Gondolkodunk a gyermekvállaláson. A várandósságot gyönyörűnek gondolom, a szüléstől még nem félek, de, ha a szoptatásra gondolok ki ver a víz. Miért van ez?
Nem tudom elképzelni, hogy szoptassak egy babát. Alapból útálom, ha a mellemhez érnek, nem, hogy még egy puszit is adjanak rá. Nem érzékeny, csak undorodom. Ez miatt rossz érzéseim vannak. Láttam már többször cicizés közben babákat, azt szépnek és meghittnek gondolom, nem zavar. Tudom, hogy ez fontos dolog és az anyatejre szüksége van egy csecsemőnek, de egyszerűen elképzelhetetlennek tartom, hogy én ezt csináljam.
Volt valaki így? Változott ez szülés vagy néhány szoptatás után?
Látom, le vannak pontozva, akik ezt írták, de a kérdésedből nekem is az volt az első gondolatom, hogy pszichológus vagy kineziológus vagy hasonló szakember segítségével rá kéne nézni, hogy mi a viszolygásod gyökere. Lehet, hogy volt valamilyen rossz élményed, megsértették a magánszférád gyerekkorodban. Jobb ezt most tisztázni/ feldolgozni, minthogy öntudatlanul átadd a félelmeidet a gyerekeidnek. Különösen lánygyereknél veszélyes, hogy torzulhat emiatt az önképe, mert az egyben tőled jön kisgyerekkorban.
A szoptatásról jó megerősítő irodalmak vannak, ma már úgy tartják, hogy a szoptatás összes akadálya pszichés eredetű, illetve félretájékoztatás eredménye. Pl.nem mondják a kórházban, mennyire fontos szoptatni a babát akkor is, ha szemmel láthatóan nincs tej. Fontos megismerni pedig, hogy ez egy mennyire jól felépített rendszer biológiailag, az anya és a baba közt. A baba súlytartalékkal születik, pont arra az időre, amig beindul az anyukája teje. Ezért van, hogy a születési súlyából veszít a baba az első napokban, miközben persze megkapja azt a pár “láthatatlan” cseppet, ami nagyon-nagyon fontos neki, a speciális összetétele miatt. Aztán ha a szopás benyomta a gombot, jön a tejbelövellés, ami elég kellemetlen, de nem feltétlen fájdalmas. Az egy biológiai csoda ebben, hogy a mell mindig olyan összetételű tejet szolgáltat, amire a babának épp szüksége van a fejlődéséhez. Nem tudom, ezt hogy beszélik meg, de napszakon és adott etetésen belül is különbözik. Ez az, amit a tápszer sajnos soha nem fog tudni leutánozni. És pont ezt az összhangot zavarja meg a meghatározott időközönkénti szoptatás is, mert ahogy az lenni szokott, ha egy természetes folyamatba belenyúlnak, borul az egész.
Szóval ha előre tájékozódsz, azzal elkerülhetők azok a fő parák, amik önbeteljesítő jóslatként gátolhatják a tejleadást pszichésen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!