Lehet belőle hátránya? Autista kisbarát
Gyermekem ovis barátjáról kiderült, hogy autista. Lehet ebből hátránya az én kislányomnak? Úgy értem, rossz hatással lehet rá, nem lassul le a fejlődése, hogy egy autista gyermekkel játszik, barátkozik? És még egy kérdés, amire hátha tudtok válaszolni: mire utalhat, ha pont ők ketten egymásra találtak? Az autisták sok egyéb területen ügyesebbek lehetnek, talán érezhet valamit a kislányom lelkéből? vagy nem is tudom hogy fogalmazzam meg, remélem értitek.
Amúgy nagyon aranyos, kedves kisgyerekről van szó, én alig akartam elhinni, hogy "beteg".
Ne bántódj meg, de már maga a kérdésed is gáz, bár gondolom, nem rosszindulatból tetted fel.
Az autizmus nem fertőző, mint ahogyan a vakság, a Down kór sem az. Ezt természetesen te is tudod. Mégis sok ember nem szereti, ha problémás gyerek, avagy akár felnőtt van az ő "tökéletes" gyereke közelében. Pedig egy ilyen kapcsolat mindkét félnek hasznos. A mássággal küzdő gyerek megismeri a valódi világot, valamilyen szinten alkalmazkodik normál társaihoz, könnyebben tud majd alkalmazkodni felnőtt korában is. A normál kisgyerek pedig empátiát tanul, és képessé válik a másság elfogadására. A gyerekek nem hülyék. Pontosan tudják, hogy egy autista gyereknek mik azok a megnyilvánulásai, amit nem célszerű utánozni. Nem maradnak le miattuk, inkább húzzák Őket maguk után.
Nehezen tudom elképzelni, hogy az általad említett kisgyereken nem látszik az állapota, ugyanis olyan kényszeres dolgaik vannak, amiket szinte folyamatosan produkálnak. Ismerősöm pl. a szájába dugott ököllel órákig képes páros lábon szökdécselni. Van persze enyhébb formája is az autizmusnak, de akkor meg nem értem, mi aggódnivalód lenne egy tünetmentes autista gyerek miatt.
Én azt gondolom, a lányod csak profitálhat ebből a barátságból. Így nem válik belőle olyan ember, aki ha azt látja, hogy egy vak éppen készül nekimenni valaminek, inkább elfordítja a fejét, csak ne kelljen hozzászólnia, mert mi van, ha megsértődik.
Erre nehezen fogod megtalálni a pontos választ.
Lehet, hogy a kislányod egyszerűen nyitott volt erre a barátságra, nem zavarták a másik gyerek esetleges megnyilvánulásai. Örülj neki, hogy ilyen elfogadó természetű gyereked van. Hidd el, hogy az autista kisgyerek anyukája is hálás mindenkinek, aki elfogadja a gyerekét. Sajnos vannak olyan helyek, ahol már minimális másság esetén is aláírás gyűjtenek a szülők és petíciót nyújtanak be az igazgatóhoz, hogy ne járhasson az övékével együtt a problémás gyerek. Elszomorító dolog ez. Mintha annak a családnak nem lenne enélkül is elég baja.
Nem kell izgulj ! Főleg ha te nem is láttad a kislányon. Nekünk is van enyhén autista kis barátunk, a gyerekek észre sem veszik. Én látok kisebb jeleket, de nem olyanok amik ártanak másoknak bármiféleképpen.
Örülj, hogy aranyos kedves gyerek a barátja a kicsidnek !
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!