Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Miért nem köszön? Mit tehetnék...

Miért nem köszön? Mit tehetnék még?

Figyelt kérdés

3 éves kisfiam egyszerűen nem hajlandó köszönni :(... Ha találkozunk ismerőssel (szomszéd, rokon, stb..) de akár a bölcsiben is, szégyenlősen lehajtja a fejét, vagy elfordul. Szoktam kérni őt, hogy köszönjön, de nagyon ritkán teszi meg.

Ha nem köszön sosem hagyom szó nélkül, utána el szoktam neki szépen magyarázni ha már elmentünk az illető mellett akinek köszönni kellett volna, hogy miért kell(ett volna..) köszönni, kiknek kell köszönni, hogyan, stb... persze az ő szintjén.

Próbáltam már azt is, hogy előre szólok neki, hogy ott jön XY néni/bácsi, innen és innen ismerjük, kérlek szépen köszönj neki úgy hogy csókolom/szia, stb...

Ez is nem vagy csak nagyon ritkán működik...

Mondtam már neki, hogy csúnya dolog nem köszönni az ismerőseinknek, szomorúak lesznek, stb...

Mi lenne a hatékony módszer?

Vagy ez 3 éves korban szokványos és még elfogadható és majd beérik a tanítás és egyszer csak elkezd köszönni?...

2017. jún. 1. 14:37
1 2 3 4 5
 21/45 anonim ***** válasza:
34%

De kérdező, hiába mondod neki szépen, ha folyamatosan mondod. Most képzeld el, hogy valaki minden nap elmondja, hogy X dolgot csinálj meg, mert fontos, mert különben valaki szomorú lesz (tehát teljesítened kell!) és ezt már előre, a dolog előtt, aztán meg ne stresszeljen rá. Én elég ideges lennék egy ilyen helyzettől.

Lehet, hogy már ezért nem mert köszönni, mert fél, hogy csalódást okoz. Talán neked ez kis dolog, de egy szégyenlős 3 évesnek nem.

2017. jún. 1. 16:31
 22/45 anonim ***** válasza:
57%

Az empátia még csak most kezd bennük kialakulni. Nem várhato el kisgyerektol, hogy azert köszönjön, mert másnak jolesik, ill a tarsadalmi szabályokat is tanulják, nem értik a fogalmát sem annak, hogy "illik", de pl a kézmosást, orrfujást, stb is megtanulták. Mert azok számukra egyértelműbb szabályok. A szocializálodasi etikett merőben más talaj nekik.

Az a hatékony, ha más gyerektől látja mint normát. Nem a folyamatos bla bla bla anyátol, pláne ha ilyenekkel is jön hogy erzelmileg zsarolja vele hogy mert a neni szomoru lesz.

2017. jún. 1. 17:44
 23/45 anonim ***** válasza:
95%
Érdekelne, hogy a 30 éve kisgyermeklélektannal foglalkozónak van e gyereke.
2017. jún. 1. 18:35
 24/45 anonim ***** válasza:
59%

67%-os (30 éve gyerek-lélektannal foglalkozó) válaszoló! Én is azt mondom, hogy manapság divat mindent ilyenekre fogni, hogy még nem érett az idegrendszere és hasonlók... ugyanis a mi korosztályunkra (35 vagyok) még rászóltak a szülei ha nem köszöntünk, én emlékszem, hogy anyám elmagyarázta akárcsak a kérdező, hogy ha ismerőst látunk köszönni kell, ha anya köszön valakinek akkor köszönjek, stb.. És köszöntünk. Vagy ha nem köszöntünk, akkor szóltak érte a szüleink. És ettől nem lett minden egyes gyerek lelki sérült. Nagyon nem értek egyet azzal ha egy gyereket bántalmaznak például. De pont azért van MANAPSÁG annyi hisztis és neveletlen gyerek, mert még annyit sem mernek elmagyarázni a szülők, ami itt ebben a kérdésben szerepel, vagyis hogy fiam, köszönnöd kell, félve attól, hogy sérül a gyerek lelke. Ettől nem fog. Mintából tanul a gyerek, de nem csak abból. Nem mellesleg egy 3 évest már érdeklik is a miértek. Pont ennyi a fiam, átlag 3 percenként hangzik el a "miért" kérdés. Igen, az is érdekli miért kell köszönni, mint minden.

Ha nem lehet annyit mondani neki, hogy szomorú lesz a nagyi ha nem köszönsz, akkor hogy magyarázol el például olyat, hogy miért nem lehet elvenni Pistike autóját, meg meghúzni Julcsika haját? De jó, ne említsünk direktben kárt okozó cselekvést... de mondjuk azt hogy ne tolakodjon a másik elé a csúszdánál?... Akkor sem mondhatom, hogy a másiknak fáj, vagy szomorú lesz, vagy nem illik, mert akkor terrorizálok meg lelki sérültet csinálok a gyerekemből? Nem akarok belőle kis bunkót nevelni, már bocsánat. Úgyhogy elmondom minden nap, hogy ki kell várnia a sorát a csúszdánál (tudom, a minta... csak sajnos már nem csúszdázom...), meg hogy köszönni kell a boltos néninek... Nem gondolom, hogy emiatt bántalmazó szülő lennél és lelki terror alatt tartanám a gyerekem.

Kérdező, szerintem is jól csinálod így ahogy van. Akkor mondanám, hogy nem jó így, ha mondjuk ott a másik ember előtt nevetségessé tennéd, de ahogy mondtad ezt nem csinálod. Nevelni pedig kell. Nekem ennyi a véleményem erről.

2017. jún. 1. 18:53
 25/45 anonim ***** válasza:
69%
Tök fösleges ebből ügyet csinálni. Terrorizálás meg lelki béke meg ilyen marhaságok... találd meg a határozott de szeretteljes nevelésnek azt a fokát, ami még nem az erőltetés kategória, és lazítsál picikét. Legyél türelmes. Hároméves még csak. Nem neveletlen, hanem szégyellős. Te mindent megteszel lejgobb belátásod szerint, innentől fogva nem halálmindegy, hogy idegenek mit gondolnak? Legyen az a szomszéd néni vagy itt a válaszolók, beleértve magamat is. Ez legyen a legnagyobb bajotok... és mindenki söprögessen a saját háza táján.
2017. jún. 1. 19:00
 26/45 anonim ***** válasza:
40%

Szomoru lesz a néni ha nem köszön, ez annyit jelent a gyereknek, ha nem csinál semmit, ha csak csendben van is, megbánt másokat.ergo ő rossz.bánto önmagában.

A gyerekek sokkal redukáltabban gondolkodnak.

2017. jún. 1. 19:45
 27/45 anonim ***** válasza:
27%
Ez a 'szomorú lesz' bullshit ez színtiszta bűntudatkeltés. Ki a vihar szomorodik el attól, ha egy hároméves gyerek köszönés helyett az anyja szoknyája mögé bújik? Hol élünk, a középkorban?
2017. jún. 1. 19:48
 28/45 A kérdező kommentje:
Jó, akkor ezt nem fogom neki mondani. Amúgy ezt nem mondtam minden alkalommal, csak ma, amikor anyum 96 éves keresztanyja fél órát próbálkozott valahogy a kegyeibe férkőzni, de a köszönésig sem jutottunk el, ez is ihlette a kérdésemet, a néni szó szerint szomoru volt hogy sehogy nem ér célt nála. Ezen kívül talán egyszer mondtam még amikor a bölcsis barátnőjének nem volt sehogy hajlandó köszönni, sőt ránézni sem amikor az utcán találkoztunk. Ő is tényleg szomorú volt. Amúgy csak azt szoktam elmagyarázni a terror során, hogy akit ismerünk azt köszönéssel szokás üdvözölni és ha valaki köszön azt viszonozni szokás. Kb.ennyi.
2017. jún. 1. 20:11
 29/45 anonim ***** válasza:
100%
Lehet, a néni is túlzottan erőltette a barátkozást. Fél orán keresztül... Ez egy félénkebb gyereknél mindig a kívánt hatás ellenkezőjét váltja ki. Ha elengeded őt, a néni is továbblép a témáról. Erőltetéssel senkinél semmit nem lehet elérni. El kell fogadni, hogy ő (most) ilyen, és példát kell mutatni illemtudásból. És amikor 'véletlenül' köszön, meg kell dicsérni, el kell mondani, mennyire örülsz a nagyfiús viselkedésének és büszke vagy rá.
2017. jún. 1. 20:38
 30/45 A kérdező kommentje:
Meg szoktam olyankor dícsérni őt, és mondani szoktam, hogy ügyes és nagyon büszke vagyok rá. De már félek, hogy ez is terrornak számít.
2017. jún. 1. 21:18
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!