Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Többgyerekes anyukák! Nálatok...

Többgyerekes anyukák! Nálatok is "vigyáz" a nagyobbik gyerek a kicsire?

Figyelt kérdés
A nagyfiam 3 éves, a kicsi 10 hónapos. Ha pár percig nem vagyok velük egy szobában, mert kirohanok valamiért, vagy elmegyek vécére, vagy akármi, a nagyobbik fiam mindig szemmel tartja a kicsit, és megakadályozza, hogy megüsse magát vagy leessen valahonnan. Ha pedig látja, hogy vészhelyzet van, mindig kiabál nekem. Már többször megmentette így az öccsét, mert idejében szólt nekem, én meg rohantam vissza. Olyan a nagyfiam, mint egy tartalék bébiszitter, pedig még ő is csak 3 éves. Elég felelősségteljes nagytestvér, nem? :)
2019. ápr. 16. 13:59
1 2 3 4
 21/32 anonim ***** válasza:
100%

20.valami nagyon félrement nálad...

A többségnek az verte ki a biztosítékot, hogy miközben anyuka kiszalad ezt-azt csinálni, addig a nagyobb gyerek" Már többször megmentette így az öccsét,"

Miért nem tudja úgy hagyni a 10hónapost,hogy az ne kerüljön veszélybe?? Itt nem a szórakoztatásról van szó!

2019. ápr. 16. 20:40
 22/32 anonim ***** válasza:
8%

Igen,az,hogy hülyén megfogalmazott kérdésre gyámügyesekkel jönnek.Ez meg nálam verte ki a biztit.😁

Ha tudom,hogy fellökik a legkisebbet,viszem magammal mindenhovavagy járóka.Ha szépen eljátszanak,igenis kimegyek pisilni és rábízom a tesókra.Ha épp vadulnak,biztos nem.Ennyi.

2019. ápr. 17. 15:01
 23/32 anonim ***** válasza:
80%
Igazatok van,mit érdekel engem más hogy neveli a gyerekét,tehát kérdező ha te úgy gondolod hogy ez jó,akkor veregesd vállon magad hogy van egy 3 éves csodagyereked,ti pedig nyugodtan vegyetek példát róla akik ennyire véditek. Én a magam részéről akkor se biznám a 3 évesre a kicsi babát.
2019. ápr. 17. 15:21
 24/32 anonim ***** válasza:
Ha jol ertem a veszhelyzet, meg a meentes a leirasod alapjanazt jelenti, hogy a kicsi megutne magat, vagy leesne valahonnan. Azert ez a leesne-dolog eleg durva, hogy igy otthagyod, mikor meg a tesoja is ilyen kicsi. Persze, az cuki, hogy figyel ra, vagy elkapja, mikor probal lepegetni, es elveszti az egyensulyat, de ez, hogy leesne, megmenti, meg szol, hogy veszhelyzet van? Hat en inkabb vittem meg a wc-re is magammal, ha eppen maszhatnekja volt olyan helyre, amit veszelyesnek iteltem meg. Nekem ez nagyon nem ferne bele.
2019. ápr. 19. 05:00
 25/32 anonim ***** válasza:
100%

De azt ugye tudod, ha ugy esik, hogy ne adj iaten eltörik a keze, vagy betörik a feje és a nagy elkezdené mondani, hogy "én pedig figyeltem rá, mig anya nem volt velünk" akkor egyből szol az a joerzesu a gyamugynek aki ezt hallja?

Mindemellett, nekwm is 2 gyerekem van, de soha nem terhelem a nagyon akkora felelősséggel, hogy vigyázzon az occsere. Ha el kell mennem pisilni, vagy a ppstsashoz, hat addig rakom a kicsit a kisagyaba, mert bar meg nem forog, de az ordog nem alszik. Pedig az en nagyom 6.Mindazonaltal a nagynak ez nagy felelosseg, es ha valami tortenik amig o felugyel, akar az o gyerekkorat is tonkreteheted.

Lehet vedeni a kerdezot, de nem tudom minek. Engem anyam 6 evesen rengetegszer hagyott otthon a legkisebb tesommal, hogy csak kiszalad a boltba a kozepso tesommal. Oke vigyaztam ra, de rettegtem, amigy haza nem ert. Mind a mai napig fel tudom idezni. Egyszer pl kimaszott az ocsem a kiságybol, fejreesett. Nem lett semmi baja, de olyan keservesen sirt, hogy akkori fejjel azt hittem, legalább betort a feje. Te pedig itt vered a melled arra, hogy konkretan bebiszittert nevelsz a nagybol. En egy ido utan gyuloltem a szerepet tudod? Mikor mar hallottam, hogy anyam elmegy es kozli, hogy vigyazzak a 2 tesomra, legszivesebben vilagga futottam volna.

Ne terheld ezzrl a nagyot. Kicsit vidd magaddal, vagy tedd a jarokaba es a nagy marasjon gyerek.

2019. ápr. 19. 06:51
 26/32 anonim ***** válasza:
51%
20-as. A te nagy gyereked 6 éves,a kérdezőé csak 3!!!! Egy majdnem iskolásban azért több a felelősség, kint egy 3 évesben, de lényegtenen, én akkor sem várok el olyat a gyerekemtől, amit lehet, hogy nem akar. 6 a fiam, es mindig szeretettel mwgy oda magatol szorakoztatni a kicsit es nwm azert, mert raszoltam, hogy jo lenne ha szorakoztatná... Oke h család, vigyázunk egymáara, de vedd már észre, hogy ők a gyerekek, te a felnőtt. A felnőtt vigyáz a gyerekekre. Nem fordítva. A gyerek maradjin csak gyerek és ne aggassatok ekkora felelősseget a gyerekeitekre.
2019. ápr. 19. 07:01
 27/32 anonim ***** válasza:

Még nem szóltam hozzá a kérdéshez -nem tudom, kérdezte-e már közületek valaki-, de a 10 hónaposnak nincs rácsos ágya? Mert ha volna, akkor ez esetben az anyuka helyében a 3 évest folyton magammal vinném, a 10 hóst meg a szobában, szigorúan rácsos ágyba tenném / hagynám, amíg wc-re ugranék, vagy pl a konyhába. A 3 éves bár nem feltétlenül a wc helyiségbe, de nyitott wc ajtónál, amellett letenném, hogy játsszon szépen ott, amíg végzek.

Az anyuka helyében azért vinném magammal a 3 évest, mert nem várható el egy kisgyermektől, hogy vigyázzon egy másik kisgyermekre, tehát lehet, hogy sokszor segít, de nincs rá garancia, hogy olykor netán indulatból megüti a kisebbet, ezért nem hagynám magára a 10 hós közelében, ha épp wc-re, vagy a konyhába kellene mennem.

2019. ápr. 19. 20:22
 28/32 anonim ***** válasza:
60%

Még annyit, csak összehasonlításul a kérdező okulására: az óvodákban percekre -pl wc-zése miatt- kizárólag dajka helyettesítheti az óvodapedagógust, ha épp egyedül van a műszakban, mivel szomszéd csoportbeli pedagógus kizárólag ritka, indokolt esetben (pl alkalmi csoportösszevonás) vonható be.

Arra szeretnék kilyukadni, hogy még dajkára se bízható az óvodás csoport (legyen az akár 6-7 évesekből álló nagycsoport), hacsak nem wc-re kell mennie a pedagógusnak és nincs műszakban a kollégája (illetve ritka, indokolt esetben pl rosszullét).

Tehát fokozott védelem illeti meg a kisgyermekeket! Olyannyira tehát, hogy a dajka NEM vigyázhat rendszeresen a kisgyermekekre!

És nem azért, mert a dajkák "nem volnának olyan ügyesek a felvigyázás terén", hanem mert az óvodában mint nevelési intézményben a kisgyermekek törődését a lehetőség szerinti legnagyobb szakártelem illeti meg, hiszen vigyázni kisgyermekekre nem csak fizikális jellegű, hanem mentális és pszichés is!

Példa: a dajka mivel nem gyermeknevelő szakember, ezért huzamosabb ideig (pedagógus nélkül) biztos, hogy időnként hibásan reagál a kisgyermekek viselkedésére, ráadásul nem egy gyerekről van szó, nyilván...

Tehát -és félreértés ne essék, tisztelet a dajkák munkájának, azonban más a hatáskörük és felelősségi körük!- a dajkák legfeljebb 5-10 percre lehetnek egyedül a rájuk bízott óvodai csoporttal, így is csak indokolt esetben.

Na most akkor nézzük meg a hétköznapokat, hogy otthon ki hogyan vigyáz a gyerekeire, pl a kérdező; bár nyilván otthonra felesleges egy pedagógus szakember, vagy bárki más, hasonló kompetenciával, ám de legalább egy szülő (vagy szitter, akiben megbízik) fokozott biztonságot kell nyújtson gyermekeinek (nyilván nem lekötözni kell nonstop, bár az újszülöttek pólyázása vita tárgyát képezheti, igaz, az más kérdés, itt nagyobb gyerekekről van szó).

Nem bántani akarom a kérdezőt, hanem a gyermekei érdekében felvilágosítani, hogy legyen kedves gyorsan összeszednie magát, szerezzen be rácsos ágyat (járókát), szíjas etetőszéket (a gépjárművekben a felnőtt is beköti önmagát!), és ezen eszközöket a gyerekei érdekében vesse be, mert kiskorú veszélyeztetése, ahogyan hozzááll a gyermekeihez. Köszönöm, ha megérti a kérdező, meg aki hozzá hasonló hozzáállású volt eddig.

2019. ápr. 19. 20:40
 29/32 anonim ***** válasza:
30%
Szerintem akkor is szebben le lehetett volna írni anyukának,hogy ez nem jó sajnos ezért,meg ezért.Nem azt,hogy jaj gyamügyön dolgozom,és ki tudják nyomozni ki írta.Persze könnyebb nekiugrani,h mekkora sz@r vagy.
2019. ápr. 19. 22:05
 30/32 anonim ***** válasza:
100%
Utolsó,egy 3 évest és egy 10 hónapost nem hagyhatsz egyedül,sem együtt sem külön,amit csinál az szerintem kimeríti a veszélyeztetés fogalmát. A lányom is 3 éves,és hiába vagyok mellette mindig éri valami,mert meggondolatlan. Mit csinál a kérdező ha a pici pl fuldokolni kezd,mert a ez a korosztály mindent a szájába tesz egy pillanat alatt,majd a hős 3 éves megmenti? Akkor a konnektorba nyulkálásról,gyógyszer és vegyszer kostolgatásról,ujjacskák ide oda becsipéséről még nem is szólt a fáma. Nem lehet ekkora felelősséggel terhelni egy ilyen kicsi gyereket,mert egy életre tönkre lehet tenni ha éri valami a másik gyereket.
2019. ápr. 20. 06:26
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!