Autizmus korai jelei?
Kerek 18 hónapos a kislányom.
Nem figyel a nevére, beszél,de semmit sem érteni belőle,talán az apa és anya szót,nem mutogat,nem érti a mutogatást,játékokkal nem funkciója szerint játszik,imád dobálni,rázni dolgokat és repkedni a kezével,ugrálni,fejjel lefelé lenni, előre hátra ringani,össze vissza tekerni magát, néha lefagy és csak néz ki a fejéből
Járni kb egy hónapja tanult meg.
Menni fogunk korai fejlesztésre,szeptembertől tudjuk megkezdeni. Azt most hagyjuk ki,miért nem előbb,sajnos az állami lehetőségek nem a legjobbak. Hogy jót is mondják idegenektől nem fél,kedve szerint mosolygós,vagy nem érdekli a másik.
Azoktól kérdezem,akik autista gyermeket nevelnek,milyen jeleket lattatok 18 hónapos kora körül,vagy előbb?
Nincs tévénk,mobilt csak akkor lát a kezembe ha muszáj,mivel mindent online intéznek,rendelek. Huszonnegybol húszat tuti a gyerekkel foglalkozók.
Továbbra is,a kérdésben sehol nem szerepelt hogy disgnosztizaljatok a gyerekem,vagy josoljatok róla
Az tök jó,higy leírod ami nektek volt,se ami ezen túl van, felesleges. Majd az idő eldönti,mi lesz. Az is lehet még hogy minden rendben lesz.
Akkor folytatnek azt,hogyha nem vinnem sehova a gyereket. Kitapostam,hogy bejussunk korai fejlesztore,mert nagyjából mindenhol azt kaptam,várjunk még,kicsi,de nem hagytam magam. Menni is fogunk pár hét múlva. Először felmérés,aztán meglátjuk. Nem tudom hova tetted a szemed hogy ezt nem olvastad. Ha még igényes ennek ellenére struccpolitikat folytatók,szíved joga azt gondolni amit szeretnél,igazából nem oszt nem szoroz.
Mi is hasonló helyzetben vagyunk, az én kisfiam 20 hónapos. Nála is sok tünet megvolt 18 hósan! 16 hónaposan elkezdett szavakat mondani melyeket aztán elhagyott, most ciklizál és halandzsázik néhány szót ismétel utánunk de nem kommunikáciora használja. Ez a lényeg. Mutogatás nem volt a kezünket húzta ha akart valamit és szintén nem értette ha én mutattam. Ezek most kezdenek kialakulni.
Sajnos a beszédfejlődés megakadása visszafejlődése a legerősebb alarm jel, NT gyerekekre nem jellemző ezért én biztos vagyok a diagnózisban nem hivatalosan már egy gyógypedagogus pervaziv zavart vélelmezett.
A repetitiv mozgások repkedés és lábujjhegyezés megvannak kézmanírok erősödtek. Sokat hümmög, lehet ez egyfajta morgás ami jellemző rájuk. Egy időben örömében sikitozott de azt hála égnek elhagyta. Nevére elvétve hallgat, utasításokat hellyel közzel teljesít kérdésekre semmilyen reakciót nem mutat, makacs és öntörvényű, ha megyünk valahova behívni nem lehet kimegy a világból, vissza sem néz! Túlmozgásos ingerkereső, semmi nem köti le csak a mese de néha bambul ő is pl reggel ébredés után a kiságyban. Szeret ajtókat nyitogatni fiókokat huzogatni, forgó dolgokat nézni. Testrészeit nem tudja, formabedobot, gyűrűpiramist puzzle-t nem érti mozgása ügyes 8 hósan felállt tíz hónaposan elindult azóta rohan nehezen leköthető de ugrani nem tud váltott láb nem megy kismotorozni nem szeret elég kevés dolgot eszik de evőeszközzel is ügyesen tud enni, pohárból önállóan iszik.
Egy éves korától látom és mondom, hogy máshogy fejlődik de mindenki lehurrogott, lehülyézett, nyugtatgatott nem veszi komolyan senki az aggodalmaimat pedig már szakértő is megállapította hogy nem en nevelem ilyen szarul félre, nem azért van lemaradva mert nem foglalkoztam vele (ezt rengetegszer megkaptam családon belül) és én örülnék még jobban ha tévednék de sajnos nem légből
kapott feltelezesek miatt aggódom. Korai fejlesztesért küzdök, de hivatalos diagnózis nélkül sajnos nem jár állami fejlesztés magánban meg a környékünkön nem elérhető úgyhogy úgy tűnik marad a ped.szakszolgalat ha szeretném ellátashoz juttatni
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!