Hiperaktivitás, ADHD, és egyéb kitalált "betegségek". Bővebben? Lent.
Mostanában egyre több kérdést látok a témakörben ezekkel kapcsolatban. Mindig elcsodálkozom azon, hogy így meg lehet vezetni embereket. Aki érintett, vagy csak érdekli, olvasson utána (NE orvosok weboldalán, könyvében, ők úgyis a szokásosat szajkózzák, hisz ez áll érdekükben.)
"nem létezett, és ma sem létezik olyan tudományos vizsgálati eredmény, amely egyértelműen bizonyítaná, hogy a hiperaktivitás betegség lenne, s amely indokolná, hogy a gyerekeket olyan erős tudatbefolyásoló pszichiátriai szerekkel kellene kezelni, amelyekkel jelenleg is kezelik őket."
Nagyon buta vagy, hogy olvastál pár cikket, és máris szakértőnek képzeled magad, és megkérdőjelezed azoknak az orvosoknak a szakvéleményét, akik egész életükben ezzel foglalkoztak, ebből van diplomájuk, és ez a munkájuk.
Mégis mit képzelsz te magadról?!
Igen, sokan írnak a neten ilyeneket, hogy az autizmus az oltások szövődménye. Ha annyira okos vagy, akkor olvass már ennek kicsit jobban utána.
Vagy a hiperaktivitás nem létezik, csak a szülők nem akarnak foglalkozni a gyerekükkel. De létezik, és ki is mutatható az agyban. Azért félrevezető a magyar elnevezés, mert a fő gond nem is a mozgáskényszer, ez egy ennél lényegesen összetettebb probléma.
Vagy sokan mondják, hogy aki nem tud gyereket nevelni, az ezzel takarózik. Persze. Egy neurotipikus gyereket könnyű nevelni, egy nem neurotipikus gyereket meg nem könnyű. Aki nem él együtt ilyen gyerekkel, az kívülállóként ezt nem tudja megítélni.
Meg a szokásos tévhit, hogy minden gyereket gyógyszerrel akarnak tömni. Ez sem igaz így, ebben a formában. Eleve Magyarországon 6 éven aluli gyereknek fel sem írják. Nagyon hosszú folyamat előzi meg, kivizsgálások, fejlesztések, nem azzal indítanak, hogy na rögtön benyugtatózzuk a gyereket, mint ahogy egyesek gondolják. Egyébként nem is nyugtató, és nem, nem lehet hozzászokni. Nem lesz valaki függő. Simán le lehet tenni, semmi baja nem lesz tőle a gyereknek.
Egyébként meg nagyon kutatják az adhd-t, és van róla most már több ötlet, hogy mitől alakul ki. Nagyon sok gond van a szülések körül, amire nem is gondolnál, hogy probléma lehet belőle, mert az orvosok sem ismerik el. A nyakra tekeredett köldökzsinór, elakadt a szülőcsatornában, zöld magzatvíz, vagy akár az is okozhat ilyet, hogy a gyerek besárgul. Nagyon sok gyereket érinthet, sajnos.
És igen, régen ők voltak a rossz, rendetlen, lusta gyerekek. Annak kéne örülni, hogy manapság ezt már másképp látják, mert felfedezték, hogy a gyerek nem is tehet róla, hogy ilyen.
Azt mondod az autizmust nem kérdőjelezed meg. Persze, mert minden laikus egyből az Esőemberre gondol. De nem mindegyik ilyen! Némelyikről nem is gondolnád, hogy bármi baja van, csak fura. Vagy neveletlen, ahogy te mondanád. A barátnőm fia autista, és nem tudod neki megmagyarázni, hogy miért is kell köszönni. Szerinte ez egy teljesen értelmetlen szokás, és hát ő nem köszön. Mindenki azt hiszi, hogy neveletlen, de semmi egyébre nem gondolnak, mert amúgy teljesen ép értelmű a gyerek, és gimnáziumba jár.
Tisztelt 43/43
Teljesen egyet értek azokkal akik támadják a szcientológiát, mert egsy káros szekta. Pont. De kérdem én; a pszichiátria nem káros? Dehogy nem. A pszichiátria a legnagyobb sarlatanizmus az orvoslásban, sőt még csak nem is orvoslás, mivel a mentális zavaroknak sokszor még az okát sem tudják, nemhogy a hatékony gyógyítását. Kezelés van, ez helyettesít mindent, ami nem egyenlő a gyógyulással.
A te ostobaságod ott kezdődik, haver, amikor a pszichiátereket "szakembereknek" nevezed, akik a betegekért vannak. Nem. A pszichiáterek pontosan úgy működnek mint a transznacionális nagyvállalatok; a Shellre sem mondanád, hogy érted van, vagy a kocsidért, szimplán a pénzedért.
A nagymamámat 40 évig kezelték ezek az emberek, tudnék mit mesélni. Ami engem illet; nálam az ADHD-t sem vették észre, ahogy az alvászavaraimat sem diagnosztizálták. Kicsi óvodás korom óta gyors motoros mozgásaim voltak, az iskolába kerülve nem tudtam nyugodtan meglenni, izgő-mozgó gyerek voltam, amiért a leghátsó padba küldtek. Tanulási problémáim bár nem az alsó tagozatban kezdődtek, de a felső tagozat után sajnos csak azokkal a tárgyakkal foglalkoztam amik érdekeltek, mással nem nagyon. Ennek a felismerése meghaladta a nagy tudású pszichiáterek képességeit.
A pszichiátriáról még annyit; mi is az az imposztor szindróma? Egy kitalált betegség, amit azért helyzetek és emeltek BNO listára, hogy igazolni tudják a pszichiátria hatékonyságát. A pszichiátria nem gyógyít, a pszichés zavarok sem betegségek. Ezt az agykutatás pontosan alátámasztja, mivel sem egy ADHD-s sem egy szkizofrén vagy autista és egy ún. normális ember agyának vizsgálata után nincs kimutatható szervi elváltozás. Ok a demencia más dolog, de az inkább neuro-biológia. És a legfontosabb kérdést még fel sem tettük: hol található az emberi agyban a legfontosabb dolog: a tudat? Mert a tudat emeli minden más élőlény fölé az embert. A pszichiáterek és az agykutatók sem ismerik ennek a szerkezetét vagy mibenlétét, ez máig rejtély, a pszichiáterek mégis nyakra-főre írják a szarabbnál-szarabb tudatmódosítókat, amitől totál szarrá mész, ahogy szegény nagyanyám. De hát a gyógyszeriparnak is meg kell élni valamiből...
Jól tévedek?
Tévedsz, bizony.
"Ezt az agykutatás pontosan alátámasztja, mivel sem egy ADHD-s sem egy szkizofrén vagy autista és egy ún. normális ember agyának vizsgálata után nincs kimutatható szervi elváltozás."
Ez egyáltalán nincs így, az adhd kimutatható az agyban.
Értem egyébként az indulataid, mert sok pszichiáternek tényleg egyszerűbb felírni a gyógyszert, és ennyi, aztán nem foglalkozni a beteggel. Ez egy összetett folyamat, pszichoterápia és gyógyszer kellene. Attól függ, hogy mi a probléma, és mennyire súlyos, de bizonyos esetekben kell a gyógyszer!
Viszont szerintem sincs annyival elintézve, hogy itt a bogyó és kész. Az emellé szükséges pszichoterápiát viszont elsumákolják, nincs szakember vagy nem is értenek hozzá. Nekem adhd-s mindkét gyerekem, nem kételkedem egy percig sem, hogy ez egy létező probléma, az viszont biztos, hogy az állítólagos szakemberek többet ártottak, mint használtak. Sok pszichológusnál voltunk, és jelenleg elértünk odáig, hogy a gyerekeim ha meghallják azt a szót, hogy pszichológus, azonnal bezárkóznak. Pedig nekem is mindenki azzal jön, hogy miért nem hordom pszichológushoz. Hordtam évekig. Meg lehet nézni az eredményt. Én már feladtam, hogy keressek hozzáértő szakembert. Sajnos sok ilyen gyermeket nevelő anyukával tartom a kapcsolatot, és hasonlókat mesélnek ők is.
Szóval itt két dologról beszélsz. Az egyik az, hogy léteznek-e ezek a betegségek, a másik meg a pszichológusok szakértelme, és a terápia, amit nyújtanak. Ez utóbbi valóban siralmas, de attól még nem igaz az, hogy ezek a rendellenességek ne léteznének.
Aki nem nevel ilyen gyereket, az inkább ne okoskodjon kívülállóként.
Ha valakinek van egy adhd-s vagy autista gyereke, akkor gondolhatjátok, hogy számtalan orvossal, gyógypedagógussal, pszichológussal és pszichiáterrel konzultált már, és elolvasta a világon az összes létező szakirodalmat, mert segíteni akar a gyerekének. Ti meg olvastok egy cikket a neten, és meg akarjátok magyarázni, hogy nem is léteznek ezek a betegségek, csak kitalálták őket?
Több alázat kéne, nem biztos, hogy mindenről mindent tudtok.
Lehet hogy az ADHD agyi elváltozása kimutatható és igazad van, de én még nem olvastam erről. Sőt mint írtam; ADHD-s vagyok, ami elképesztően megnehezítette az életem. A baj a pszichiátriával és a pszichiáterekkel van. Olvastam cikkeket az ADHD-ról. De sokkal relevánsabb az olyan valódi szakember véleménye mint, Dr. Máté Gábor. Könyve; A szétszórt elmék szuper. Igaz a közepéig jutottam csak, de eddig nem emlékszem az általad említett agyi problémákra.
Félreértettél. Nem tagadom sem az ADHD-t, sem a szkizofréniát, sem a autizmus létét. Máskor olvass figyelmesen. Mindössze arra utaltam, hogy ezeket a mentális zavarokat, eleve betegségként kezelik, és sem a kialakulásáról nincs érdemi eredmény, és módszer sincs a gyógyításukra. Ha orvos vagyok és nem tudom meggyógyítani a "beteget", akkor az bizony nem orvoslás, csak sarlatanizmus.
Az pszichiáterek jelentős része itt vidéken nem is igazán motivált már a hozzáállásával sem. Lehet hogy vannak tisztességes és lelkiismeretes terapeuták és orvosok, de én nem találkoztam eddig még eggyel sem. Lehúzással annál inkább.
A helyzetem annyiból speciális, hogy apám nárcisztikus pszichopata volt, és a viselkedési zavaraim miatt kiabált velem és néha el is vert pedig nálam a figyelemhiány a domináns. Nem voltam otthon olyan túlzottan izgő-mozgó impulzív gyerek, de jött a suli és minden megváltozott. Lehet hogy ott akartam kiengedni a gőzt. Nem tudom, de a magatartásommal voltak gondok a suliban.
Apám elég rémisztő alak 196cm magas és 128 kiló volt, én meg csak egy gyenge kissrác. Nagyon megnyomorította az életemet, mert eleve szeretetképtelen ember, másfelől baromi agresszív. Ami belőled lejött az annyi, hogy jó apa vagy, mindent megteszel a gyerekeid mentális egészsége érdekében, hülyén hangzik, de elfogadnálak az apámnak, mert nekem nem volt apám.
Nézd, nem hiszek a pszichiátriában, egy ideig nagyon bizalmas voltam velük szemben, de ez mára megcsappant. A tudatmódosító szereik pedig mérgek, komoly szövődményekkel.
Ezt a nagymamám este bizonyítja a legjobban. Tönkre vágták szegényt a drogok. Ebben ment el, de mivel jóember volt, csendesen elaludt és nem kelt fel többet. Nem szenvedett.
Máté Gábor pont nem ajánlott ebben a témában.
Már rég felülbírálták a nézeteit. Ő az érzelmileg elhanyagolt gyerekekben kialakult pszichés problémákról ír, amely okozhat adhd-szerű tüneteket, de nem adhd-t.
Az biztos, hogy nem igazán értenek hozzá, hogy mit lehet kezdeni az ilyen betegekkel. Mi egy-két alkalommal voltunk magánban, és el is döntöttem, hogy nem vagyok hajlandó ennyi pénzt kifizetni azért, hogy majd talán évek múlva lesz eredmény, vagy nem. Akikkel én találkoztam, nem tudtam velük azonosulni. Pl. volt egy kutyás öreg néni, aki mindenáron kutyaterápiát akart alkalmazni a gyereken. Én mondtam, hogy a gyerek fél a kutyáktól, hagyjuk. Erre azt akarta megfejteni, hogy mi ennek az oka, de nem ezért mentünk oda! Amikor mondtam, hogy anyukám rákos, akkor ebben látta a probléma gyökerét, és engem akart kezelni, természetesen kétszeres feláron, mint a gyereket. Nem, a gyerek nem azért adhd-s, mert szomorú vagyok, hogy anyukám beteg. Őt hamar ott is hagytuk. De voltunk rajzterápián is, ahol megállapították, hogy akaratgyenge ember vagyok, mert nem nyomtam rá a ceruzát a papírra. Akkor most ettől adhd-s a gyerek? Hagyjuk már. Állami kórházba jártunk évekig, ők sem értenek jobban hozzá, de legalább ingyen volt. Sokra nem mentünk velük.
Sajnos attól még a gyereknek továbbra is vannak figyelemkoncentrációs, és önfegyelmezési problémái. Én nagyon szomorú vagyok amiatt, hogy elég időben szóltam, hogy a gyerekkel gondok vannak, és segítséget nem kaptunk. Szerintem fogalmuk sincs, mit kéne csinálni ezekkel a gyerekekkel.
És neked van ilyen gyereked? Máté Gábor nagyon nem ajánlott ezekben a körökben, nem sok fogalma van a dolgokról.
Dr. Csiky Miklós a hazai szakértője az adhd-nak, sok előadása van fent a youtube-on.
A megjegyzéseidből ítélve sokat nem konyítasz a témához, de a vitakultúrád az minősíthetetlen. Most lehet azon lovagolni, hogy azt írtam, "nem tudnak mit kezdeni ezekkel a betegekkel." A kórházban a terhes nő is "beteg".
Mondhatnám, hogy ügyfél, vagy akármi, a lényeg nem ezen van. Persze aki eldöntötte, hogy az adhd nem létezik, annak hiába is magyarázom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!