Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » KIBORULTAM! Segítene valaki?

Paróka kérdése:

KIBORULTAM! Segítene valaki?

Figyelt kérdés
A mai nap idegileg kiakasztott. Egész nap zuhogott az eső, az én gyerekem meg (18 hónapos) nem aludt egy árva percet se,csak szétdobált mindent, hisztizett, semmi nem úgy sikerült, ahogy akartam. Valahogy lemerültek az elemek bennem, ki vagyok égve, és képtelen vagyok az anyaság jó oldalát látni. Nem segít senki a gyerekkel, elromlott a mosógépem, újra nincs pénzem, nincsenek barátaim, be vagyok zárva egy Isten háta mögötti faluba, magányos vagyok, és sokszor ideges. A férjem semmit nem segít (foglalkozik a gyerekkel: szerinte ez azt jelenti, hogy alszik az ágyon, a gyerek meg szétszedi a lakás, amíg én főzök, vagy mosok). Nem rinyálni akarok, tudom, hogy a gyerek felelősség, meg nagy öröm, de egy nőnek meg kell halnia, hogy egy anya nevű robot (gyereknevelő, és háztartási gép) szülessen???? Ne kövezzetek meg, imádom a gyerekem, és vannak vele nagyon jó kis dolgaink, de nagyon el lett kapatva, és a fejemen táncol. Csak pár jó szót, vagy bátorítást, esetleg ötletet kérek, vagy tanácsot, hogy ti hogy maradtatok önmagatok gyerek mellett! Köszönöm!
2011. júl. 2. 19:33
1 2 3
 1/23 A kérdező kommentje:
.
2011. júl. 2. 19:41
 2/23 anonim ***** válasza:
94%
Szia,aranyos vagy és ne haragudj,de picit derültem az írásodon.Most nagyon ramatyul érzed magad,de hidd el alszol egy nagyot és holnap minden rendben lesz!Minden anyával előfordul,hogy így érzi magát és nem is egyszer,hanem rendszeresen.Én ilyenkor hagyok mindent a fenébe,leülök a gyerekkel és kijátszom magam,megpróbálok önfeledten belemerülni és ismét gyerek lenni.Nekem egy ilyen napon semmi sem sikerül és minél idegesebb leszek,annál jobban nem megy semmi.Másnap aztán pikk-pakk megcsinálok mindent.A férfiak meg,hát általában ilyenek,legalább is az enyém sem a minta férj kategória.Kitartás!!!
2011. júl. 2. 19:44
 3/23 A kérdező kommentje:
Köszi a gyors választ, igazad lehet, minden rosszabbul megy, ha ideges vagyok:) Jó érzés, hogy nem csak én vagyok így, hogy ennyire rosszul érzem magam, és néha kiakadok. Ne értsd félre, csak így legalább tudom, hogy emiatt nem vagyok pocsék anya, és másnak is vannak nehéz napjai. Néha úgy érzem, az anyaság mellett elfelejtettem nő lenni. Irigykedve nézem azokat, akik gyerek mellett is csinosak, fittek, és mindig kiegyensúlyozottak! Olvasom Rubint Réka facebook bejegyzéseit, hogy 8,5 km-t futott reggel a házuk melletti erdőben, én örülök, ha reggel a wc-re eljutok a gyerek mellett. Anyukám szerint az ő élete más kategória...:D
2011. júl. 2. 19:52
 4/23 anonim ***** válasza:
90%
Első vagyok.Igaza van anyukádnak,nyilván ha annyi pénzünk lenne,akkor mi is eljárhatnánk ide-oda,takarítónő járna hozzánk, a ruhákat is más vasalná,minden délelőtt és délután önfeledten játszhatnánk a gyerekünkkel és lenne energiánk este még futni egy jót.De nem ez van,így sajnos minden házi munka ránk hárul.Ja és persze,hogy minden normális anyuka többször is eljut erre a pontra,ettől még imádjuk a gyerekünket és ettől biztos nem leszünk rossz anyák.Hány babód van?Van kikapcsolódási lehetőséged?Tudsz beszélgetni valakivel?Első gyereknél még ahhoz is hozzá kell szokni,hogy már nem tehetsz azt amit akarsz.Tapasztalatból mondom,hogy az első lányunknál még annyit veszekedtünk és így utólag azért is,mert nem tudtam elfogadni a megváltozott élethelyzetet,állandóan azt vártam mikor ér haza a párom,rátelepedtem teljesen.A második gyereknél élvezem csak igazán az anyaságot,mert már tudom,hogy mivel jár az itthon lét,már jobban beosztom az időmet,már élvezem,hogy itthon vagyok,nem érzem magam bezárva.Szóval,minden könnyebb lesz idővel.Tudod a férjeddel való kapcsolatod is idővel sokkal érettebb lesz.Szerintem egy kapcsolat minél idősebb annál jobb,annál jobban kiismerjük a másikat és annál jobban alkalmazkodunk.Lélegezz fel,teljesen normális emberi érzéseid vannak!
2011. júl. 2. 20:12
 5/23 A kérdező kommentje:
Köszönöm, ez nagyon jól esett, majdnem elbőgtem magam. Az a baj, hogy a barátnőim messze kerültek (a legközelebbi is 70km-re lakik) ráadásul egyiknek sincs még babája. Rátapintottál a lényegre, első baba, nagyon vártuk, és bizony el lett kényeztetve:) Sajnos nagyon hasfájós volt, és én mindig mindent meg akartam csinálni mellette is, de már rájöttem, hogy engednem kell az elvárásaimból magammal szemben. Szülés után, mikor hazamentünk, nem pihentem semmit, visszaálltam rögtön a háztartásba, és rengetegen nyüzsögtek nálunk, babalátogatás címén. Pedig sokkal jobb lett volna, ha az első két hétben hagytak volna minket összerázódni:) Szeretnék néha egy kis időt magara fordítani, hogy le tudjak fogyni, legalább a terhesség előtti súlyomra. Sajnos tipikus bánatevő lettem:( Terhesség előtt napi egy órát tornáztam, igaz csak egyedül, itthon, de nagyon szerettem, Sajna genetikailag kódolt dagi vagyok, nekem mindig oda kell majd figyelnem az étkezésemre, és csak mozgás mellett tudnám tartani a súlyom, de egyenlőre úgy érzem, kilátástalan a helyzet. A lányom nem szeret napközben aludni, de ha el is alszik, legalább fél óra, mire sikerül, hogy elaludjon. Igazi kis energiabomba, nekem nincs ekkora fizikai kapacitásom. Jó lenne néha kimozdulni, vagy egy szintén kisgyerekes barátnő, aki hasonló cipőben jár, és megbeszélhetném vele a dolgokat:) De veled is nagyon jól esik így "beszélgetni":) A férjemmel 11 éve vagyunk együtt, de úgy látszik, a férfiak ezt a problémát, amit "önmagunk megtalálása" jelent, nem értik.
2011. júl. 2. 20:28
 6/23 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Nyugi, nem csak te érzed ezt :) Az én férjem 3 műszakban dolgozik, a héten délutános volt, most meg céges buli, már kora délután óta. 6. napja vagyunk egyedül a 2 éves kisfiammal. Mivel lift nélküli lépcsőházban lakunk, a sokadik emeleten, nem cipelhetem lefele-felfele (még nem tud lépcsőzni), mert 31 hetes vagyok a másik babával. Itt ülünk a pici lakásban fent, és már halálra unjuk magunkat. Ma már az is élményszámba ment, hogy a lavórból a szőnyegre borította vizet a gyerek, mert úgy döntöttem, h nem emelgetem mostmár a fürdőkádba sem, mert egy emelés után nagyon belehasított a pocakomba a fájdalom, és nagyon megijedtem. Közben heti rendszerességgel kapok sms-eket, stb.. hogy ki -honnan küldi üdvözletét a nyaralásból. Ilyenkor kimegyek a konyhába, bőgök 2 percig, sajnálom magam, aztán jobb lesz. Nekünk ilyesmire sincs pénzünk, így is hónapról-hónapra élünk. Van 1-2 barátnőm, akikkel szoktam találkozni- ált. gyerekestől, de nem túl gyakran. Meg tanulok is, de most nyári szünet.

Szóval én is kész vagyok, és nem nagyon fog ez máról-holnapra megváltozni. Természetesen imádom a gyerekem..ezt nem is fejtegetem, de megkattanok az egyedülléttől és a bezártságtól, főleg nyáron...

Na, jól kiírtam magamból én is :)

2011. júl. 2. 20:56
 7/23 A kérdező kommentje:
Szia! Őszinte csodálatom a tiéd, én biztos megijedtem volna a második babától:) Persze szeretnék, csak ahhoz még egy kis idő kell, hogy belevágjunk:) Mi sem megyünk nyaralni, szintén anyagiak miatt, ez az időjárás meg taccsra tett, pedig nagyon szeretek a kislányommal sétálni, de most szintén be vagyunk zárva:( Örülök, hogy hozzám hasonlóan te is ki tudtad írni magadból a problémát, szerintem összefuthatnánk itt néha, hogy egy-két szóval biztassuk egymást:D
2011. júl. 2. 21:11
 8/23 anonim ***** válasza:
73%

Engem a kicsi gyerek kérdés már nagyon régen nem érint abból a szempontból, hogy mind a négy - valamikori kicsi - gyerekem túl van már az érettségin is. De nagyon jól ismerem azt a helyzetet, és érzést, amiről írsz.

Te is belefutottál abba a csapdába, amibe nagyon sok elsőgyerekes anyuka. Te magad változtattad magadat nőből, háztartási robottá, attól a kényszerképzettől vezérelve, hogy az embernek, ha gyereke van, akkor kötelessége fogcsikorgatva is kiszolgálni a gyerekét, ha közben a haját tépi is idegességében. Ugyanezt csináltam én is, és utólag visszagondolva, már jókat röhögök a saját hülyeségemen...Ja, nekem már könnyű, mert lassan nagymamává tesz az elsőszülöttem, aki ugyanúgy táncolt annak idején a fejem tetején, mint most a tiéd.

Az első, és legfontosabb, hogy TE határozd el, mi az a napirend, ami biztosítja számodra a békés egymás mellett élést a gyerekkel. Agyrém, ha az egész nap egy folyamatos káosszá, és robotmunkává folyik össze, amiben még pisilni is lelkiismeretfurdalva osonsz el.

Ha kicsit megnyugszol, csinálj magadnak egy napirendet. Írd le a feladataidat, és saccold meg az időt, hogy ezekkel mennyi idő alatt tudsz végezni úgy, hogy közben NEM ugrálsz a gyerek körül is. Ebben az esetben ugyanis triplájára nyúlik minden, miközben ő is hisztizik, és te is kiborulsz attól, hogy semmivel nem haladsz. Írd bele a napirendedbe nyugodtan azokat a dolgokat is, amiknek csak hozzád van köze, és nem a háztartáshoz. Egy újság átlapozása, egy kis netezés, vagy az elfelejtett torna.

Aztán vegyél egy nagy levegőt, és holnaptól kezd el tudatosan megvalósítani a napirendet. A gyereknek nyilván van szobája, járókája, vagy egy elkerített sarka a lakásban, ahonnan te is látod őt, és ő is lát téged. Legyen tőled "lőtávolságban", de ne legyen láb alatt. Ha üvölt, ha hisztizik, ha nem érti, akkor is mondd el neki nyugodtan, hogy anya most mos, főz, vasal. Ha végeztél, akkor játszani, sétálni, tornázni, könyvet nézni, akármit csinálni fogtok. És legyen is így.

Amikor pedig aludnia kellene, akkor legyen az ágyában. Ha nem alszik, nem alszik. Játsszon, bömböljön, szöszmötöljön, de szokja meg, hogy a napnak egy bizonyos ideje, alvásra való, nem arra, hogy a fáradtságtól rombadöntse a lakást.

Így elmondva persze egyszerű, megvalósítani nehéz, főleg egy olyan kisgyerekkel, aki azt szokta meg, hogy körülötte forog a világ. Így is körülötte fog forogni, csak nem egy kiborult, hullafáradt anyukával...

Az első napok szörnyűek lesznek, mert a gyerek személyes sértésnek fogja tekinteni, hogy a "rabszolgája" nem áll rendelkezésére. De próbálj meg egy hetet kibírni úgy, hogy TE irányítod a kettőtök életét, nem egy 18 hónapos gyerek.

Ami a férjedet illeti; nem mentségként mondom, de a férfiak többsége, akkor sem tud mit kezdeni egy ilyen korú kisgyerekkel, ha amúgy az életét adná érte. Hiába hangzik közhelynek, hogy ha "majd focizni, barkochbázni, sakkozni lehet vele" akkor apa tökéletes partner lesz, ez sajnos tényleg így van. Emlékszem, ebben az időben nálunk is abból állt a "foglalkozás", hogy a párom a feje alá gyömöszölt egy ugrálópárnát a gyerekszobában, és 5 perc múlva édesdeden aludt a padlón fekve. A fiamnak elég volt a jelenléte, elszöszmötölt mellette, vagy odabújt mellé aludni.:-)))

2011. júl. 3. 00:08
 9/23 anonim ***** válasza:
Szia,első vagyok.Nyugodtan írhatsz privit is,szívesen beszélgetek veled akármikor.Merre laksz?Mi Budapesten.
2011. júl. 3. 08:54
 10/23 anonim ***** válasza:

Tegnap olvastam egy jó angol mondást: Az évek rövidek, de a napok hosszúak. Te most főleg a mondat első felét érzed, és nyilván nem tudod elképzelni, milyen lesz tíz év múlva visszapillantani.

Tényleg alakíts ki valami napirendet, de ha néha felborul, ne vedd a szívedre. És azt se, ha esetleg elhangozna a férjed szájából, hogy a gyerek azért hisztis, dobál szét mindent, mert te rosszul nevelted. Ja, és hogy ő ezért nem boldogul vele. Mert már el van rontva. A pasik általában nagyok az elvek hangoztatásában. Mikor a gyerek alszik, szépen elmagyarázzák neked mit hogyan csinálj, mire felébred már más dolguk van. Nem érdemes veszekedni, ha nem sikerül bevonni a mindennapokba mondjuk mert dolgozik, bólogass, aztán csináld, ahogy tudod.

Az én gyerekeim már túl vannak ezen a koron, de nekem is írhatsz, ha nincs kivel beszélgetned.

2011. júl. 3. 12:35
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!