban ezzel sem meggyőzni téged, mert valóban, mindenkinek a maga döntése, hogy szoptat-e vagy sem. Viszont, teljesen függetlenül az "üzenő" személyétől vagy hozzáállásától, mindenkor tisztában kell lenned vele, hogy a te születendő babád fejlődésének az érdekét is mindenképpen az anyatej szolgálja leginkább.

Ha neked magadnak averzióid vannak a szoptatással kapcsolatban, az egyrészt megérthető, másrészt esetleg javítható is (ha szükségét érzed); de bárhogy is legyen, a babádnak ettől függetlenül is nagy szüksége lenne az anyatejre, hogy mindazokat az előnyöket ki tudja élvezni belőle, amit más szoptatott/anyatejes babák is.

És igen, részben igazad van neked és a többieknek is, hogy néha már talán túl van "lihegve" a szoptatás témaköre; de ez biztosan nem lenne így, ha akár az anyatej, akár a szoptatás nem lenne ennyire értékes kincsünk nekünk, anyukáknak. Olyat tudunk ezáltal adni a gyerkőceinknek, amit senki és semmi más nem képes, és ezt az "ajándékot" őrizni érdemes, amíg tudjuk.

Nade nem akarok nagy szavakat használni és nem is tartom célszerűnek a "tukmálást".. de ha úgy érzed, azért gondold végig ezeket a dolgokat még egyszer, mielőtt végleg döntenél. Tudod, a végszó nemcsak önmagadra lesz hatással, hanem a babádra is, sőt, rá még inkább... és a legjobb döntésre törekszel te is, ebben biztos vagyok. :)

Kellemes babavárást neked!

2012. ápr. 15. 18:18
 28/45 anonim ***** válasza:
79%

Nem szeretek valaszokra valaszolni, csak a kerdesre. Foleg nem xstefixere, aki tudom, hogy rengeteg anyukanak, tobbek kozt nekem is segitett. Tudom, hogy joindulattal irsz, de el sem tudod kepzelni, hogy mennyir fajdalmas es banto mindez azok szamara, akik nem tudtak, tudnak szoptatni es tapszert kenytelenek adni. Alig birtam ki siras nelkul, hogy nem soka kenytelen leszek nem a legjobbat adni a babamnak, mert nem szopik. Fejem a tejet, napi 5!! orat toltok ezzel, amellett, hogy van egy 2 evesem is a 4 honaposom mellett. Ezek azok a szavak, amik miatt keptelen vagyok abbahagyni a fejest, pedig senminek nem jo, hogy ennyi ideig nem tudok foglalkozni erdemben a gyekeimmel, olyan felkialtassal, hogy a legjobbat adom nekik. Igen, valoban tul van lihegve ez az egesz. Es nem azert, mert nem lenne igaz, hanem azert, mert aki tud szoptatni, el sem tudja kepzelni, hogy milyen fajdalmas egy anyanak tudni, hogy csak 1/3 annyit tud adni a gyerkenek, mint ami sokak szerint temesEtes lenne.

Nem ertem, miert nem a kerdsre valaszolt szinte senki... Meg egy igazan jo szoptatasi tanacsado is elmondja, hogyan kell elapasztani a tejet, ha ez az elhatarozasa esa dontese az anyukanak. Tudom, mert tapaszyaltam.

Legyszives, tartsuk egymast tiszteletben.

2012. ápr. 15. 18:41
 29/45 xStefix ***** válasza:
42%

Igen, téged is megértelek. (Egyébként én is gondolkodtam azon, hogy leírjam-e, hogy lehet elapasztani a tejet; de úgy láttam, ezt már megtették előttem mások.)

És azt is tudom, hogy biztosan rossz ezt annak olvasni, aki mégis tápszert kényszerül adni a babájának - de hidd el, hogy nem a bántás vagy a ledorongolás szól belőlünk, amikor erről beszélünk. Tudjuk, hogy nem lehet erről fájdalom nélkül írni, de ettől a tények még "sajnos" tények maradnak. És ezt azoknak az anyukáknak is el kell fogadniuk, meg kell emészteniük, ilyen módon is, akik személyesen is érintettek. Egy tanácsadó egyszerűen nem teheti meg, hogy tagadja vagy akárcsak nem említi meg ezeket a dolgokat, mert a szakma "törvényei" ellen vétene, ha nem tenné. De nem azért emlegetjük, hogy forgassuk bennetek a kést, hanem azért, hogy esetleg azokban is megmozgassunk valamit, akik másként gondolkodnak a szoptatásról/anyatejről. Mert néha megesik, hogy szimplán az információhiány miatt ellenzi valaki a szoptatást - viszont, ha mondjuk egy ilyen objektív ténnyel találja szemben magát, elgondolkodik és akár még véleményt is változtathat egyszer... de ehhez muszáj erről beszélni, akármilyen fájó is másoknak.

És végül, a te helyzeted azért sokban más is ám, mint a Kérdezőé: ő egyéni döntés alapján és próba nélkül tervezi, hogy nem-et mond, míg te és a sorstársak sokszor muszájból járják be ugyanezt az utat. Félreértés ne essék, nem utalok ezzel arra, hogy egyik jobb lenne, mint a másik, egyszerűen csak nem ugyanaz.

2012. ápr. 15. 18:59
 30/45 anonim ***** válasza:
Megertelek es ertem a szandekot is termeszetesen. Becsulom a munkadat is nagyon, ne add fel, mert en is azt mondom, hogy ha csak egy baba kap anyatejet azok, miatt, amit irsz, mar az is nagy lepes elore. Vsz nem kellene olvasgatnom a szoptatas kategoriat inkabb. :-)
2012. ápr. 15. 19:06
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!