Lett valami hátránya gyermekednél, ha nem tudtad betartani a folyamatos tejalapú táplálék adását?
A gyermekeknek semmi, de semmi bajuk nem lesz az ég világon, ha egyáltalán NEM kapnak semmilyen formában tejet!
Ezernyi más lehetőség van egy babát etetni. Nem tudom mennyi idős a pici, de az anyatejnél nincs jobb neki-ha még kell, ha pedig nem vagy nincs tejed, saját magad tudsz készíteni neki ennivalót! Ezerszer kiegyensúlyozottabb baba lesz. És nem lesznek puffadásai, hasi panaszai.
Egy anyuka.
babám 9 hónapos lesz, és eddig anyatejes volt, most már csak reggel és este szopik, de egyre kevesebb a tejem.
Ezért kérdezem, hogy mi van akkor, ha nincs meg a napi 500 ml tejalapú táplálék?
Én rosszabb helyzetben voltam, mert csak 3 hónapos koráig tudtam szoptatni...Makk egészséges, mert nem tápszereket adtam neki és nem is ilyen Milimil, milupa, nestlé vackokat. Én bizony vettem a fáradtságot és magam készítgettem, pürésítettem neki mindent.
Ne aggódj egy 9 hónapos babánál teljesen normális, ha már nem csak anyatejet kap. Sőt kell is mást adni neki. Már kell hogy legyen kint fogacskája,kitűnöen tudnak vele nyamnyogni darabosabb ételt is. (Nem egész krumplira gondoltam vagy csülökre:)
nincs még foga :)
és persze, már eszik ő anyatejen kívül mást is, csak reggel és este szopik még.
Azert fontos a tejalapu taplalas, mert a gyerekek ket eves korikig nonek a leggyorsabban (sulyra es hosszra) es a szellemi fejlodesuk is nagyon gyors. Ehhez igen sok kaloriara, energiara van szukseguk (a meretukhoz kepest sokra) es ennek a donto tobbseget a zsirbol kell megszerezniuk.
A gyomruk viszont meg mindig kicsi, ha csakis szilard (tehat nem tejalapu) etkezosbol akarod bevinni az osszes zsirt es kaloriat, az sokkal jobban megterheli a gyomrat es az emesztorendszert, mintha ennek egy reszet anyatejjel, vagy annak hianyaban a megfeleloen kivalasztott tapszerrel viszed be. Magyarul ha megvan a napi szukseges mennyiseg tejalapon es az van kiegeszitve egyeb etelekkel, akkor sokkal konnyebben feldolgozzak es hasznositjak, mintha csak szilart etelekkel viszed be a szukseges dolgokat.
Nyilvan erre az anyatej a legjobb, ha nincs, akkor a sorban kovetkezik a tapszer, ezutan a savanyitott tejtermekek es a sor vegen allna ugye a sima tehentej, ezt viszont egy eves korig nem ajanljak, mert megterheli a veset.
Nyilvan a sajat gyerekednel csakis te dontod el, hogy akarsz-e neki tapszert adni, vagy nem.
De az elso valaszolonak felhivnam a figyelmet, hogy elegge kisarkitva latja a dolgokat:
az, aki ad 1-2 eves korig tapszert, az nem azert csinalja, mert lusta, hanem azert, mert szuksegesnek tartja es ez az anyuka is epp ugy hozzataplal mint O, ugyanugy foz a gyereknek, ugyanugy tanitja enni. Nem napi 5-6 alkalommal belenyomja a gyerek kezebe a tapszert, mert lusta diszno.
Mellesleg a tapszervalasztas sem konnyu folyamat, a fiam 7 honapos volt, amikor mar kellett neki adni tapszert is es kb 6 fajtat probaltunk ki, mire megtalaltuk azt, ami szukseges, hidd el, hogy mar szikrazott a szemem a tapszerekre gondolva, de kellett es NEM VOLTAM LUSTA megkeresni a megfelelot, mert tudom, hogy miert van ra szuksege a gyerekemnek.
Most ervelhetnenk azzal, hogy a fejlodo, elmaradottabb orszagokban nem is ismerik a tapszert es milyen jo a gyerekeknek, de azt is vegyuk szamitasba, hogy ott nem jellemzo szenvedni az anyatejert, nem jellemzo a 6 honapig szoptatott baba, vagy az egy evig szoptatott gyerek, szoptatnak spontan es termeszetesen 2-3 evig, amig jon a kovetkezo gyerek. Azaz ezt az idoszakot, amirol most a kerdes szol ok atveszelik anyatejjel.
Mig a fejlett orszagokban ATLAGOSAN csak 7-8 honapig szopnak a babak (mert lehet, hogy van, aki 2 evig tud szoptatni, de joval tobben vannak, akik szinte alig, vagy csak par honapig. , ket eves korikig meg jo sok ido van, amit at kell hidalni valahogy.
En nem cafolom, hogy ki lehet ezt kerulni, ahogyan az elso valaszolo csinalta, termeszetesen mindenkinek joga van megtagadni a tejalapu etetest, mint latjuk, az o gyereke is egeszseges maradt, de ettol fuggetlenul egeszsegugyileg nem ez a legjobb, amit a gyerekkel tehetunk.
Nekem pedig ugy erzem kotelessegem a leheto legjobbat adni, amire lehetosegem van.
Az is jo, sokkal jobb, mint a semmi. Az 500 ml a kisebbik fiamnal is csak ugy jon ossze, hogy kb 320 ml korul eszik tapszert osszesen (ket evesre) es a tobbit most mar potolom egyeb dolgokkal. Peldaul zsirosabb sajtok (otthon is csinalok sajt kremet zsiros tejfolbol), kremturot (verek fel normalis tejszint es ezzel higitom a turot), de csinalok kefirt is zsiros tejbol kefirgombaval, ezt magaban is szereti, de turmixolni is szoktam gyumolcsokkel, nagyon kremes gyumolcsturmix lesz belole. De en mar annyiban konnyu helyzetben vagyok, hogy lassan 2 eves lesz a fiam, igy zsiros tehentejet veszek es abbol tudom csinalni ezeket. Kb 9-10 honapos koratol a savanyitott tejtermekeket probaltam csempeszni ebbe-abba (peldaul gyumolcshoz is kevertem natur joghurtot, a zoldseges, husos etelekhez reszelt zsiros sajtot es egy-egy teaskanal olivaolajat).
14 honapos kora utan hoztam be a normal tejtermekeket, azutan mar joval tobb lehetosegem volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!