Erre nincs "kapacitása" óvónéninek? Mennyire jogos? Sokat várok el tőle? Hosszú hajú kislányos anyukák, ti hogy csináljátok?
Van két lányom az egyik még bölcsis (2,5) a másik ovis (5).
Nem tudom nálatok hogyan lehet, de én minden reggel, mint a két lánynak megcsinálom a haját indulás előtt. Soha nem csak felkötöm, valamit mindig kezdek a hajukkal. Nem kell nagy dolgokra gondolni, de 5-10 perc alatt + pár szilikongumival csodát lehet tenni a hajukkal.
A kicsivel eddig soha semmi baj nem volt. Alvásnál a gondozónénik kiszedik a hajából és uzsi után újra felkötik mindegyik kislánynak. Ez külön program náluk délután, állnak sorba a gyerekek, persze nem úgy, mint én reggel, de ez teljesen rendben van.
A nagynál kaptam meg ma az óvónéni véleményét ilyen téren. Azt mondta, mikor meglátta reggel a kislányt, hogy ne haragudjak, de nézzem már meg a többi kislányt.Kérdeztem tőle, hogy mit kellene látnom. Erre mondta, hogy nem akar megbántani, de ez egy óvoda, nem kellene a kislánynak a haját tele tűzögetni minden reggel, meg telegumizni, mivel nekik ez problémát okoz, hogy ki kell szedegetni alvás előtt. Mondtam neki, hogy a lányomnak nyugodtan mondhatja, hogy azt a 2 hajcsatot (többet soha nem raktam bele) kiszedheti magának, azt a 6-7 db szilikongumit meg csak ki bírja szedni, annyi ideje csak van. Mindig mondtam nekik, hogy el is vághatják a gumikat, hogy ne kelljen kihúzogatni, bár az sem igazán okozhat gondot mivel szögegyenes a haja ( a kicsinek meg teljesen göndör mégsem problémáznak ezen). Azt is mondtam neki, hogyha alvás után nem kötik újra az nem gond, mert úgyis megyek érte, de van egy csomag vastag hajgumi a szekrényében, hogy esetleg egy copfot kössenek neki.
Ezen felül még azt is mondta, hogy szerinte nem jó értéket közvetítek a gyerek felé, mert látja a lányomon, hogy nagy akaratos és finnyás, elképzelni sem tudom, hogy milyen nehéz vele a többi gyerekhez képest, meg elgondolkodtató, hogy ötévesen közli, hogy "ez a felső nem passzol a nadrághoz", hogy miért gondolkozik ő ilyeneken, meg inkább hagynám reggel aludni ahelyett, hogy kötöm a haját. A probléma az, hogy óvónénit én ismerem korábbról és azért engedi ezt magának, bár eddig azt hittem felszínesen, de jó a viszonyunk. Mondtam neki, hogy pedig szívesen megcsinálnám óvónéninek is a haját, mivel lenne mit csinálni vele, szóval ne a gyerekemet figyelje.
Szerintetek is igaza van? Ez lehet problémaforrás? Erre nincsen ideje? Kiszedhetné ebéd előtt is, könyörgöm, kb 1 perc. Ti sem csináltok semmit a hosszabb hajú gyerekeitekkel? Csak én lennék ilyen? Akkor annál inkább nem értem, hogy miért nincsen egy perce erre.
Ott ahol én voltam nyáron, úgy volt, hogy az óvónők nem piszkálták a gyerekek haját, úgy feküdtek le, ahogy reggel elindultak vagy napközben be lett nekik fonva.
Én nem tudnám elképzelni, hogy ott álljanak sorba a gyerekek, hogy akkor megcsinálják a hajuk, lefekvés előtt/után. És emlékeim szerint amikor én voltam ovis, akkor sem csináltak semmit a hajunkkal.
Viszont ha ez nekik időigényes, akkor próbálj meg valami mutatós hajat csinálni nekik kevesebb hajgumiból.
Az, hogy nem passzol a nadrághoz a felső. Hát ez nekem kicsit fura, nem igazán hallok ilyet kicsiktől. Ezzel még ráér foglalkozni később is, de mondjuk nem baj az, ha van véleménye az öltözködéssel kapcsolatban.
Hát még a nyári szünet előtt volt több konfliktusunk ezzel az óvónővel.
Az a probléma, hogy nem az a típus vagyok, aki fejet hajt egy ilyen ügyben egy ilyen személy előtt.
Van egy nagyon kedves óvónő a másik csoportban, mondtam a lányomnak, hogy mielőtt bemennek ebédelni nyugodtan menjen oda ahhoz és kérje meg őt. Egyelőre a dolog így történt legtöbbször a szünet előtt közvetlenül. Óvónéni meg szégyellheti magát, a másik csoport óvónőjének van erre ideje csak ő ilyen túl elfoglalt biztosan. Nem gond, majd amikor ballag a gyerek ezt is szem előtt fogjuk tartani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!