Most voltam 5 napig wellnessben és másokat látva úgy érzem túl szigorú vagyok a gyerekemmel?
Vagy inkább azt, hogy senki nem nevel, és mintha mindenki xanaxon élne.
Az alábbiakat láttam 4-10 éves gyerekeknél:
Szülőket nem érdekli, ha a gyerek rohangál a hotelben több méterre tőlük egyedül vagy fogócskázva.
Szülőket nem érdekli, hogy a gyereken van e papucs vagy fürdőruha, milyen a haja étkezéseknél(pedig első kettő tiltva van)
Szülőket nem érdekli, hogy eszi meg a gyerekük az ételt, használ e kanalat, kést, villát, vagy kézzel nyomja be, esetleg leeszi magát vagy teljesen csokis a feje.
Szülőket nem érdekli, ha a gyerek csokis palacsintát reggelizik és vacsira csak fánkot vagy sültkrumplit eszik a gyerek.
Szülőket nem érdekli, ha nem maradnak a helyükön evésnél, szaladgálnak, bemásznak az asztal alá, billegnek a székkel, kézzel fogják az ételt.
Szülőket nem érdekli, ha 6x megkérdezik ugyanazt, az arcukba tolják a szőlőt, a szemükbe/fejükbe hajolnak, kiabálnak, szidnak vagy utálnak valamit hangosan "az szar"-válasz semmi baj, nem kell megenni.
Szülőket nem érdekli, ha medencében ugrálnak, csapkodnak, keresztbe úsznak, durván-erősen fröcskölnek(nem gyerek medence).
Szülőket nem érdekli, ha vitatkoznak a gyerekek, esetleg minimálisan egymásra csapnak/megrugják egymást, nem érdekli őket miért van, mi történt, levonni a tanulságot, rendes bánásmód ilyesmi.
Szülőket nem érdekli, ha csúnyán beszél a gyerek, vagy ha azt mondja azt akarom, add ide, meg ilyenek.
Mintha mindenki be lenne nyugtatózva és teljesen érdektelen lenne. Ritkán vagyok együtt más ismeretlen családokkal és teljesen sokkolt, hogy az ő gyerekük mennyivel kiegyensúlyozottabb az enyémnél, és mennyivel kevésbé frusztáltak lelkileg, és leginkább azon, hogy tudják ezeket nem hogy elviselni, de közben beszélgetnek egymással, telefonoznak, nevetgélnek és semmi szégyenérzet nincs bennük a gyerekük viselkedésével kapcsolatban, nekem meg attól ég a fejem, hogy az iskolás gyerekem csak desszertet akar enni és hangosan fujjog a többi ételre, pedig vért izzadok neveléssel. Őket meg nem érdekli, és az ő gyerekük boldog, az enyém meg úgy érzi kicseszek vele. Ráadásul ezek a szülők halál kedvesek a rosszalkodó gyerekekkel, fel sem veszik a dolgaikat, nem tudom elképzelni hogy lehet ilyen vastag bőr az arcukon, hogy majdnem feldönti a 8 éves a pincért az étkezőben, és egy szavuk nincs rá, nyugiban kihúzzák neki a széket, hogy üljön le, folytassa az evést, vagy belemásznak az arcukba és semmi negatív reakció x.alkalommal is simán megvárja, amíg a gyerek kiveszi a villát az arcából.
Lehet azért ilyen frusztrált a gyerekem, mert túl sokat várok? De úgy érzem ezekre kellene tanítom és jól csinálom és a többiek nem várnak a gyereküktől semmit és nem tanítanak nekik semmit. Lehet, hogy az én gyerekem nem szaladgál, nem verekszik, megfelelő megjelenéssel bír és megkövetelem a kérem köszönöm szavakat, de frusztrált lesz apróságokon, amíg az övék boldog.. Melyik gyerek nyom be magában 3 képviselőfánkot vacsira üdítővel, amit a szülő jóváhagy? Lazítanom kellene a gyeplőn, de a szégyenérzetem a gyerekem dolgai miatt nem hagyja, és úgy érzem a többiek csinálják helytelenül, mégis nekik működik, mert a gyerekük nem frusztrált/dühös, még a verekedős/kiabálósok is csak úgy "simán" verekednek, nem ölik egymást, tehát nincs erős indulat mögötte.
Azt hiszem sokat várok, vagy mások várnak keveset.. és az a vicces, hogy úgy érzem többször is rászólhatnék, pl hogy ül a széken, szóval nem tartom magam maximalistának, csak az még a belefér kategória, ha ilyen apróságok miatt nem szólok, de ha 4,5*os ételre fujjog, az már nem fér bele, és nem értem ennél "rosszabb" hogy férhet bele másoknak és hogy nem megy fel bennük a pumpa.
Továbbá volt egy kísérletem, mikor ittam kicsit, és mondtam a gyereknek, hogy maga felel a tetteiért, és eddig nyúzott ugrálással, amit nem engedtem, na egyből ugrott egyet, majd mondta, hogy inkább többet nem ugrik. De amíg nem engedtem többször hisztizett és dühösködött hiába ajánlottam jutalmat vagy büntetésből felvittem, most meg saját maga döntésének érezte és ugyan megszegte a szabályt, de csak egyszer, magától abbahagyta nekem meg leesett az állam, előtte meg úgy játszott ki, ahogy tudott. Persze másban nem jött be a nagy önállóság, de ebben igen.
Összezavarodtam teljesen. Ti is ráhagyjátok az általam felsoroltakat a gyerekre? Mi a nevelés, amit szülőnek kellene csinálni, ha nem ez?
Szerintem van ami jogos pl ne lökje fel a pincért, vagy ne verekedjen,kiabáljon,ha fröcskölik egymást nyilván ne egy idegen arcába.
De hogy papucsban van,vagy milyen a haja,hogy mit eszik reggelire vacsorara, vagy ugrál,jól érzi magát stb szerintem belefér vegülis nyaralnak, nem attól függ mennyire lesz egészséges,hogy abban az 5 napban mit eszik.
Kicsit engedj a korlátokon,mert a gyereknek kell bizonyos szabadság.
Az én gyerekem úszott, toltam a matracon a balcsiban, élvezte a bugyborékolásokat, merült, kincset kerestünk a víz alatt, úszott, gyűjtött kagylót, sarazott az iszapban, volt kalandparkban, állatkertben, de minden alkalommal rászólok, ha nem üti meg a szintet, ami nálam magasabban van, mint másoknál. Mondom nem szólok rá, ha felhúzza a lábát a széken, vagy görnyed, de iskolásként egyen evőeszközzel és ne tömje magát cukorral, a ruházkodási szabály ki van táblázva, meg nem suttyó, hogy odaállítson fürdőruhában se ő, se én. Nekem nem fér bele, hogy tiszteletlen legyen mással, vagy ne értékelje azt, ami körülveszi, pláne hogy leszóljon valamit ismeretlenül, főleg mikor nyilvánvalóan köze nincs hozzá a luxusétteremben nem tudja jobban másnál. Tuti nem játszhat az étellel és szerintem mások előtt pont jobban ki kellene tennie magáért, mint otthon, ott engedheti el magát az ember. Főleg ha egy csapat ember azon fáradozik, hogy jól érezze magát, az ugrálás mondom, hogy a wellnessben volt, nem a gyerekmedencében(az nem volt elég mély hozzá senkinek), nénik ott rótták volna a hosszokat vigyázva a hajukra, és ki volt táblázva, hogy nem szabad ugrani. Balatonba lehetett volna, de ott már nem akart.
Jól érezte magát, csak frusztrált volt, mert folyton figyelmeztettem a viselkedésére és minden alkalommal úgy nézett rám, és úgy csattant fel, mintha szemét lennék. Sokan voltunk, tömve volt a hely, még jó, hogy másokra is rá merek nézni, főleg hogy több gyerekkel bandázott az enyém is, meg hát ugye hangosak és fegyelmezetlenek voltak a gyerekek, meg volt velünk a gyerekem barátja is az anyjával, és másokkal is megismerkedtünk/beszélgettünk, játszottak ott.
Ezért kicsit sem érzem magam rosszul.
Oké, azt még értem, hogy valaki jobban elengedi magát ilyen helyen, de hogy nem ég a fejük, mikor egy iskolás bemászik az asztal alá, vagy veri az öccsét? Nekik ez naponta sem jelent stresszt? Vagy hogy tudják kikapcsolni, hogy ez ne zavarja őket? Még azt elhiszem, hogy sokan le se tojják az öltözködési szabályokat, de azt, mikor a gyerek a szeménél hadonászik villával? Vagy mikor csúnyán beszél, vagy lekezelően? Vagy szidja a luxusfogásokat?
Sajnálom a gyereked. Ilyen gyerekkorom volt.
Majd ne csodálkozz, ha feléd sem néz.
Van, amiben egyetértek, és van, amiben kevésbé.
Azt én is elvárom a gyerekeimtől, hogy viselkedjenek, és figyeljenek oda másokra is, hiszen nemcsak ők léteznek ezen a világon.
Azt is látom, hogy a legtöbb szülő valóban képtelen nevelni. Az a nehezebbik út. Könnyebb Mancikának megengedni bármit, amit csak akar, mint hosszasan vesződni vele. Nincsenek határok, nincsenek korlátok, a gyerek azt tesz, amit csak akar. Olyan döntéseket hoz meg, melyekre még nincs is teljes rálátása.
Ovis beszoktatásra vittem a kisebbik lányom nemrég, mellettem az anyuka a 3 éves gyerekétől kérdezte meg délben, hogy akkor most bedobjanak egy szendvicset, vagy inkább legyen alvás otthon. Komolyan? Ezt egy alig három éves gyereknek kell eldöntenie?
És ez csak egy példa az ovis korszakból, de a szülők többsége ilyen, nem is nagyon találom velük a közös hangot, mert teljesen más nyelvet beszélünk.
Az evés részét viszont az én szemszögemből egy kicsit túlgondolod. Ott van az ember egy szállodában, végre nem kell főzni, van egy rakat kaja, hát ha most éppen desszertet akar enni a gyerek, mi baja lesz? Jó, nem azt mondom, hogy nem próbálom meg soha a normál kaját is, de ha most nem tetszik neki, akkor nem tetszik. Szállodában én is sokkal lazább vagyok velük az étkezésben, de itthon is volt már, hogy a másnapos szülinapi tortát ettük reggelire vagy ebédre. Szerencsére semmi bajunk nem lett, és egy jó emlékkel gazdagodtunk.
Semmi baj, ha elvárod a gyerektől, hogy viselkedjen, jó dolog, hogy odafigyelsz rá, viszont próbálj meg közben egy kicsit lazítani. Az a gyerek nem boldog, akit letojnak (bármennyire is úgy tűnik), de az a gyerek sem az, akit ezerrel korlátoznak. Nemcsak az a feladatod, hogy jó magaviseletre tanítsd, arra is kell nevelned, hogy önálló legyen. Hagyd próbálkozni. Max nem sikerül, amit szeretne, ha meg mégis, az boldoggá fogja tenni. Próbáld megtalálni az arany középutat!
Nagyon fura vagy.
Uszodaban vagy, es zavar, hogy beleugrik mas gyereke a vizbe ?
Meg nem mindegy neked, hogy milyen mas gyerekenek a haja eves kozben, meg papucsban van-e ??
Bakker, lehet tobbet kellene magaddal foglalkozni, es kevesebbet masokkal?
Nagyon megkeseredettnek tunsz, sajnalom a gyereked.
"Vagy szidja a luxusfogásokat?"
Hát, a luxusfogás pont nem olyan, amit a gyerekek általában szívesen esznek. Ezenkívül ízlés kérdése, hogy ki milyen ételt szeret és milyet nem. Ha nem ízlik neki, miért ne mondhatná meg? Én biztosan nem szólnék rá ezért, inkább rendelnék neki olyasmit, amit szeret.
Kérdező!
Nagyon nehez jolcsinalni,es arany kozeputat megtalalni. Alapjáraton en kb egyet ertek veled, de ez nem azt jelenti, hogy ez a jo! En tudom magamrol, hogy sajnos hajlamos vagyok tobbet elvarni a gyerekeimtol mint amennyit egy ilyen helyzetben kene. Szerencsemre a csaladom helyrerak, ha latjak, hogy akkor is huzom a gyeplot amikor nem kene. Őszintén nem tudom,hogy en miert vagyok vaskalapos, mert otthon nem ezt lattam soha. Ha mi gyerekkent elmentunk nyaralni, akkor kanaan volt. Muszaj, hogy a gyerek is le tudja adni a feszkot ilyebkor. Neki pontosan ugyanolyan nehez az egesz ev,mint neked. Gondoln bele, mennyi kihivast kell megugrania, foleg egy ilyen tipusu anyaval mint te. (Ezt nem rosszbol irtam igy egyértelműen leirtad, h magasak az elvarasok)
Amugy nem gondolnam,hogy minden amit lattal normális. Azert hatarok minden esetben vannak! De a megszokott otthoni szigorbol muszaj ilyenkor engedni!
Sőt, te is emgedd el magad! Es akkor nem fog zavarni, hogy a gyereked is igy tesz. Gondolom gyerek nelkul,fitalabb korodban még ment ez. Hat idezd fel. Dobj be egy felest,es lazulj le
Persze, mert az egy étterem volt, a helyi gyrososnál vagy falodánál engem sem érdekel. Svédasztalos étel volt egy luxusszállodában, volt 8 fajta főétel, főzelék, tésztaétel, köretek közül is vagy 6 és 3 fajta leves, előételekről nem is beszélve. Nem az volt, hogy megkóstolta és nem ízlett, szíve joga, ha nem ízlik vagy mondjuk belsőség lett volna, amit undinak tarthat, de hogy egyik ételt SEM kóstolná meg, csak benyomja a desszertet magában..
Én elengedtem magam, ittam, pedig nem szoktam, de attól még ugyanúgy kellemetlen/bántó viselkedésnek tartom azt, amit a hétköznapokban, durvaság, bántó/sértő megjegyzések és figyelmetlen viselkedés nem oké. Két tábla volt kint, egy magyarul egy németül, HATALMAS képpel ugráló ember áthúzva. Nem gyerekmedence volt, hanem langyos úszó a wellnessben, és mondom, ott a gyerekmedence meg a balaton, ahol lehetett volna ugrálni, semmi sem tiltotta.
Mezíltlábazni az enyém is szokott az udvarunkon, meg itthon is, de nem egy luxusszálló éttermében arra az egy órára, amíg eszik többedmagával, és nagyrészt a széken ül. Jézusom mezítláb egy luxusétkezdében, fel sem merült bennem, hogy valaki még erre is gondolna, na úgy fixen nem engednék be a vendéget az ajtónál, ez már nagyon az alja.. és nem 1 éves totyogók, 4-10 éves korig néztem direkt, és írtam is, nehogymár egy ovis-alsós mezítláb menjen étkezni..
Amúgy az én szüleim nem ilyenek voltak, de nekem nem is kellett, mindig természetes volt, hogy halkan, csendben, szabályokat betartva, a tesóm volt, aki őrjöngött és le se tojta a szabályokat, vele nem nagyon strapálták magukat a szüleink.
Azt hiszem könnyebben érzek szégyent ezek szerint, mint mások, vagy legalábbis nem ugyanazokért a dolgokért-én viselekedésre vagyok kiélezve, az nem zavar, ha a gyerekem buta lenne, vagy hogy ügyetlen bizonyos dolgokban csak figyeljen oda, hogy viselkedjen rendesen-illedelmesen, ne bántson másokat megjegyzésekkel, fintorokkal se. De vajon miért olyan fontos ez nekem, és a nagykupac embernek nem?
Egyébként oké, az ugrálásnál hatott, de ugyanúgy fintorgott a szaunában, hogy "büdös van", mikor emberek voltak ott, és tudta, hogy bunkóság, meg a törölközőt ledobta a vizes napágyra, szóval nem mindennél válik be a ráhagyás, de ja, határozotton jót tett bizonyos dolgokban, rendesen sokkolt az ugrálósdis változás.
Amúgy milyen az a luxus szálloda? Egy 4 csillagos azért bőven nem annak számít, amúgy vannak olyan szabalyok amik fontosak azt be is tartatja a személyzet
Mellesleg szerintem az a baj,hogy jobban el voltál foglalva mással,meg most is ezen pörögsz pedig nyaralni voltál
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!