Miért nő az autizmussal élők emberek száma ilyen elképesztő mértékben?
Kedves Kérdező!
Egyik vizsgatételemből másoltam ki. Kicsit részletesebb, nem csak kizárólag autikra vonatkozik. :) Remélem kielégít. :) Mindenesetre a gyűjteményemben sok okot találhatsz. :)
A sérülés oka lehet: - öröklött, - illetve szerzett.
Az örökletes okok:
-részben familiáris eredetűek,
-illetve genetikai vizsgálatokkal igazolhatók.
A szerzett sérülések létrejöhetnek:
-intreuterin,
-illetve perianatális károsodás következtében. Ekkor veleszületett rendellenességekről beszélünk.
-posztnatalis időszakban, betegség, illetve baleset következtében.
Az alábbiakban azokat a veszélyeztető tényezőket szeretném ismertetni, melyek valamennyi fogyatékossági típus kórokrendszerében előfordulhatnak.
Elsőként említeném a morfológiai fejlődési rendellenességeket, melyek a szakirodalom szerint 100 újszülöttből 6 esetben vannak jelen. Ez az előfordulási arány azonban jóval magasabb, hiszen nagy részük a születéskor még nem ismerhető fel.
Veszélyeztető tényezők közé sorolhatók a fertőző betegségek, a sugárzás, a nikotin, az alkohol, gyógyszerek, egyéb kemikáliák, balesetek és a koraszülöttség.
A méhen belüli élet – a megtermékenyítéstől a szülésig – három szakaszra bontható:
1. Az első a zigóta stádium (0-2. hét), melynek gyógypedagógiai kóroktani szempontból különösebb jelentősége nincs, hiszen ha a pete valami miatt sérül, az spontán elhal és rendszerint enyhe vérzés következtében kilökődik a méhből.
2. A következő az embriogenezis stádiuma (3-12. hét). A magzat szempontjából a legveszélyesebb időszak, hiszen ebben az időszakban a barrier még nem véd, s az anyát ért károsító tényező közvetlenül hat az embrióra, s azokat a szerveket károsítja, melyek éppen akkor a differenciálódási stádiumban vannak.
3. A harmadik a fetális stádium (13-38. hét). A 12. héttől kilakult placenta védi a magzatot. Erre az időszakra tehető a szervek növekedése és érése. A fetopátiák kórokatanában kiemelném a fertőző kórokokat (baktériumok, vírusok), a mérgezések (nikotin, alkohol, drogok, nitrátos ivóvíz), gyógyszerek, inmunbiológiai okok, anyagcsere-betegségek és a nagy dózisú sugárzás veszélyeit.
A perinatalis időszak leggyakoribb veszélyeztető tényezője a koraszülés. Koraszülöttnek kell minősíteni minden olyan újszülöttet, kinek súlya 2500 gramm alatt van, függetlenül attól, hogy a terhesség hány hétig tartott. A koraszülés tehát nem idő, hanem súly kategória. A koraszülötteknek két nagy csoportja van. A születési terminus előtt, de a terhességi időnek megfelelő súllyal, hosszal és körfogati értékekkel világra jöttek (preematurus), valamint a terhességi terminusnak nem megfelelő súllyal született, sorvadt, beteg újszülöttek (dysmaturus).
A koraszülöttek, különösen a dysmaturusok agya sérülékeny. A szülőcsatornán történő áthaladás az élet nagy megpróbáltatásai közé tartozik. A magzat fejére ható összenyomó erő deformációkat okozhat. Ezek a deformációk, ha egy bizonyos mértéket meghaladnak, vérzések alakulnak ki. A kisebb vérömlenyek nyom nélkül felszívódnak, de a nagyobb vérzések megmaradhatnak.
A vérzéseket fokozhatja hipoxia, melyet oxigén belélegeztetésével csökkentenek. Az oxigén túladagolis is komoly veszélyt jelent, hiszen az általa keletkezett hiperoxia káros lehet. A fent említett problámák nemcsak a koraszülés velejárói, előfordulhatnak szűk medence, fogós szülés, helytelenül alkalmazott vacuum extractor esetén is.
A posztnatalis – a csecsemő-, a kisded- és a gyermekkor agyi ártalmak közül leggyakoribb a lázas eklampszia. De az agyvelőgyulladás, agyhártyagyulladás, traumák, sérülések is a kórokok között szerepelnek. (Göllesz, 1990)
Összefoglalva
A fogyatékosságot okozó tényezők lehetnek:
1. Öröklött
2. Szerzett
intrauterin (méhen belüli)
perinatalis (születés körüli károsodás
posztnatalis (születés utáni
baleset, betegség
Veszélyeztető tényezők:
1. Fertőző betegségek (1-3 hónap)
Rubeola, varicella, vírusok, mezőgazdaságban dolgozó nőknél egyes fertőzések (toxoplazma)
2. Sugárzás
Röntgensugarak túladagolása
3. Nikotin
- a terhesség alatt elszívott cigaretta 5 perc után kimutatható a magzat vérében
- érszűkítő hatású → a placentán keresztül kevesebb vér jut a magzathoz
- fejlődési rendellenességek:
gyakoribb vetélés, koraszülés
alacsony testsúlyú magzat
- 17-szer több csecsemő pusztul el miatta
- értelmi, testi fejlődés elmaradása
4. Alkohol
- alacsony születési súly
- diszpropocionális arcforma (szürke mikrokefál arcforma, koponyaforma kisebb, értelmi fogyatékosság)
- fejlődési rendellenesség a szájüregben, mellkason (csontos mellkas)
- előfordulhat szívfejlődési rendellenesség, vizeletkiválasztó, nemi szerveket érintő rendellenesség
5. Drog
6. Koraszülés
7. Gyógyszerek
- progesztogének (KONTERGAM)
- fogamzásgátlók (progeszteron)
8. Kemikáliák
- ipari mérgek (ólom, higany)
- robbanások
- mezőgazdasági vegyszerek
9. Terhességmegszakítások
- 13 éves kor alatt
10. Balesetek
Közlekedési baleset (koponyasérülés)
A fogyatékosság fajtáját az határozza meg, hogy melyik agyfélteke sérül meg.
Ezek mellett megemlíteném, az orvostudomány fejlődését, minek következtében olyan gyermekek is megmaradnak, akik régebben meghaltak volna.
A diagnosztika fejlődését.
Szigorúbb gyermek ellenőrzéseket (védőnő). Így olyan gyermekek is diagnosztizálva lesznek, akik régen csak furcsák voltak.
Lehet oka még: téves beutalások az általános iskolából → magatartászavaros, vagy tanulási nehézséget mutató gyermekek esetében. (divat lett az autizmus)
Minél magasabb az elvárható tudásszint, annál több az alacsony értelmi szintű egyén, annál több a sérültnek kinevezett gyermek.
Koraszülöttség okaként: kis súlyú újszülöttek esetében gyakoribb a sérülés.
Félős, visszahúzódó, zárkózott, magának való.
Rossz gyerek, gúnyolódik, nem tud nyugodtan maradni.
Szellemi fogyatékos, retardált, sérült.
Ma annyit finomodott a pszichiátria, hogy ezeket a kategóriákat gyakran autistaként/aspergeresként diagnosztizálják.
A 3. "ál"kategóriába tartozó autiknál is sok esetben megkérdőjelezhető a szellemi fogyatékosság. Van, aki speciális eszközökkel, a maga nyelvén képes kommunikálni, és így nézve már értelmes, intelligens.
A kérdés az, hogy ki az, akivel semmi komolyabb gond nem lesz, és ki az, aki segítséget, támogatást igényel.
Ez a "2050-re minden 3. gyerek autista lesz" tök jó bulváros főcímnek.
Kedves válaszadók. Sokan a diagnoszikai módszerek hatékonyságára fogjátok az autizmussal élők számának növekedését.
Az AOSZ statisztikája szerint 2004-2008 között megduplázódott Magyarországon az autizmussal diagnosztizáltak száma!
Ez ám a diganosztikai hatékonyság növekedés! :-(
Jelenleg ahogyan én tudom, egyrészt örökletes úton lehet beszerezni az autizmusra való hajlamot, amit valamely külső környezeti ok ha kivált akkor lesz az illető autista. A mások lehetőség pedig a mutáció révén jön létre a hajlam, ami szintén valamely külső ok hatására alakul ki az autizmus.
Én arra jutottam hogy sokszor szülés közbeni trauma.
Olvastam egy tanulmányt hogy a súlyos vérzés kórházi szüléseknél sokkal gyakoribb mint az otthon szüléseknél( otthon szülés ellenes vagyok) . Csupán azért mert sok mesterségesen felgyorsított folyamat egymást generálja.Kórház,stressz,szülés leállás,oxitocin,lassú tágulás,oxigén hiány,császár .Ehhez toxémia,terhességi vércukor betegség stb... Ezek mind mind befolyásolják. Maga a születéskori trauma elég ahhoz hogy magatartás zavart generáljon.Akkor gondoljunk bele hogy mit okoz az a sok sok sürgető intézkedés, oxitocin használat már már felháborító ( állítólag blokkolja a természetes fájdalom csillapító hatást a babánál ) ...szerintem ez az oka hogy egyre több az autista gyermek. A skála pedig széles,ki milyen mértékben sérül.
24es vagyok és igen egyetértek a 25össel is.
főleg a rengeteg tartósítószerre gondolok és az E kiegészítőkre....
többségük köztudottan hiperaktivitáshoz vezet,egy hiperaktív gyereknél először is a mesterséges dolgokat kell kivonni az életéből a tasakos leveseket pl. ...chipset,csokit,kólát
Kedves 25-ös, ezt a 81%-os javulást még sehol nem láttam leírva, mértékadó szakirodalomban. Csak annyit, hogy néhány autista állapotán javított akiknek egyébként voltak emésztési zavaraik is. A diéta előtt érdemes gasztroenterológiai vizsgálatot csinálni.
Mi is így tettünk, annak ellenére, hogy a kisfiam nem küzd emésztési zavarokkal.
Tudom hogy egy eset nem reprezentatív de nekem pl. 3 órás szülés (első fájástól) mindenféle stressz beavatkozás és betegség nélkül "eredményezett" auti kisfiút. Álom vajúdás és álom szülés volt. (szemben az első szülésemmel amikor valóban oxitocin meg ilyesmik bejátszottak annak a gyerekemnek semmi baja).
Bár az én fiam szerencsére csak enyhén érintett de az étkezés nem változtatott az állapotán (én is paleo szerint étkezem egy ideje mert így sokkal egyszerűbb hogy ő is úgy étkezzen ha én is.)annál inkább a fejlesztések. Persze megpróbálkozni mindenképp érdemes amivel csak lehet és amivel nem árthatunk de egyértelmű összefüggés én úgy tudom nincs alátámasztva.
Szerintem csak szerencse kérdése hogy egy toxémia milyen sérülést okoz a babánál.Lehet csak tüdőgyulladása lesz ,de lehet hogy agysérülés. Az hogy nektek nem volt problémátok elhúzódó szülésből ,csupán a szerencse.
a kérdés az volt mitől van egyre több autista,szerintem ezért.
Gondolom vannak genetikai okai, így lehet normál terhesség mellet is sérült gyermek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!