Jogos a férjem kiakadása? Anyaként én ne tanuljak?!
24 éves vagyok, van két kislányom. Ők 4, illetve 2 és fél évesek. A kisebb is ősztől ovis lesz. Én pedig szeretném jövő februárban beadni a jelentkezésemet újra az egyetemre, de a férjem ezt nagyon ellenzi. Hogy mégis minek, mikor nincs szükségem a diplomára így sem, csak felesleges bonyodalmakat csinálnék az életembe és hogy nem akarja, hogy a lányok a bébiszitterrel többet legyenek, mint velem... De erről szó sincs, nem az orvosit akarom elvégezni a gyerekek mellett. Ráadásul sosem tudni, mit hoz a jövő, mikor lesz szükségem a diplomámra. Imádom a gyerekeket, de úgy érzem, kell valami plusz tevékenység. Főleg úgy, hogy ősztől már mind a ketten fél napot oviban lesznek.
Mert lehet 50 hobbim is, beszélhetem a világ összes nyelvét, akkoris eljön majd a pillanat, mikor hiányozni fog a munka. Nem szeretnék később az az anyuka lenni, aki nem száll le a gyerekeiről, mert fél a magánytól, attól, hogy kirepülnek majd. Pl. anyukám is htb, mikor 18 évesen külön mentem, nagyon megviselte.
Hogyan mutathatnám meg a férjemnek, hogy attól, mert egyetemre megyek, ugyanúgy anya és feleség maradok?
Imádom a gyerekeket, de úgy érzem, kell valami plusz tevékenység
Jó, akkor menj és dolgozz. 20 évesen szültél (én is, de előtte dolgoztam, mert amit tanultam, csak levelezőn volt fősulin, és két év gyakorlat volt a feltétele), gondolom, te nem tanultál, nem is dolgoztál. Most se az jön le a mondataidból, hogy használni akarod, ezzel akarsz foglalkozni, csak hátha valamikor jó lesz majd meg ne unatkozz. Így aztán tényleg nem sok értelme van.
Szerintem attól nem fél, hogy többet kéne a lányokkal foglalkoznia, mert így is maximálisan kiveszi a részét mindenből, sokat van velük, négyesben is rengeteg időt töltünk. Szóval jól működő család vagyunk, meg ő sem az a típus, aki miután hazajön, bekapcsolja a tv-t és akkor áll fel előle, ha megy aludni. Pl. pénteken és tegnap végig gyereknapoztunk, ma délutánra is csinált programot a gyerekekkel, szóval nem vonja ki magát a szülőségből.
Az anyagi rész tényleg nem lenne gond, mert jól keres, nincs szükség arra, hogy én is dolgozzak. Viszont a lányok sem lesznek örökké kicsik, és szeretnék valamit csinálni majd. Nem feltétlen 8 órában, de idővel biztosan beleunok az "itthonlétbe". Korlátozni semmiben nem szokott amúgy, van társasági életem, hobbijaim, utazni is szoktam pl. nélküle. Tehát a bizalom maximálisan megvan közöttünk.
Kereskedelem és marketing szakra mennék. Tudom, hogy sokak szerint ebben nincs jövő, nem lehet vele elhelyezkedni, de a családom révén nekem sikerülne (érdekeltség több budapesti és vidéki vendéglátó egységnél, hotelnél). Érdekel is ez a terület, továbbá úgy gondolom, hogyha nem is kezdek el azonnal dolgozni a diploma megszerzése után, akkor is jó, ha van egy papírja az embernek.
Te miről beszélsz?!:D
Mert az sokkal jobb program, hogy itthon leszek az életem végéig, bármilyen képesítés nélkül, igazad van.
Kereskedelem és marketing jelenleg egy divatszak, csak annyit ér hogy be tudod mutatni a diplomát, de szakmát nem ad. Barátnőm párja nettó 150-et keres ezzel a diplomával, míg ehhez képest a barátnőm OKJ-s szakmával nettó 220-at míg én érettségivel+angol felsőfokkal nettó 280-at (mindannyian 27 évesek vagyunk).
Ha államira nem vesznek fel (amire van esély, mert elég magas a ponthatár erre a szakra), akkor ki kell fizetned érte félévente 200-300ezret (intézménytől függően), illetve ahhoz hogy megkapd a diplomát csinálnod kell egy nyelvvizsgát is, ami extra költség. Plusz esetleges nehezebb tárgyaknál magántanár korrepetáláshoz.
Ha nem kell csúsztatnod és meg tudod csinálni az ajánlott 7 félév alatt, akkor is a férjednek ez kb. 2,3 millió Ft-jába fog kerülni (ha te vagy a gyerekekkel vagy otthon vagy suliban vagy, és a maradék időben pedig tanulsz meg házit írsz, akkor nyilván nem te fogod fizetni a sulit). Ez elég sok pénz egy olyan dologra, ami valljuk be felesleges, mivel nincs szükség rá ahhoz hogy munkát találj.
Gondolj bele ennyi pénzből mennyi minden mást tudnátok csinálni. Nem tudom mennyit keres a férjed, lehet hogy simán beleférne neki ez a kiadás (bár 2 gyerek mellett egyedüli keresőként félretenni havi 50ezret elég lehetetlennek tűnik, mi két fizetéssel tudunk ennyit eltenni), de én egyetértek vele abban, hogy ha unatkozol és csinálnál valamit akkor ne egyetemre menj, hanem keress egy munkát, akár 4 órást, akár otthonról végezhetőt, akár bedolgozást, vagy esetleg MLM típust (avon, forever, stb.), mivel sokkal fontosabb a világban a munkatapasztalat és a nyelvtudás mint egy divat-diploma. És akkor nemhogy elvennéd a családtól a pénzt, hanem még hozzá is tennél...
Majd elhagy, ha elmész tanulni.
Azért nem akarja, hogy legyen végzettséged, mert addig is uralkodhat rajtad minden következmény nélkül.
Nyugi, dolgozni sem mehetsz majd, ha már mehetnél.
Jól beválasztottál :/
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!