3 éves gyermekem nem motiválható, dacos, és semmi sem érdekli. Mit rontottam el, mit kéne tennem?
3 éves, és alig-alig beszél. Elindultunk mindenféle vizsgálatokra vele. Eddig semmit sem találtak.
Illetve ma a beszédfejlesztő központban voltunk a pszichológusnál. Ő azt mondta, hogy alapvetően nem is a beszéddel van baj. (Amit mondasz egyébként mindent hibátlanul visszaismétel, csak nem akar válaszolni.)
Hanem azzal, hogy semmi sem érdekli, és ami nem érdekli, azzal nem is hajlandó foglalkozni. Iszonyú dacos, és akaratos. Átirányított minket a nevelési tanácsadóba.
Teljesen el vagyok keseredve. Igen, nagyon problémás gyermek volt már az elejétől kezdve. Engem sajnos nagyon kikészített, bevallom sokszor nem volt hozzá elég türelmem.
2,5 éves koráig nem volt egy átaludt éjszakánk, a szoptatással is megkínlódtam.
Azt én is észrevettem, hogy ami nem érdekli, azzal nem hajlandó foglalkozni, gondoltam is, hogy az iskolában lesz vele majd elég bajunk. Nem tudom, hogy hogyan segíthetnék ezen, vagy mit rontottam el?
Miért van az, hogy a korának megfelelő játékok nem nagyon érdeklik? Nem kirakózik, nem épít, nem rajzol. Csak az autóit tologatja egész nap.
2 hónapja járunk oviba. A dacra egy jó példa, hogy 1 hónapig nem volt hajlandó az oviban pisilni, ezért délben el kellett hoznunk. Most már ott alszik, de mondják, hogyha rájön a hiszti, semmivel nem tudják megnyugtatni.
Szóval jelenleg az a diagnozis, hogy adott egy nagyon rossz természetű gyermek, akinek a dacát nem tudtuk kezelni, és egyáltalán nem érdeklődik a környezete iránt, nagyon nehezen motiválható.
Erőszakkal semmit nem lehet elérni, csak az lesz belőle, amit írtál, még nagyobb ellenállás. Ha 10percig volt hajlandó tornázni, akkor addig. Ennyi. Szerintem már az is jó! Mit várt tőle az a valaki? Hogy egy 3éves gyerek majd 40percig úgy ugrál, ahogy ő fütyül?? Egyébként csak úgy lehet elérni bármit is, nemcsak a gyerekeknél, ha a másik SZÁNDÉKÁT nyerjük meg! Tekintélyelvvel semmire nem megyünk, hogy azért csináld meg, mert én vagyok az anyád/apád/tanárod stb, és ÉN azt mondtam! :D
A gyerek "lefizetése", tehát, hogy jutalmat kap, ha megtesz valamit, amit egyébként a háta közepére nem kíván, csak arra jó, hogy később is mindent csak valamiért legyen hajlandó megtenni, ezzel tesszük a legkönnyebben anyagiassá...
Az ellenkezője pedig a zsarolás, amikor azt mondod neki, hogy ha ezt vagy azt nem csinálod meg, akkor jajaj lesz. Ezzel pedig csak azt éred el, hogy félni fog tőled a gyermeked. Bár arra jó ez a fajta nevelési módszer, hogy könnyen kezelhető legyen az oviban, később az iskolában, hiszen, mint tudjuk, az iskolákban is a gyerek félelmeire alapoznak, úgy próbálják "motiválni" a gyermeket (ha nem tanulod meg, 1-est kapsz stb.).
Nagyon jól teszed, ha nem viszed oda legközelebb, a leírtak alapján fikarcnyit sem ért a gyerekekhez.
Még mindig azt mondom, hogy NEM AUTISTA a gyermeked! Csak már annyira beléd beszélték itt a hozzászólók, hogy már engem zavar... :)
"Nálunk az oviban nem vesznek fel autista gyereket, mivel van a közeli nagyvárosban autista ovi."
A Tanulási Képességvizsgáló dönti el, hogy egy gyerek integrálható, vagy sem. Mivel az autizmus spektrum, nem lehet azt mondani, hogy ha x nem integrálható, akkor a másik sem az.
Az auti lányom normál oviba jár, és normál iskolát jelölt ki a bizottság. Ezt csak a tények tisztázása végett írtam, én továbbra sem kívánom diagnosztizálni a gyermeked, ez szakemberek feladata.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!