Hogyan lehetne ennek véget vetni? 4 évesen kezelhetetlen a fiunk. Teljesen el vagyunk keseredve.
4 éves múlt a fiam, de sajnos egyáltalán nem fogad szót sem nekem, sem az apjának. Van még egy 5,5 éves és egy 1 éves kislányuk, velük nincsen gond. Hiába szólunk rá, akkor is azt csinálja százszor is, visszabeszél, a testvéreire is rosszat mond, nem használ semmilyen bünti neki... Ha sarokba állítjuk, vagy kiküldjük akár 10 percre is egy másik helyiségbe ordít, üvölt és hiába szólunk, nem hagyja abba.. Reggel van hogy gyalog megyünk a 3 utcányira lévő oviban, nem hajlandó sétálni, akkor is végigordítja az utat, utána az oviban is ordít és hazudik mindent.. Múltkor azt hazudta, hogy durván megszurkáltuk itthon, bántottuk pedig egyáltalán nem is igaz ez... Kitalál dolgokat, az óvónő szerencsére nem hiszi el neki..Ha vendégség van, mindig hisztizik, mikor megkérdezik mi a baj, hazudik hogy az anya belerúgott stb... Teljesen tanácstalanul állunk a történtek előtt, kétségbe vagyunk esve.. Sajnos a nagyszülők, nagynénik, nagybácsik velünk szembe megvédik, pedig csak a sarokba állítottam mikor itt voltak, mert a nővére meg akarta ölelni (!) és ezért elkezdett sírni! Mivel a rokonok közül többen megvédik érthetetlenül, ezért vérszemet kapott és már egyáltalán nem fogad szót! Megverni nem verjük meg, csak tiltások vannak, nincs csoki, játék, mesenézés stb, de ez sem jött be.. Mit csináljunk vele, ma már sírtam reggel az óvodában is, mert nem bírom tovább.... Apa sokat segít, harmonikus, kiegyensúlyozott család vagyunk egyébként, nem veszekedünk és nem teszünk különbséget a gyerekek között szándékosan..Aki tud segíteni, az írjon légyszi minél többen!! Bármi érdekelne.
Egy 33 éves 3 gyermekes anyuka
Latod, nalatok is megvolt a 3 gyerekes "elmelet" ;) Csak nalatok mas felallasban. Alapbol azert a kozepso van vesztes pozicioban. Nalatok ez borult, a szuleid hozzaallasa miatt. Amihez csak gratulalni tudok :( De lathatod a sajat peldadbol is, hogy te vitted a legtobbre, a bizonyitasi vagy miatt.
Es ez a csalad szol be? A novereid? Ahol gyerek sincs pl? Es a nagyi, akinek 3 lanya volt...es pont a fiu mellett all ki? Ne haragudj, de en tuti nem latogatnam oket. Es ha nem valtoztatnak azon, hogy beszolnak neked, akkor biztos, hogy hozzam sem tehetnek be a labukat.
Pszichologus tutira keress!!! Segiteni fog, de ezt mar irtam ;)
Azt megkérdezhetném,hogy mennyi időt tölt az óvodában?Csak délelőtt vagy délután is?
A nővérével egy csoportba járnak?
Az óvónőknek van panasza rá?Csoporttársait nem piszkálja?
Nem ítélkezni akarok,de muszáj neki óvodába járnia?
A leírt hazugságok talán nem olyan súlyosak.
Úgy 4-5 éves koromban én is hazudtam hasonlót. (Konkrétan emlékszek is egyre: Azt találtam mondani, hogy a házunk melletti rét túl szélében a fűben hasalva egy csomó vadász van. Egyszerűen kitaláltam, és mondtam apámnak.) Apám ezt a füllentést nem kezelte túl élesen, távcső elő, megnézte, mondta hogy már nincsennek ott. Később (még aznap) mondtam neki, hogy csak kitaláltam. Igazából magam sem értettem miért kellet ez a hazugság. Nem tudatosan, ugratásból csináltam. Kitaláltam, hogy ott vannak, és utána szinte magam is valóságként hittem benne, szinte igaznak éreztem. Valahol olvastam azóta, hogy a 4-5 éves kisgyerekekben még nem különül el a képzelet és a valóság tudata teljesen, ezért vannak időnként fura füllentéseik. (Pl. a te fiadnál ilyen a pénztárca.)
Jétékboltba rémálom volt velem menni. Mondták hogy választhatok egy játékot. Választottam egyet, odavittem a pénztárhoz, már fizették volna, akkor mondtam, hogy inkább egy másik legyen. És így 4-szer is meggondoltam magamat.
Szóval lehet hogy kinövi ezeket a fiad. Én pl. kinőttem. (Most 24 vagyok.)
Pszichológushoz persze elviheted: Ha speciális figyelmet igényel a srác, akkor segít, hogy hogyan foglalkozzál vele. Ha nem, akkor meg megnyugtat, hogy kinövi majd.
Vannak sportok, amiket korán el lehet kezdeni. Gondoltál már rá, hogy leviszed sportolni? Nekem úgy tűnik, sok energiája lehet.
Előző vagyok.
Engem is volt, hogy sarokba állítottak, de más büntetés nem volt.
Pofon, hideg zuhany... nálunk ilyesmi nem volt. Pedig egyszer tesóval elrontottuk fater motorját. (Szétszereltük, csak 5 évesen nem voltunk 100%-ig szakszerűek.)
4 évesen a gyerekeknek az elképzelt fantáziáját vallóságnak éli meg. Nemhazudig csak jár a gondolata. Az, hogy ilyeneket mond lehet érzi a feszültséget amit érzel te os és a férked feszültségét. Régen voltak szabályok nála? A rokonokat meg kiosztanám, hogy ne szóljanak bele karácsonykor meg is tettem. Ülj le vele beszélni próbáljátok az okot koidriteni és elmondani a szabályokat stb, hogy nem bántunk senkit és hamég is akkor úgy mond milyen bünti lesz, hogy minden tettének kkövetkezményei lesznek. Én ugyan olyan fontosnak tartom a pozitív dolgoknak a kiemelését is, és én inkább ezt domborítom ki 3 éves lányomnak. Beszélnék az ovónövel is, hogy nem e van ott is feszültsége a gyereknek amit nem tud még megoldani. Én hiszem azt, hogy erőszakos reakciónak csak erőszak lehet a válasz. Nem tudok válaszolni a kérdésedre, mert nem voltam a helyedben
Egy 5 hónapos fiú és egy 3 éves nagylány. Anyukâja.
Rengeteg olyannal találkoztam,akár ezen az oldalon is,ahol a "nagy gyerek" oviba járt,anyuka otthon volt a picivel és jöttek elő szépen a problémák.
Lehet nem érti a helyzetet.
Elhiszem,hogy jó anyuka vagy és odafigyeltek rá is,de szerintem szerepet játszhat benne ez is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!