Mit kezdtek a családotok fegyelmezetlen gyerek tagjaival ha nlatok vendégeskednek? Hol a határ? Többi lejjebb.
Hátha nem is 4 éves, hanem 3 éves, akkor még elfogadhatóbb a viselkedés! Bár persze rászólhatott volna az anya, de talán Te is kibírod azt a kis időt amíg nálad vannak.
Olyan jól el tudják képzelni, hogy lehet egy gyereket nevelni, akinek nincs gyereke. Aztán, ha véletlen születik rádöbbenek, hogy nem is olyan egyszerű, ahogy ők gondolták!
Nagyon is igazad van, az ilyenek elviselhetetlenek. Nem tudom a családjukon kívül kedveli e valaki ezeket a gyerekeket, mert szerintem nem. Ez aztán marha jó lehet neki, meg az anyjának, aki nem tudja megnevelni.
Szégyen, amit egyes gyerekek művelnek boltokban és olyan helyeken, ahol viselkedni kell.
Itt is 4 gyerek van, és érdekes, mindegyik értelmes és sosem viselkedett tiszteletlenül 2 alkalomnál többször, mert akkor aznap este nem nézhette a meséjét, vagy mittudomén már mi volt akkor a bünti, de képes volt felfogni, hogy nem szabad.
Ne engedd be őket, előbb utóbb mindenhonnan ki fogják utálni, mert senki nem azért vár vendégeket, hogy utána órákig ganézzon a gyereke után, akire csak rá kellett volna szólni.
Na most biztos le leszek pontozva!
Az inokatesó gyereke 5 éves lesz és pont ilyen mint a kislány akiről írtál.Én szépen megmondtam az anyjának és a kisfiúnak is,hogy ha nálunk vannak az én szabályaim élnek!Ha az én 2.5 éves kislányom be tudja tartani akkor ő is.És ha máshol vagyunk,akkor figyelek a gyerekemre és betartjuk az ottani "szabályokat"
Azért nem olyan kicsi egy 3 éves,hogy ne tudja felfogni,hogy nem kenünk össze mindent,meg nem bántjuk az állatokat!
Szerintem nyugodtan szólj a szülőnek,hogy "fogja vissza" a gyerekét,mert ez amit csinálnak nálatok nem "divat".
Szia!
2 gyerekes anyuka vagyok, az egyik ráadásul teljes önuralom hiánnyal van megáldva :), még 3 éves sincs, de még ő sem viselkedik így.
Nálunk is vannak bizonyos helyzetek, dolgok, amikben a gyerekeim nem viselkednek megfelelően, de nem ilyen szélsőségesen. Az egyik pl nagyon válogatós az ételben, a picike meg állandóan elrohan stb, de ezekkel nem zavarunk másokat. 4 évesen nem kergetjük a macskákat és bizony ennyi idősen már érteni kellene, ha egy állat beteg és nem szabad kiabálni vagy rohangálni mellette (mondjuk én már másfél évesen sem engedtem a galambkergetést a parkban, tisztelik is az állatokat, növényeket). Étellel játszás is gáz szerintem már ennyi idősen és még sorolhatnám.
Tudom, hogy a kérdésed nem erre irányul, de azért leírom :) Azért látod őt tündérálarc mögötti zsarnoknak, mert nincs saját gyermeked. A kis zsarnokok azért zsarnokok, mert anyukájuk nem tart egy szabályrendszert az életükben. Vannak alapszabályok, amiket áthágni nem lehet (pl nem bántok egy állatot, asztalnál eszem, nem dobálom az ételt) és vannak olyan dolgok, amelyekben van kis mozgástér (nasi, alvás pl ) és persze olyanok is, amikben nem érdemes vitatkozni (pl milyen színú pólót szeretne felvenni). Ennél a kislánynál nincs meg az a bizonyos keretrendszer, amiben biztonságban, jól érezné magát. Egy légüres térben vergődik, amiben nem jó neki, nincs benne stabilitás. Ezért viselkedik így, nem azért mert született zsarnok. Lehet, hogy az akaratosság, önérzetesség mértéke veleszületett tulajdonság, de a zsarnok diktátor funkció csak reakció a gyerek részéről a környezetre.
Neked egyébként ezzel tennivalód nincsen, próbáld hárítani, hogy hozzád menjenek látogatóba. Amíg nincs gyereked, addig gyűjts az ilyenfajta tapasztalatokat, szerintem ezekből rengeteget lehet tanulni, nem tudom miért lettél itt párszor lehordva emiatt. Igen, ilyenkor az ember felállít magában egy képet a gyereknevelésről (én ugyan nem így csinálom majd típusú elhatározásokkal) és ennek ugyan nagy része szülés után sajna borul, de azért nem minden és nem baj, ha van miből borítani.
Rengeteg gyermektelen fiatal nő hordja fenn az orrát és szajkózza, hogy minden csak szoktatás kérdése, de én ezt a kérdezőben egyáltalán nem érzem, a kislány tényleg szélsőséges eset.
Ja és tanácsot ne adj sógornődnek, mert ezt úgysem fogadja meg az ember egy nála tapasztalatlanabbtól :)
Ezzel te nem igazán tudsz mit tenni. Náluk nincs büntetés...
Az kell... olyan hülyeség ez a mai világ h nincs büntetés..
Én nem azt mondom h verjük agyon a gyereket, de igenis kell büntetni, meg kell tanulni h ha rosszat tesz akkor annak következménye van.... Az élet is ilyen ha lopsz lecsuknak.
Ne hívd őket oda, mert ez idővel rosszabb lesz, vagy megmondod h nálad ezek a szabályok alkalmazkodni kell.
kedves Kérdező,
én is leírom a véleményem a történetedről.
Kisgyermekes édesanya vagyok és hozzánk is szoktak más gyermekesek vendégségbe jönni, illetve mi is megyünk.
Alapvetően azt gondolom, hogy a vendégnek illik alkalmazkodnia a vendéglátóhoz. A gyerekekre pedig illik a szüleiknek figyelnie.
Ilyen kicsi esetében úgy hiszem, hogy az édesanyja felelőssége, hogy a vendégségben is úgy viselkedjen a kislány, ahogy az édesanyja elvárná, hogy az ő otthonában viselkedjenek mások (akár te vagy a te kutyád vagy más gyermekek, felnőttek stb.)
Nálam alapvető lett volna ebben a helyzetben a következő (és kérlek tényleg csak jó tanácsnak fogadd el, ne kioktatásnak):
- vendéglátóként az első vendégségben ha látszik, hogy kicsit nehéz lesz a családdal, akkor finoman elmondom a szabályokat (Nézd Lilikém, adok egy tányért/szalvétát,/kis széket- nálunk az én kisfiam is így eszik, kérlek üljünk le az asztalhoz, hívjuk anyukádat is. Ha így nem kéred, akkor kérlek tedd le a tortát és ne azzal futkározz, mert nálunk ez nem szokás.
- szólok az édesanyának is finoman, hogy figyeljen: "Marikám gyere üljünk oda az asztalhoz, látom a kislányod szeretne már süteményt enni és nem szeretném, ha szaladgálás közben esetleg a torkán akadna vagy a nagy játék közben összekenné vele ezt a szép kis ruháját. Segítenél nekem addig leültetni Lilikét ide erre a szép kis székre? Máris hozom a sütit, pohárkákat, amit nektek készítettünk"
- nagyon fontos szerintem, hogy legyen a kicsinek értelmes játéka a vendégségben is. Ha én megyek valahová, akkor is viszek a táskámban kis könyvet vagy valamit, ha tudom, hogy gyerekesekhez megyünk- ha vendéglátó vagyok, akkor igyekszem készíteni elő valamit, ami a korának megfelelő (társas, könyvecske, egy kis sarok, ahol lehet színezni stb.)- megteszi egy fénymásolt tündérkés színező vagy egy pakli mesés kártya is. Ahol nincsenek gyerekek, ott lehet, hogy nagyon szép, minimalista stílusú környezet van, ahol öröm a felnőtteknek relaxálni, beszélgetni, de egy ilyen helyen a kicsi lehet, hogy nem talál magának érdekes ingert. Előzd ezt meg, készülj fel!
- Ha nálunk törölné a kislány az ételt valahová ezek után is, akkor segítséget kérnék az édesanyától: "Marikám segíts már kérlek feltörölni a tortát, amit Lilike szétkent itt a padlón, addig én összepakolok az asztalról és készítek egy kávét. Oda is adom neked a törlőkendőt, legyen nálad- így legalább tudsz figyelni a kicsire, nehogy elcsússzon itt a szétkent krémen, töröljük fel, mint szólsz? Hozzak esetleg felmosót is?"
:))
Nálunk is volt már olyan kisfiú, aki utcai ruhában, cipőben megállíthatatlanul tört be a hálóba és cipőstől kezdett ugrálni az ágyon- az anyja csak ült a nappaliban és beszólt, hogy "jajj nem kellene".
Akkor én szépen bementem, rászóltam a 3 éves kisfiúra, hogy gyorsan jöjjön le onnan sáros lábbal nálunk nem szokás ágy tetején ugrálni (sehogy sem!), jöjjön inkább labdázni/építeni stb. Fontos, hogy ne csak a tiltást hallja, hanem egy számára érdekes alternatívát is- hívd el onnan, de legyen célja. Na persze nem akart. Elmondtam még egyszer aztán kimentem az édesanyjához és szóltam neki: "Gyere kérlek Marika, megtennéd, hogy kihozod a kicsit a hálószobánkból, mert nincs most időm ágyat húzni, textíliát mosni. Sokat készültünk a látogatásotokra, közösen rendet csináltunk, olyan jó lenne, ha kitartana még egy darabig. Nagyon szeretném, ha nem ugrálna utcai cipőben az ágyban, amiben alszunk."
Ha tetszik tetszik, ha nem nem.
Magam részéről egy kedves, gondoskodó házigazda vagyok, szeretek felkészülni, várni a vendégeket- de az én házam, az én váram.
Ha ilyen mértékben zavar valaki viselkedése (és ne a kislányra légy dühös, bár azt hiszem az ő szintjén is szabad visszajelezni, ha valamit nem tartasz helyén valónak), akkor egyenesen, de nagyon tisztelettel és udvariasan igenis lehet kérni a szülőt, hogy ne tegye a gyermek se nálad.
Nekem a tiltás vagy a közvetlen "beszólás" helyett inkább az jön be, ha ügyesen rá hárítom a rendrakást- szégyenkezzen ő vagy menjen haza ő, ha nem tetszik.
Legközelebb pedig, ha bejelentkeznek, akkor kerek perec meg lehet kérni, hogy tegyék meg, hogy hoznak olyan kis játékot (vagy ötletet adjanak neked!), amivel a kislány szívesen elfoglalja magát, mert bevallod legutóbb 2 órát takarítottad a romokat és nagyon elfáradtál, ezt az időt szívesen fordítanád másra (saját gyerekre, kutyára, bármire).
:)
Sok sikert kívánok és ne szégyeld magad, mert valami nem tetszik. Nem kell agyonhallgatni és magam részéről nagyon álságosnak tartom a szembe mosolygást és közben meg a fogcsikorgatás. Ügyesen tálaláson sok minden múlik- a jó kapcsolatot nem érdemes ilyenért kockáztatni, de lenyelni sem kell semmit.
Szép napot:
Nyilván már nem a kérdezőnek írom, hanem ha valaki hasonlót tapasztal...
Az ilyen ismerősöket, rokonokat nem szabad egy jó ideig meghívni vendégségbe.
Vannak a ' mások nyakára járó, majd ő szórakoztat engem " típusú emberek. Itt is anyuka pihenni ment át a kérdezőhöz, esze ágában sem volt a gyerekre rászólni. Ő most pihen, ő most beszélget. Te pedig figyelj a gyerekre és közben beszélgess vele (anyukával). Ez abból derült ki számomra, hogy:" még csak 1 órája vagyunk itt...
Vannak ilyen típusú emberek, akik nem veszik észre magukat. Már pedig a nevelés része a vendégségben való viselkedés is: nem megyünk hivatlanul, nem megyünk üres kézzel, nem viselkedünk otthonosan, tudjuk mikor illik távozni....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!