Tényleg olyan gyakran betegek az ovisok hogy gyakran kiesek majd a munkából?
Jujj, de irigylem, hogy napi 5-6 órát fagyoskodhat! Ja, nem.
Persze, a meleg ruhát nyilván azert találtak ki, mert nincs rá szükség. Biztos kabátot is csak ebben a csúnya, maradi országban árulnak, hogy a kényes magyarok ne sortban, pólóban szaladgáljanak mínusz 10-ben🤣
(Egyébként valószínűleg azért van lepontozva, mert baromira nem hasznos a válasza. Konkrétan semmit nem segített a kérdezőnek, azon kívül, hogy megtudtuk, hogy ő milyen szuper, a kérdező meg nyilván sz.r.)
Azért az északi gyerekek is betegek, nem vasból vannak ők se... a bacik is terjednek rendesen, mert amúgy: a tengernél magas a páratartalom, hirtelen lesz melegebb, az itteni mikrobiomnak ez a normális, közép-Svédországban meg pl. fűtenek benn sokáig, száraz a levegő, ugyanaz a probléma mint télen Magyarországon, és akkor még nem beszéltünk a szupermarketeknél ha beülteted a gyereket a kocsiba, összefogdostok ezt-azt, máris elkap valamit.
DE az igaz hogy itt is nagyon más a betegséghez való hozzáállás, ha hányás-hasmenés, láz vagy fertőző betegség van, OK, maradjon otthon, aztán mehet vissza. Itt nincs gyerek után táppénz (Dánia), mondjuk Svédországban van nem kevés. :')
Magyar unokaöcsém rettentő sokat volt beteg első évben (igazából már előtte se volt egy kicsattanó egészség a gyerek, de nem látok rá, miért). Dán unokaöcsém mindkét szülője orvos, na ott aztán vannak szuperbacik abban a családban (meg már nálunk is :D), mégse volt kirívóan sokat beteg a gyerek, de szerintem ez valamennyire véletlen(?).
Mondjuk 10-es, ekkora baromságot mondjuk még nem hallottam hogy sapka csak a turistákon van :'D pláne hogy a kötött sapka jó magyar munkásemberesen csálén viselve az egyik legnagyobb divat ma Skandináviában. És igen, itt is fáznak az emberek télen, de még most is a 8-10 fokban, és igen, a gyerekek is szépen fel vannak öltöztetve (nem túl, de sapka van a legtöbb gyereken meg thermo ruhák :)).
Október óta ovis a fiam, lassan billen a mérce, de egyelőre többet volt itthon betegen, mint oviban. Ő minden légúti nyavalyát elkap és másfél-két hétig gyógyul. Majd amikor újra viszem oviba, köhécsel, prüszköl mellette két másik gyerek és számolhatom vissza a napokat. Az én munkáltatóm eddig nem akadt ki, de nincs kire bízni, így én megyek táppénzre vele mindig. Nehéz, de talán jövőre nem lesz ilyen beteges.
Van nővére, ő is hazahozta az ovis járványokat, mégsem erősödött meg az öccse, szóval ez sem mindig igaz.
Ez örök harc, vita az anyák között: lehet-e betegen vinni a gyereket bölcsibe/oviba? És sosincs belőle egyetértés! Van aki addig otthontartja, míg tünetmentes nem lesz, azaz 2 hétig is akár, aztán 3 napot jár, és már ismét folyik az orra, és megint otthon tartja. Általában a felülfertőződéstől féltik ezek az anyák a gyerekeket, sztem indokolatlanul. Aki nem dolgozik, az persze megteheti, aki viszont dolgozik, az nem. Egy munkáltató sem visel el ennyi táppénzt/szabit. Aztán a nem dolgozó anya haragszik a dolgozóra, mert orrfolyósan is viszi a gyerekét.
Szóval alapból igen, sokat fog folyni az orra, köhögni, de a nagyon rossz állapot (lázas, levert, étvágytalan) 3-4 nap alatt elmúlik.
Az én véleményem az, hogy ha már láztalan, jókedvű, jó étvágyú a gyerek, akkor fel lehet hívni a gyerekorvost, hogy ez a helyzet, mehet-e oviba. A doki erre már azt szokta mondani hogy igen, viszel egy igazolást az oviba, és beveszik, hiszen az orvos szerint mehet.
Nálunk már a bölcsiben is ki van írva, hogy ha csak folyik a gyerek orra, vagy köhécsel, nyugodtan lehet vinni, de ha lázas, levert, étvágytalan, akkor nem. Magyarul józan paraszti ésszel eldönti az anya, hogy mikor viszi, és mikor nem. Azóta sokkal kevesebbet beteg a gyerek.
Sztem semmi értelme nincs annak, hogy teljesen tünetmentességig otthontartsuk a gyereket apró orrfolyással, mert a bölcsiben nem csak a köhögő-tüsszögő gyerek fertőz, hanem lappangó, tünetmentes is, ezt azért a covid óta talán már mindenki tudja. Ergó bárkitől bármit elkaphat, bármikor. Egy "csak orrfolyós" gyerek otthontartása alatt úgy elveszíted a munkád, mint a sicc. Egy hónap alatt 3-4 napot ha tudsz dolgozni így. Szted melyik munkáltatónak kell ilyen munkaerő?
Egyébként félreértés ne essék, megértem azokat az anyákat is, akik inkább otthon tartják a gyereket, mert megtehetik. Ha ők így látják jónak, tegyék. De értsék meg ők is, hogy egy dolgózó anya ezt nem tudja megtenni, sőt urambocsá' van, aki nem is akarja, mert értelmetlen szélmalomharcnak tartja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!