Autizmus korai jelei?
Kerek 18 hónapos a kislányom.
Nem figyel a nevére, beszél,de semmit sem érteni belőle,talán az apa és anya szót,nem mutogat,nem érti a mutogatást,játékokkal nem funkciója szerint játszik,imád dobálni,rázni dolgokat és repkedni a kezével,ugrálni,fejjel lefelé lenni, előre hátra ringani,össze vissza tekerni magát, néha lefagy és csak néz ki a fejéből
Járni kb egy hónapja tanult meg.
Menni fogunk korai fejlesztésre,szeptembertől tudjuk megkezdeni. Azt most hagyjuk ki,miért nem előbb,sajnos az állami lehetőségek nem a legjobbak. Hogy jót is mondják idegenektől nem fél,kedve szerint mosolygós,vagy nem érdekli a másik.
Azoktól kérdezem,akik autista gyermeket nevelnek,milyen jeleket lattatok 18 hónapos kora körül,vagy előbb?
Illetve nem is jól fogalmaztam meg...tisztában vagyok vele hogy a leírtak tökéletesen megfelelnek az autizmusnak és ahhoz is hogy kicsi még a diagnózishoz
Viszont rettenetesen aggódok. Úgy érzem nem bírom ki,míg elkezdünk járni míg kiderül valami.
Nem érzem magam ehhez az egészhez elég erősnek
Aludni sem volt sosem jó alvó, a ketsegbeesesemhez a kimerültségem is nagyban hozzájárul. Úgy érzem nehezen tudom kezelni a helyzetet.
Az autizmus még nem állapítható meg. Ha bizonytalan vagy menj el valamilyen tanácsadásra, ahol el tudod mondani hogy nevelitek a lányotokat és ő hogy reagál, és akkor adnak nektek tanácsot.
De az autizmust óvodás korban lehet csak megállapítani, és a legtöbb esetben nem beszélhetünk igazi autizmusról, mert már annyira kiterjesztették ennek a szónak a jelentését, hogy gyakorlatilag bárkire rámondják. Lehet arról van szó, hogy más ütemben fejlődik mint ahogy a nagykönyben van, az is lehet hogy a bánásmódban van valami baj, nem kell rosszra gondolni. Mindenesetre az autizmus nem olyan gáz, nekünk két ilyen gyerek is volt a családban, egy fél éves terápiára helyrerakta a gyerekeket.
#4 légyszi ne alakuljon ki vita a kérdés alatt,nem szeretném ha elmenne rossz irányba a kérdés.:)
Szerintem is túlzás,és azt se hiszem,hogy a fél éves fejlesztés mondjuk egy súlyosabb autizmus esetén is elég lett voln.
De mint mondtam,maradjunk a kérdésemnél.
Szemkontaktust felveszi? Ezt nem írtad.
Mozgásfejlődése hogy alakult? Minden fázis megvolt, vagy kihagyott vmit?
Hallását vizsgálták?- az rendben van? Lehet ez is az oka a halandzsának meg annak is, hogy nem figyel. Először ezt zárjátok ki. Hallás/látás fontos a beszéd elsajátításához is.
Persze ettől még ott az autizmus, mint magyarázat a viselkedésre- de zárd ki a nyilvánvalókat.
Étel intoleranciája van esetleg? Tejfehérje érzékenység. Ill.vashiány?
Sok dolog okozhat fura tüneteket.
Szemkontaktus van,de csak ha ő akarja. Én szolhatok akárhogy ha épp nem akar.
Mozgás fejlődés rendben volt semmi nem maradt ki,egyedül az önálló kapaszkodas nélküli járás késett kicsit,ha lehet ilyet mondani,ahogy írtam is,de végülis az is időn belül volt
Hallásvizsgálat volt,igen,ott rendben volt minden.
Ételintolerancia nincs, vérkép rendben
A kérdés még egyszer:
Azoktól kérdezem,akik autista gyermeket nevelnek,milyen jeleket lattatok 18 hónapos kora körül,vagy előbb?
Azért annyira nem oldott mint mikor velem vagy az apjával van.
De felni nem fél,hamar mosolyogni kezd ha olyanja van. Ha nincs olyanja akkor kb mintha levegő lenne a többi ember.
Azért kérdeztem, mert nem minden autizmus, meg nem minden autizmus egyforma. Ez egy spektrumzavar- tehát egy spektrumon belül tünet súlyosságát tekintve mozoghat. Unokaöcsém autista- de beszél, tehát nem nonverbális "mild" autista (külföldön laknak ott 1-es típusú autizmusnak nevezik ezt).
Baba korában velük laktunk a szüleimnél, egy tipikus autista tünete nem volt a mozgásfejlődést leszámítva. Illetve, hogy borzasztóan aludt, valamint hogy ész nélkül elszaladt bárhová az utcán. 7 évesen, tavaly kapott diagnózist.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!