Lehet belőle hátránya? Autista kisbarát
Gyermekem ovis barátjáról kiderült, hogy autista. Lehet ebből hátránya az én kislányomnak? Úgy értem, rossz hatással lehet rá, nem lassul le a fejlődése, hogy egy autista gyermekkel játszik, barátkozik? És még egy kérdés, amire hátha tudtok válaszolni: mire utalhat, ha pont ők ketten egymásra találtak? Az autisták sok egyéb területen ügyesebbek lehetnek, talán érezhet valamit a kislányom lelkéből? vagy nem is tudom hogy fogalmazzam meg, remélem értitek.
Amúgy nagyon aranyos, kedves kisgyerekről van szó, én alig akartam elhinni, hogy "beteg".
Semmi baja nem lesz. Annál több előnye származik ebből a kapcsolatból. Mint általában abból, ha az ember megtanulja előítéletektől mentesen elfogadni a másságot, akármilyen másságról legyen is szó. Toleranciát tanul, kipróbál többféle kommunikációs formát, ha az egyik nem megy, próbál egy másikat. Megtanul jól reagálni a másik viselkedésére, megtanul figyelni a másikra.
És ezt tudja majd kamatoztatni az épekkel való kapcsolataiban is.
Nem fog elbutulni, ne aggódj.
11-es vagyok. "Engem csak az érdekelne, akkor mi lett volna a reakciód, ha a válaszok szerint "nem lenne előnyös", hogy a kislányod a másik kislánnyal barátkozzon..."
Mármint ez a jó kérdés...
Az autizmus amúgy nem betegség. Egy állapot, és ezek az emberek másképp érzékelik és ezáltal értik a világot.
Nagy szerencséje van a kislánynak, ha ez nem látszik rajta, és így barátokat tud szerezni, mert könnyebb lesz neki belesimulnia az elvárásokba. A te lányodnak sem lesz tőle baja, max. toleránsabb lesz...az még ugye erénynek számít a mai világban??
A mi ovinkban is van egy autista kisfiú. Igaz, ő úgy néz ki súlyosabb állapotú, mint a kislányod barátja. A fiam fél tőle, mert agresszív. Ha bármi nem úgy alakul, ahogy ő akarja, rögtön tombolni kezd. Nekimegy az óvónőknek, a gyerekeknek, szét dobálja a játékokat, sír, ordít. Megmondom őszintén, hogy nem örülök, hogy odajár az a kisfiú. Sokkal kevesebb idő jut a többi gyerek tanítására, foglalkoztatására, mert az összes óvónő figyelmét leköti folyamatosan. A fiam már eltanulta tőle a dolgait, itthon be is próbálkozott a látottakkal. Szerintem jobb lenne, ha speciális oviba vinnék a szülei, de azok nem vesznek tudomást a problémáról. Most hivatalból elküldték kivizsgálásra. Nem kommunikál, semmire, senkire nem figyel, nem érti amit mondanak neki. Nagyon sajnálom őt is, meg a szüleit is, ennek ellenére én nem örülök, hogy odajár.
A Ti esetetek más, mert mint írtad kedves kisgyerek, nagyon enyhe tünetekkel, így nem aggódnék a helyedben, a kislányodat semmiféle hátrány nem éri, ha vele barátkozik.
talán pont azért mert a te kislányod érzékenyebb az átlagnál, jobban tud fiygelni másokra, valamivel át tud törni a kis autista "kerítésén"
Szerintem, ha valamit le lehet szúrni ebből a barátságból, akkor inkább a kislányod tehetségét, hoyg még egy autistát is meg tud nyitni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!