Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Képtelen vagyok nevelni a 4,5...

Képtelen vagyok nevelni a 4,5 éves gyerekemet?

Figyelt kérdés

Születésétől kezdve nehéz természet. Sírós, hisztis, akaratos, öntörvényű. Azt hittem elmúlik az idővel. 4,5 éves és ugyanolyan hisztériás, toporzékolós, nyávogós, öntörvényű, nem hallgat rám, nem fogad szót, nevelhetetlen, kezelhetetlen.

És kezdem elveszíteni a fejemet :(

Van két kistestvére, de ő előtte is ilyen volt, írtam.

Szóval a 2 évessel játszik, de sokszor csak azért mert előfölényben van, leüti, ellöki, sérülést, fájdalmat okoz neki. Pedig a 2 éves nagyon türelmes, csudajó természet.

A 4,5 éves fiam csetlik-botlik, esik-kel, számtalanszor veszem észre, hogy mintha valami nem lenne vele oké. Értelmes, okos, mégis valami nem oké vele.

Ne azt írjátok, hogy vigyem dokihoz, hanem mitévő legyek, mert borzasztó lett a kapcsolatunk.

Nem tűröm, hogy bántsa a kistestvérét, meguntam, belefáradtam a folyamatos magyarázásba.

Van büntetősarok, mesemegvonás, ajándékmegvonás, magyarázás szépen, kevésbéé szépen, leordítva és mostanában egyre sűrűbben eljár a kezem, nem engedem, hogy direkt fájdalmat okozzon a picinek.

Mit tegyek, hogy ne hozzon ki ennyire a sodromból?

Annyira vártuk őt, olyan sokat "rááldoztam" a nevelésére és csődtömegnek tartom magamat. Ne írjátok a pszcihodokit, kérlek akinek hasonló mentalitású a fia, ő írjon, hogy hogyan kell lereagálni, megnevelni, szófogadóbbá tenni egy ilyen gyereket.

Annyi fájdalmat okoz mostanában nekem, hogy iszonyú fejfájásom van, lelkiismeret fuldalásom, mégis csúnyán beszélek vele ilyenkor és rá is csapok tehetetlen dühömben, ami a legrosszabb, ilyenkor úgy érzem, hogy nem szeretem, mert annyi törődést, szeretetet kap, mégis annyira kezelhetetlen.

Akinek nem ilyen gyereke van, fogalma sincs, hogy miről beszélek. Kérlek titeket csak a nehéz természetű gyerekek anyukái írjanak.

És sajnos már türelmem sincs hozzá. Jókedvűen játszunk és 3 perc múlva eldurvul, nem tudja hogy hol a határ, mindig sírás lesz a játékok vége.

Nem járt oviba, csak 3 hónapot összesen eddig, nyáron most nem jár, barátai sincsennek, főleg a természete miatt. Csomó kapcsolatom miatta szakadt meg.

2013. júl. 13. 21:00
1 2 3 4 5 6
 31/57 annamari69 ***** válasza:
22 éve vagyok pedagógus, fejlesztő csoportban tanítok magatartászavaros és tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeket, van 3 saját gyerekem is. Szerencsére velük semmi probléma, viszont az unokatesó (8 éves) nehezen kezelhető gyerek, és az anyukája úgy ugrál, ahogy ő fütyül, vagy amikor már nem bírja elviselni, ordít vele, hogy zeng a környék. Viszont amikor nálunk van, egészen másképp viselkedik, csak az anyukájával műsorozik. Nem tudom, miért, lehet, hogy azért, mert kicsi korától mindig határozott és következetes voltam vele, ugyanakkor azt is érezte, a szabályok ellenére szeretjük őt.Teljesen igazad van, hogy próbálsz a kevésbé problémás gyerekeiddel foglalkozni, nekik is joguk van az anyukájukhoz :-) Minden esetre, én azt javasolnám, el kellene vinni szakemberhez, ha nekem lenne ilyen gyerekem, biztosan ezt tenném, és a suliban is elküldjük az így viselkedő gyerekeket vizsgálatra, lehet, hogy egy mozgásterapeuta vagy egy kineziológus is tud segíteni. Azok a gyerekek, akik járnak ilyen fejlesztő foglalkozásokra, javul a tanulmányi eredményük, és a magatartásuk is. Sajnos a genetikát sem tudod kikerülni, ha a testvéred is ilyen nehezen kezelhető gyerek volt, és még azt sem lehet mondani, hogy "kinőtte", hiszen most is ilyen... akkor segítség (=szakemberek) nélkül a Te kisfiadra is ez vár. Ha 4.5 évesen nem fogad szót, kamasz korában (12-18) mit csinálsz vele? Majd megver, mert nem adsz neki cigire, piára vagy drogra pénzt? Nem akarlak elkeseríteni, de még most nem késő. A kicsi gyerekek jól fejleszthetők, szocializálhatók, amikor a bátyád kicsi volt, azért még nem volt ennyiféle fejlesztő lehetőség, mint napjainkban. Ne akard, hogy a fiad is ilyen felnőtté váljon, mint a tesód. (Abba meg jobb nem belegondolni esetleg a kisebbeket is rábeszéli mindenféle csibészségre nagyobb korában, vagy terroizálja őket...) Valamint ha egy jó óvónénije van, már rég el kellett volna küldenie mindenféle vizsgálatra, ha eddig nem történt meg, az szomorú. Gondolom, az oviban sem változik angyallá, így fel kellett hogy tűnjön, hogy is viselkedik. Ha egy jó suliba kerül (=ahol odafigyelnek rá), az a minimum, hogy nevelési tanácsadó, iskolapszichológus, ... szakirányú vizsgálatok várják + mindenféle fejlesztő foglalkozások. Ha a mi sulinkba kerülne, vagy ahol a férjem tanít, biztos így lenne.
2013. júl. 14. 19:22
 32/57 A kérdező kommentje:

Kedves Bébiszitter! köszönöm az újboli sok segítséget!

A játszótérről hazavitellel az a gondom, hogy a kislányom nem akarna hazajönni, akkor őt miért büntessem? Én egész nap szinte egyedül vagyok hármójukkal. Dél körül elmegy a féjem és hajnalban jön haza. Segítségem semmi.

A többi tanácsodat próbálom megfogadni, alkalmazni.

Kedves Pedagógus!

Oviba pár hónapot járt csak ezidáig, ott nem volt rá panasz, a fél csoport cigány, egy pedig konkrétan veri, ezért sem jár most nyáron a fiam oviba, nem akar menni, fél a cigány fiútól. Beszéltem az óvónőkkel, ők nem tudnak mit tenni, beszéljem meg a fiammal, hogy ne menjen a verekedős gyerek közelébe-ezt tanácsolták. Egyébként átíratom, mert befásult nevelők vannak, semmit nem fejlődött ott a fiam, csak az alpári beszéd és ütés terén.

Tud órákra teljesen normálisan viselkdeni, idegen helyen elvannak ámulva, hogy milyen okos, értelmes, csendes, szófogadó. Amikor megyünk hazafelé, akkor enged le, tör ki belőlle az "elmebaj". Azaz tudja, hogy mi a helyes viselkedés, de hosszútávon ez neki megeröltető ez a megfelelés és otthon jön ki a feszültség, én ezt így látom. Mondjuk a közértbe szokott követelőzni, de általában jól viselkedik egy darabig idegen helyen. Mintha túl sok info érné, amit nem tud hova tenni. Ha értitek.

2013. júl. 14. 20:16
 33/57 A kérdező kommentje:
Évközben vittem úszni. Úton tök normális volt, úszáson is minden rendben, hazafelé pedig mint a tébolyodott, otthon pedig már hsiztériás rohamok.
2013. júl. 14. 20:18
 34/57 anonim ***** válasza:
Szia! Már írtam korábban, az utolsó kommented megfogott. Nincs lehetőségem tsmt tornára a környéken?
2013. júl. 14. 21:30
 35/57 anonim ***** válasza:
mármint lehetősérde? :D
2013. júl. 14. 21:44
 36/57 anonim ***** válasza:
Feladom! :DDD
2013. júl. 14. 21:45
 37/57 anonim ***** válasza:

Bébiszitter. A kislányod egy idő után a cinkosod lesz és ő maga fogja emlékeztetni a fiad, hogy álljon le, különben hazamentek. Igazából a fejlesztők és egyéb azért jó, mert szocializálja az olyan kisgyerekeket, akikben ilyen borzalmasan sok energia van. Megtanulják beosztani az energiát, illetve kontrollálni. Ha ez megy ott, akkor otthon is fog menni, de mindenképpen egyeztetni kell a fejlesztőkkel, hogy milyen devianciára (teszem azt bútorra mászás és onnan való ugrálás), milyen módszert alkalmaznak, hogyan terelik a figyelmet, hogyan kötik le.

Még egy dolog, hogy nassol-e a kisfiad. Bár eléggé közhely, de az édesség nem tesz jót a gyerekeknek. Nem csak azért mert roncsolja a fogakat és elhízhat tőle, hanem mert extra energialöketet kap a sok cukortól, amitől aztán kb szó szerint megkergülnek. Volt egy kisgyerek, aki hajnali egyig, kettőig szórakoztatta az anyját, akinek már kb fogpiszkálókkal kellett kitámasztani a szemhéjait. A gond az volt, hogy a kisfiú szabadon bejárt a a nasi raktárba és vacsi után tömte magába a csipszeket, csokit, kólát, egyebet. A megoldás az volt, hogy elzártuk a nassot egy óriási ládába és reggel kapott öt nasit, amit ő választott ki és osztott be. Az elején egy óra múlva jött az újabb adagért és tombolt, amikor nem kapott. Este vacsi után úgy bealudt játék közben, hogy öröm volt nézni. Szóval amennyiben ilyen lenne a helyzet, inkább délelőtt adj neki ilyeneket, és a legjobb az lenne, ha inkább gyümölcs lenne a nasi, az milliószor egészségesebb.

Még egy dolog, mennyit néz tévét? Egy 4,5 éves gyerek max 2 órát nézhetne tévét azt is lebontva minimum egy-egy órára, de inkább felekre. Ha sok tévét néz, a látottak stimulálják az agyacskáját, ami szintén rengeteg energiát termel, amit aztán örjöngésben vezet le. Tévézés helyett lehet programokat csinálni, pl kincsvadászat, vagy az említett kalózkodás, activity, nyomdázás, gyurmázás, akármi, csak kösse le és igényeljen kreativitást. A fejlesztők is arra törekszenek, hogy a fizikai energiatöbbletet olyan kreativitásba fordítsák, amik produktívak, dícséretet érdemel és pozitív lecsengése van.

Na most így hirtelen ennyi, de majd írok még. Ja igen, előző kommentben írtad, hogy a bünti során be nem áll a fiad szája. Válaszolsz neki? Ne reagálj rá! Akármit mond, ne add alá a lovat, hagyd figyelmen kívül az utálkozását, csak dühből mondja. Ha reagálsz rá ez felbátorítja és még cifrábbakat mond majd. Ha nem reagálsz, egy idő után értelmét veszti a dolog és abbahagyja. Remélhetőleg. :)

2013. júl. 15. 03:50
 38/57 A kérdező kommentje:

Itt vagyok. Nasi max a reggeli péksüti, kakaóval.

Amiket esznek mindennap:

reggeli: müzli, péksüti, kakaó, víz, c-vitaminos víz, 100%-os gyümölcslé,

ebéd: gyümölcsleves, zöldésleves, májgaluskaleves, főzelék, zöldség hússal,

uzsonna:

itt szokott lenni néha somlói galuska, puding.

gyümölcs, tejberizs gyümölccsel

vacsora:

sonka-tojás, sültkrumpli hússal, szedvics paprika paradicsommal

kakaó

Na ilyenek.

néha veszek MAGAMNAk milka csokit, abból kapnak 1-1 sort. Se chips, se kóla, semmi ilyen, soha nem ettem énsem ilyeneket, nem is tudom, hogy hol van a közértben. Kólát régen én ittam, terhességeim óta az sincs, gyerekeknek pláne nem. Gyönyörű a foguk, vitamint kapnak külön. mindketten egyfajta kaját esznek.

Tv-t max 2 órát néznek, megválasztom, hogy mit: magyar népmesék, go diego go, mia, trükkös tom, hupikék törpikék. kb ennyi.

semmi szivacsos, őrjöngős, harcos mese. én is nézem ilyenkor a tv-t, szerintem fejlesztőket engedek nézni nekik, azt is csak délután. Minden délelőtt 3-4 órákat kint vagyunk, kertvárosban lakunk, mégis folyamatosan játszótér vagy séta vagy bogarászás kint. Télen is, esőben is.

Pont, hogy maximalista lennék a nevelésben és kudarcként élem meg a mindennapokat a fiam miatt.

Nem csúnyákat kiabál a büntisarokból, csak olyanokat, hogy mikor mehetek ki, számoltam már 20-ig, Nóri itt vagy? gyere be......

2013. júl. 15. 19:59
 39/57 anonim ***** válasza:
51%

Ez nagyon sok nasi egy napra :(

Műzli, péksüti. kakaó, gyümölcslé, somloi, galuska (miért ez az uzsi?), gyümölcs, tejberizs, majd ismét kakaó

Ez nagyon gáz, bocs, nem téged akarlak bántani, kritizálni, de ez rengeteg!

2013. júl. 15. 22:12
 40/57 anonim ***** válasza:

Sziasztok!

Ma este azért nyitottam fel a gépet és léptem fel a GYK-ra, hogy feltegyek egy nagyon hasonló kérdést. És akkor megláttam ezt a kérdést. Mintha a saját fiamról olvasnék.

Én már sokszor említettem környezetemnek hogy segítségre lenne szükségem, valami tanácsra hogyan tudnék hatékonyabban beszélni hozzá, hogy ne nézzen át rajtam, hallja meg mikor kérdezek valamit és fogadjon szót. Egy valami rögtön feltűnt a válaszokból. Mindig a nagy testvér a problémás? Egyébként nálunk is a nagy a kezelhetetlen, illetve biztos lehet kezelni csak még én nem találtam meg vele a megfelelő hangot. És senki más sem. Nagyanyám azt mondta, eleven, nem rossz csak eleven. Bébiszittertől kérdezném hogy van-e saját gyereke és hogy vállalna-e ilyen "továbbképzést" Magyarországon is? Mert hozzánk lehet jönni, szívesen látjuk. Okos dolgot én sem tudok írni, talán csak annyit hogy arra már rájöttem hogy nekem kell változnom mielőtt a fiamra tudok hatni. Valaki ajánlotta a "Beszélj úgy hogy érdekelje, hallgasd úgy hogy elmesélje" című könyvet. Tényleg szuper jó, már ha van időd és energiád 3 gyermek mellett olvasgatni. Én már elkezdtem, amiket alkalmazok belőle azok valóban hatásosak, csak hát néha elszakad a cérna és nem tudok hideg fejjel, higgadtan reagálni dolgokra (pl: mikor veri az öccsét)- Ezért is írtam hogy nekem kéne előbb változnom. Egy szó mint száz én is várom a további válaszokat, hátha még akad valaki tapasztalt jó tanácsokkal. Addig is kitartás, csak lazán!

2013. júl. 15. 22:18
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!