Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Miért nő az autizmussal élők...

Miért nő az autizmussal élők emberek száma ilyen elképesztő mértékben?

Figyelt kérdés
A kérdésem inkább csak elméleti, mert ha jól tudom ezt még a szakemberek sem tudják, de az adatok döbbenetesek. A tágabb családi körben is van egy autista kisfiú. A nagymamája mondta, hogy nekik azt mondták, hogy ha nem tudják ezt a folyamatot megállítani, 2050-re minden 3. gyerek autista lesz!!

2013. jan. 12. 14:01
1 2 3 4 5
 21/45 anonim ***** válasza:
21%

Kedves Kérdező!

Egyik vizsgatételemből másoltam ki. Kicsit részletesebb, nem csak kizárólag autikra vonatkozik. :) Remélem kielégít. :) Mindenesetre a gyűjteményemben sok okot találhatsz. :)

A sérülés oka lehet: - öröklött, - illetve szerzett.

Az örökletes okok:

-részben familiáris eredetűek,

-illetve genetikai vizsgálatokkal igazolhatók.

A szerzett sérülések létrejöhetnek:

-intreuterin,

-illetve perianatális károsodás következtében. Ekkor veleszületett rendellenességekről beszélünk.

-posztnatalis időszakban, betegség, illetve baleset következtében.

Az alábbiakban azokat a veszélyeztető tényezőket szeretném ismertetni, melyek valamennyi fogyatékossági típus kórokrendszerében előfordulhatnak.

 Elsőként említeném a morfológiai fejlődési rendellenességeket, melyek a szakirodalom szerint 100 újszülöttből 6 esetben vannak jelen. Ez az előfordulási arány azonban jóval magasabb, hiszen nagy részük a születéskor még nem ismerhető fel.

 Veszélyeztető tényezők közé sorolhatók a fertőző betegségek, a sugárzás, a nikotin, az alkohol, gyógyszerek, egyéb kemikáliák, balesetek és a koraszülöttség.

A méhen belüli élet – a megtermékenyítéstől a szülésig – három szakaszra bontható:

1. Az első a zigóta stádium (0-2. hét), melynek gyógypedagógiai kóroktani szempontból különösebb jelentősége nincs, hiszen ha a pete valami miatt sérül, az spontán elhal és rendszerint enyhe vérzés következtében kilökődik a méhből.

2. A következő az embriogenezis stádiuma (3-12. hét). A magzat szempontjából a legveszélyesebb időszak, hiszen ebben az időszakban a barrier még nem véd, s az anyát ért károsító tényező közvetlenül hat az embrióra, s azokat a szerveket károsítja, melyek éppen akkor a differenciálódási stádiumban vannak.

3. A harmadik a fetális stádium (13-38. hét). A 12. héttől kilakult placenta védi a magzatot. Erre az időszakra tehető a szervek növekedése és érése. A fetopátiák kórokatanában kiemelném a fertőző kórokokat (baktériumok, vírusok), a mérgezések (nikotin, alkohol, drogok, nitrátos ivóvíz), gyógyszerek, inmunbiológiai okok, anyagcsere-betegségek és a nagy dózisú sugárzás veszélyeit.

A perinatalis időszak leggyakoribb veszélyeztető tényezője a koraszülés. Koraszülöttnek kell minősíteni minden olyan újszülöttet, kinek súlya 2500 gramm alatt van, függetlenül attól, hogy a terhesség hány hétig tartott. A koraszülés tehát nem idő, hanem súly kategória. A koraszülötteknek két nagy csoportja van. A születési terminus előtt, de a terhességi időnek megfelelő súllyal, hosszal és körfogati értékekkel világra jöttek (preematurus), valamint a terhességi terminusnak nem megfelelő súllyal született, sorvadt, beteg újszülöttek (dysmaturus).

A koraszülöttek, különösen a dysmaturusok agya sérülékeny. A szülőcsatornán történő áthaladás az élet nagy megpróbáltatásai közé tartozik. A magzat fejére ható összenyomó erő deformációkat okozhat. Ezek a deformációk, ha egy bizonyos mértéket meghaladnak, vérzések alakulnak ki. A kisebb vérömlenyek nyom nélkül felszívódnak, de a nagyobb vérzések megmaradhatnak.

A vérzéseket fokozhatja hipoxia, melyet oxigén belélegeztetésével csökkentenek. Az oxigén túladagolis is komoly veszélyt jelent, hiszen az általa keletkezett hiperoxia káros lehet. A fent említett problámák nemcsak a koraszülés velejárói, előfordulhatnak szűk medence, fogós szülés, helytelenül alkalmazott vacuum extractor esetén is.

A posztnatalis – a csecsemő-, a kisded- és a gyermekkor agyi ártalmak közül leggyakoribb a lázas eklampszia. De az agyvelőgyulladás, agyhártyagyulladás, traumák, sérülések is a kórokok között szerepelnek. (Göllesz, 1990)

Összefoglalva

A fogyatékosságot okozó tényezők lehetnek:

1. Öröklött

2. Szerzett

 intrauterin (méhen belüli)

 perinatalis (születés körüli károsodás

 posztnatalis (születés utáni

baleset, betegség

Veszélyeztető tényezők:

1. Fertőző betegségek (1-3 hónap)

Rubeola, varicella, vírusok, mezőgazdaságban dolgozó nőknél egyes fertőzések (toxoplazma)

2. Sugárzás

Röntgensugarak túladagolása

3. Nikotin

- a terhesség alatt elszívott cigaretta 5 perc után kimutatható a magzat vérében

- érszűkítő hatású → a placentán keresztül kevesebb vér jut a magzathoz

- fejlődési rendellenességek:

gyakoribb vetélés, koraszülés

alacsony testsúlyú magzat

- 17-szer több csecsemő pusztul el miatta

- értelmi, testi fejlődés elmaradása

4. Alkohol

- alacsony születési súly

- diszpropocionális arcforma (szürke mikrokefál arcforma, koponyaforma kisebb, értelmi fogyatékosság)

- fejlődési rendellenesség a szájüregben, mellkason (csontos mellkas)

- előfordulhat szívfejlődési rendellenesség, vizeletkiválasztó, nemi szerveket érintő rendellenesség

5. Drog

6. Koraszülés

7. Gyógyszerek

- progesztogének (KONTERGAM)

- fogamzásgátlók (progeszteron)

8. Kemikáliák

- ipari mérgek (ólom, higany)

- robbanások

- mezőgazdasági vegyszerek

9. Terhességmegszakítások

- 13 éves kor alatt

10. Balesetek

Közlekedési baleset (koponyasérülés)

A fogyatékosság fajtáját az határozza meg, hogy melyik agyfélteke sérül meg.

Ezek mellett megemlíteném, az orvostudomány fejlődését, minek következtében olyan gyermekek is megmaradnak, akik régebben meghaltak volna.

A diagnosztika fejlődését.

Szigorúbb gyermek ellenőrzéseket (védőnő). Így olyan gyermekek is diagnosztizálva lesznek, akik régen csak furcsák voltak.

Lehet oka még: téves beutalások az általános iskolából → magatartászavaros, vagy tanulási nehézséget mutató gyermekek esetében. (divat lett az autizmus)

Minél magasabb az elvárható tudásszint, annál több az alacsony értelmi szintű egyén, annál több a sérültnek kinevezett gyermek.

Koraszülöttség okaként: kis súlyú újszülöttek esetében gyakoribb a sérülés.

2013. jan. 13. 13:38
 22/45 anonim ***** válasza:
100%

Félős, visszahúzódó, zárkózott, magának való.

Rossz gyerek, gúnyolódik, nem tud nyugodtan maradni.

Szellemi fogyatékos, retardált, sérült.

Ma annyit finomodott a pszichiátria, hogy ezeket a kategóriákat gyakran autistaként/aspergeresként diagnosztizálják.

A 3. "ál"kategóriába tartozó autiknál is sok esetben megkérdőjelezhető a szellemi fogyatékosság. Van, aki speciális eszközökkel, a maga nyelvén képes kommunikálni, és így nézve már értelmes, intelligens.

A kérdés az, hogy ki az, akivel semmi komolyabb gond nem lesz, és ki az, aki segítséget, támogatást igényel.

Ez a "2050-re minden 3. gyerek autista lesz" tök jó bulváros főcímnek.

2013. jan. 13. 19:02
 23/45 anonim ***** válasza:
63%

Kedves válaszadók. Sokan a diagnoszikai módszerek hatékonyságára fogjátok az autizmussal élők számának növekedését.

Az AOSZ statisztikája szerint 2004-2008 között megduplázódott Magyarországon az autizmussal diagnosztizáltak száma!

Ez ám a diganosztikai hatékonyság növekedés! :-(

Jelenleg ahogyan én tudom, egyrészt örökletes úton lehet beszerezni az autizmusra való hajlamot, amit valamely külső környezeti ok ha kivált akkor lesz az illető autista. A mások lehetőség pedig a mutáció révén jön létre a hajlam, ami szintén valamely külső ok hatására alakul ki az autizmus.

2013. jan. 13. 21:41
 24/45 anonim ***** válasza:
43%

Én arra jutottam hogy sokszor szülés közbeni trauma.

Olvastam egy tanulmányt hogy a súlyos vérzés kórházi szüléseknél sokkal gyakoribb mint az otthon szüléseknél( otthon szülés ellenes vagyok) . Csupán azért mert sok mesterségesen felgyorsított folyamat egymást generálja.Kórház,stressz,szülés leállás,oxitocin,lassú tágulás,oxigén hiány,császár .Ehhez toxémia,terhességi vércukor betegség stb... Ezek mind mind befolyásolják. Maga a születéskori trauma elég ahhoz hogy magatartás zavart generáljon.Akkor gondoljunk bele hogy mit okoz az a sok sok sürgető intézkedés, oxitocin használat már már felháborító ( állítólag blokkolja a természetes fájdalom csillapító hatást a babánál ) ...szerintem ez az oka hogy egyre több az autista gyermek. A skála pedig széles,ki milyen mértékben sérül.

2013. jan. 14. 01:22
 25/45 anonim ***** válasza:
32%
Tudom, hogy ezért most meg fogtok kövezni, de nekem meggyőződésem, hogy a helytelen étrend az oka az autizmusnak. A betegség jelentkezésével egyidejűleg sokszor emésztési problémák is jelentkeznek (puffadás, hasfájás, székrekedés vagy éppen hasmenéses görcsök), nyirokcsomók megnagyobbodása, gyulladások, aminek az oka, hogy az immunrendszer védekezni próbál. Glutén- és kazeinmentes diéta hatására az autisták 81%-ának állapota iszonyú sokat javul! Mivel itt emberéletekről van szó, én azt hiszem, érdemes félretenni az előítéleteket, és úgy olvasni utána a témának, hogy az ember nem zárja be azonnal azt az ablakot, ahol megjelenik a "paleolit étrend" kifejezés. Én Szendi Gábor Paleolit táplálkozás c. könyvéből vettem azt, amit fentebb írtam.
2013. jan. 14. 03:29
 26/45 anonim ***** válasza:
33%

24es vagyok és igen egyetértek a 25össel is.

főleg a rengeteg tartósítószerre gondolok és az E kiegészítőkre....

többségük köztudottan hiperaktivitáshoz vezet,egy hiperaktív gyereknél először is a mesterséges dolgokat kell kivonni az életéből a tasakos leveseket pl. ...chipset,csokit,kólát

2013. jan. 14. 10:10
 27/45 anonim ***** válasza:
100%

Kedves 25-ös, ezt a 81%-os javulást még sehol nem láttam leírva, mértékadó szakirodalomban. Csak annyit, hogy néhány autista állapotán javított akiknek egyébként voltak emésztési zavaraik is. A diéta előtt érdemes gasztroenterológiai vizsgálatot csinálni.

Mi is így tettünk, annak ellenére, hogy a kisfiam nem küzd emésztési zavarokkal.

2013. jan. 14. 12:48
 28/45 anonim ***** válasza:

Tudom hogy egy eset nem reprezentatív de nekem pl. 3 órás szülés (első fájástól) mindenféle stressz beavatkozás és betegség nélkül "eredményezett" auti kisfiút. Álom vajúdás és álom szülés volt. (szemben az első szülésemmel amikor valóban oxitocin meg ilyesmik bejátszottak annak a gyerekemnek semmi baja).

Bár az én fiam szerencsére csak enyhén érintett de az étkezés nem változtatott az állapotán (én is paleo szerint étkezem egy ideje mert így sokkal egyszerűbb hogy ő is úgy étkezzen ha én is.)annál inkább a fejlesztések. Persze megpróbálkozni mindenképp érdemes amivel csak lehet és amivel nem árthatunk de egyértelmű összefüggés én úgy tudom nincs alátámasztva.

2013. jan. 14. 13:15
 29/45 anonim ***** válasza:

Szerintem csak szerencse kérdése hogy egy toxémia milyen sérülést okoz a babánál.Lehet csak tüdőgyulladása lesz ,de lehet hogy agysérülés. Az hogy nektek nem volt problémátok elhúzódó szülésből ,csupán a szerencse.

a kérdés az volt mitől van egyre több autista,szerintem ezért.

Gondolom vannak genetikai okai, így lehet normál terhesség mellet is sérült gyermek.

2013. jan. 14. 15:27
 30/45 anonim ***** válasza:
Csak a saját példámat írhatom: gyerekemről 2,5 évesen állították, hogy autista. Majd egy év múlva kiderült, hogy nem az. Tehát egy évig ő is "hozzájárult" a statisztikai számok növekedéséhez. Hamisan..
2013. jan. 14. 16:06
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!