Megbüntettük, mert borzasztóan viselkedett másokkal! Mit kéne még tennem?
Minap mentem a lányomért az iskolába, mivel utaztunk a nagyszüleihez. A kapuhoz érve a következő párbeszédnek voltam a szem- és fültanúja a lányom és másik osztálytársa között:
Osztálytársa: - Viszlát gazdag.
Lányom: - Viszlát szegény.
Majd elkezdett a barátnőivel nevetni és közölten fennhangon, hogy: "Bocs, b+, hogy gazdag vagyok!", majd nevetgéltek tovább.
Pár másodperc múlva meglátott a barátnőivel és megfagyott bennük a vér is.
Ekkor elköszöntem a lányom nevében is a barátnőitől, karon ragadtam és az autóhoz ráncigáltam.
Közben mondogatta, hogy Ne már anya, ez fáj!, de nem érdekelt. Beültettem az autóba és megkérdeztem, hogy ő mióta is gazdag?!
Tudni kell, hogy nagyon jó anyagi helyzetben vagyunk, de a lelkünket is kitapossuk az apjával emiatt.
Sosem neveltük így, hogy másokat lenézzen, ha valamit szeretett volna (pl. bringa, telefon, etc..), akkor azért meg kellett dolgoznia.
Nyáron rendszeresen "dolgozik" velünk a cégnél. Szereti, élvezi csinálni. Tavaly még közölte is, hogy úgy érzi magát, mint egy kis főnők.
Otthon volt már az apja, mikor hazaértünk és elmondtam neki mindent. Ő keményebb és egyből elvette a telefonját, a gépét, betiltotta 2 hétig a tv-t, 1 hónapig nincsenek barátnők és a nyaralásról is lemondhat (külföld), marad a nagyszüleivel.
A lányom iszonyatosan sírt, nagyon várta már a nyaralást. Másról nem is beszél vagy 3 hónapja, mióta megtudta, idén hova visszük.
Este a vacsoránál elbeszélgettünk vele, hogy legyen tisztában azzal, hogy ő cseppet sem gazdag. Ő csak jó helyre született és ezt becsülje meg.
Viszont ő azzal jött, hogy ha a szülei gazdagok, akkor ő is. De erre megint csak azt tudtam neki mondani, hogy igen, nekünk van pénzünk, de neked még semmid sincs..
Kicsit lelki ismeretfurdalásom van az osztálytársával szemben. Hogyan vigasztalhatnám meg? Biztos rosszul esett ez neki.
Talán beszélgetni kéne, nem egy elkapott mondat alapján büntetést osztani.
Mit gondol arról, hogy valaki szegény más meg gazdag? Min múlik? Ki érdemel tiszteletet, ki megvetést? Miért? A gazdagság érdem? Szerencse?
A szegénység jellemhiba? Pech? Sorscsapás?
Minek köszönhető, hogy ti jól éltek? Alakulhattak volna másképp is a dolgok? És mi lenne, ha egyszer csak mindent elveszítenétek? Hogy tudnátok újra kezdeni?
Meg kell tanulnia együtt élni a helyzettel, hogy több jut neki, mint sokaknak. Ez még egy felnőttnek sem könnyű, úgyhogy szerintem legyetek kicsit megértőbbek.
És főleg ne erre az egy szerencsétlen mondatra koncentráljatok, hallgassátok meg, mi van mögötte. De ne kritizáljátok, ne döngöljétek földbe akármit mond, mert legközelebb ki se nyitja majd a száját, vagy engedelmesen elsorolja majd a szalonképes válaszokat, de a lelkébe nem fog beengedni.
Csak kérdezni, meghallgatni, beszélgetni szabad, tiszteletben tartva a másik véleményét, esetleg hozzáfűzve, hogy ti hogyan gondoljátok.
Béküljetek ki. Nyugodtan elmondhatod a kislánynak, hogy nagyon megdöbbentett amit hallottál, ezért cselekedtél ilyen elhamarkodottan, és sajnálod.
Szia! Én már ott megkérdeztem volna a másik gyerek előtt hogy mi folyik itt.. Igy meg lett volna a lehetőség tisztázni ezt..viszont a büntetésed mellett abszolút egyet értek bár 2 hónapra otthon hagyni egy kamaszt a nagymamával..elkanászodhat könnyen:) bár nem ismerem a nagymamit..lehet hogy rend lenne és vasszigor..Viszont a nyaralásról való letiltás az már tényleg túl sok..
Elhamarkodottan és mérgesen döntöttetek ez ügyben..egy kamasz..azt setudja mit beszél a 90%-uk csak mondja a butaságait..
Jó Neked hogy a párod is ilyen hozzá állású mint Te, Nálunk Én vagyok a"szemét" aki nem engedi hogy apa elkapassa a gyereket!
Béküljetek ki..De beszéld meg Vele ugy hogy egy életre megjegyezze mi az szegénynek lenni..
Ja,és a melódiák..nemcsak szórólapozás van ám:) Én pl egy csomagolóba mentem anno paprikát pakolni,mérni,válogatni..egy bnőm a nyomdába ment suli mellett mindennap dolgozni..meg van sok lehetőség..postánlevél válogatás,tesco-ba árufeltöltés..érdemes lenne utána járni mert tényleg jó lenne ha "szegényekkel" együtt kellene dolgoznia..megismerne néhányat és vszinűleg némi empátia is elkezdene alakulgatni!
Erős mindent beígérni ilyen szituban, hogy elvesszük amit szeret.
Betartani is nehéz.
Nekem máris úgy tűnik, hogy kirándulni menni fog.
Az ilyesmire nagyon nagyon vigyázni kell, mert ez egy visszás nevelés, és a szavad értékét veszíti ami sok szituációban újra problémát okozhat majd.
Azt még meglehet megpróbálni értetni vele, hogy az anyagi gazdagság sokkal kevesebbet ér, mint az érzelmi lelki. Nem kell persze mindneki a barátnője legyen, de mit szólna, ha egy "még gazdagabb" őt nézné le.
Mikor pedig újra nálatok dolgozik majd a cégnél, már az elején le kell tisztázni vele rendes hangnemben, hogy bizony ő senkinek nem a főnöke, sőt .
Nem a legkönyebb egy tinivel bánni, de a mindentől eltiltás sem a legjobb nevelés.
Valahol természetes szerintem, ahogy gondolkozik a ti helyzetetekben. Kicsit természetes hogy felsőbbrendűnek tartja magát, elvégre ekkorán valóban a gyerekek már ha nem is tetszik nekik, de muszály takarítaniuk, és nem büntiből. Azt látni, hogy más megcsinálja helyettünk, természetes, hogy azt a képet alakítja ki benne, hogy felsőbbrendű.
Beszélgessetek ilyesmiről sokat mi miért van, és hogy nem mindenki születik szerencsés keretek közé, van aki elveszít dolgokat embereket maga körül, amik alá vágják az ember nagydarabon. Nem kioktatós hangon, hanem beszélgetés szinten. Megmarad bennük.
Sok türelmet, és kitartó következetes nevelést !
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!