Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » 3 éves gyermekem nem motiválha...

3 éves gyermekem nem motiválható, dacos, és semmi sem érdekli. Mit rontottam el, mit kéne tennem?

Figyelt kérdés

3 éves, és alig-alig beszél. Elindultunk mindenféle vizsgálatokra vele. Eddig semmit sem találtak.

Illetve ma a beszédfejlesztő központban voltunk a pszichológusnál. Ő azt mondta, hogy alapvetően nem is a beszéddel van baj. (Amit mondasz egyébként mindent hibátlanul visszaismétel, csak nem akar válaszolni.)

Hanem azzal, hogy semmi sem érdekli, és ami nem érdekli, azzal nem is hajlandó foglalkozni. Iszonyú dacos, és akaratos. Átirányított minket a nevelési tanácsadóba.

Teljesen el vagyok keseredve. Igen, nagyon problémás gyermek volt már az elejétől kezdve. Engem sajnos nagyon kikészített, bevallom sokszor nem volt hozzá elég türelmem.

2,5 éves koráig nem volt egy átaludt éjszakánk, a szoptatással is megkínlódtam.

Azt én is észrevettem, hogy ami nem érdekli, azzal nem hajlandó foglalkozni, gondoltam is, hogy az iskolában lesz vele majd elég bajunk. Nem tudom, hogy hogyan segíthetnék ezen, vagy mit rontottam el?

Miért van az, hogy a korának megfelelő játékok nem nagyon érdeklik? Nem kirakózik, nem épít, nem rajzol. Csak az autóit tologatja egész nap.

2 hónapja járunk oviba. A dacra egy jó példa, hogy 1 hónapig nem volt hajlandó az oviban pisilni, ezért délben el kellett hoznunk. Most már ott alszik, de mondják, hogyha rájön a hiszti, semmivel nem tudják megnyugtatni.

Szóval jelenleg az a diagnozis, hogy adott egy nagyon rossz természetű gyermek, akinek a dacát nem tudtuk kezelni, és egyáltalán nem érdeklődik a környezete iránt, nagyon nehezen motiválható.

2013. ápr. 9. 20:31
1 2 3 4
 11/32 A kérdező kommentje:
Szemembe néz, odajön puszit adni. Ha a tesó rosszat csinál, akkor odaszalad megvédeni, ha megütöm magam, odajön sajnálkozni. Csinál ilyet egy autista? Úgy tudom, ők az érzelemkifejezés területén nem túl jók.
2013. ápr. 9. 22:00
 12/32 anonim ***** válasza:
100%

Igen, csinál ilyet. Rengeteg autista csinál ilyet. Az általam ismert autik kb. harmadának nincs gondja a szemkontaktussal. Puszit adni mindegyik szeret (kapni a többségük nem). Ahol van tesó, ott nagyon gondoskodók. A sajnálat is működik a többségnél.

Én nem mondom, hogy a gyermeked autista, hiszen nem vagyok szakember, "csak" egy szülő, mellesleg nagyon sok érintett szülővel állok kapcsolatban, sok gyakorlati tapasztalat van már. Az is, hogy az autizmusban jártas gyermekpszichiátereken kívül SENKI nem ért az autizmus diagnosztizálásához, nekem is egy halom papírom van arról, hogy a gyerekem nem autista. Pedig az. Hivatalos helyen diagnosztizálták, nem 5 perc, hanem egy hét alapos kivizsgálás során, ahol egy egész team vizsgálta egyszerre.

Én azt javaslom, hogy fordulj szakértőhöz, maximum kizárják az autizmust.

2013. ápr. 9. 22:04
 13/32 anonim ***** válasza:
100%

2. vagyok.

ha kizárták akkor kizárták, de nekem nagyon furcsa amit írsz. hogy egy nem beszélő, echoláló 3 éves nincs lemaradva a korától egy szakértő szerint? azért azt a szakértelmet is megkérdőjelezném.

én fiam legutóbbi vizsgálata 3év 1 hónapos korában volt.

akkor már eltűnt az echolálás, kérdésre válaszolt, képeket felismert és megnevezett, aminek tudta a szinonimáját azt is hozzá mondta mondatba foglalva (pl. felmutatott egy pillangó képet a nő, erre a fiam azt mondta, "ez egy pillangó, de anya szerint lepkének hívják!"), szóval ilyen szinten beszélt és autizmus gyanúról megkésett beszédfejlődésre került, mondjuk nem hivatalosan mert novemberig van autizmus gyanún és nem kevertünk, na de nem ez a lényeg :)

félre ne érts, nem azt mondom, hogy a gyereked autista, isten ments, csak azt, hogy amit leírtál, abból nem az jön le, hogy minden rendben, csak dackorszakos. valami gondra én gyanakodnék.

és persze mivel az autizmusban "otthon vagyok" rengeteget olvastam, én arra hajlanék AZ ALAPJÁN AMIT LEÍRTÁL.

de persze a tünetek gyakran találkoznak, pl. az autizmus, hiperaktivitás, idegrendszeri éretlenség de akár a diszfrázia tünetei is gyakran ugyanazok lehetnek így a szekmebereknek is nehéz sokszor megállapítani mi is a gond, de mondom, nekem az a furcsa, hogy semmi nem merül fel, nem az, hogy autizmus gyanút kapott ami szerintem nem megfelelő. tényleg, beszéd értéssel hogy álltok? csak a diszfráziáról jut eszembe, azt is kizárták?

pontosan hol voltatok? mármint a szakemberre gondolok nem a háziorvosnál.

de most is azt mondom, hogy a vadaskertbe menjetek ha tudtok, ha nincs semmi baj, az is kidrül ott, de ha gond van az is. messze ők az egyetlenek az országban akik valóban meg tudják mondani és nem totóznak mint mondjuk a nevtanban akiknek semmi köze ezekhez a betegségekhez, így nem is várható el, hogy mondjuk felismerjék őket :(

2013. ápr. 9. 22:38
 14/32 anonim ***** válasza:

Elvinném gyógypedagógushoz.

Egy nagyon megbízhatóhoz járunk, és csodákat hallottam róla, azóta az enyém is sokat javult!

2013. ápr. 9. 23:03
 15/32 anonim ***** válasza:

a leírásodból 2 dologra reagálnék

nekem van egy 3,5 éves, teljesen egészséges - és az óvónők szerint nagyon okos - kisfiam

nem kirakózik, nem épít, soha 2 db kockát, kirakót nem rakott össze, ellenben az autók a mindenei! tologatja őket ő is állandóan

nálunk az ovi első 2 hete ment úgy hogy nem pisilt egyáltalán, el kellett hoznom délben, az óvónők azt mondták így tiltakozik pszichésen az ovi ellen

szóval ezek ne jelentik azt hogy gond van

persze lehet hogy van, és jobb utánajárni, csak azért írtam mindezt, hogy szerintem ezek nem jelentenek semmit

2013. ápr. 9. 23:06
 16/32 A kérdező kommentje:

Folytatjuk a szakemberekhez járást.

Az oviban most már ott alszik, ez az első hete.

Annyi volt tegnap, hogy előbb felébredt, mint a többiek, és nem akarta tudomásul venni, hogy még csendben kell lenni, úgyhogy elkezdett kiabálni. De ma már ez sem, nem is tudom, hogy érték el nála, hogy fél óráig még csendben volt.

Az óvónők nem aggódnak egyáltalán, szerintük nem problémás. Annyi, ha ma többször kiszökött, mert várt bennünket, de aztán visszaterelgették a terembe, hogy még nincs itt anya, akkor elvolt. Azt mondta az óvónő, hogy már dekódolta a beszédét, érti, nagyjából mit akar mondani. Nagy ritkán jön rá a hiszti, de akkor nehezen tudják megnyugtatni. Olyankor visít, és nem reagál semmire.

Nem merült fel az autizmus gyanúja eddig még senkiben sem. Talán a logopédusban, mert ő állítja, hogy nem tudja felvenni vele a szemkontaktust, de ez nekem fura, mert nem szokott ilyen gond lenni vele. De konkrétan ő sem mondta ki, csak azt mondta, hogy menjünk el gyermekpszichológushoz.

2013. ápr. 10. 20:58
 17/32 anonim ***** válasza:
24%

Szegény kérdezőnek mindenképp eröltetitek az autizmust... illetve a többi "betegséget", mint hiperaktivitás stb. Nem értem, miért kell mindenáron betegségre gondolni (mellesleg a hiperaktivitás is csak egy kitalált betegség, annyi, hogy aktívabb a gyermek, tehát GYEREK).

A kislányom sem beszél mindenki számára érthetően, pedig lassan 4éves lesz. Azóta érthetőbb a beszéde, mióta oviba jár, hisz ott rá van kényszerítve, hogy kifejezze magát, másképp nem értik meg, de ugye itthon 1-1szóból tudom, hogy mit szeretne. Úgyhogy én aláírom, hogy én rontottam el, nem beszéltettem eleget. Majd kialakul szépen, idővel a kisfiadnál is, nyugodj meg. :)

"ami nem érdekli, azzal nem is hajlandó foglalkozni" - Itt nem értem a problémát. Én sem foglalkozom olyasmivel, ami nem érdekel... Ráeröltetni semmiképp nem szabad, mert még nagyobb ellenállásba ütközöl. Ha akaratos, az (még ha most nem is úgy tűnik) jó lesz később, amikor felnő, nem hagyja majd eltántorítani magát a kitűzött céljaitól. Az ilyen gyerekekből lesznek később a sikeres felnőttek, ha megfelelően viszonyulnak hozzájuk.

Az oviban azért nem tudják megnyugtatni, mert nem ismerik eléggé a gyermeked az óvónők. Ez nálunk is probléma, tudom, hogy nem szeret oviba járni kislányom, így azt csinálom, hogy csak 9-12:30-ig hagyom ott (én itthon vagyok a 6hós kisfiúnkkal), és 1-1hetet nem is viszem, mert tudom, hogy itthon megnyugszik.

A nevelési tanácsadó, gyerekpszichológus, neadjisten gyerekpszichiáter szerintem nem a legjobb ötlet, a vége úgyis az lesz, hogy kitalálnak a gyermekednek valamilyen diagnózist, majd idővel ezt-azt szedetnek vele, gyógyszer néven. Utána már nem lesz soha többé ugyanolyan a gyermeked, mint azelőtt, az biztos. De nem biztos, hogy ez pozitív. Gondold át.

2013. ápr. 10. 21:48
 18/32 anonim ***** válasza:

Utolsó: ne beszélj már ekkora ökörségeket kérlek, ha neked lenne egy hiperaktív gyereked, valószínűleg nem állítanád, hogy kitalált betegség!

"A nevelési tanácsadó, gyerekpszichológus, neadjisten gyerekpszichiáter szerintem nem a legjobb ötlet, a vége úgyis az lesz, hogy kitalálnak a gyermekednek valamilyen diagnózist, majd idővel ezt-azt szedetnek vele, gyógyszer néven. Utána már nem lesz soha többé ugyanolyan a gyermeked, mint azelőtt, az biztos. De nem biztos, hogy ez pozitív."

na ez a megjegyzés meg végképp katasztrófa :(

szerinted ezek a szakemberek azért vannak, azért tanultak évekig az egyetemen, és azért fizetik őket, hogy kitaláljanak mindenféle mondvacsinált betegséget, hogy begyógyszerezzék, és tönkretegyék a gyereket? ez most komoly? ekkora butaságokat rég olvastam

Kérdező: én sem tartom jónak, hogy látatlanban vadidegen laikusok rámondják hogy autista, amikor még a szakemberek sem tudják mi a baj. (ismerősöm kisfiát már fél éve hordják mindenfelé, de még mindig nem mondják azt a szakemberek hogy autista, mert nem biztosak benne)

De ha úgy érzed vmi nem oké, jobb ha utánajársz és kivizsgáltatod.

2013. ápr. 10. 22:03
 19/32 anonim ***** válasza:
0%

Rengeteg helyen utána lehet már nézni, hála az internetnek, hogy mi miért is történik.

Most ezt találtam elsőnek, ami hiperaktivitásról szól többek között, és arról, hogy csak kitalált betegség (mint annyi egyéb)

[link]

Tájékozódni kell, és nem szabad mindent elhinni, csak azért, mert "szakértő", "egyetemen tanulta évekig" stb...

2013. ápr. 10. 22:10
 20/32 anonim ***** válasza:
ja persze, és egy ilyen cikknek persze hinni kell azonnal, mert ez aztán tuti igaz, de a szakmának nem ugye?
2013. ápr. 10. 22:47
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!