Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Mit tehetnék folyton ellenkezö...

Mit tehetnék folyton ellenkezö 5 évesemmel?

Figyelt kérdés

Bármire megkérem (pl.menjen mosson kezet,öltözzön át,pakoljon össze,menjen wc-re,fujja ki az orrat,stb.) a válasz mindig "nem"!

Aztán ha megkérem vagy 10-szer akkor talán nagy hiszti árán orditva elmegy és elvégzi amire kértem.

Van amikor elmagyarázom neki hogy miért lenne fontos pl.kifujni az orrát,de az sem érdekli.

Van hogy elöirányzok valamilyen büntetést ha nem akar szot fogadni.De az sem érdekli.Még akkor sem,ha ténylegesen megbüntetem.

Van,hogy mintha meg sem hallaná amit kérek és elkezd tök mással foglalkozni.

Mit tudnék tenni hogy szot fogadjon?

Amugy értelmes,segitökész kisfiu,az oviban is szofogado.

Az sincs hogy olyat kérnék töle amit tölünk nem lát.

Már kezdek belefáradni hogy alapvetö dolgokat csak hiszti árán csinál meg.

2017. ápr. 11. 09:32
 1/7 anonim ***** válasza:
66%
Feszegeti a hatarokat. Valahol ott van ez "elrontva", hogy ha megkered valamire, akkor ra meri csak igy vagni, hogy "nem". Mintha o lenne a fonok. Nem is az, hogy "mindjart" vagy "elobb ezt megeszem" vagy mit tudom en, hanem ugy konkretan "nem".
2017. ápr. 11. 10:31
 2/7 anonim ***** válasza:
70%

Nagyon fárasztó ez. Minden gyerek átesik ezen az időszakon. Fontos, hogy először kérdd őt és csak ha 2szeri kérésre sem engedelmeskedik, akkor utasítsd. Ha megoldható, csináljátok együtt: "gyere mossunk kezet!" és együtt kezet mostok vagy összepakoltok. Nálunk még bevált a verseny is. "Ki lesz az első az átöltözésben?" Hasonló korú gyerekek szeretnek versenyezni, de lehet anyával vagy apával is, ekkor szoktam hagyni, hogy ők is nyerjenek, de öltözésben simán megelőznek.

Van, hogy beígérek nekik valamit, ha megcsinálják a feladatot. Pl. játszótérre mennénk, rumli van. "Ha összepakoljátok a játékokat, mire a 6-ra ér az óra nagymutatója, elmegyünk a játszótérre."

Másik. Csak olyannal fenyegetőzök, amit be is tartok. Ha nem öltözöl át nem ehetsz pudingot. Az ünneplő inget nem kenjük össze." Addig nem kap, míg ruhát nem cserél, de ha kell, segítek neki.

Nem megy egyik napról a másikra, nincsenek csodamódszerek, így is fog dacoskodni. 2 dolog fontos: következetes légy és nyugodt. Nem könnyű, nekem nyugodtnak maradni nehéz, ha fáradt vagyok vagy kevés az idő valamire. De hidd el beválik. Ja és hisztire ne engedj. Sajnos hisztis gyerekem nekem is van, de nem hagyom zsarolni magam. Ilyenkor kicsit hagyom, hogy magában dühöngjön, utána újra megkérem, ha akkor se csinálja, megfogom és megmosom és a kezét. Olyankor én is ki tudok lenni.

2017. ápr. 11. 12:07
 3/7 anonim ***** válasza:
Nekem a 2,5 évesem hasonló. Mindenre kapásból nemet mond, de szerencsére utána megteszi. Múltkor megkérdeztem, hogy miért van ez így, erre közölte, hogy ellenkezni akar:)
2017. ápr. 11. 12:22
 4/7 anonim ***** válasza:
Öt évesen már szót kellene fogadnia, tudnia kellene, hogy te parancsolsz, ő meg nem felesel. Még javulhat a helyzet, de be kéne kicsit keményítened. Pl nincs kézmosás, nincs csoki. Borzasztó, hogy az oviban szót fogad, az anyjának meg nem. Próbálj hatni rá, mondd el neki, mivel jár, ha nem fogad szót.
2017. ápr. 11. 18:28
 5/7 A kérdező kommentje:

Igen,azt látom,hogy feszegeti a határokat,pedig tudja hogy ezzel nálam semmire sem megy,csak olyan,mintha jo lenne engem idegesiteni.

Mert végülis megcsinál mindent,csak legalább 10x kell kérnem rá. Amugy kb fél éve jött elö nála ez,elötte sosem kellett ennyiszer rászolni hogy csináljon meg valamit.

Gyakorlatilag egyedül nevelem,nincsen segitségem,igy az elejétöl következetes vagyok vele,igy sokkal könnyebb.Tehát ha 1 mesét igérek,1 mese van,stb.Ha büntit igérek akkor nem gondolom meg magam.Ezekre nagyon odafigyelek,és ezek miatt sosem szokott hisztizni,tudomásul veszi.

Ha nem itthon vagyunk akkor teljesen szofogado.Mintha ha már itthon vagyunk,itt nem látja senki hogy "rosszalkodik",tehát lehet.

Tul sok lenne neki a szabály és itthon meg szeretne inkább lazulni kicsit?

2017. ápr. 12. 10:45
 6/7 A kérdező kommentje:

#4-esnek: nem az van hogy nekem konkrétan nem fogad szot,hanem csak akkor ha kettesben vagyunk itthon és nem látja senki.

Pl.ha elmegyünk játszora,akkor mint a kezesbárány,vagy akkor is ha itthon vagyunk,de vendégeink vannak.

Viszont ha elmennek a vendégek,és kérek valamit,kezdödik a nyávogás,stb.

2017. ápr. 12. 10:51
 7/7 anonim ***** válasza:

Ezek szerint, tényleg csak "lazítani" szeretne. Otthon kicsit kiengedni a gőzt. Az én gyerekeim is ilyenek, máshol angyalok, otthon megengedik maguknak a visszadumálást, engedetlenséget, motyogást, kiabálást.

Ez alapjáraton normális. Nem lehet folyton viselkedni. Viszont a lazulás sem mehet a másik agyára. Tehát otthon sem engedhetek meg nekik bármit. Otthon velem is meg kell tanulniuk mettől meddig van a határ.

Előjön ez a probléma kamaszkorban is.

2017. ápr. 12. 11:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!