Szülők! Ti mivel szankcionál(ná)tok, ha a gyerek
megbukik év végén?
Egyetértek az előzőekkel: nem büntetném, hanem motiválnám.
Továbbá!
A kérdés fölveti a szülő felelősségét is. Év közben láttad a jegyeit? Ha nem, az a te hibád. Ma már e-naplóban akkor is mindet látod, ha a gyerek egy jegyét se írja be az ellenőrzőjébe.
És ha láttad, mit tettél? Oké, noszogattad, de előbb-utóbb csak észrevetted, hogy ez kevés. Én bizony, akárhány éves, figyelemmel kísértem volna a tananyagot és elmagyaráztam volna, amit nem ért, kikérdeztem volna, amit meg kell tanulnia, gyakoroltam volna vele, amit be kell gyakorolnia. Vagy ha nem megy (nem értek hozzá eléggé, nincs rá időm, nem találjuk meg a közös hangot), akkor magántanárt keresnék hozzá.
2022. jún. 6. 19:27
12/71 A kérdező kommentje:
#8 Mi nem értünk hozzá, ő ezért jár az iskolába. Kérdezze meg a tanárt, ha valamit nem ért, itthon pedig üljön le és tanulja meg a szabályokat. Egyszerűen nem tudom azt elképzenli, hogy egy kis szorgalommal ne tudott volna összehozni egy elégségest. Sosem voltak problémái, mindig minden hóbortját támogattuk, ezért cserébe mindig csak azt kértük, hogy tanuljon és ne bukjon meg.
13/71 A kérdező kommentje:
#11 16 éves! Ennyi idősen nem fogom kikérdezni, az ő felelőssége, hogy tanuljon. Nem nekünk tanul, hanem magának!
Te hibád! Az alkalmatlan szülőkre is be kéne vezetni pár szankciót.
Most mit érsz el azzal, hogy itt tombolsz? A jegyeit neked kell felügyelni, a tanárral beszélni, fogadóórák, szülői értekezlet. Nem hiszem, hogy pont ma tudtad ezt meg. A bukás nem egy nap alatt van.
2022. jún. 6. 19:34
13-ra:
Eszerint 16 éves korára csak ennyi motivációt, kötelességtudatot, felelősségérzetet tudtatok beléje nevelni.
Akkor most ezzel azt képzeled, leráztad magadról az erkölcsi felelősséget? Elcseszted a nevelését, és őt büntetnéd emiatt.
Kapásból megmondom, hogy eddig se volt jó köztetek a viszony, de ezután csak rosszabb lesz. Ha szeretnéd a gyerekedet, akkor belátnád, amiket írtam. Ha nem szereted, akkor persze teljesen érthető a logikád.
2022. jún. 6. 19:36
Fú bakker, hogy itt milyen mintaszülő mindenki, a két tárgyból bukó gyereket még majdhogynem meg is dicsérnétek 😃 Anyám, ennyi képmutató embert. 16 évesen jusson már el oda, hogy b@szogatás, ellenőrzés meg pláne KIKÉRDEZÉS (??? mintha 8 éves lenne) nélkül is tanul legalább annyit, hogy ne bukjon meg. Lehet valaki gyengébb reál tárgyakból, de azért egy hármast még annak is illene összehozni, azért egy átlagos középiskolában nem csak korszakos zsenik tudnak átmenni év végén. Ez a gyerek 2 év múlva jogilag felnőtt lesz, mégis meddig kéne fogni a kezét? Ha majd kirúgják a munkahelyéről, mert lusta reggel felkelni időben, azért is az anyja lesz a hibás?
2022. jún. 6. 19:40
17/71 A kérdező kommentje:
#15 Már ne haragudj, de ha egy taknyos alsósról lenne szó, akkor megérteném, de egy 16 éves fiatalember, akit mindig arra neveltünk, hogy a tettek következményekkel járnak legyen az jó, vagy rossz, lehet annyi felelősségtudata, hogy tisztában legyen vele, ha nem tanul, akkor bukik az iskolában, illetve, ha nem tanul, akkor nem kerül be felsőoktatásba és mehet kétkezi munkát végezni. Mint említettem nem az volt az elvárás, hogy kitűnő legyen, mindössze az, hogy ne bukjon meg. Szerintem ez nem lehetet len kérés egy (ismétlem) 16 éves fiatalembertől. Természetesen tudtam róla, hogy bukásra áll és beszélgettünk is vele, hogy álljon neki tanulni, mert így kicseszik magával. Igen is úgy gondolom, hogyha tanulni nem akar, akkor menjen el dolgozni és tapasztalja meg, hogy milyen ára van annak, ha nem érdekli a tanulás.
Teljesen igazat adok neked. Aterzem a dühöd. De 16 éves kamasz nyilván nem a matek meg a fizika érdekli. Ha látom hogy a gyerekem bajban van akárhány éves, segítem. Ne csak a szádat tepd hanem igenis ülj le vele tanulni, segíts neki vagy küld magán tanarhoz. Ha eltiltod mindentol és mindenkitől ne csodalkozz rajta ha két év múlva lelép és nem néz vissza többet. Sajnos ez nem megoldás. Az a megoldás ha a bajban mellette állsz és nem ellene.
2022. jún. 6. 19:44
De mi az, hogy üljön le vele tanulni? Most nem azért, de hacsak a kérdező véletlenül pont nem fizikus vagy mérnök, akkor valszeg hozzá se tud szagolni a középiskolai fizikaóra anyagához. Azért ez nem ugyanaz, mint leülni a harmadikos gyerekkel átvenni a szorzótáblát. Ez az alapműveltség része, a tizedikes (?) fizikaanyag nem az, azt az ember csak akkor keni-vágja, ha olyan területen dolgozik. Én is megtanultam anno, amikor vettük, ha nem is ötösre, de kb négyesre mindig. Aztán mivel tudtam, hogy nem ilyen irányba fogok továbbtanulni, nem is foglalkoztam vele. Ha az anyuka pl bolti eladó, szerinted meg tudja neki tanítani? Szerintem ez rohadtul nem lehet elvárás...
2022. jún. 6. 19:48
20/71 A kérdező kommentje:
#18 Dühös lennék? Nem, inkább csalódott, hogy annyi kitartása sem volt, hogy egy elégségest összehozzon a saját érdekében. Ha elküldöm magántanárhoz, akkor csak azt látja, hogy a bukásért cserébe még méregdrága privát tanárhoz járhat. Ha ez kell neki, akkor menjen el dolgozni és fizesse ki magának, vagy szépen a megtakarítását használja fel erre. Sokkal többet segít az, ha szembesül a valósággal, mint a pátyolgatás. A #16 válaszoló írta jól, hogy egyesek ezért még meg is dicsérnék, vagy együtt sírnának vele, hogy milyen szerencsétlen az élet vele. Mindenki a saját jövőjét kreálja. Ki így, ki úgy.
Kapcsolódó kérdések: