Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Lassan többet ér egy Down-kóro...

Lassan többet ér egy Down-kóros gyerek? Miért kell az égbe emelni valakit, csak mert beteg?

Figyelt kérdés

Nekem semmi bajom a valamilyen fogyatékosságban szenvedő emberekkel, de a mai nap után kicsit húzom az orrom.

Kisfiam 3. osztályos, és DÖK-hét van a sulijukban. Ennek keretében mi szülők is részt vehetünk néhány programon, közösen a gyerekekkel. Mivel itthon vagyok a kisebbik gyerekemmel, mentem én is. Úgy kezdődött a nap, hogy közösen vártuk a tanítót az osztályban. Majd megérkezett, és elkezdte mondani, hogy nem tetszik neki, néhány gyerek mennyire nem tanul (ez minket nem érint). Aztán mint jó példákat, felhozta a két down-kóros kisfiút, akik az osztályba járnak. Hogy milyen ügyesek, okosak, figyelnek órán, hogy valami sulis tesiversenyen a DÖK-ös héten mennyire remekeltek, stb. Mást meg sem említett, mikor a fiam megyei alapműveleti matematikaversenyen, a korcsoportjában 1. helyezett lett, számos városin hasonló eredményeket ért el, kitűnő tanuló, az osztályközösség összetartója, mégsem esett róla, sem más hasonló képességű gyerekekről egy szó sem, csak a két beteg kisfiúról, akik egyébként, véleményem szerint egyáltalán nem az osztályba valók. Sosincsenek azon a szinten, mint a többiek, súlyos magatartásbeli problémákkal küzdenek, órán mindig fegyelmezni kell őket. A szüleik azért íratták csak ide őket, hogy elvegyüljenek ebben az egészséges közösségben.

Beszéltem ma este a fiammal a tanító viselkedéséről, hogy csak most, vagy tényleg mindig csak ezt a két gyereket hájpolja? Elmondása szerint mindig ők vannak a középpontban.

Kérdem én, hogy ha az lenne a cél, hogy elvegyüljenek a többi gyerek között, akkor mi értelme van annak, hogy mindig csak ez a két kisfiú van a középpontban? Ez olyan mint szexelni a szüzességért, vagy harcolni a békéért.

Ennel csak az lesz a vége, hogy a valóban okos gyerekek elvesztik a tanulás iránti vágyukat, nem fogja őket érdekelni az egész, majd szépen lemorzsolódnak, mert velük meg nem foglalkozik senki.

Szerintetek beszéljek erről a tanítóval, vagy olyannak fognak nézni, mint akinek a beteg emberekkel van baja?

2018. szept. 27. 19:25
1 2 3 4 5 6
 21/59 anonim ***** válasza:
85%
Az integráció jó dolog, de a tanárok semmi képzést nem kapnak rá. Egy részük csak púpnak érzi a sérült gyereket, be rakja a hátsó padba, azt ott el lesz. A másik felük meg ajnározza. Egyik sem helyes megoldás.
2018. szept. 27. 20:28
 22/59 anonim ***** válasza:
55%

#20 lehet, hogy dicsérte, de az osztályozással (ő hármast te négyest kaptál) a tudásotokat "megkülönböztette".

Ha mindketten négyest kaptok, miközben te jobb voltál, biztos nem így nyilatkoznál. És ügye a dicséret nem csak a gyengék kiváltsága. Mindenkinek kijár és jólesik. Ösztönzőleg hat mindenkire.

2018. szept. 27. 20:28
 23/59 anonim ***** válasza:
44%
Értem én mit akarsz mondani. Miért a down gyerekek vannak dicsérve és nem a te tündibündi gyereked .Nekem csak az a fura hogyan akadhat ki valaki ilyen dolgon hogy kit dicsér meg a tanító néni es miért pont a down kóros gyerekeket és nem a te gyereked és még témát is csináltál belőle hát gáz akkor is .
2018. szept. 27. 20:38
 24/59 anonim ***** válasza:
86%

Mindenkèppen nagyon óvatosan hoznám szóba a dolgot. Én azt mondanám,hogy: Szeretnèm,ha a jó tanuló,versenyeket nyerő gyerekek is ki lennének emelve. Ne említsd a 2 down kórost negatívan. Azt emeld ki,amit szeretnèl elérni. Tudod,pozitív kommunikáció.

Ha esetleg konkrétan rákérdez a tanítónèni,akkor pedig mondd el ezt,amit itt leírtál.

Jó lenne,ha lenne melletted még 1-2 anyuka.

2018. szept. 27. 20:42
 25/59 anonim ***** válasza:
64%
25ös, igen jól esik a dicséret. Csakhogy engem dicsértek a szüleim, az iskolai újság, az igazgató, a helyi hetilap, a felkészítő tanáraim, a rokonok, a gyengébb osztálytársamat csak ez a tanár.
2018. szept. 27. 20:46
 26/59 anonim ***** válasza:
75%
24. Válaszolónak van igaza. Mondom ezt úgy hogy van egy sérült és egy egészséges gyerekem is.
2018. szept. 27. 20:47
 27/59 anonim ***** válasza:
74%

"a gyengébb osztálytársamat csak ez a tanár."

Értem. De ez nem a te hibád. Attól még neked is jár ettől a tanártól is a dicséret, ha jó voltál. Mindeniknek jár.

Pl. a kérdező fia időt és energiát fektetett a tanulásba, míg más kegyelemből kap jó jegyet az értéke ugyanaz. Akkor miért is küzdjön?

2018. szept. 27. 20:57
 28/59 anonim ***** válasza:
43%

Elhiszem, hogy rosszul érintett, de ugyanúgy ahogy a nem tanuló gyerekeket sem említette név szerint, ugyanúgy nem emelte ki a jobban teljesítő gyerekeket sem. A kèt Down-os gyereket pèldakènt hozta fel, hogy a betegségük ellenére kiemelten teljesítenek. A jól tanuló gyerekek èvzárón biztos ki vannak emelve, dícséretben részesülnek. Mivel őket küldik a versenyekre, tisztában vannak azzal, hogy kiemelten teljesítenek. Ennyi elég is. Nagyon sok gyerek "elszáll" magától ha folyamatosan ő van előtérben. Aztán középiskolában nem értik mi történik, ahol tiszta lappal indul mindenki, és nem kapja meg az 5-öst "hisz úgyis tudja, csak most nem jutott eszébe" hanem csak nègyest kap.

A két Down szindrómás gyerek talán elfogadást, és egy kis megértést tanít az osztálytársaknak.

2018. szept. 27. 21:01
 29/59 anonim ***** válasza:
78%

Hiába szidjátok a kérdezőt, teljesen igaza van. Ez ugyanúgy diszkriminatív. Nyilván említeni kell mennyire ügyesek a beteg gyerekek, de ettől még más is az. Ennek a kivételezésnek meg az lesz a vége, hogy a gyerekek megharagszanak egymásra.

Az integráció nem erről kellene szóljon és aki ezt nem fogja fel, az egyszerűen képtelen értelmezni.

Azt a pedagógust sem értem, aki ezt műveli.

2018. szept. 27. 21:11
 30/59 anonim ***** válasza:
54%
Hát nem tudom, nálunk pont az autista van lehúzva és mindent meg is tesz érte. Folyamatosan zaklatja az osztálytársait, agresszív, kiszámíthatatlan. Senki sem magasztalja sehova a gyereket sőt... Persze nyilván mindenki toleráns a gyerekkel meg a szüleivel mert van bennünk annyi intelligencia.
2018. szept. 27. 21:14
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!