Miért éri annyi támadás a sokáig szoptató anyukákat?
Lehet,sőt nem tagadom hogy sokat segitenek a hosszasan szoptató anyukák is,viszont ők azok hogyha tej elapasztással,vagy azzal kapcsolatban kérdeznek hogy hogyan lehet a szopásról leszoktatni egy 2,5 éves gyereket garantáltan összehordanak minden baromságot,hogy lelki sérült lesz a gyerek,miért nem hagyod szopni ,hát nem tudtad hogy igy ekcémás/allergiás/pszichés roncs lesz .. sokszor nem is a kérdésre válaszolnak,hanem erőszakoskodnak mint a hittéritők,holott anyuka már rég eldöntötte,hogy ő nem akarja tovább szoptatni a gyereket.Az az ő magánügye,hogy miért,szerintem ha elmult 1 éves a gyerek akkor ezért nem kellene se támadó,se kritizáló vagy okoskodó hszeket irni.
Nekem semmi bajom a hosszas szoptatással,a vallással,a vegetáriánusokkal ameddig nem közelednek erőszakosan. Az elvakultság,fanatizmus és a csőlátás rám mindig negativ benyomást tesz,bármiről is szóljon.
Persze ez csak egy általánosítás volt,mindenféle ember van attól függetlenül,hogy meddig szoptat,mit eszik,miben hisz stb.
Sokszor nem is a nézetekkel van a gond,hanem _ahogyan_ azokat előadják az érintett személyek.
Ezzel a hozzászólással senkit nem szerettem volna megsérteni,nem olyan célzattal irtam. És akinek nem inge ne vegye magára
Ja és még annyit,hogy pont ők azok akik mindig hangoztatják,hogy addig lehet szoptatni amig a gyerek és az anyuka is akarja ,nem teher. Viszont ha valaki csak simán azt merészeli kijelenteni,hogy ő egyszerűen NEM AKARJA a gyereket tovább szoptatni (és itt most nem csecsemőkről beszélek,akiknek létfontosságú a tej-ha van- akkor én is azt irom,hogy ne hagyja abba 1 éves kor alatt,mert szüksége van rá a babának) azt sokszor elengedik a fülük/szemük mellett,nem fogadják el. Pedig szerintem ez elég indok.
És hangsúlyozom egy bizonyos kor feletti gyerekekről irok,természetesen én sem tanácsolom senkinek hogy válassza el a 3 hónapos kibabáját,mert neki nincs kedve/energiája tovább szoptatni.
Tudjátok, mindkét oldal ott is megsértődik már, ahol nem is kellene. Mindenki támadva érzi magát már akkor is, ha csak a leghaloványabb jele mutatkozik annak, hogy valaki nem ért vele egyet. Mert ezért, mert azért... tök mindegy.
Ha nagyon ki akarjuk élezni, mindkét csoport szánalmas ilyen szempontból. Az egyik is meg a másik is így akarja visszaállítani a csorbát szenvedett önbecsülését. Mert pszichológiai szempontból egyszerűen erről van szó.
Támadnak, mert te más vagy: azért, mert nem csináltál meg valamit, ami általános norma lenne. És érdekes, mert egyszerre norma az is, hogy sokáig, meg az is, hogy á, dehogy, gyorsan válaszd el. Csak az egyik az a valós helyzeten nyugvó norma, a másik pedig egy idealizált célon. Gondolom, nem kell magyarázni melyik a melyik.
Én már nem akarok ilyen vitákban részt venni, mert unom. Aki akarja, az úgyis utánanéz majd, hogy "mi" miért csináljuk így, milyen szemlélet húzódik a háttérben. Akit meg nem érdekel, annak úgyis mindegy. Mindenki maga dönthet.
De azt senki ne felejtse, hogy mindegyikünknek voltak már támadói és mi valamennyien "támadtunk" már másokat is szebben, csúnyábban. Ezzel az erővel.
08.02-es vagyok, én írtam ki a párral feljebb hivatkozott kérdést. De most nem ezért írok.
Csak el szeretném mondani a sokáig szoptató anyukáknak, és főleg xStefixnek, hogy annak ellenére, hogy én kicsit máshogy látom, mint Ti, az elmúlt hónapokban nagyon sok hasznos, praktikus tanácsot kaptam Tőletek, amiért tényleg hálás vagyok! Főleg xStefix, a Te válaszaidat veszem komolyan, akkor is, amikor csak olvasgatok, mert a szoptatás kezdetével meg az egész menetével kapcsolatban olyan tanácsokat tudsz adni, ami mindenkinek hasznos, bárhogy tervezi csinálni később. Azt meg külön becsülöm Benned, hogy jössz, és lelkesen válaszolsz minden kérdésre, annak ellenére, hogy a legjobb szándékod mellett is kapsz hideget-meleget.
Bocs mindenkitől, de ez most nagyon kikívánkozott, és azt sem szeretném, hogy az előző hozzászólásomat bárki sértőnek érezze, mert sem az anyukákat, sem a sokéig szoptatást nem szerettem volna kritizálni, csak azt írtam le, hogy én miért nem szeretném.
Előzőnek: köszönöm. És szerintem teljesen korrekt, ahogyan gondolkodsz és írsz! :)
Nem szeretném (már megint) magamat kinevezni főszereplőnek, mert hiszen nem én vagyok itt az egyetlen "hosszútávfutó" meg segítőkész anyuka. Csak mondjuk nevesítve vagyok és tényleg gyakran hsz-elek. :) Amit írtam, tulképp minden érintett nevében is írhattam volna.
Továbbra is úgy gondolom, hogy igen, valóban, mindenki maga döntheti el, hogyan fog szoptatni - ez így igaz, ezt mondjuk mindig. :)
De, mindenki a saját szemlélete szerint, a saját ítélete alapján adja a tanácsokat. Magyarán, ha valaki hosszan szoptat, annak a mondandója is ezt fogja közvetíteni direkte vagy indirekte. Nem is lehetne másképp! A másik oldalon pedig ugyanígy. De akkor miért is vagyunk tulképp kiakadva egymásra?
Valahogy meg kellene tanulni jobban tolerálni a mások véleményét és olyan szavakkal beszélgetni, hogy sehol ne legyen sértődés. De ez szerintem a megfelelő önkritikánál kezdődik..
Nekem már több olyan társalgásom is volt itt az idők során, ahol teljesen jól el tudtam diskurálni olyan anyukákkal, akik másképp gondolkodtak, mint én. Elmondtuk, amit akartunk - de úgy, hogy egyik fél sem érezte magát rosszul a végén. Ezekre a beszélgetésekre mindig példaként emlékszem vissza, amikor "forró a helyzet" valamelyik témában..
Nos, én soha nem tettem megjegyzést másra, mégis támadnak, amiért igény szerint merem szoptatni a 11 hónapos kislányomat. A szomszédtól kezdve anyósomon keresztül mindenki úgy érzi, joga van bele...po...fázni.
Nem jó evő a gyerek, jól kezdődött a hozzátáplálás, de a fogzással elvágták. Most ott tartunk, hogy lassan fogyni kezd, ha ez így megy tovább. Egyedül az anyatej az, amit még kíván, szeret szopizni és ah van elég tejem, hízik is. Sajnos nem volt egyszerű a szoptatás, bár szépen indult, hónapok óta egyre kevesebb tejem van, cseppenként őrizgetem neki, hónapokig fejtem szaporítás céljából, ezreket költöttem szoptatási tanácsadásra, éjszakákat virrasztottam a mellszívó társaságában és mivel kicsi a mellem, nekem sokkal többször kell szoptatnom, mint egy átlag nőnek. És mivel apad, ezért még gyakrabban szoptatok, hiszen a szoptatások ritkítása apasztja a tejet. És közben el kell viselnem olyan unintelligens megjegyzéseket, miszerint máááár megint megszoptatod? Azéééér nem eszik mást. Ja, azzal a nyomorult 15 ml-el tömítettem el, amit még kibírt szegénykém szopizni egész éjszaka (egy nap alatt kb. 2,5-3 dl anyatejem van még)...Szoptasd ritkábban, akkor gyűűűlik. És elmondom és magyarázom, hogy nem gyűűűlik, mert rövidtávon lehet hogy gyűlik, de hosszútávon apaszt a szoptatás ritkítása és a tej nem 2 szopi közt termelődik főleg, hanem szopi közben....És ezt elmondom, amit nem nagyon hisznek...És aztán legközelebb újra megkapom, hogy szoptasd evés után, mert a Niki is már csak reggel meg délben szoptat. És megkérdem, hogy Niki mennyi tejet ad így a gyerekének, de azt nem tudják, mert Niki nem méri. Ad neki így 40 ml-t? Soknak találjátok a 2,5-3 dl-t ami még van és ami az egyetlen, amitől hízik még??? Vegyem el ezt is tőle? A fél liter tejalapú táplálékot, amit ajánlanak a gyerek 2-3 éve koráig, jobb volna tehéntejben adnom? Vagy te nem adsz a gyerekednek tejet? És szerinted jobb a tehéné, mint az anyjáé??? Én nem szóltam bele senki dolgába, aki tápszerezik, biztos oka van rá, nem szólok bele, ha cukros, vegyszeres, nitrátos, idő előtt tehéntejes, babapiskótás, tojásfehérjés kajákkal kísérletezget a gyerekén, még a végén lehet neki lesz igaza, nem vagyok benne szakértő, nem nyilatkozom, bár én másként csinálom, én bio dolgokat adok neki, mert nem akarok úgy járni, mint az az anya, aki most temeti a nitrátos cékla miatt a gyerekét, ha ezt valaki kritikának veszi, tegye....Én nem nyilatkozom abban, amihez nem értek. De a szoptatáshoz azért már konyítok valamicskét és rosszul tűröm, igen rosszul tűröm főleg most hogy apad az unintelligens emberek unintelligens jótanácsait.
Fültanúja voltam, hogy lecigányoztak nőt, ami még szoptatni merte a 3 éves bölcsis gyerekét. És mindezt persze olyan anya, aki nem tudott sokáig szoptatni és tápszeres volt a gyereke. Sokszor érzek emögött irigységet. Mivel igény szerint szoptatok, már ezt is lecigányozták, úgy mint a cigányok, bármikor mellre...Hát nem, nyilvános helyen nem, elvonulok és ott oldom meg.
Mint mondtam, apad a tejem, de leszek olyan szemét, most már csak azért is, évekig fogom még szoptatni a gyerekemet, kihívtam most az egyik leghíresebb szoptatási tanácsadót, én rászánom az energiám, a pénzem, és csak azért is szoptatom őt, amíg szüksége/igénye lesz rá és megpukkasztok anyóstól kezdve mindenkit:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!