Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Hiperaktivitás, ADHD, és...

Hiperaktivitás, ADHD, és egyéb kitalált "betegségek". Bővebben? Lent.

Figyelt kérdés

Mostanában egyre több kérdést látok a témakörben ezekkel kapcsolatban. Mindig elcsodálkozom azon, hogy így meg lehet vezetni embereket. Aki érintett, vagy csak érdekli, olvasson utána (NE orvosok weboldalán, könyvében, ők úgyis a szokásosat szajkózzák, hisz ez áll érdekükben.)

"nem létezett, és ma sem létezik olyan tudományos vizsgálati eredmény, amely egyértelműen bizonyítaná, hogy a hiperaktivitás betegség lenne, s amely indokolná, hogy a gyerekeket olyan erős tudatbefolyásoló pszichiátriai szerekkel kellene kezelni, amelyekkel jelenleg is kezelik őket."

[link]

2013. ápr. 10. 22:05
1 2 3 4 5
 21/50 anonim ***** válasza:
55%
Azt hiszem kérdező, én voltam az egyetlen, aki egyetért veled :)
2013. ápr. 13. 10:06
 22/50 anonim ***** válasza:
27%
en is egyetertek a kerdezo velemenyevel, nem mondom hogy egyes betegsegek nem leteznek, de tul sok olyan van amire feleslegesen tomik gyogyszerekkel a gyerekeket....
2013. ápr. 13. 19:18
 23/50 A kérdező kommentje:
Örülök, hogy vannak még reálisan gondolkodó anyukák! :)
2013. ápr. 13. 19:21
 24/50 anonim ***** válasza:
73%

Én sem mond tam, hogy semmi nem létezik, persze, van. De rengeteg van, amik miatt gyógyszerrel tömik a gyerekeket, és így lesznek a "tömegemberek", a zombik.

De általában, ha ilyet mondok, én szemét rossz vagyok. Pedig senkit nem akrok megbántani, de pl hiperaktív gyerek- nem azt mondom, hogy nincs- de mondjuk 10- ból 1 aki tényleg az, és nem csak rámondák (és lehet, hogy sokat mondok)

2013. ápr. 13. 21:23
 25/50 anonim ***** válasza:
73%

Súlyos hiperaktív gyerekeket tanítottam, többüket gyógyszerezni kellett. A fő probléma az nálunk, hogy 1. olyan belső feszültségben élnek, amitől ők maguk is szenvednek (tehát állandóan mozog például a kezük-lábuk, még álmukban is, szeretnének, de nem tudnak leállni). Ehhez hozzájön egy állandó közlési kényszer, tehát pl. órán bekiabál, mert nem bírja megállni, hogy ne mondja a választ, ha tudja. 2. Nem látják a tetteik következményeit, vagy ha látják is, nem tudnak tenni ellene, egyszerűen muszáj megtenni azt, ami az eszébe jut. Ebből pedig jönnek a veszélyes helyzetek, súlyos szabályszegések. És itt nem olyanról van szó, hogy ejnyebejnye jár érte, hanem pl. megállítja a metrót, mert az milyen jó ötletnek tűnik, vagy pisztolyt hoz az iskolába...

Az ilyen gyerekeket a társaik sokszor utálták, kiközösítették mert folyamatosan sodorták magukat és másokat nagyon kényelmetlen szituációkba. Volt, akit gyógyszerezni kellett, annyira kibírhatatlan volt (számára is!) az állapot. Sajnos ezekhez a gyógyszerekhez könnyű hozzászokni, és néhány év után már teljesen hatástalan. Ha időben váltottak gyógyszert, akkor újabb pár évre elviselhetővé vált a helyzet.

Azt tudom, láttam, tapasztaltam, hogy a hiperaktivitás nagyon is létező probléma, nem csak annyiból áll, hogy mozgékony egy gyerek, hanem tényleg szabályosan "vibrál", folyamatos belső feszültségben él, ami neki is rossz! Ezt a gyerekek is elmondták, és azt is, hogy a gyógyszerektől ez a feszültség csökken, jobban érzik magukat, vissza tudják fogni a kényszeres mozgásokat, bekiabálásokat, a cselekvési kényszerüket, ami miatt folyton bajba kerülnek.

Volt egy tanítványom, akit ugyan diagnosztizáltak (nagyon súlyos hiperaktív volt, állandóan mozgott mindene, és nem látta be a tettei következményeit). Szóltunk az anyukának, ő hárított: nincs az ő gyerekével semmi gond. A fiú két hónap múlva csinált egy "aprócska" hülyeséget és belehalt. Én ennyit tudok hozzáfűzni a "nem létezik a probléma" tárgyköréhez.

Tudom, hogy ez most sokaknak nem tetszik, de szerintem az ossza az észt hiperaktivitás témában, aki látott már súlyos hiperaktív gyereket tartósan, közelről, és meghallgatta, hogy ő hogy érzi magát a saját bőrében...

2013. ápr. 14. 19:21
 26/50 anonim ***** válasza:
53%
Egyébként nemrégiben beszélgettem egy felnőttel, aki gyerekkorában a hiperaktivitás tüneteit mutatta, de nem diagnosztizálták, akkoriban csak simán "rossz"-nak titulálták a gyereket. Ő például nevelőintézetbe került emiatt. Ma már szerencsére vannak egyéb lehetőségek, fejlesztések, felkészült pedagógusok, na meg persze struccpolitikát folytató szülők... A pedagógus nem rosszat akar, amikor szeretné tudni, hogy mi van a gyerekkel, hanem azt szeretné tudni, hogy hogyan viszonyuljon hozzá, szükséges-e speciális fejlesztés, bánásmód. Ha nincs diagnózis, akkor a gyerek marad egyszerűen "rossz", és végigszenvedi az iskolát.
2013. ápr. 14. 19:26
 27/50 A kérdező kommentje:

Kedves utolsó! Köszönöm, hogy időt szántál a tapasztalataid megfogalmazására.

Továbbrra is azt állítom, hogy ez nem betegség, hanem egy állapot, egy viselkedésforma, amelyet a szülők, később az óvoda/iskola vált ki a gyerekből.

Mivel nem szervi megbetegedés, így a gyógyszeres kezelése is lehetetlen, a lelket nem lehet gyógyszerekkel meggyógyítani. A szülőknek kell először is változtatni, ha folyamatosan rá akarják eröltetni az akaratukat a gyerekre, nyilvánvaló, hogy előbb-utóbb szorongás lesz a gyermekben (innen ered az éjszakai nyugtalan alvás, de ez logikus), a hangulatingadozással, dühkitöréssel próbál a gyerek ellenállni.

A "betegség" kezelésére pedig kábítószereket írnak föl... Pl. Ritalin stb. Ezzel egy életre függővé teszik a gyerekeket... Tönkre teszik konkrétan őket.

Amúgy azt figyeltem meg, hogy 3csoportba lehet osztani a gyereket:

1.) Ha nem elég aktív, akkor autista

2.) Ha túl aktív, akkor hiperaktív

3.) A "jól nevelt", "normális" gyerekek, akik hajlandóak voltak feláldozni önmagukat a "szocializáció oltárán", tehát, akiket már "betörtek".

Amúgy ma elvégeztem egy online hiperaktivitás tesztet, amelyből megtudtam, hogy a lányom is az, és én is :D

Konkrétan kézfeltartással szavazták meg annak idején a nagyokosok, hogy legyen-e ilyen nevű betegség...

Aztán kiokoskodták, hogy milyen jellemzői legyenek, és ezalapján az emberiség 8%-a hiperaktív. Azért ez elgondolkodtató, vagy csak számomra?!

Néhány olvasnivaló:

[link]

[link]

[link]

[link]

Mellesleg behívtak elbeszélgetésre az oviba, óvónők, óvodavezető állítgatták nekem egyhangúlag, hogy "szakember" segítségére van szüksége a gyerekemnek... Holnaptól nem megy, kiírattam. :)

2013. ápr. 15. 15:15
 28/50 anonim ***** válasza:
64%

A hiperaktivitást is több csoportra osztják. Bizonyos esetekben igazolható organikus ok, szervi (neurológiai elváltozás), gyógyszert jellemzően CSAK ezekben az esetekben írnak fel. (Azért írom, hogy jellemzően, mert pszichiáter és pszichiáter között is van különbség, de szerencsére ma már ez az általános gyakorlat. A szülőnek pedig mindig joga van visszautasítani a gyógyszeres kezelést, attól még az egyéb kezeléseket (fejlesztéseket) elfogadhatja.)

A csoportosításod azért nem helytálló, mert az autista gyerekekre sem feltétlenül jellemző a nyugodtság, sőt, gyakran a hiperaktivitáshoz nagyon is hasonló tüneteket mutatnak. Sőt, az is előfordul a szakirodalomban, hogy egy gyerek egyszerre(!) autista és hiperaktív, a kettő nem zárja ki egymást.

Azt mondjuk nem értem, mi bajod lehet abból, ha szakember látja a gyereked? Szerinted kényszergyógykezelik majd? Egyáltalán nem. Vagy kizárják a hiperaktivitást, vagy kap egy olyan sajátos nevelési igényű státuszt, ami az intézményt arra kötelezi, hogy a gyerek igényeinek megfelelően foglalkozzanak vele. Tehát pont hogy nem betörni akarják, hanem megérteni és elfogadni.

De kérdezek valamit: ha átviszed máshova, és ott is azt mondják, hogy vidd szakemberhez, akkor mit teszel? Vagy ha majd az iskolában is ezt mondják? Mert általában ez szokott történni... Nem biztos, de nagyon valószínű, hogy legkésőbb az iskolában kötelezni fognak arra, hogy vidd el a tanulási képességvizsgálóba - ilyenkor már nem a szülőre bízzák, hanem ők küldik el a gyereket, kell a szülő aláírása, de ha nem működsz együtt, akkor gyermekvédelmi eljárást kezdeményeznek, súlyos esetben még odáig is fajulhat a dolog, hogy a gyermeket kiemelik a családból, ha a szülő nem működik együtt a gyermek kivizsgálásában a számára törvény által biztosított lehetőségek nyújtásában. Vagyis a gyógyszeres kezelést vissza lehet utasítani, bár bizonyos esetekben (ahol organikus okok állnak fenn) nem biztos, hogy ez jót tesz a gyereknek. Tehát ha CSAK a gyógyszerektől tartasz, az ne tartson vissza attól, hogy szakemberhez fordulj, mert a gyógyszerezésre senki nem kötelezhet. De a kivizsgálásra és a fejlesztésre igen.

2013. ápr. 15. 18:03
 29/50 anonim ***** válasza:
100%

"Ha nem elég aktív, akkor autista" - a családban van egy autista kisfiú, hát rá mindent lehet mondani csak azt nem hogy nem aktív, amolyan igazi rosszcsont

A "jól nevelt", "normális" gyerekek, akik hajlandóak voltak feláldozni önmagukat a "szocializáció oltárán", tehát, akiket már "betörtek".

tehát pl a kisfiam, ő ugyanis se nem auti, se nem ADHD, gondolod, hogy 3 éves korára "betörtem" és kellőképpen szocializáltam itthon, így mire elérte az óvodás kort, jól nevelt, normális gyerek lett belőle, előtte meg az első két csoport valamelyikébe tartozott, csak jól sikerült a betörés, így ovira lenyugodott?

hihihihi.... ezt te tényleg komolyan gondolod?

a saját gyereked érdekében kellene elvinni őt kivizsgálásra, ha az óvoda ezt javasolja

elhiszed hogy nem szórakozásból mondják? hogy láttak már pár gyereket és van összehasonlítási alapjuk? hogy ők a gyerekek, a te gyereked érdekében teszik a dolgukat és fogalmaznak meg véleményt?

neked is tenned kellene valamit a gyerekedért, amíg nem túl késő

2013. ápr. 15. 22:27
 30/50 A kérdező kommentje:

Én eleve nem tartom sokra sem a pszichológia sem a pszichiátria "tudományát", és finoman fogalmaztam.

Szerintem csupán józan észre van szükség ahhoz, hogy egy állapotot kezeljünk, az átérzés képességével kell rendelkeznünk, és logikusan kell tudni gondolkodnunk.

Igen, tudom, hogy lehet organikus oka is a "hiperaktivitásnak", egy agyi rendellenesség, pl. ha oxigénhiányos állapotban volt a baba születésekor stb. DE ez csupán a hiperaktívnak titulált gyerekek 1-2%-át érinti!! Ennek ellenére ma az USA-ban 6 MILLIÓ gyermek kap gyógyszeres kezelést erre a problémára! (Az egyik cikkben bővebben ki van fejtve az egész "betegség" kialakulása, azok között, amelyeket legutóbb belinkeltem.)

Én elhiszem, hogy a legtöbb óvónő/pedagógus jó szándékú, és valóban csak segíteni szeretne, de sajnos az van a fejükben, amit anno az iskolában tanultak, illetve a pszichológusok, pszichiáterek véleménye, tehát a "tudományos tények", amelyeket csak nagyon ritka kivétellel fogadnak kétkedéssel.

(Bár nem kapcsolódik szorosan ide, de az orvosok is ugyanígy vannak, mindenre gyógyszer, kezelés stb., de nem sokuknak jut eszébe inkább extra dózis vitamint felírni a betegeknek a mérgek helyett, amivel gyógyítani is tudnának, nem csak tüneteket kezelni.)

Semmi gond nincs a kislányommal, csupán kilóg a sorból, mivel mi teljesen másképp neveljük, mint az átlag szülő. És szegénykém meg van zavarodva emiatt a kettős nevelés miatt, mi itthon így, az oviban másképp. Nyilván nem fognak az óvónők hozzánk alkalmazkodni, de mi sem adjuk fel a nevelési elveinket azért, hogy nekik kényelmesebb legyen.

Addig semmi gond nem volt vele, amíg nem kezdett el oviba járni, azóta "vadócabb" itthon is, addig egy tündérke volt. Érdekes módon, ha több időt van itthon (1-2hetet), akkor újra ilyen, de amint elviszem oviba, délután már megint hisztisen kapom vissza.

Ez senkinek nem jó. Így szeptembertől a helyi Waldorf oviba járunk, meglátjuk, az tetszik-e neki.

2013. ápr. 16. 12:34
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!