Mért a szülőknek kell megoldaniuk a problémákat? Ez nem az iskola/pedagógus feladata lenne?
Mielőtt a kérdést bővebben kifejteném, le szeretném szögezni: Nem vagdalkozni, ellenségeskedni szeretnék. És senkit se, szeretnék megsérteni se emberis, se tanári mivoltában. Továbbá kérnék mindenki, hogy a válaszát indokolja, és lehetőleg ne annyival, hogy a másik biztosan bolond, mert pl.: elírt valamit. Szóval csak értelmesen!
Íme a kérdés.
Hogy lehetséges az, hogy az iskolában (főleg általánosban) bármilyen probléma felmerül a tanári gárda, csak megrántja a vállát, vagy ami rosszabb számon kérik a szülőn, hogy a gyerek mért ilyen vagy olyan? Nyilván ha a szülő, otthon mások verésére bíztatja a csemetéjét az nem a legjobb. De a gyerek napi 5 órát ott van az iskolában. Ilyen módon a szülő kezéből kivették az a lehetőséget, hogy nevelje a gyermekét. Ha pedig mégis ezt teszi, akkor az ő nevelési elveinek tökéletesen egyeznie kell a tanárnőjével, különben a fel lesz háborodva. De tanulásnál is pontosan ugyan így: ha a gyerek le van maradva, akkor a pedagógus csak behívja a szülőt és rámordul, hogy tanítsa meg a gyerekét erre vagy arra. Nem az lenne a megoldás, hogy délután bent mard és segít neki? A harmadik pedig a szocializálódás. Velem a tanárnőm állandóan veszekedett, mert a fiúkkal lógtam. Pedig szerintem ez is egyfajta szocializálódás. Jah, hogy nem olyan, mint amilyet ő szeretett volna? És ekkor is: behívják a szülőt. Vagyis az iskola se nem nevel, se nem tanít és nem is, szocializál. Akkor a gyereknek egyáltalán mért kell oda járnia? Úgy is mindent otthon kell megtanulnia. Ha már itt tartunk. Tanulás. Gyakorta tapasztaltam, hogy a tanárok elvárják a gyerekektől a csöndet. Igen persze. De akkor ő meg legyen szíves és tartsa érdekesen azt az órát! Mit gondol a gyerek az oda fog figyelni egy unalmas dologra? És amúgy is: csak azt mondják el, ami a tankönyvbe van. Hát köszönöm. Azt egyedül is el tudom olvasni. Mi az, amit ő tesz hozzá?
Na jó. Lehet kicsit tanár ellenes lett. Pedig nem utálok én minden tanárt! Imádtam a biológia tanárnőmet, a matek tanáromat és a kémia tanárnőmet. A többieket is szerettem. Leszámítva a fizika tanárnőmet, akinek ezúton is üzenem, hogy fulladjon meg. Jah és az igazgatónő. Az is.
Úgy látom, a témához egy ideje nem szólt senki. Most találtam meg a kérdést, nem mennék bele hosszas fejtegetésbe, csak egy dolgot szeretnék megjegyezni. Ezt írod:
És itt térek vissza az alsóhoz: ha mondjuk, megtanítanák őket olvasni. Nem hiszem, hogy Jókait kell olvasnia egy 8 éves gyereknek. Persze, hogy utálja. Aztán 6-7re már el is felejt olvasni. Osztálytársam is: 8-ik végére szótagolva olvasott.
Tudtad, hogy a közoktatási törvény 2003 óta nem engedi a buktatást 1-3. (de lehet, h 4.-ben is) osztályban? Szerinted, így hogy tanuljanak meg normálisan bármit is? Lehet, hogy ha azt a gyereket, aki nem sajátítja el az olvasás képességét első osztály végére, vissza tartanák, akkor a következő évben tökéletesen tudna olvasni. De mivel nem lehet visszatartani a szülő beleegyezése nélkül, így végig kínlódja az iskolaéveket... És a szülő nagyon ritkán belátó... Édesanyám alsós tanító, látom, hogy nap mint nap mit küszködnek a teljesen értelmetlen oktatási törvények miatt...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!