Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Hogy segítsek lánytesómnak ha...

Hogy segítsek lánytesómnak ha az SNI-s gyereke reggelente nem akar iskolába menni?

Figyelt kérdés

A reggeli indulás egy kész dráma, üvölt a gyerek, hogy nem akar menni, anyuka gyenge idegzetű, és nagyon aggódik a gyerekéért, aki pl. kitapasztalta, hogy ha reggel a kakilással húzza az időt, akkor az célravezető, többször volt, hogy emiatt nem indultak el iskolába (réggebben volt kaki gondja, visszatartotta napokig).

A fia 8 éves lesz, elsős, nem nagyon volt kúszás-mászás, kb másfél évesen tanult meg járni, elég rosszul fejezi ki magát szóban (nehezen beszél). Egy kis létszámú (10 fős) osztályba jár, ahol a tanárok kifejezetten sni-s gyerekekre vannak szakosodva.

Ennek ellenére én úgy látom, hogy nevelési probléma is van, nem állítanak fel korlátokat, mindenre csak rá van legyintve, nincs büntetve, fegyelmezve a gyerek, ill. a fenti fajta ravaszkodással el tudja érni amit akar. Ill. az ordítás még nagy fegyvere, főleg reggel, mikor minden perc számít.

Látom, hogy tesóm lassan tönkremegy ebben, volt hogy segítettem nekik induláskor, de az se megoldás hosszú távon.

Gyerekpszichológus, gyógypedagógus, vagy hasonló cipőben járó anyuka tanácsát várom.

Fognak menni majd pszichológushoz, de addig is valahogy meg kell oldani a reggeleket.

2022. febr. 21. 17:54
1 2 3 4 5
 31/43 A kérdező kommentje:
30: hát, még az is lehet. elsős a fiú, és ahogy most kapisgálom, az sni-s keresztje mellett még szerintem diszlexia is lesz, nem nagyon ismeri fel a betűket. Egy átlagos osztályban tuti a billog rajta, amit nagyon nehezen fog levakarni magáról. Ez az osztály amúgy csak 1. és 2. osztályban van, utána nem tudom mi van, talán integrált.
2022. febr. 24. 14:05
 32/43 anonim ***** válasza:

"az sni-s keresztje mellett még szerintem diszlexia is lesz"

Te tudod, mit jelent az sni?

Sajátos nevelési igényű.

Ez lehet bármi, a súlyos szellemi fogyatéktól, a testi fogyatékon át a diszlexiáig bármi.

Azt jelenti, hogy kell neki valamilyen extra segítség. Ami súlyos esetben speciális iskola, enyhébb esetekben heti 1-2 óra gyógypedagógiai foglalkozás.

Akkor ő mire kapta?

2022. febr. 24. 15:57
 33/43 A kérdező kommentje:

32: igen, tudom mit jelent a BTM és az SNI közötti különbség, az SNI az egy súlyosabb kategória és nem feltétlenül tartozik bele a diszlexia. Sajátos nevelési igényű gyereket jelent. A lányom diszlexiás, de az ő "rendfokozata" "csak" BTM (beilleszkedési, tanulási, magatartási zavar). Viszont van olyan SNI-s, autista gyermek lányom volt o.társa, aki nagyon jól tanult, nem okozott neki gondot az olvasás.

Amúgy sajnos nem láttam tesóm gyerekének a papírját, csak erre kérdeztem rá, hgy neki btm a besorolása vagy sni.

2022. febr. 24. 16:44
 34/43 A kérdező kommentje:
szívesen beleolvasnék a papírjába, de lehet, hogy azt tesóm már tolakodásnak élné meg. Nehéz jól segíteni, hogy ne bántsam meg, nagyon érzékeny a szülő.
2022. febr. 24. 16:46
 35/43 anonim ***** válasza:

A btm és az sni között az a különbség, hogy a szülő verte-e az asztalt, hogy tovább akarja vinni, vagy nem.

Mindegyik rendellenesség létezik enyhébb és erősebb fokozatban, ismerek btm-es autistát is.

A lányomat nálunk érdekes módon azonnal tovább akarták küldeni, én mondtam hogy ne. Később csak meggondoltam magam, de kár volt. Nagyon erős figyelemzavara van a lányomnak, de 127-es az IQ-ja, így elég jó tanuló, és a magatartásával sincs gond. Viszont ha meghallja bárki, hogy sni-s, akkor egyből azt hiszi, hogy valami nagyon súlyosan fogyatékos. Az oktatási miniszter is a nyilatkozataiban rendszeresen szinonímaként használja a fogyatékos és az sni-s szavakat. Holott mostanában sok szülő pont azért kéri ki, mert a btm-re lassan már semmi kedvezmény nem jár. Egy btm-es diszlexiást fognak osztályozni helyesírásból, míg egy sni-st nem. Szóval olyan sok mindent nem jelent a különbség.

Nyilván az erősen érintett fogyatékosok mind sni-sek, de ha valaki sni-s nem jelenti egyből azt, hogy durván érintett.

2022. febr. 24. 16:52
 36/43 anonim ***** válasza:

3 nehezebb ép értelműt sem lehet koordinálni, nem hogy 12 gyereket.

Veled állatkertbe ment, anyukával meg iskolába. Próbáld suliba vinni, majd meglátod, hogy nem nevelési hiba.

Ami a szegregáltban megy(a magánszegregáltban is) az valami borzalom. Mindenki jót akar, de ezt így nem lehet, hiszen egymáshoz sem tudnak alkalmazkodni a gyerekek, gerjesztik egymást, a szegregált közeg ha nincs értelmi sérülés, csak ront a gyereken, szorongást generál, irányíthatatlanok, mert mindnek egyéni odafigyelés kellene és magyarázat. Ha a másik gyerekkel van konfliktus hajmeresztő dolgon, akkor még azt is magyarázhatod, hogy az egyik gyerek félreértett téged, te meg őt, ilyet egy elevene nehezebben értő gyereknek 5x akkora erőfezsítés felfogni(és a helyzetet elviselni).. Ezt így nem lehet pozitív példa nélkül, átlagos gyerekekkel, akik alapból rugalmasak és helyesen kezelnek helyzeteket.

Azért nem akar oda menni, amiért a gyerekek általában. Bent nem olyan jó, sok a szabály, elvárás, kevesebb a rá jutó figyelem, otthon meg kevesebb a szabály, több a figyelem. Van, akinél beválik a magyarázat, de alapvetően annak kellene érvényesülnie, hogy "azért, mert azt mondtam és én vagyok a felnőtt jobban tudom nálad( és én jót akarok neked)". Ez a tekintélytisztelet. Tudnia kellene, hogy jó neki, ha betartja a szabályokat.

Azért nem lehet rossz szülőnek hívni, mert a szorulásos gyerekét hagyja kakilni és nem tudja megmondani mikor mit érez a gyerek belül kakiügyben. Szerintem simán mondhat igazat is a kissrác. És én is volt, hogy vállalhatatlan viselkedéssel nem vittem végig két utcát, mert féltem hogy idegbajában elengedi a kezem és az autók előtt találja magát véletlen. Jól el is lehetetetleníti az ember életét, de inkább, minthogy meghaljon, vagy sérülést okozzak neki, miközben lefogom, hogy felöltözzön.

Értelmi sérültet nem lehet ide keverni, az egészen más kategória. ODD/PDAs is a gyerek? Az enyémnél most merült fel a szakemberekben, hogy direkt ellenkezik, eddig csak az volt, hogy biztos "nem érti", mikor eddig is nyilvánvaló volt, hogy direkt csinálja, néha akkor is, ha valami számára jó dolog, amit szeretne, és akkor is ellenkezik, dacol, olyankor bekattan nála valami és nem önmaga, de ha valami rosszat helyezel kilátásba, legtöbbször hat. Mondjuk ha nincs kész félre, suli után nincs legózás, meg ilyenek. Legtöbbször hatnak. Néha nem, olyankor tiszta ideg, akkor hagyni kell, hogy megnyugodjon, és utána mondani, hogyha nincs kész eddigre, akkor mi lesz. Ha jól teljesített akkor dicséret, ha nagyon jól, akkor jutalom is, ezt meg tudod ítélni. Ennél többet senki sem tud tenni az ügyért.

2022. febr. 28. 08:06
 37/43 A kérdező kommentje:

Nem tartom jónak semmi esetre sem, hogy ha eléggé üvölt, akkor nem megy suliba. Ez vezetett arra, hogy volt, hogy másfél hétig nem mentek iskolába, mert minden reggel mondta, hogy kakilnia kell. Most kap székletlazítót, minden este megbeszéljük, hogy tudott-e kakilni, ha tudott, akkor ez nem lehet kifogás. És még így is van, hogy kitalál mást, amivel elhúzza az időt.

Most az a legújabb próbálkozásunk hogy nem megyek fel értük kocsival, hanem lejönnek a hegyről, és utána együtt megyünk be villamossal az iskolába.

Amúgy nem értelmi fogyatékos, inkább a szociális kapcsolatok terén nehezített a beilleszkedése. Ebben segíteni kell, elvinni szakkörre, sportolni, ahol más gyerekekkel is megbarátkozhat. Megtetszett neki az agyagozás, lehet, hogy oda elviszem.

Velem fegyelmezi magát, ez világos. De lássuk be, mi a jobb hosszú távon egy gyereknek? Ha mindig szabadjára engedi az indulatait, vagy ha belátja, hogy nem mindig van igaza. Egy társadalomban élünk, a szabályokat meg kell tanulnia. Különben ő maga fogja szegregálni magát hosszú távon.

Segíteni kell neki ott ahol elakadt. De nem azzal, hogy ráhagyom mikor megmakacsolja magát, ill. hogy mindent ráhagyok, mert különben üvölt.

Az anyuka egyébként dolgozni jár, tehát ha egy vagy több hétig kaki ürügyén nem megy dolgozni azt hosszú távon a munkáltató is nehezen tolerálja, de legalábbis rossz szemmel nézi.

2022. febr. 28. 11:25
 38/43 anonim ***** válasza:

Szóval azt mondod, hogy veled fegyelmezi magát, de amikor értük mész kocsival, ha jól értem, nem akar kimenni, tehát miattad SEM fegyelmezi magát, ha iskola van, csak ha állatkert meg agyagozás, meg szórakozás. Egyszer legyen az, hogy anyuka elindul(úgy tesz, mintha elindulna dolgozni, kimegy a házból), veled van reggel a gyerek, nézzétek meg, hogy be tudod e vinni suliba, ha szerinted veled annyira fegyelmezett.

Szerintem nem fog menni, de ne nekem legyen igazam, bár nevelési hiba lenne. Szerintem veled azért rendes, mert állatkert van, anyukával meg iskola reggel.

Szerintem is rá kell venni, hogy csinálja a dolgokat, de nem lehet szerencsétlen nőt szidni, amíg nem vagy biztos benne, hogy ő a gond. Az enyém pl "csak velem fegyelmezett", nálam csak apró dolgok vannak, különórákon változó, van ahol fegyelmezett, van, ahol borzalom az egész, intézménynél megőrül teljesen, tiszta zavart, nem ismerek rá. Akkor az intézményekben van a hiba? Vagy csak egy szülőt lehet okolni? A gyerek ilyen magától, a nevelés minimálisat változtat csak.

Én most veszek csilliomodik nevelési próbálkozásra "szociális történeteket" az iskoláról, már mindenen túlvagyok.

Azért, mert anyuka hagyja kakilni a kakilási nehézséggel küzdő fiát, nem csinál rosszat. Utána el kell vele beszélgetni, hogy "ugye nem vernéd át anyukádat, hiszen tudod, hogy bízom benned, tudom, hogy mindig igazat mondasz" Aztán jó nagy lelkiismeretfurdalása lesz, és ha hazudott, tuti bevallja. Nálunk mindig bejön, ha azt mondom, bízom benne, simán bevallja, ha füllentett.

2022. febr. 28. 11:41
 39/43 anonim ***** válasza:
Reggel korábban kell kelni h maradjon idő budira menni
2022. febr. 28. 12:17
 40/43 anonim ***** válasza:

37-38-asnak igaza van. Nagyon fel tud bosszantani, amikor egy gyermektelen, vagy egy neurotipukus gyereket nevelő szülő elmagyarázza, hogy az sni-s gyerek azért magatartászavaros, mert nevelési hiba. Aztán lát egy szitut, és ebből levonja a következtetést, hogy nyilván anyuka rosszul csinálja.

Nem mondom, hogy jól csinálja. De nagyon könnyű kívülről okosnak lenni. Aki ebben van évek óta napi 24 órában, lehet, hogy nem csinál mindent úgy, ahogy kéne, de tudod az a szülő is ember, ő is lehet fáradt, ő is lehet ideges. Valamint keveseknek van gyógypedagógus végzettsége. Az ilyen gyerekeknél nem működnek az általában bevett gyermeknevelési elvek. Majd ha neked is lesz egy sni-s gyereked, akkor szívesen vesszük tőled a tanácsokat. Addig meg gyakorolj alázatot, és legyél boldog, hogy nincs ilyen problémád.

Nem véletlen kapott kódot a gyerek.

A szociális beilleszkedési nehézségre nem az lenne a megoldás. hogy szegregáljuk a gyereket, mert akkor továbbra sem fog tudni beilleszkedni. Ha nincs szellemi fogyaték, akkor be kéne tenni egy 10-15 fős osztályba, ahová egyébként rendes, toleráns gyerekek járnak, és kapnia kéne maga mellé egy pedagógiai asszisztenset, aki segít neki, ha elakadás van. Nekem ezt mesélték el a Vadaskertben, hogy így kéne integrálni a fiamat. Én meg megkérdeztem a kedves doktornőt, hogy most melyik alternatív valóságban él.

Nálunk az lett, hogy falusi iskola, 15 gyerek, ped. asszisztens persze nincs. A 15 gyerekből legalább 5 sni-s, vagy nagyon neveletlen, de persze kivizsgálva nincs, mert kikérték maguknak, hogy az ő gyerekük nem gyógyós. Mi így szenvedünk. Vannak jobb és rosszabb napok. Van, amikor szeret oda járni. Amikor sok a program, színház van, sportnapok, ilyesmi. Ha összebalhézott valakivel, akkor nálunk is hiszti van reggel, hogy nem akar menni. Szóval teljesen kizártnak tartom, hogyha összeraknák 8-10 hasonlóan ODD-s, magatartászavaros, másokkal kevésbé toleráns gyerekkel, akkor ott majd ő jól ellenne. Naponta lennének balhék, és a gyógypedagógus sem tudná kezelni, hiszen ezt így nem lehet kezelni, ellenben biztos, hogy nem is tanulnának semmit, mert az egész nap arra menne el, hogy a balhékat próbálják megoldani.

Szegregáció szerintem csak a szellemi fogyatékos gyerekeknél lehet út, akik úgysem tudják megtanulni a normál tananyagot.

2022. febr. 28. 13:35
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!