Miért nem köszön? Mit tehetnék még?
3 éves kisfiam egyszerűen nem hajlandó köszönni :(... Ha találkozunk ismerőssel (szomszéd, rokon, stb..) de akár a bölcsiben is, szégyenlősen lehajtja a fejét, vagy elfordul. Szoktam kérni őt, hogy köszönjön, de nagyon ritkán teszi meg.
Ha nem köszön sosem hagyom szó nélkül, utána el szoktam neki szépen magyarázni ha már elmentünk az illető mellett akinek köszönni kellett volna, hogy miért kell(ett volna..) köszönni, kiknek kell köszönni, hogyan, stb... persze az ő szintjén.
Próbáltam már azt is, hogy előre szólok neki, hogy ott jön XY néni/bácsi, innen és innen ismerjük, kérlek szépen köszönj neki úgy hogy csókolom/szia, stb...
Ez is nem vagy csak nagyon ritkán működik...
Mondtam már neki, hogy csúnya dolog nem köszönni az ismerőseinknek, szomorúak lesznek, stb...
Mi lenne a hatékony módszer?
Vagy ez 3 éves korban szokványos és még elfogadható és majd beérik a tanítás és egyszer csak elkezd köszönni?...
Az a hatékony módszer, hogy nem vegzálod vele, hanem köszönsz. Mindig. És ráragad a példa, ahogy az evésé, az öltözésé, a beszédé stb.
Ez számára jelenleg csak az, hogy produkáltatod, és gombnyomásra kell mondania valamit, és ha nem produkál, akkor "csúnya dolgot csinál és mások szomorúak lesznek".
Ne terrorizáld már, könyörgöm.
Ti mindig köszönjetek. A gyerek mintakövetéssel tanul.
Ez nem terrorizálás, hanem nevelés, amit kell is, mert különben neveletlennek fogják gondolni a gyereket. Ne szokja meg, hogy ez kívánságműsor, köszönni igenis kötelező.
Sőt még az is előfordulhat, hogy az anyjáról fogják azt gondolni, hogy nem volt képes megtanítani a gyerekét köszönni.
Most többszörösen meg foglak lepni.
1, Nem azért tanul meg a gyereked egy csomó mindent, mert megtanítottad rá, hanem mert idegrendszerileg megérett vagy eltanulta a világból, nem tőled, a tanításod által.
2, Egy három éves gyerek nem lát át olyan összefüggéseket, hogy mostantól majd jól "megszokja", hogy az élet könnyű, csak azért, három évesen nem csesztetik valamivel.
3, Talán megleplek, de ezt is viselkedéskövetéssel fogja majd megtanulni, nem csesztetés útján.
4, Egy szülő jobban figyelembe veszi a vadidegeneknél azt, hogy a gyerekének mik az igényei, ha azzal direktben másokat nem károsít meg, nem okoz vele kárt, nem bántalmaz másik embert.
5, A lőtéri kutyát nem érdekli az a félidegen/ismerős bunkó, aki egy 3 (!!!!) éves gyerek viselkedéséből következtetget arra, hogy a gyerek "neveletlen".
6, Pláne nem érdekel, hogy rólam mit gondol valami mindenlébenkanál hülye CSAK AZÉRT, mert a gyerek 3 évesen (!!!!) zavarban van.
7, Egy hároméves kisgyereknek is lehetnek lelki igényei, amit egy szülőnek kötelessége figyelembe venni, jobban, mint a szomszédjóska okoskodását (addig, amíg ezzel a agyerek nem árt másnak).
Na, erre varrj gombot! Fejlődéslélektanilag kizárt, hogy ne tanulna meg emiatt köszönni vagy ettől ne fizetne majd adót, mert megszokta. Viszont így azt sem szokja meg, hogy a szülők kényszerítik őt, és ő csúnya dolgot csinál, amivel elszomorít másokat.
Ti normálisak vagytok? Ez azért marha messze van a terrorizálástól, hogy egy gyereknek elmondja az anyja, hogy miért kell köszönni. Nyilván a kérdező is köszön, így látja a példát, de egy csomó olyan dolog van amit el is kell mondani egy gyereknek, hogy miért nem szabad, stb.. a konnektorba is nem azért nem nyúl bele, mert követi a példádat, hogy te sem nyúlsz bele (sőt a szülőjétől azt látja, hogy beledugdos dolgokat..), hanem azért, mert rászólsz, hogy nem szabad, elmondod, hogy veszélyes, egy szóval erre neveled.
Az hogy nevelsz egy gyereket már a mai világban rögtön terrorizálás?
Ha elmondod, hogy a boltban nem rohangálhat (hiába hogy te nem rohangálsz ő fog mert gyerek...), mert azt nem szabad, akkor terrorizálod?
Hagyjuk már...
Ez nincs messze a terrorizálástol hiszen folyamatosan zaklatja vele.
Es köztudott hogy mindenféle erőltetéssel a gyermekben az ellenkezője fogan meg es ez természetes.
Én azt sem szeretem, hogy a gondozonk zaklatja ezzel.
De úgy kezdett es szívesen köszöngetni, hogy más gyerekektől hallja es más gyerekek köszönnek neki, igy szabályosan egy kedves ismerkedési formát lát benne esnempedig egy illendő görcsös szabályt.Kb ugy köszönget mindenkinek, mintha azt kérdezné, hogy vagy, beszélgetünk, játszunk? Es csillogo szemekkel várja a nyitást mások részéről.
Soha nem kértem tőle amíg magátol nem kezdett köszöngetni, csak felhivtam mindig a figyelmét arra, nézd, neked köszön a kislány, üdvözöl, vagy nézd a neveden szolit, ismer.sokáig csak az integetést mondtam pá pá..
Teljesen jól csinálod.
Ettől többet már nem igen tehetsz.
Ezentúl is nyugodtan mond neki h miért kell köszönni, hogyan stb...
Ez a nevelés. Attól h rászólsz, próbálod tanítani az illemre, még nem terrorizálod.
És egy 3 éves gyerek idegrendszere nehogy már ne legyen érett ilyen dologra. Manapság mindent erre fognak....
Nyilván csupán szégyenlős ebben a helyzetben. Vagy lehet h pontosan még nem tudja h kinek mit köszönjön. Érdemes ezt is elmondani neki. Lehet h csak belezavarodott a köszönési formákba.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!