Hogy neveljem a hisztis, akaratos 3 éves fiam?
Kedves Kérdező
Visszatérve a kérdésedre:
Igen, a rettenetesen akaratos gyerekektől néha falnak mennek a szülők, de azért kitartás, mert ez az élesen dacos korszak sem tart örökké. Nálunk volt egy csúcsosodása, pár hetet tartott, aztán kicsit rendeződött, vagyis megmaradt az akaratosság és a dac, de azért nem vitte a végletekig. Ez persze nem azt jelenti, hogy te csak várj, és ne csinálj semmit.
Mondod, hogy okos fiad van, sok mindent megért, hát akkor beszélj. Ami nálam bevált pl., hogy felemeltem a hangom kissé, és közöltem vele, hogy nem vagyok hajlandó hallgatni a nyöszörgését vagy hisztijét, mikor az égvilágon semmi baj nincs, és ha nyöszörögni akar, akkor nyomás a szobájába, és ott csinálja. Volt olyan, hogy betettem a szobájába, és rácsuktam az ajtót. Az egyik legjobb módszer tényleg az, ha egyszerűen nem veszed figyelembe. Szólj neki, hogy amíg nem hajlandó normálisan beszélni veled, addig te nem figyelsz oda rá, és fogj neki valamit csinálni vagy olvasni, bármit, amiből látszik, hogy te most egyáltalán nem foglalkozol vele.
Arra meg, hogy "utállak anya" meg lehet kérdezni, hogy szeretné-e, ha anya is utálná őt, és kiabálna vele és ordítana neki? Esetleg el is lehet játszani neki, előzetesen szólva, hogy "tudod milyen lenne, ha anya is utálna téged?" Én egyszer megcsináltam egy nagy hisztinél. Az én lányom ugyan nem mondott ilyet, de ordított és csapta valamiért földhöz magát, és megkérdeztem, hogy milyen lenne, ha anyu is hisztizne és ordítana, és mondtam, hogy megmutatom, és meg is mutattam. Úgy ledöbbent, hogy azonnal abbahagyta, majd megjegyezte, hogy "te ne hisztizzél".
A lényeg mindig az, hogy zökkentsd ki, és akkor máris lehet beszélni, máris lehet egyezkedni, vagy szóbaállni.
Az igazság az, hogy minél nagyobb jelentőséget tulajdonítasz a hisztijének, és minél inkább próbálod lecsillapítani annál jobban belelovallja magát, mert látja, hogy hatást vált ki vele. Ha még eszembe jut valami, leírom.
Mult heten hivtak a nevelesi tanacsadoba,jo sokara,februarban telefonaltam. Ma kellett volna mennem a gyerekkel,de felszurtak a fulet,igy majd kerek uj idopontot jovohetre. A no mindent szepen felirt,kikerdezett meg a terhessegrol is,megnyugtatott h segitenek,hogy hogy kell kezelni a gyereket, mert nem atlag gyerek. Olyan kerdesei vannak ennek ellenere,hogy lehidalok,pl hogy gyogyul be a seb? Vagy honnan no ki a szor? Egyszeru valasszal nem elegedett meg.
Amugy minden foglalkozas 45 perces lesz,felmerik,helyzetbe hozzak,ugy is. Marmint feladatokat kap,ami neki csak jateknak tunik majd. Normalis felnottet akarok belole,legyen igazi ferfi,ne egy idegbeteg,labilis ember, es szerintem ha az ember latja h vmi nem okes a gyerekkel,idoben kell elvinni,nem 6. Osztalyban kapodni,hogy uristen van valami. Remelem sikerul megoldani,irok majd ide ha voltunk,masok is tanuljanak belole akiknek hasonlo problemajuk van. :)
Köszönöm a válaszod :)
Remélem sikerül megoldani a problémát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!