Most voltam 5 napig wellnessben és másokat látva úgy érzem túl szigorú vagyok a gyerekemmel?
Vagy inkább azt, hogy senki nem nevel, és mintha mindenki xanaxon élne.
Az alábbiakat láttam 4-10 éves gyerekeknél:
Szülőket nem érdekli, ha a gyerek rohangál a hotelben több méterre tőlük egyedül vagy fogócskázva.
Szülőket nem érdekli, hogy a gyereken van e papucs vagy fürdőruha, milyen a haja étkezéseknél(pedig első kettő tiltva van)
Szülőket nem érdekli, hogy eszi meg a gyerekük az ételt, használ e kanalat, kést, villát, vagy kézzel nyomja be, esetleg leeszi magát vagy teljesen csokis a feje.
Szülőket nem érdekli, ha a gyerek csokis palacsintát reggelizik és vacsira csak fánkot vagy sültkrumplit eszik a gyerek.
Szülőket nem érdekli, ha nem maradnak a helyükön evésnél, szaladgálnak, bemásznak az asztal alá, billegnek a székkel, kézzel fogják az ételt.
Szülőket nem érdekli, ha 6x megkérdezik ugyanazt, az arcukba tolják a szőlőt, a szemükbe/fejükbe hajolnak, kiabálnak, szidnak vagy utálnak valamit hangosan "az szar"-válasz semmi baj, nem kell megenni.
Szülőket nem érdekli, ha medencében ugrálnak, csapkodnak, keresztbe úsznak, durván-erősen fröcskölnek(nem gyerek medence).
Szülőket nem érdekli, ha vitatkoznak a gyerekek, esetleg minimálisan egymásra csapnak/megrugják egymást, nem érdekli őket miért van, mi történt, levonni a tanulságot, rendes bánásmód ilyesmi.
Szülőket nem érdekli, ha csúnyán beszél a gyerek, vagy ha azt mondja azt akarom, add ide, meg ilyenek.
Mintha mindenki be lenne nyugtatózva és teljesen érdektelen lenne. Ritkán vagyok együtt más ismeretlen családokkal és teljesen sokkolt, hogy az ő gyerekük mennyivel kiegyensúlyozottabb az enyémnél, és mennyivel kevésbé frusztáltak lelkileg, és leginkább azon, hogy tudják ezeket nem hogy elviselni, de közben beszélgetnek egymással, telefonoznak, nevetgélnek és semmi szégyenérzet nincs bennük a gyerekük viselkedésével kapcsolatban, nekem meg attól ég a fejem, hogy az iskolás gyerekem csak desszertet akar enni és hangosan fujjog a többi ételre, pedig vért izzadok neveléssel. Őket meg nem érdekli, és az ő gyerekük boldog, az enyém meg úgy érzi kicseszek vele. Ráadásul ezek a szülők halál kedvesek a rosszalkodó gyerekekkel, fel sem veszik a dolgaikat, nem tudom elképzelni hogy lehet ilyen vastag bőr az arcukon, hogy majdnem feldönti a 8 éves a pincért az étkezőben, és egy szavuk nincs rá, nyugiban kihúzzák neki a széket, hogy üljön le, folytassa az evést, vagy belemásznak az arcukba és semmi negatív reakció x.alkalommal is simán megvárja, amíg a gyerek kiveszi a villát az arcából.
Lehet azért ilyen frusztrált a gyerekem, mert túl sokat várok? De úgy érzem ezekre kellene tanítom és jól csinálom és a többiek nem várnak a gyereküktől semmit és nem tanítanak nekik semmit. Lehet, hogy az én gyerekem nem szaladgál, nem verekszik, megfelelő megjelenéssel bír és megkövetelem a kérem köszönöm szavakat, de frusztrált lesz apróságokon, amíg az övék boldog.. Melyik gyerek nyom be magában 3 képviselőfánkot vacsira üdítővel, amit a szülő jóváhagy? Lazítanom kellene a gyeplőn, de a szégyenérzetem a gyerekem dolgai miatt nem hagyja, és úgy érzem a többiek csinálják helytelenül, mégis nekik működik, mert a gyerekük nem frusztrált/dühös, még a verekedős/kiabálósok is csak úgy "simán" verekednek, nem ölik egymást, tehát nincs erős indulat mögötte.
Azt hiszem sokat várok, vagy mások várnak keveset.. és az a vicces, hogy úgy érzem többször is rászólhatnék, pl hogy ül a széken, szóval nem tartom magam maximalistának, csak az még a belefér kategória, ha ilyen apróságok miatt nem szólok, de ha 4,5*os ételre fujjog, az már nem fér bele, és nem értem ennél "rosszabb" hogy férhet bele másoknak és hogy nem megy fel bennük a pumpa.
Továbbá volt egy kísérletem, mikor ittam kicsit, és mondtam a gyereknek, hogy maga felel a tetteiért, és eddig nyúzott ugrálással, amit nem engedtem, na egyből ugrott egyet, majd mondta, hogy inkább többet nem ugrik. De amíg nem engedtem többször hisztizett és dühösködött hiába ajánlottam jutalmat vagy büntetésből felvittem, most meg saját maga döntésének érezte és ugyan megszegte a szabályt, de csak egyszer, magától abbahagyta nekem meg leesett az állam, előtte meg úgy játszott ki, ahogy tudott. Persze másban nem jött be a nagy önállóság, de ebben igen.
Összezavarodtam teljesen. Ti is ráhagyjátok az általam felsoroltakat a gyerekre? Mi a nevelés, amit szülőnek kellene csinálni, ha nem ez?
Nem minden hülyeség, amit írtál, de azért nagy része az.
Elsősorban szegény gyereked nem gyerek, hanem egy mini katona aki 0-24ben a parancsaidat kell hogy kövesse, mikor szórakozhat? Másrészt meg miért másokkal törődsz, végig másokat figyeltél meg a nyaralás alatt ahelyett, hogy a gyerekeddel csináltál volna olyat amit ő szeretett volna. Basszus még ugrálni se hagyod… A nyaralás, az a gyereknek is nyaralás.
Mondom van ami nekem se fért volna bele, pl. hogy nekimegy a pincérnek és nem mondanak semmit, de könyörgöm az hogy milyen a haja étkezéseknél… ki nem szarja le? Eléggé karót nyelt vagy.
A leírásodat elolvasva ott némely szülő az egyik véglet, te meg a másik Nyilván nem lehet úgy gyereket nevelni, hogy mindent leszarok, de amit te csinálsz, az sem egészséges. Tele vagy megfelelési kényszerrel, és ezt a gyerekre vetíted.
Igen, ettől simán lehet frusztrált a gyereked. Gondolom, téged is így neveltek, minden lépésedbe belekötöttek, ezért semmilyen körülmények között nem tudod magad elengedni.
Engem így neveltek. Egyem meg amit elèm raktak, ne hangoskodjak, ne csináljam ezt vagy azt. Korlátok között folyamatosan.
Meg is lett a böjtje felnőttkènt, mert nehezebben tudok èrvènyesülni.
Vannak szabályok nálam, de nem szólok mindenèrt a gyerekre.
Szerintem nagyon jól latod magad és nekem nagyon szimpatikus az önreflexiód. Nagyon be vagy feszülve, es mindennél fontosabb neked, hogy a gyereked "ne hozzon szegyent rad", miközben olyan dolgok miatt pattogsz, ami rajtad kívül senkit nem erdekel. Szerintem az ugrálós eset nagyon jol megmutatta neked, hogy ha nem lihegsz a sarkában és néha hagyod érvényesülni, mennyivel jobban működik minden. A gyereked azért frusztráltelsősorban, mert nem hagyod bekén. Ami pedig a reggelit meg a vacsit illeti, könyörgöm, eg- szallodaban voltatok pihenni, kit érdekel, hogy a gyerek fánkot eszik fánkkal. Gondolod, hogy ezek a gyerekek otthon is ezt csinálják?? Nyilvan nem, de hat ez itt különleges helyzet, hadd élvezzék ki.
"Lehet, hogy az én gyerekem nem szaladgál, nem verekszik, megfelelő megjelenéssel bír és megkövetelem a kérem köszönöm szavakat" - szoval a te gyereked karót nyelten ül a nyaralason szép ruhában es illedelmesen beszél, míg a többi gyerem mer gyerek lenni. Persze, hogy fujjog a kajára, ott próbal lázadni, ahol tud, és látja, hogy a többieknek engedik, hogy egy kicsit szabadok legyenek, neki meg nem. Ne vedd el a gyerekkorát. Magadon kell dolgoznod, miért érzed ennyire görcsösen, hogy szégyent hoz rad, ha szaladgal vagy fánkot eszik?
Kettesnek van igaza. Van, ami tényleg nem fér bele ezek közül, de sok túlzás. Nekem 3 éves a lányom, de minap palacsintát vacsorázott. Bár cukormentes volt, de azért meg lett végül kenve lekvárral.🤣 Mi is ezt ettünk, és nem lesz emiatt bűntudatom. Nem minden nap fordul elő. Vacsora után, ha mondjuk megette az ételt, miért ne leshetne kicsit körül, játszhatna, mozoghatna? Azért gyerekekről beszélünk, nem kis felnőttekről. A haja se érdekelne.
Nyilván verekedni, lökdösődni nem szabad.
Egyrészt azzal csinálni kéne valamit, hogy a nevelésed mások véleménye határozza meg. Kizárólag a szülőknek van köze ahhoz, hogy egy gyerek fánkot vacsorázik sült krumplival, vagy sem. Ha nem tudsz ezen változtatni, fordulj pszichológushoz.
Amiket írtál, annak egy részét nyaraláskor simán emgedem, másik részét otthon is, és van, amiért otthon is szólok. Azt veszem figyelembe, hogy mások nyugalmát mi zavarja jogosan (hangoskodás ahol nem kéne, más embert fellökni). Az nem érdekel, hogy valaki szerint baj, ha maszatos a gyerek vagy kézzel eszik, de pl. figyelek, hogy idegen ruháját ne kenje össze.
Mi gyerekként otthon simán ettünk kézzel és kinyaltuk a tányért. Otthon, iskolában, étteremben sosem. Sőt, otthoni ünnepi ebédnél sem. Éreztük, hogy minek hol van a helye.
"ha a gyerek rohangál a hotelben több méterre tőlük egyedül vagy fogócskázva." Ezt nem engednem en sem.
" a gyereken van e papucs vagy fürdőruha, milyen a haja étkezéseknél(pedig első kettő tiltva van)" 5 csillagos szallodában én is tartanám a szabalyt.
"hogy eszi meg a gyerekük az ételt, használ e kanalat, kést, villát, vagy kézzel nyomja be, esetleg leeszi magát vagy teljesen csokis a feje." Nyaraláson engem se érdekel, csinaljon, amit akar.
"Szülőket nem érdekli, ha a gyerek csokis palacsintát reggelizik és vacsira csak fánkot vagy sültkrumplit eszik a gyerek." Nyaraláson tuti nem erdekelne. Neha itthon sem...
" nem maradnak a helyükön evésnél, szaladgálnak, bemásznak az asztal alá, billegnek a székkel, kézzel fogják az ételt." - szaladgálást nem engedném, többit leszarom.
"ha 6x megkérdezik ugyanazt, az arcukba tolják a szőlőt, a szemükbe/fejükbe hajolnak, kiabálnak, szidnak vagy utálnak valamit hangosan "az szar"-válasz semmi baj, nem kell megenni." - pontosan. Ezekkel en sem foglalkoznék különösebben. Nevetnék.
"Szülőket nem érdekli, ha medencében ugrálnak, csapkodnak, keresztbe úsznak, durván-erősen fröcskölnek(nem gyerek medence)." Ha van szabályozás, hogy hogy kell abban a medencében viselkedni, azt betartatnam. Ha nincs, akkor nem. Ha valami nem oké, majd jön az úszomester.
"Szülőket nem érdekli, ha vitatkoznak a gyerekek, esetleg minimálisan egymásra csapnak/megrugják egymást, nem érdekli őket miért van, mi történt, levonni a tanulságot, rendes bánásmód ilyesmi." - de nem am, nem leszek döntőbíró, oldjak meg. Durva verekedést nem hagyok, de egy kis balhé az ő dolguk, en biztos nem fogok helyettük "tanulsagot levonni".
"ha csúnyán beszél a gyerek, vagy ha azt mondja azt akarom, add ide, meg ilyenek." - trágár beszédért szolok. Azt nem ertem, hogy az akarom vagy az add ide miért lenne problema.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!