Akinek a gyereke nem alszik az oviban, ott mit csinálnak vele az ovónök?
Én elég introvertàlt gyerek voltam, így nincs rossz élményem azzal, hogy csendes pihenőben feküdnöm kellett. A szememet egyébként enlekeim szerint nem kellett becsukni, úgy emlékszem a plafon repedeseirol fantazialtam, hogy mi mire hasonlit, meg történeteket találtam ki. Ha a kedvesen ok óvó néni volt velünk ő volt, hogy a nem akciókat (lehetett tudni kik ezek) egy helyre gyűjtötte és suttogva mesét olvasott nekünk míg a többiek aludtak.
A gyerekeim alszanak az oviban de aki nem nekik az ágyban csendben könyvet lehet nezegetni vagy rajztablara rögzített papírlapra rajzol hatnak ágyban fekve, ülve, hogy ne zavarjak a tobbieket. Azt hiszem aki nem alszik el meseolvasas alatt azt picit meg probaljak támogatni a le csendes ülésben, ha úgyse megy, jön ez a csendes szabad foglalkozas.
Bizonyára önző vagyok, hogy kijelentem, nem vagyok hajlandó 5-kor kelni sem én, sem a gyerekem, hogy a 6 éves gyerekem elfáradjon délre az óvodában. Szerintem ő nem fog elfáradni, én viszont igen, és nekem is végeznem kell a dolgomat a munkahelyen.
Ha utánaolvastok, akkor látni fogjátok, hogy 4 éves kor után már teljesen normális dolog, hogy a gyermek nem alszik nap közben. Emiatt nem várhatja el az óvónő, hogy én felmondjak a munkahelyen, vagy hajnalban keljek. Ez nem a szülő problémája, hanem az óvodáé, hogy nem képesek alkalmazkodni az óvodás gyermek élettani fejlődéséhez. Itt nem arról van szó, hogy a szülő nem együttműködő, hanem arról van szó, hogy az óvoda alkalmatlan a feladatra. És ezt nem a szülőnek kell megoldani. A probléma rendszerszintű.
Egyébként az én fiam minden alkalommal az óvodavezető irodájában ült, és rajzolgatott. Ami rendben is lett volna, csak éppen ez úgy lett tálalva, hogy ez BÜNTETÉS, mert ő egy rossz gyerek.
Egyébként gyerek vérmérsékletétől függ, hogy mennyire viseli jól, hogy 2 órán át mozdulatlanul kell feküdni, amikor ő nem álmos. A fiam egyébként nagycsoportban már rá sem fért a babaágyra, felhúzott térdekkel kellett ott feküdnie 2 órán át mozdulatlanul. Amikor felajánlottam hogy viszek egy kempingágyat, az nem volt jó. De én nem vagyok együttműködő?! A gyerekem meg a rossz gyerek, hogy ezt nem bírta csinálni?!
Nem, én nem várom el, hogy az egész csoport szenvedjen az én gyerekem miatt. De ahogy már írtam, az én gyerekem nem csinált semmi rosszat, csak éppen gyorsabban fejlődik az idegrendszere, mint a csoport másik felének. Szóval, ha szenved a csoport, az nem az én hibám, és nem is a gyerekemé. De imádom az ilyen bezzegszülőket, akiknek szerencséjük volt, mert a gyerekük úgy fejlődik, ahogy a nagykönyvben meg van írva. Aztán utána döngetik a mellüket hogy ők milyen csodálatosan nevelik a gyereküket. Nem. Nekik ilyet dobott a gép, nekem meg másmilyet.
Születésem óta adhd-s vagyok és az alvás oviban nekem nagyon nehéz volt. Általában csenben voltam de csak forgolódtam, dobáltam magam az ágyon.
Karácsony táján kaptunk egy monopolyt és az ovónő odajott és azt mondta gyere nézzük meg milyen és játszottunk vele.
19. "De az óvónők a szemetek, mert h képzelik h megoldást ajánlottak arra h ne sírjon szegény gyerek utánad."
Valamit félreértettél. A gyerek nem utánam sír, hanem azt nehezményezi, hogy 2 órát mozdulatlanul kell feküdnie, amikor ő nem fáradt.
Én továbbra is azt látom, hogy az óvónők nem ismerik a gyermekek fejlődését. Olvassatok utána, több gyermekpszichológus is leírja, hogy teljesen normális, hogy 4 éves kortól nap közben már nem alszik egy kisgyerek. Micsoda csúsztatás az, hogy még nagycsoportban is ritka! Nagycsoportban a gyerekek 80 %-a legalább már nem akar aludni.
És igenis vannak olyan gyerekek, akik nem értik, hogy miért kell nekik 2 órán át mozdulatlanul feküdni. Vannak olyanok, akik persze simulékonyabbak, és elfogadják, de ők is szenvednek már nagycsoportban.
"Mit szeretne még a kedves szülő? Építsünk egy külön csoportszobát a nem alvóknak és osztódjunk h 2 helyen legyünk 1 időben?"
Pontosan ez lenne a megoldás.
A nem alvó gyerekeket elkülöníteni. Persze ehhez kellene még hely és kellene személyzet, amit nem akar az óvoda biztosítani. Ezért jobb a szülőket terrorizálni, és azt mondani, hogy nem neveli jól a gyereket, mert az 6 évesen nem fogadja el, hogy 2 órán át feküdjön csendben.
" amit nem akar az óvoda biztosítani."
Ez komoly?
Te tényleg azt hiszed hogy ez az óvodàk hatàsköre?
Szerinted az ott dolgozók szeretik a vegyes csoportokat, azt hogy egyszerre 2 helyen kell lenniük, hogy nekik kell szabadidejükben kézműves tàrgyakat csinàlni, meg csalàdi napokat szervezni hogy legyen egy kis plusz pénzük jàtékot venni ahelyett ami leamortizàlódik?
Mert tudod a fentartó erre SEM biztosít pénzt.
Nem, nem szeretnek a szülőktől tisztasàgi csomagot kuncsorogni, meg eszközpénzt hogy papírt és ceruzàt tudjanak biztosítani!
És miért fáj neked hogy a gyereknek meg kell tanulni alkalmazkodni a többihez?
Ezt már otthon meg kellene tanítani de sajnos sok helyen nem megy...
Az iskolában is a többinek végig kell ülni 45 percet de Jancsikának nem mert őt ne mert rá e vonatkoznak a szabályok??? Vagy hogy gondolod?
Egy óvodás korú gyerek értse meg hogy vannak szabályok.
Asztalnál eszünk evőeszközzel, vannak közös játékok, el kell pakolni és van csendes pihenő/alvás. Látod még választhat is a kettő közül
Ha nem megy akkor kezd neki elmagyarázni. Mindenki dolgát megkönnyíted
Nem hiszem, hogy ez az óvodák hatásköre. Ennyire senki nem ostoba. De te is ismerhetnéd az általános alany használatát. Az óvodák fenntartója, röviden az óvoda.
Az első megjegyzések közt volt egy olyan megjegyzés, ahol elismerte egy óvónő, hogy rossz a rendszer. Nekem ez nagyon szimpatikus. A rendszer a rossz, és nem a gyerekek. Én úgy nagyjából ennyit várnék az óvónőktől. Hogy ne a gyerek és a szülő legyen a hibás azért, hogy egy 4-5 éves kisgyerek nem tud alkalmazkodni egy olyan elváráshoz, ami az életkori fejlődésével gyökerest szembemegy. Mert azzal tisztában vagyok, hogy az óvónő sokat nem tehet ez ellen. De gondolkodásra képtelen agymosottként szajkózzátok, hogy a gyereknek ez kötelessége, és milyen elvetemült, gonosz, önző, együttműködésre képtelen szülő az, aki ezt nem tanítja meg a gyerekének. WTF?!
"Ezt már otthon meg kellene tanítani de sajnos sok helyen nem megy..."
A közösségben együttélés szabályait nem otthon kell megtanulni, hanem a közösségben. Ez az óvónők feladata lenne, és nem a szülőké. Imádtam, amikor azzal fogadott az óvónő, hogy mit csinált a gyerekem az óvodában. Sajnálom. Ott voltam? Nem. Akkor oldja meg. Otthon nincs 30 gyerek a nappalimban, hogy ezt meg tudnám neki tanítani. Nyilván a szabályok el vannak neki magyarázva, ezek átültetése a gyakorlatba nem a szülő feladata.
"Az iskolában is a többinek végig kell ülni 45 percet de Jancsikának nem mert őt ne mert rá e vonatkoznak a szabályok??? Vagy hogy gondolod?"
Szintén kedvenc nyavalygása ez az óvőnőknek. Nem 7 éves iskolás gyerekekről beszéltünk, hanem 3-6 éves óvodás gyerekekről. Ne várjunk már el tőlük olyat, ami az életkori sajátosságukból eredendően nem elvárható.
Amúgy most 8. osztályos a fiam, és végigszenvedte az alvásidőt az óvodában. Az iskolában meg nem volt vele semmi gond. Szóval az elméleted megbukott.
Persze vannak elvárások mindenhol. Csak ezek legyenek egálban azzal, ami elvárható egy ennyi idős gyerektől.
"Asztalnál eszünk evőeszközzel, vannak közös játékok, el kell pakolni és van csendes pihenő/alvás. Látod még választhat is a kettő közül."
Különösen gonosz, rosszindulatú megjegyzés. Soha nem volt gondja az evőeszközzel való evéssel, ez most hogy jön ide? Választani meg nem választhat egyik gyerek sem, pont ez a gond.
2 órát kellett feküdnie felhúzott térdekkel mozdulatlanul nagycsoportban a majdnem 7 éves gyerekemnek. Mert már nem is fért el a babaágyon, amit 3 éves gyerekeknek terveztek.
Nem, a gyerekem nem volt neveletlen, és én sem vagyok együttműködésre képtelen szülő. A rendszer a rossz.
"Az óvodák fenntartója, röviden az óvoda."
Ez az a mondat ahonnan màr nem is érdemes tovàbb olvasni! 👏
Feneketlen kútba töltitek a vizet, ha reagàlnàtok a #39 hozzàszólàsàra
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!