Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Mit kezdtek a családotok...

Mit kezdtek a családotok fegyelmezetlen gyerek tagjaival ha nlatok vendégeskednek? Hol a határ? Többi lejjebb.

Figyelt kérdés
Sóginő amúgy tündéri kislánya 4 éves. Túlmozgásos, látszólag hiperaktív kis zsarnok, ártatlan tündérarc mögött. Mamának simán nemet mond, ha megkéri valamire, amikor kedve tartja, mama ezen mosolyog csak. Nálam járnak, kajamaradékot kikotorja a szájából, felkeni a konyhapultra-mama mosolyog. Ami megtetszik neki elveszi, fiókokat nyitogatja- mama illemből halkan rászól és mosolyog. Gyereknek szokása kergetni, húzni-vonni a kutyákat- náluk, de nem nálam. Egyikük nagyon beteg, a szoba közepén fekszik, külön szóltam, csendre van szüksége. Gyerek felhőtlenül kergeti a macskákat, dobog, rohangál. Egy percig nem fogta be a száját, akkor sem, amikor mi beszéltünk, akkor sem, ha megkértem rá. Láthatóan azt hiszi, ő a világ közepe. Az anyukájának biztosan és meg is tudom érteni, de nekem nem ő a világ közepe, nem én vagyok az anyja. Gyereket megkérem, üljön le, csituljon kicsit, nem használ. Anyuka ismét mosolyog, újságolja, hogy pl a boltokban sem lehet kezelnia kicsit, besétál a kassza mögé, stb. Hangosín visít ha tiltás van- már megtanulta, hoyg ezzel elér bármit. Kérdezem büntetés? (Nem, nem fizikaira gondolok) Anyuka válasza: náluk az nincs. Ekkor még mindig nem értette, hogy haza kéne menniük, este van, kutya beteg, napom kimerítő volt... Elmondtam végül világosan, hogy nekem ez sok, amit az elmúlt rémes napjaim után nem lehet csodálni. Anyuka mosolyog: pedig még egy órája vagyunk csak itt. Innentől elkezdtem nagyon-nagyon csúnyán nézni a gyerekre, miközben a remegő, földön fekvő kutya mellett álltam tök idegesen- ekkor kezdtek lassacskán felöltözni azzal, hogy akkor ők mennek. Szerencsére- a következő az lett volna, hogy kidobom mindkettőt. A gyerek félig megevett kajáit ezek után a többi közé visszarakva találtam, az ételmaradványokat mindenhol, amerre a kicsi járkált. mama végül közölte, nincs valami jó természetem.... Nem mondhattam rá, hogy az lehet, viszont agyam van. SEGÍTSÉG! (Azok az anyukák, akik azt hiszik, a saját gyerekük automatikusan mindenki másnak is a legaranyosabb a világon, kíméljenek, én sem kényszerítem másra a saját kattanásaimat). Köszi. Ps: család egyébként kedves és jóindulatú, ez az összes gond velük.
2013. márc. 2. 12:45
1 2 3
 11/30 anonim ***** válasza:
89%

azért 4 évesnél már elvárható lenne egy normálisabb viselkedés. de ahogy ezt olvasom,ez inkább nevelési hiba.

az egy kicsit meglepő hogy az ennyi idő lányával nem bír az anya a boltokba és bemegy pl a pénztár mögé.

volt már rá példa,hogy én szoltam rá unokatesóm gyerekére,amikor teljes erőből nekivágta az üveges ajtónak a kisautót.egy darabig vártam,hogy majd anyuka tesz valamit,de amikor láttam hogy nem érdekli a dolog,akkor egy szigorúbb hangnembe megkértem hogy most azonnal fejezze be.

én is imádom a gyerekeimet,de a szégyen megölne ha vendégségbe így viselkedne. bár én ezt nem is hagytam volna..!

2013. márc. 2. 13:17
 12/30 anonim ***** válasza:
79%

Mintha az én sógornőmet írtad volna le és az ő gyereknevelési módszerét. :) Ezek szerint nem vagyok egyedül, hogy az ilyen viselkedés gáz. Csak nyuszi vagyok, hogy nem tettem ki ide gyk-ra. ;)

Teljesen együtt érzek veled. Nekem is van gyerekem, mielőtt bárki leszólna.

Én eleve az első pillanattól kezdve rászóltam és a mai napig rászólok, ha olyat tesz, ami ön- és közveszélyes. És persze olyanért is, ami illem (nevelés) kérdése. Most 5 éves a gyermek és érdekes mód megtanulta, hogy nálunk viselkedni kell, nekem a kezem kell fogni az utcán sétánál és hallgatni kell rám. Saját anyjának nem fogad szót, mert nincs büntetve (és itt nem testi fenyítésre kell gondolni), tudja, hogy csak üres fenyegetés, hogy nem lesz mesenézés, csoki, stb. Anyósom is mindig mondja, hogy csodálkozik, hogy neki nem fogad szót. Persze, mert nem ismeri a nem szót. Ez káros egy gyermekre nézve. Kellenek a korlátok, ezt tapasztalatból látom nap, mint nap. Jó példa, hogy milyennek nem akarom a saját gyerekem.

Kedves kérdező, szerintem a saját otthonodban állíthatsz szabályokat nyugodtan, hidd el megtanulják majd betartani.

A végére csak annyit, hogy óvónő ismerősnél is vannak otthon ilyen szabályok és a család összes kisgyermeke betartja őket és örömmel jár oda is. :) Szép napot!

2013. márc. 2. 13:22
 13/30 A kérdező kommentje:
De hogyan szóljak? nem szeretném, ha megölné a szégyen, nem akarom megbántani anyukát. Gyerek meg nem tehet semmiről nyilván. Viszont azt nem hagyhatom, hogy a kutyák fülét-farkát húzza, ez a gyerek érdeke is-testi épség+ a kutya sem erre való. Tanuljon empátiát az a kicsi. Nem hagyhatom, hogy félig megrágott falatokkal pakolja tele a konyhámat, de oké, eltakarítom, csak nem tudom, meddig mehetek el megbántás nélkül. Bár... ha nem értik, megbántás lesz-és elmondtam már párszor nagyon-nagyon kedvesen, gyereknyelven, hogy gyere kicsim, segítesz kidobni a maradékot a szemétbe? és boldogan jött segíteni... Ennyi kéne talán mamitól is. De NEM.
2013. márc. 2. 13:23
 14/30 anonim ***** válasza:

Szerintem az volt a gond, hogy a saját anyukájának kellett volna éreznie a határokat, és neki kellett volna rászólni a gyerekekre... Illetve ha nem hívtad őket akkor nem volt túl szép az anyuka részéről, hogy ha már látja hogy ott a beteg kutyád, akkor sem mondja azt a gyerekeknek, hogy na jól van inkább menjünk, majd legközelebb eljövünk ha jobban lesz a kutyus.. mielőtt kitapossák a belét..

Hogy te mit tehetsz... a legjobb ha te mész őket látogatni, és akkor hátha ők nem mennek hozzád.. Otthon verjék szét a házat ha neveletlenek, ne nálad.. Esetleg beszélj az anyukájukkal, hogy nem szeretnéd megbántani, de ez tényleg sok volt, és nem azért mert eltelt nálatok egy óra, hanem mert szar napod volt, beteg volt a kutyád, és nem volt semmi kedved sem ahhoz, hogy kicsi gyerekek ugráljanak körül.. Ezáltal legközelebb kérdezze meg, hogy alkalmas-e az időpont, ne csak toppanjon be!

2013. márc. 2. 13:24
 15/30 A kérdező kommentje:
13:22-es BIG THANK YOU!:)Nekd is szép napot.
2013. márc. 2. 13:24
 16/30 A kérdező kommentje:
13:24-es. neked is köszönöm. Már előre kértem, a gyereket ne hozza most, nem alkalmas, neki sem jó, ha bacis kutyához jön, legyengült kutyának sem jó az ordítás meg a torokgyula baci a gyerektől. De nem tudja otthon hagyni mert nélküle ordít mindenhol, kénytelen volt magával hozni, mit csináljon. Nem mondhattam, mivel jóindulattal érkeztek, hogy gyere máskor basszus.
2013. márc. 2. 13:27
 17/30 A kérdező kommentje:
..és bocs, nem 4 éves, hanem 3.
2013. márc. 2. 13:31
 18/30 anonim ***** válasza:
100%

Ha ennyire különbözők az elvárásaitok a gyerekkel szemben és a ti lakásotokban tartózkodtok, az ottani szabályokat neked kell betartatni.

Rögtön érkezéskor mondd el az alapvető dolgokat. Hol szabad enni, mihez nem lehet hozzányúlni, hová nem szabad bemenni, stb. Persze arra is legyen néhány javaslatod, mit lehet, sőt ajánlatos csinálni. Ha az anyjának esetleg nem jutott eszébe pár játékot, képeskönyvet becsomagolni, neked kell legyen valami tipped. Egy három éves nem fog egy óra hosszat jólnevelten üldögélni, amíg a felnőttek beszélgetnek.

És ha a gyerek olyan ahogy leírtad (meg az anyja is), te sem fogsz társalogni, mert a kicsi után kell menned, és kivenni a kezéből a csokis kekszet, ha felállt vele a székről, kihozni a hálószobából, ha megkérted, hogy oda ne menjen, és ha más nem teszi, te kell hogy kinyiss egy képeskönyvet, rajzolni kezdj vele, vagy hajtogass neki valamit, készíts egy rögtönzött bábut valami rongyból vagy bármi mással vezesd rá, milyen értelmes módon szórakoztathatná el saját magát.

Mindez szerintem elsősorban a szülők feladata, más felnőttek és nagyobb "házi gyerekek" csak önkéntesként kéne hogy részt vegyenek benne, de ha épségben akarod megőrizni a lakásodat, nemigen van más választásod, ha már egyszer beengedted őket.

2013. márc. 2. 14:14
 19/30 A kérdező kommentje:
Utolsó, különösen köszönöm. biztosan a picúr is örül, ha értelmesen foglalkoznak vele. Igyekezni fogok.
2013. márc. 2. 14:18
 20/30 anonim ***** válasza:
60%
Nagyon is igazad van, normális családokban szokás szólni a gyereknek, hogy állítson magán, ha már olyanokat csinál, amiket nem illik. Egy 4 éves nem olyan kicsi, hogy ne tudja felfogni. Aki itt azt hangoztatja, hogy jaj hát nincs gyereked, náluk biztos ez a normális, hogy a gyereket nem kell nevelni, ez az új trend. Rengeteg kisgyerek van körülöttem és érdekes módon mind ismeri a jó modort és nem sérül ettől a lelke. Meg nem tudom, én sem viselkedem vendégségben úgy, mintha otthon lennék, én sem szeretem ha nálam valaki azt gondolja, hogy mindent lehet.
2013. márc. 2. 16:09
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!