Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Mért a szülőknek kell megoldan...

Mért a szülőknek kell megoldaniuk a problémákat? Ez nem az iskola/pedagógus feladata lenne?

Figyelt kérdés

Mielőtt a kérdést bővebben kifejteném, le szeretném szögezni: Nem vagdalkozni, ellenségeskedni szeretnék. És senkit se, szeretnék megsérteni se emberis, se tanári mivoltában. Továbbá kérnék mindenki, hogy a válaszát indokolja, és lehetőleg ne annyival, hogy a másik biztosan bolond, mert pl.: elírt valamit. Szóval csak értelmesen!

Íme a kérdés.

Hogy lehetséges az, hogy az iskolában (főleg általánosban) bármilyen probléma felmerül a tanári gárda, csak megrántja a vállát, vagy ami rosszabb számon kérik a szülőn, hogy a gyerek mért ilyen vagy olyan? Nyilván ha a szülő, otthon mások verésére bíztatja a csemetéjét az nem a legjobb. De a gyerek napi 5 órát ott van az iskolában. Ilyen módon a szülő kezéből kivették az a lehetőséget, hogy nevelje a gyermekét. Ha pedig mégis ezt teszi, akkor az ő nevelési elveinek tökéletesen egyeznie kell a tanárnőjével, különben a fel lesz háborodva. De tanulásnál is pontosan ugyan így: ha a gyerek le van maradva, akkor a pedagógus csak behívja a szülőt és rámordul, hogy tanítsa meg a gyerekét erre vagy arra. Nem az lenne a megoldás, hogy délután bent mard és segít neki? A harmadik pedig a szocializálódás. Velem a tanárnőm állandóan veszekedett, mert a fiúkkal lógtam. Pedig szerintem ez is egyfajta szocializálódás. Jah, hogy nem olyan, mint amilyet ő szeretett volna? És ekkor is: behívják a szülőt. Vagyis az iskola se nem nevel, se nem tanít és nem is, szocializál. Akkor a gyereknek egyáltalán mért kell oda járnia? Úgy is mindent otthon kell megtanulnia. Ha már itt tartunk. Tanulás. Gyakorta tapasztaltam, hogy a tanárok elvárják a gyerekektől a csöndet. Igen persze. De akkor ő meg legyen szíves és tartsa érdekesen azt az órát! Mit gondol a gyerek az oda fog figyelni egy unalmas dologra? És amúgy is: csak azt mondják el, ami a tankönyvbe van. Hát köszönöm. Azt egyedül is el tudom olvasni. Mi az, amit ő tesz hozzá?

Na jó. Lehet kicsit tanár ellenes lett. Pedig nem utálok én minden tanárt! Imádtam a biológia tanárnőmet, a matek tanáromat és a kémia tanárnőmet. A többieket is szerettem. Leszámítva a fizika tanárnőmet, akinek ezúton is üzenem, hogy fulladjon meg. Jah és az igazgatónő. Az is.

2010. jún. 14. 12:23
1 2 3 4 5
 11/41 A kérdező kommentje:

Nem tekintem ellenségesnek. Tény és való, hogy az általánost nehezen viseltem de a matekórákat már ott is imádtam. A tanárunk (férfi) ha látta, hogy lankadunk rögtön elkezdett viccelődni. Emellett pedig meg tudtak követelni a fegyelmet.

Néz én eddig két lehetőséget tapasztaltam.

1. A szülő semmibe veszi a tanárt.

2. A tanár lekezeli a szülőt.

Pedig kölcsönös tisztelet kellene.

Természetesen: a szülőnek otthon nem arra kell bíztatni a gyerekét, hogy verje a tanárt. És a gyereknek is rendesnek kell maradnia. De továbbra is tartom: a tanár nem gondolhatja komolyan, hogy azért pénzelik, hogy a szülő tanítsa meg otthon a gyereket. Azt is tartom: vannak iskolák ahol gyakorlatilag semmit, sem tesznek a tanárok. De mint már említettem tisztelem és becsülöm azokat a tanárokat, akik hozzá tesznek valamit a gyerekhez. De én elvárom az iskolától, hogy jobb gyereket adjon, ki, mint amit én beadtam. És ne az én munkám látszón rajta! Tudod én egy nagyon szar suliból, kerültem be egy kivalló gímibe. És a tanárok mit tettek, Odaálltak, hogy na ez az Ő művük. Jah. Persze. Hogyne. Arról megfeledkeznek, hogy apám 160 km-re vitt el csak, hogy egy jó előkészítőre járhassak.

2010. jún. 14. 13:40
 12/41 anonim ***** válasza:
100%

nem. a szülőnek kell a gyerekét megnevelnie. a tanárnak a tananyagot kell megtanítania, persze a legtöbb tanár a saját viselkedésével úgiys példát mutat az élet többi területén is.

de a nevelés az egyértelműen a szülő feladata. a szülőé a gyerek, nem a tanáré.

úgyhogy én nem értek egyet veled:)))

egy tanár-feleség, majdnem tanárnő:)

2010. jún. 14. 13:51
 13/41 A kérdező kommentje:

Igen. Csak az iskola:

Nem nevel

Nem tanít

Nem szocializál

Nem fegyelmez

Egyáltalán: mindent a szülőkre hárít.

Oké akkor az én feladatom a nevelés. Ezt 100%-ig el tudom fogadni. De akkor az iskola meg tanítsa. Azér nem fogom a csemetémet suliba járatni, hogy utána még én tanítsam meg azt, amit amúgy az iskolában kellet, volna vele megértetni. Nyílván kell ismételni. De Unokahúgom az, akivel néha tanulok és tapasztalom, hogy nem érti. Pedig nem buta lány! Elég valamit neki egyszer elmondani és máris tudja. Másodikban 2 hét alatt kiolvasta a Winetout. Na meg néha hülyébben jönnek ki mintahogyan bementek. És engem az nem tud érdekelni, hogy a tanár mért nem tudja rendesen megtartani az órát (persze még nem az én gyerekem az oka) oldja meg. Nem tartozik rám. Engem hidegen hagy a siránkozása. Azzal tömje a barátnői fejét. Ismétlem: nem vagyok hajlandó otthon elvégezni a tanár feladatát. Ha azt szeretném akkor kiveszem az iskolából és otthon foglalkozom vele.

2010. jún. 14. 14:03
 14/41 anonim ***** válasza:
100%

" a gyerek napi 5 órát ott van az iskolában. Ilyen módon a szülő kezéből kivették az a lehetőséget, hogy nevelje a gyermekét."

Ja, csak napi 19 órája marad rá...

"ha a gyerek le van maradva, akkor a pedagógus csak behívja a szülőt és rámordul, hogy tanítsa meg a gyerekét erre vagy arra."

Szerintem te itt ferdítesz. Egészen biztos vagyok benne, hogy a tanárok 95%-a nem azt mondja a szülőnek, hogy tanítsa meg erre vagy arra otthon, hanem, hogy üljön le vele TANULNI mert úgy látja, a gyerek nem tanul otthon. Eközött meg ég és föld a különbség.

"Nem az lenne a megoldás, hogy délután bent mard és segít neki?"

Nem, az a megoldás, hogy a gyerek megtanulja otthon a leckét mint a kisangyal, amit feladtak neki. Ha nem megy akkor a szülő segíti / ellenőrzi / kikérdezi.

Lehet, hogy papíron 8 órát dolgozik a tanár, ám a valóságban neki nincs vége ott a munkának, hogy kicsengettek a lurkók meg szaladnak szana széjjel. Dolgozatot kell javítani (pl. ha egy nap csak 3 osztály írt dolgozatot az 90 !!! dolgozat!), felkészülni a másnapi 5-6 órára (mert ugye a tanár a közhiedelemmel ellentétben nem improvizál az órán....) Így nem, nem várható el, hogy a tanár bennmaradjon a nehéz felfogású kölykökkel délután korrepetálni.

Itt mellékesen megjegyzem, hogy az a gyerek, aki nem a touchscreenes 26 millió színű Iphone-jával játszik az órán hanem figyel az a legritkább esetben szorul ilyen segítségre...

"A harmadik pedig a szocializálódás."

Emelj fel egy szakkönyvet és járj utána mi a szocializálódás. A tanár jogosan várja el a társadalmi normáknak megfelelő szocializációt. Az mondjuk egy kicsit erős, hogy lány csak lánnyal barátkozhat, de alapvetően teljesen jogos. Társadalmi értékrendet kell a gyerekbe nevelni aztán maximum otthon ferdítenek rajta egy kicsit...

"Gyakorta tapasztaltam, hogy a tanárok elvárják a gyerekektől a csöndet. Igen persze. De akkor ő meg legyen szíves és tartsa érdekesen azt az órát! "

Egy tizenévesnek egy matekóra akkor sem lesz érdekes, hogyha a tanár bohócjelmezbe viccetmesélve tartja. De ettől még kutya kötelessége figyelni és teljesíteni. Vagy utána nem siránkozni, hogy nem érti.....

"Állandóan behívják a szülőket"

Igen, ugyanis a tanárnak semmihez sincs joga.

50 éve ha a kölyök szemtelen volt kapott egy nagy sallert vagy egy körmöst és mindjárt megtanulta a tiszteletet a tanárral szemben. Most verik a tanárt, leköpködik, leh*lyézik és sz@rnak a fejére. A tanár pedig nem tehet semmit, mert akkor jön a család, a gyerekvédelmi biztos, a ombuccman és a verőemberek. Na ezért hívják be a szülőket mindig.

Nemmellesleg egy nagyobb összeget tennék rá, hogy te nemhogy szülő nem vagy, hanem még a kötelező állami oktatási rendszer (értsd. közép, de inkább általános iskola) tanulója vagy. Erről sokminden árulkodik, a stílusod, a kb. 30 hely, ahol véletlenül E/1-et használsz, máshol meg E/3-ben beszélsz a szülőről, néhol szülőként E/1-ben.... A stílusról nem is beszélve.

Szerintem ne hőzöngj, járj az iskolába rendesen és tedd a dolgodat.

2010. jún. 14. 14:30
 15/41 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem a szülő dolga lenne megnevelni a gyereket úgy, hogy tisztelje a tanárt, a tanár dolga pedig az lenne, hogy felkeltse a gyerekek érdeklődését az órákon és kihozza minden gyerekből a legtöbbet.nÉs ha egy gyerek nem értene valamit vagy ilyesmi akkor meg több tanárt kellene alkalmazni egy iskolában, akik direkt azért vannak ott, hogy délután foglalkozzanak a gyerekekkel.
2010. jún. 14. 14:49
 16/41 A kérdező kommentje:

Egyetemista vagyok.

A szocializálódás valójában a közösségbe való beilleszkedés. Az már más kérdés, hogy melyikbe illeszkedik be.

És de: a tanár tudja érdekesen tartani az órát. A volt matektanárom, vagy a bológia tanárom tökéletes példa.

És attól, ha egy 2rendes” gyerek végigüli az órát még nem biztos, hogy tudni fogja a tananyagot. Ebben persze közrejátszik az is, hogy a többi gyerek fegyelmezetlen.

De azért nem fogok egy gyerek suliba járatni, hogy utána otthon még én tanítsam meg. Akkor már kiveszem.

Nyugodt lehetsz. Sokszor én megyek be a nővérem helyett, hogy meghallgassam mennyi gond, van az unokahúgommal. Már megint elmondták, hogy nem tanul eleget. Mondom: beülhetnék az órára? Csak, hogy lássam mi is, van ott. Nagy nehezen beleegyezett. Mit láttam? Az osztályt nem érdekli, amiről szó van. Azért persze rosszalkodnak. A tanár meg leragad ott, hogy fegyelmezni kell. És elkezd ordibálni. Nem, nem felemeli a hangját, nem határozott, hanem ordibál. Hát ez biztosan nem a legjobb módszer. És nem kell ahhoz páca, hogy fegyelmezni tudj. Alsó tanárnőm volt, aki kitalálta, hogy sípolni fog. Majd berepedt a fülünk. Hát onnantól kezdve az osztályba, kuss volt.

Nem tudom olvasta-e, de azokkal a tanárokkal, akik hozzá tesznek a gyerekhez én is tisztelettel, beszélek. Viszont vannak aki (és sajna ez a többség) csak ráülnek a szemétdomb tetejére kiskirálynak.

A tanárnak pedig igenis, tessék kifizetni azt, ha bent marad. Igenis ki kell fizetni. Ezzel is egyet értek. De ne tehessek kötelezővé a szakkört. És ne kezelje le a szülőket.

Persze marad még másik 19. Csak egy átlagos gyerek nem tud napi 5-6 óránál többet koncentrálni. Ezért abba az 5-6 órába kéne belesűríteni minden tanulandót (nem is értem minek bombázzák a gyerek ennyi marhasággal).

Tudtat? A magyar gyerekeknek 0 60%-a nem tud rendesen írni-olvasni 8-ik végére. Azért az már nem csak a szülő hibája.

És nyugodt lehetsz:

Teszem a dolgomat. Én speciel szinte mindig csöndben voltam. Általánosban nem kaptam jó jegyeket (3-4-5) de gimiben a magyart leszámítva kitűnő volt. Azt is csak az első évben viseltem nehezen, amikor egy arrogáns nő tanította nekünk. Viszont másodikra meg kaptunk egy öreg bácsikát. Ő tudott olyan érdekesen fogalmazni, hogy megtanuljam már óra alatt.

2010. jún. 14. 14:54
 17/41 anonim ***** válasza:
92%

"Velem a tanárnőm állandóan veszekedett, mert a fiúkkal lógtam."

De ha azok a fiúk felcsináltak volna, akkor tuti a tanár lett volna azért is a hibás, hogy szegény kislány teherbeesett.

Sajnos belőled is szülő lesz, és te is egy neveletlen hülyegyereket fogsz az országnak adni. Azok akik így gondolkodnak, nem nevelik a gyereküket, hanem a gyerek csak felnő mellettük. A gyerek a kiskirály otthon, és ezt a szülők elvárják, hogy az iskolában is az lehessen. Mivel az ő kicsikéjük azt csinál, ami neki jól esik. Otthon úgyis megbeszélik a szülőkkel, hogy milyen hülye a tanár, mert ki más lenne a hülye?! A gyerek pedig kirántja a seggéből a szülőjét is meg a tanárát is, mert ezek a modern fiatal szülők nem tudnak nevelni.

2010. jún. 14. 15:16
 18/41 anonim ***** válasza:
100%

Én lennék a tanító, aki írt az első oldalon.

Azt elfelejtettem hozzátenni, de nagyon fontos, hogy mi az iskolába már egy olyan kialakult egyéniségű gyermeket kapunk "kézhez", ahol már vannak kialakult értékek és normák a családban. Én hiába mondom órán és tanmese kíséretében, hogy gyerekek, nem szabad lopni, ha Gipsz Jakabka otthon azt tanulta, hogy lopni jó, mert úgy ingyen van minden. Az én 5-6 órás közvetlen tevékenységem túl kevés ahhoz, hogy jól érezhetően hatni tudjak egy gyermekre. Külön-külön nem nagyon tudunk foglalkozni senkivel. Mint ahogy írtam, nincs is rá idő, meg egyes szülőket (mondhatjuk részben joggal) felháborítana, ha ilyen szinten kivételeznénk. Korrepetáláson pedig nem kötelező ott maradni. Persze, a kicsikre lehet még hatni, de felsőtől kezdve egyre csökken a tisztelet a pedagógus felé. Ha pedig a csemete, maradjunk Gipsz Jakabkánál azt hallja otthon, hogy a hü**e tanár így meg úgy, akkor átveszi és nesze neked tisztelet.

Arról pedig nem is beszéltünk, hogy a gyerekek kb. 50%-a nem eléggé iskolaérett akkor, amikor iskolába küldik, de a törvény kötelez. Így sokan eleve úgy kerülnek iskolába, hogy szocializációs problémájuk van, nem ismerik a jobb és bal kezüket, nem tudnak figyelni, nem nyitottak és a szülő soha nem mesélt nekik, ergo a könyvet nem tisztelik.

Szomorú, de a gyökerénél sarjadzik a probléma.

Persze vannak pedagógusok, akik egy lyukas garast nem érnek, mint tanár/tanító, de azt hiszem beszélhetünk ugyanilyen eladóról, autószerelőről, asszisztensről és a többi...

2010. jún. 14. 16:25
 19/41 anonim ***** válasza:
100%

"Tudtat? A magyar gyerekeknek 0 60%-a nem tud rendesen írni-olvasni 8-ik végére. Azért az már nem csak a szülő hibája. "

Sajnos azt látom, hogy te *egyetemista* létedre sem tudsz se olvasni (legalábbis szöveget értelmezni egész biztosan nem, lévén már 10-en leírtak neked egybehangzó véleményt te meg csaj szajkózod a saját marhaságodat az alapján, hogy a "testvéred kislányáért" párszor elmentél a suliba...), de ami mégszomorúbb írni sem.

Nem írtál le egy egész A4-es oldalt és van benne saccra 50 helyesírási és fogalmazási hiba.

És a legszomorúbb, hogy te is diplomát fogsz kapni.

Ja, csak, hogy meglegyen az örömöd:

Igen, a tanárok buták, nemtörődömök és alkalmatlanok a tanításra. Ne is iratsd be a purgyédat majd iskolába, legyen magántanuló és taníccsa' kend otthon, akkor biztos olyan okos és intelligens lesz, mint a kedves mama...

2010. jún. 14. 19:40
 20/41 A kérdező kommentje:

Soha nem mondtam, hogy buták.

Soha nem mondta, hogy nem tisztelem őket.

Soha nem mondta, hogy a gyerekek előtt hangozatni kéne a véleményemet.

Soha nem mondtam, hogy mindenért ők a felelősek.

És (talán) igazatok van:

Nem kéne messzemenő következtetéseket levonnom a saját, (3 általános) iskola élményeimből, és az unokahúgom osztályából. Lehet. Bár eddig kevés „jó” tanárral találkoztam, lehet, hogy csak a közeg nem volt jó.

Sőt írtam, hogy most nem vagdalkozni, vádaskodni szeretnék, hanem érveket és ellen érveket meghalhatni.

Leginkább a tanár (nő) győzött, meg aki irkált.

De ti is írtátok:

Kölcsönös tisztelet. Én eddig csak azt láttam (talán már írtam is), hogy vagy a szülő szarik a tanárra, vagy a tanár gondolja úgy, hogy a szülő nem alkalma a gyereknevelésre. Pedig ez szerintem a gyereknek sem tesz jót.

Nem szeretném se, a szülőket se a tanárokat védeni. Eléggé makacsok tudnak lenni (pont, mint én). Ha mindenki engedne egy kicsit akkor jó, lenne. (régi osztályfőnökömet továbbra is gyűlölöm, mert sérelmezte, hogy én miért olvasok irodalom órán. Mondjuk az is igaz, hogy nem azt olvastam, amit kellet, mert én már túl voltam azon, hogy ma-mi-ka.)

Szerintem nem baj, ha a lány a fiúkkal lóg. Előbb utóbb ez bekövetkezik. És jobb, ha előbb. Nem? Hiszen akkor kitapasztalja mi az, amit engedünk egy fiúnak és mi az, amit nem. S még ez alsóban „mutogatásból” áll addig már gimiben ennél kicsit komolyabb bajok is lehetnek.

Sajnálom, hogy egyesek támadásként fogták fel. Nem annak szántam 

Ettől fügétlenül abból nem engedek, hogy bizony vannak szörnyű/rossz tanárok. Tisztelet a kivételnek. Vagy ahogyan a szám. tech tanárom mondta anno: Akinek nem inge ne vegye magára, akink meg inge a nagyon gyorsan öltözzön fel!

Jah: és én sem estem teherbe!

2010. jún. 14. 20:10
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!