Ilyenkor mégis mit mondjak a párom lányának?
Elég sokat nálunk van a párom 5 éves lánya. Minden hétvégén nálunk alszik. Jól elvan nálunk, szeret velünk.
Igazából semmi baj nem lenne, de havonta van egy "program", ahol össze vagyunk zárva a párom lányának az anyjával. Ezek az alkalmak borzalmasak. A kislány persze jön hozzánk, örül nekünk, közli, hogy mellettem akar ülni (ezért például köztünk ül, ez megint olyan kellemetlen). De ez még semmi, úgy értem, ha a kislány nem beszél. Például ha leszidja az anyja, akkor fut oda hozzám, elbújik mögém, vagy a kezemet az arca elé akarja húzni. Azt sem tudom ilyenkor mit csináljak. Volt, hogy próbáltam azt, hogy mintha észre sem venném a helyzetet, direkt nem mentem bele, hagytam, hogy megbeszélje a gyerekkel. Máskor szóltam neki, hogy "csináld, amit anya mond!", meg hasonlók, de egyszerűen semmi. Az anyja meg ilyenkor egyre idegesebb, nem ritka, hogy a kislány sír a végén. Legutóbb is odahajoltam hozzá és mondtam neki, hogy "az van amit anya akar, fogadj szót neki" erre jó hangosan közölte, hogy "én neked akarok szót fogadni". Pedig esküszöm, hogy nem generálom ezt a helyzetet, mert tudom, hogy a kislánynak is rossz, nekem meg kellemetlen. Tény, hogy én nem bukok ki annyi mindenen, mint az anyja (például, ha 5 évesen félóráig nem akar egy helyben ülni), de alapvetően tudom, hogy mindenki más, az ő gyereke, stb... De az anyja konkrétan úgy állítja be a dolgokat, mintha az én hibám lenne. A kislánynak már próbáltam mondani, amikor kettesben voltunk, hogyha az anyja ott van akkor neki kell szót fogadnia, csinálja amit mond, akkor meg is ígéri, de a következő ilyen alkalomkor már teljesen elfelejti. De már a kislány mesélte nekem, hogy "mondtam anyának, hogy csinálja úgy, ahogy te" valamivel kapcsolatban. Gondolom az anyja, hogy örül ennek is. Múltkor meg amikor odaértünk érte (én alapvetően nem szoktam menni, de akkor valahonnan mentünk haza és csak felvettük a kislányt), éppen egy büntetés után voltak, sírt, amikor meg meglátott, odaszaladt hozzám és mondta, hogy nagyon várt és ugye most már elmegyünk.
Az ilyen helyzetet hogyan lehet elkerülni? Én vitát nem akarok. Szerintetek megérti, hogy én nem hangolom ellene vagy azt gondolja, hogy én direkt ártani akarok neki? Ne foglalkozzak vele? De ahogy sokszor az anyja rám néz... Hogyan lehet ezt elkerülni? Főleg azért kérdezem, mert a kislánnyal viselkedik aztán csúnyán, például amikor hazavisszük és sír utánunk, akkor szinte látom, hogy mit kap érte a kislány, mikor mi már nem látjuk ő meg már fáradt, hisztis és sír, amiért még nem akart tőlünk hazamenni. Mit mondjak neki? Lehet erre valamit mondani?
Nem akarom részletezni, de nekem is van kapcsolódási pontom az anyával, ezért vannak ezek a közös események, bár egyszer-kétszer meg lehet oldani, hogy kihúzom magam, de általában nem. Így is ez már a minimálisra redukált szám, amikor egymást el kell viselnünk.
Szombat reggeltől van velünk vasárnap estig és a kislány ovis, tehát neki heti 5 délután jut. Szerintem ez nem lehet annyira tragikus, mivel 4-ig ovi, 8-kor fekteti. Ez akárhogyan számolom napi 4 óra tiszta együttlét. Ha beteg a gyerek, akkor meg úgy oldjuk meg ahogyan tudjuk, és mivel nekem elég rugalmas a munkarendem (illetve azt hiszi anyuka), ezért általában előjön, hogy "igazán segíthetnénk mi is". Ha itthon is marad egyik nap, akkor másik nap fix, hogy én vagyok vele, ráadásul túlórában, mivel csak késő este jön érte olyankor. Szóval tényleg nem érzem át, de van egy érzésem, hogy kicsit túlreagálja a helyzetet.
Olyan butaságokat írsz, hogy szinte fáj. Utálod az anyját, lerí a szövegből.
Első megállapításként azt mondanám, hogy a barátod borzasztó rossz apa. Hol van ő ebben a konfliktusban? Hogy kezel akármit is?
Szombat reggeltől vasárnap estig 2en vagytok. Nem te egyedül. Te néha alkalomadtám azt a pár órát töltöd csak egy legyengült beteg gyerekkel. Akkor a legkönnyebb.
Gondolom felnőttként tisztában vagy vele, hogy egyszer egyszer csinálni valami megterhelőt nem ugyanaz, mint már 5 éve csinálni ugyanazt a megterhelő dolgot.
Sokkal jobban kikészít a magashangos visítás 100adszorra, mint 3adszorra.
Én is jobban kijöttem az uncsitesóm kislányával azalatt az egy hét nyaralás alatt, mint az anyja. Most, hogy van gyerekem, egész más a tűréshatárom, gyorsabban kikészít akármi.
Nem irigylem az anyját, hogy veled van megáldva.
Azt kell mondani, hogy az van, amit anya és apa mond, ugyanis ők a gyerek szülei, ők nevelik a gyereket. Apának kellene lerendezni ezt a helyzetet, és azt mondania, hogy anyukádnak igaza van, ezt és ezt meg kell csinálni. Hogy lássa a kislány, hogy nagy dolgokban nem te döntesz, mivel nem vagy szülő.
Egyedül az fér bele, hogyha nálatok vendégeskedik ott más szabályok vannak. Pl nem kell végigülni az étkezéseket, vagy nézhet többet mesét.
Nem vagy a nevelőanyja, hanem apa barátnője. Apa hol van a sztoriban?
Amúgy én is az esti kimenőket hiányolom.. tökmindegy mi van napközben. Ha éjjelente átugrana apuka a barátnőjével, hogy vigyázzon a gyerekre amíg a barátommal vagyunk vagy randizunk, tök jó lenne.
Nem mintha ilyen helyzetben lennék, de én rosszul érezném magam, ha a napközbeni mókás kipihent nappalokat elvinné az apuka, nekem délutánra meg maradhat a vacsorafőzés, fürdés, fektetés munka után...
14!
Nem, ne menjen el otthonról. Nem ezt írtam. Az apa éppen aktuális partnerének nem kell jelen lennie olyan közös programon, amin az anya is jelen van. Pláne nem havonta. Egy ballagás, vagy a gyerek szülinapi bulija, ha ő kifejezetten úgy kérte, hogy a pot anyu is ott legyen érthető, de minek minden hónapban ott lenni? Főleg, hogy cirkusz van belole
Szerintem is az apukának kéne ezt a helyzetet megoldani, a közös szabályok megbeszélésével és betartásával.
Rokona vagy az anyukának? Jó a tippem?
Én írok butaságokat? ANYAKÉNT azt állítod, hogy egy beteg gyerekkel könnyebb. Szerintem amikor sír, mert nyűgös, nem tud enni mert fáj a torka, nem tud aludni, mert be van dugulva az orra, fáj a feje a rengeteg takonytól, nincsen étvágya és le van gyengülve, esetleg még a tetejében hányás is van hasmenéssel vagy esetleg láz, hát nem tudom... Voltam már vele egy párszor, de le merném fogadni, hogy könnyebb vele, amikor egészséges. Ja és ez egyáltalán nem pár óra, de mindegy is.
De most mit kellene tennem? Veszélyes dolgokat nem engedünk neki. Olyat nem amiért tudjuk, hogy otthon kikap. De én nem fogom beállítani a sarokba (olvasok pszichológiát), nem fogom zsarolni ("hogyha nem csinálod meg..."), nem fogok rácsapni sem a kezére, sem a fenékre, sem sehova. Sőt, még ha a párom csinálná is elgondolkoznék, hogy akarok-e vele közös gyereket. Mindig mondja neki, amikor előtte történik a dolog, hogy fogadjon szót, csinálja, amit kér az anyja. De mi is ordibáljunk vele minden hülyeségért? Az jobb lenne? Válaszoljunk neki félvállról, meg undokan? Én nem fogok és a párom sem. Szerintem ettől nem rossz apa, sőt! Direktbe szembe nem megyünk azzal, amit az anyja akar, de azért az apjának is joga van eldönteni, hogy mit enged meg neki és mit nem.
Igen, a rokona vagyok (sajnos elég közeli), ezért is borzalmas ez a helyzet, ugyanis még szavunk is van arra, hogy én kije vagyok a kislánynak. De ha csak a hibáztatás megy, akkor mindegy. (Semmi közöm a válásukhoz)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!