Mi van, ha valaki nem akarja, hogy a gyereke az óvodában egyen? Hanem otthon a családdal.
13-18 Én allergiás vagyok a macskaszőrre (meg még két tucat másik dologra). 5 éve az ötből 5 keresztes allergiám volt rá. Most teljesen negatív lett tavaly a tesztem, pedig tuti van allergiám.
De van néhány élelmiszer is, pl. napraforgó. A teszt negatív. Ha napraforgó olajat használnak főzéshez, akkor puffadok és fáj a hasam. Ha a bőrömhöz ér, akkor kiütéseim lesznek perceken belül.
Gabonát sem eszek gyakran, mert keresztszennyeződik. De az éttermek 80%-a nem tud salátán kívül semmi normális kaját adni, mert tejet sem eszek (tejfehérje allergia, gluténmentes, napraforgó mentes), ilyen étel nincs.
Szóval, ha a kislánynak speckó allergiája van, akkor el tudom képzelni, hogy nem tudnak neki külön főzni.
3 -három- éves gyerek. Lesz még ideje "szocializálódni".
Különben is a szocializálódás a társadalomba való beilleszkedés, és nem a teljesen egykorúak válogatott csoportjába.
Mindegy. Külföldön nincs ilyen kényszer, okosabb ott élni.
Más: mit csinál az óvoda az olyan gyerekkel, aki MAGÁTÓL megtanult olvasni 4 évesen?
(az "OVI" nem gyerekmegőrző, igen, hanem gyerek lebutító -kivéve a speciális helyeket-)
Kapaszkodj meg, a fiam 2,5 évesen már lebetűzött bármilyen hosszú szót, mert az összes betűt ismerte, 4,5 évesen már összeolvasta a szavakat, 5 évesen folyékonyan olvasott, most 6,5 éves, első osztályos, és egyedüliként nem kap olvasásos leckét a suliban, mert az ofője azt mondta, úgy olvas, mint bármelyik felnőtt. És nem ez az egyetlen dolog, amiben kiemelkedő.
Mindezek ellenére kijárta szépen az óvodát 3-tól 6 éves koráig, ott is ebédelt, sőt, horrible dictu, az esetek 80-90%-ában ott is aludt! Valahogy mégsem butult le. Nekem nem kell bemutatni, milyen egy "csodabogár" gyerek, de ettől még nem gondoltam soha, hogy ő jobb mint az összes többi, és ne vonatkozzanak rá a szabályok.
A szocializálódás az ő esetében azt jelenti, hogy vele egykorúak társaságában van. Erre a szociális, értelmi, érzelmi és minden más jellegű fejlődése érdekében szüksége van, igen, már 3 évesen is, ezért kötelező az óvoda. Ahogy előttem is írták, járasd akkor külföldön, ha ott annyival jobb. Vagy járasd magánba, jó pénzért ott is biztos le lehet ezt zsírozni.
Utolsó gratulálok és nagyon jó a felfogásod!!
Ilyen esetben mondjuk valóban jó lenne,ha felül lehetne vizsgáltatni a gyermek értelmi szintjét és esetleg éveket -akár csak egyet is- spórolni az oktatásában. Erről nincs tapasztalatom, hogy kervénnyel sem lehet? Viszont az adott kérdés problémájára megírtam, hogy hova írja.
Őszintén szólva én sem tudom, hogy lehet-e ilyesmit. De nem is merült fel, mert attól, hogy bizonyos dolgokban kirívó (pl a számokkal is igencsak jóban van), még más dolgokban teljesen átlagos. Pl nem mondanám, hogy ügyesebb mint a többiek, vagy jobb a mozgáskoordinációja, finommotorikája, vagy erősebb náluk, vagy gyorsabban fut, vagy szebben rajzol/ír, stb. Ezekben teljesen megfelel a korának. Emellett kifejezetten szétszórt néha, könnyen elterelődik a figyelme, ez az elmúlt 1 évben sokat javult, de még mindig lenne hova. Így is "fiatalon" ment suliba, mert június végén született, szóval épphogy betöltötte a 6-ot. Vannak bőven 7-7,5 éves osztálytársai is, akik évvesztesek, vagy 2x járták a nagycsoportot. Na meg az egyik legfontosabb, az írás. Nagy nyomtatott betűkkel már nagyon régóta tud írni, és mivel én nyelvtannáci vagyok, a helyesírását is jónak mondanám, mert mindig mindenért szólok neki, ha rosszul írja le. De folyóírással nem tudott iskola előtt, azt ugyanúgy most tanulja, mint a többiek. Szóval összességében azért ez nem olyan egyszerű, hogy hm, marha okos ez a gyerek, írassuk rögtön harmadikba :)
Kedves kérdező, hidd el, semmi baja nem lesz az oviban, ha ott ebédel. De ha ragaszkodsz hozzá, hogy hazamenjen, akkor próbáld meg lebeszélni velük, abból baj nem lehet.
(#25 voltam)
Nem adtál választ arra, hogy miért szeretnéd, pedig érdekelne. Mitől félsz? Nem adnak neki bio, e-mentes, gluténmentes, tejmentes, húsmentes kaját orvosi indok nélkül, vagy mi a gond?
A fiam olyan válogatós, mint a rosseb, oviban meg majdnem mindent megeszik, a közösségnek hála, és ráadásul szereti is mesélni mi volt bent a kaja. Hátránya nincs belőle, az biztos. Így is eleget beteg, nem sokat jár, úgyhogy tudunk eleget együtt ebédelni mi is.
Nincs óvodás gyerekem, csak kérdeztem.
Nekem egy évet kellett óvodába járnom iskola előtt, tudtam alkalmazkodni, de semmi haszna nem volt.
A saját gyerekeim egyáltalán nem jártak óvodába, semmi bajuk nem lett. Az iakolaérettségi vizsgálaton "értelmezve olvas"-ként vették fel őket a kerületi iskolába. Más gyerekek is voltak így, volt, aki a nagymamájával volt otthon, volt, akinek nem dolgozott az anyukája. Egyiknek sem lett semmi baja az óvodába NEM járástól, volt elég játszótéri ismerőse mindenkinek.
A szomszéd utcában a vezető óvonő ismerősünk volt, tudom hogyan voltak a foglalkozások, hogyan folyt az élet az óvodában. Akinek SZÜKSÉGE van rá, elfogadható nem baj. Nekem a kötelezőséggel van bajom.
Melyik másik országban kötelező még Mo-on kívül? (Persze úgy, hogy zaklatják, külön eljárást kell alkalmazni, igazából lelkileg kényszerítik a szülőket, hogy inkább "önként" megtegyék, amit nem szeretnének, a gyerekükkel.)
Nincs ez rendben a szülői szabadság szempontjából.
Én pocakosan még 1 éves korában bölcsődébe terveztem adni az első gyerekemet, Aztán teljesen elfelejtődött.
"Melyik másik országban kötelező még Mo-on kívül? (Persze úgy, hogy zaklatják, külön eljárást kell alkalmazni, igazából lelkileg kényszerítik a szülőket, hogy inkább "önként" megtegyék, amit nem szeretnének, a gyerekükkel.)"
Az megvan, hogy a családok túlnyomó többsége nem is teheti meg, hogy nem viszi a gyereket, mert mondjuk dolgozniuk kell? Nagyszülő vagy van, vagy nincs, vagy dolgozik még ő is, vagy nem, vagy kíváncsi a gyerekre, vagy nem, vagy helyben van, vagy nem...stb. Nálunk speciel van, de azért nem ugyanaz heti egyszer pár órát vigyáznia esetleg a gyerekre, meg fixen napi 8-10 órákat. És a mi munkánk nem végezhető HO-ban, ahogy rengeteg más szülőé sem. Pontosan erre találták ki a bölcsődét, óvodát.
Különben meg Magyarország pont hogy egyedülálló ilyen szempontból, mert nagyjából sehol máshol nem lehetsz otthon évekig a gyerekkel úgy, hogy fizetik. A legtöbb országban MAXIMUM fél év, és menni kell vissza dolgozni. Ott hogy oldják meg? Vagy fizetnek egy szittert állandóra, vagy HO, vagy csak az egyik szülő dolgozik és tartja el a családot. Na az első és a harmadik itthon az átlag családnak felejtős.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!