Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Tejtestvérségről vélemények...

Tejtestvérségről vélemények (rokon / kedves barátnő kapcsán, vagy akár adoptálás esetén)? Tegnap Redditen egy külföldi sub-on brutális dolgokat írtak le róla amerikaiak, kb. a sz.xuális visszaéléssel egy szinten kezelve... Felfordult a gyomrom tőle.

Figyelt kérdés
Sajnos mind anyai, mind apai oldalon volt példa arra, hogy az anya vagy nem akart szoptatni valamiért, vagy igen rossz volt a tej minősége, saját anyám esetében is (tápszeres voltam kb. végig). Mindig magától értetődőnek és abszolút nemesnek gondoltam azt, ha valaki segít az ilyen helyzetben élő anyákon és a gyerekeiken, illetve tudtommal még adoptáló szülőknek is hasznos lehet ez az egész. Évszázadokon át bevett gyakorlat volt, én személy szerint egyetlen embert sem ismerek, aki erről elítélően nyilatkozna. Mivel lassan nálunk is esedékes a babatéma, és persze mindenre fel akarok készülni, ezért tegnap fejest ugrottam az internetbe, de bár ne tettem volna... Egy amerikai Reddit sub-on kötöttem ki, ahol eszetlenül, egymást túlharsogva ordították az emberek, hogy ez milyen undorító, gusztustalan, jóformán sz.xuális abúzus, hogy ők ha megtudnák, lehánynák azt a nőt, és olyan szavak és mondatok voltak ott leírva az egész témával kapcsolatban, amit én ide le nem írok, teljesen sz.xuális tevékenységnek beállítva az egészet, az ilyen téren segítő nőt brutális durva vádakkal illetve. Ordítva köpködték azokat az adoptáló anyákat is, akik mesterségesen indítják be a tejelválasztásukat, hogy az elejétől fogva tudják a kisbabát táplálni. Szerintük kizárólag a szülőanya szoptasson, minden más esetben ez egy undorító visszaélés csakis és kizárólag. És értitek egy szóval sem értelmes, hasznos vita zajlott, nem arról volt szó, hogy hát vizsgáltassák be a tejet, hogy minden oké legyen, hanem az egész egy ilyen elmebeteg dühöngés volt csak. Tényleg ez lett a fősodratú gondolkodás a témával kapcsolatban, vagy csak az amerikaiak agybaját láthattam megint? Még anyámat is felhívtam a témával kapcsolatban, szerinte ez tipikus amerikai hőzöngés csak, és ignoráljam a francba.

#adoptálás #tejtestvérség #reddit és az amerikaiak
jan. 24. 11:38
1 2 3 4 5 6 7
 31/68 anonim ***** válasza:
25%
A kérdezőnél a számomra elfogadható,az nem hasznos vélemény. Egyébként ennyi erővel neked is max ennyit kellett volna írnod,még is odaírtad,hogy régen elfogadott volt,stb.,mellébeszélés ez már. A másik oldal is csak kifejtette,hogy miért nem. Én például írtam,hogy nincs bajom azzal,aki csinálja,de nekem nem menne. De ez úgy tűnik,nem hasznos. :D
jan. 24. 12:54
 32/68 anonim ***** válasza:
94%

Vicces, mert történész kutatóként az egyik témám most pont ezt is érintette. Kb. 100 éve is volt, hogy pl. gyermek napközi otthonokban szoptatós dajkákat akartak alkalmazni, de az akkori anyák ellenállásán nagyon nehéz volt ezt keresztülvinni. Illetve, akinek több teje volt, azt is csak nehezen lehetett meggyőni, hogy adja le. Az az érdekes, hogy kb. ugyanolyan reakciók voltak, mint itt a kommentelők egy részénél. :))

Egyébként már 100 éve is létezett tápszer, csak sokba került és nem lehetett olyan könnyen hozzájutni, mint ma.

Egyébként nekem személy szerint semmi problémám nincs azzal sem, ha mondjuk a leendő gyerekem kap tejet más nőtől - természetesen ha ellenőrzizve van szigorúan, hogy honnan, de a legjobb talán, ha ismerem is. Viszont kérdés, hogy a mai világban, mikor már nem téma a tápszer kérdés, van-e még létjogosultsága ennek.

jan. 24. 12:54
 33/68 anonim ***** válasza:
13%
32# 100 éve a szülésbe is belehaltak sokan vagy egy szimpla tüdőgyulladásba. 100 éve nem most volt azért. :D
jan. 24. 12:55
 34/68 anonim ***** válasza:
90%
Abból a szempontból hasznos az anyatej, hogy az első pár napban ürülő kolosztrumban nagyon hasznos immunanyagok vannak, amit a tápszer nem tud pótolni. Viszont ez olyan rövid ideig van jelen a tejben, hogy a tejleadók, mire elérnek adeig, hogy leadják a tejet, sajnos már nincs benne. Ezért erőltetik sok helyen, hogy az első pár napban mindenko szoptasson. De ettől függetlenül a tápszeren is felnő természetesen a gyerek.
jan. 24. 12:59
 35/68 A kérdező kommentje:
31.: Nagy tévedés, ha észrevetted volna senkit nem győzködtem, nem gúnyolódtam, nem szóltam le, ellenben engem már letrolloztak és még a kérdésem is megkapta az undorító, meg a bizarr jelzőt. 🤷 Max. az ősanya jelzőbe lehetett volna belekötni, de szerintem az semmi ahhoz képest, amiket én kaptam, jah, meg hogy jelentenek.
jan. 24. 13:10
 36/68 anonim ***** válasza:
29%

"Az az érdekes, hogy kb. ugyanolyan reakciók voltak, mint itt a kommentelők egy részénél. :))"

Oké, és ezzel mi a baj? Ha ÉN nem akarom más anya tejét adni a gyerekemnek, az másnak miért fáj? Ha én gusztustalannak/nem elfogadhatonak/akárminek tartom, az MÁST miért akar? Az ÉN gyerekemrol ÉN döntök, ahogy mindenki más is dönt a sajatjarol. Engem marhára nem érdekel, hogy más mivel eteti a gyerekét, tőlem egy kecske mellét is a gyereke szájába tomheti. A kérdés az volt, kinek mi a véleménye, így bizony el kell fogadni azt is, akinek tetszik az ötlet és azt is, akinek nem

jan. 24. 13:17
 37/68 A kérdező kommentje:
36.: Attól még nem kell taplózni, csak az. 😊
jan. 24. 13:19
 38/68 anonim ***** válasza:
100%

#33-as, érdekességből írtam, hogy 100 éve is felmerültek már ugyanazok a kétségek az anyatej donáció kapcsán az átlag anyákban, mint ma. Számomra érdekes volt a forrásokat olvasni, hogy már akkor sem volt ez egy természetes dolog, amibe mindenki belement.

Nem propagálni vagy ellen-propagálni akartam, csak megállapítottam ezt az érdekességet. Véleményem szerint ez egyébként ugyanolyan magánügy, minthogy ki akar szoptatni és ki nem. Valakinek ez belefér és rendben van (akár, ha ad, akár ha ők kapnak), másnak meg egyáltalán nem. De egyikkel sincs gond, ne törjünk pálcát a másik felett.

jan. 24. 13:19
 39/68 anonim ***** válasza:
0%
36# Felesleges kör. Az itt mindent elárul a pontokból is,hogy aki nem venne,az le van pontozva.
jan. 24. 13:23
 40/68 anonim ***** válasza:
0%
Kérdező,ne legyél álszent,az első oldaltól kezdve helyeselsz arra,aki ezt támogatja. Téged csak ez foglalkoztat. Az első oldalt is végiglapoztam,tök normális hangnembe írták többen,hogy biztosan nem vállalnák. Még csak nem is taplóztak. :D
jan. 24. 13:26
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!