Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Erre nincs "kapacitása"...

Erre nincs "kapacitása" óvónéninek? Mennyire jogos? Sokat várok el tőle? Hosszú hajú kislányos anyukák, ti hogy csináljátok?

Figyelt kérdés

Van két lányom az egyik még bölcsis (2,5) a másik ovis (5).

Nem tudom nálatok hogyan lehet, de én minden reggel, mint a két lánynak megcsinálom a haját indulás előtt. Soha nem csak felkötöm, valamit mindig kezdek a hajukkal. Nem kell nagy dolgokra gondolni, de 5-10 perc alatt + pár szilikongumival csodát lehet tenni a hajukkal.

A kicsivel eddig soha semmi baj nem volt. Alvásnál a gondozónénik kiszedik a hajából és uzsi után újra felkötik mindegyik kislánynak. Ez külön program náluk délután, állnak sorba a gyerekek, persze nem úgy, mint én reggel, de ez teljesen rendben van.

A nagynál kaptam meg ma az óvónéni véleményét ilyen téren. Azt mondta, mikor meglátta reggel a kislányt, hogy ne haragudjak, de nézzem már meg a többi kislányt.Kérdeztem tőle, hogy mit kellene látnom. Erre mondta, hogy nem akar megbántani, de ez egy óvoda, nem kellene a kislánynak a haját tele tűzögetni minden reggel, meg telegumizni, mivel nekik ez problémát okoz, hogy ki kell szedegetni alvás előtt. Mondtam neki, hogy a lányomnak nyugodtan mondhatja, hogy azt a 2 hajcsatot (többet soha nem raktam bele) kiszedheti magának, azt a 6-7 db szilikongumit meg csak ki bírja szedni, annyi ideje csak van. Mindig mondtam nekik, hogy el is vághatják a gumikat, hogy ne kelljen kihúzogatni, bár az sem igazán okozhat gondot mivel szögegyenes a haja ( a kicsinek meg teljesen göndör mégsem problémáznak ezen). Azt is mondtam neki, hogyha alvás után nem kötik újra az nem gond, mert úgyis megyek érte, de van egy csomag vastag hajgumi a szekrényében, hogy esetleg egy copfot kössenek neki.

Ezen felül még azt is mondta, hogy szerinte nem jó értéket közvetítek a gyerek felé, mert látja a lányomon, hogy nagy akaratos és finnyás, elképzelni sem tudom, hogy milyen nehéz vele a többi gyerekhez képest, meg elgondolkodtató, hogy ötévesen közli, hogy "ez a felső nem passzol a nadrághoz", hogy miért gondolkozik ő ilyeneken, meg inkább hagynám reggel aludni ahelyett, hogy kötöm a haját. A probléma az, hogy óvónénit én ismerem korábbról és azért engedi ezt magának, bár eddig azt hittem felszínesen, de jó a viszonyunk. Mondtam neki, hogy pedig szívesen megcsinálnám óvónéninek is a haját, mivel lenne mit csinálni vele, szóval ne a gyerekemet figyelje.

Szerintetek is igaza van? Ez lehet problémaforrás? Erre nincsen ideje? Kiszedhetné ebéd előtt is, könyörgöm, kb 1 perc. Ti sem csináltok semmit a hosszabb hajú gyerekeitekkel? Csak én lennék ilyen? Akkor annál inkább nem értem, hogy miért nincsen egy perce erre.

2017. máj. 12. 15:08
1 2 3 4 5 6
 11/55 anonim ***** válasza:
90%

Nalunk is kerik hogy a kidlanyos anyukak ne kifitonak hasznaljak az ovodat ha az plusz munkat okoz.

Es bocs, de a stilusod valami pokoli! Ha valoban igaz amit az ovono hajara mondtal neki reakciokent, egy borzalmas nagyszaju nember lehetsz. Valoszinuleg az ovono nem veletlen mondta amit mondott a gyereked viselkedeserol, volt kitol tanulnia a kislanynak ..

2017. máj. 12. 16:57
 12/55 A kérdező kommentje:

Most egészen biztosan majd az jön le, hogy én látom rosszul a dolgokat, de miért is vannak ők ott, ha nem azért hogy foglalkozzanak a gyerekekkel akármilyen apróságokról is van szó? Az én lányomra akkor jól értem, hogy plusz egy perc nem jut a "kötelező" dolgokon túl? Mert például ő SOHA nem pisilt be, mióta ovis. Tehát ő nem okozott például ilyen plusz perceket. És ahogy írták, azt soha nem kértem, hogy kössék is vissza. Csak azt, hogy 5-6-7 hajgumit húzzanak ki a hajából. Lehet, hogy 1 perc sincs az egész művelet, ez kész röhej. Szerintem 1 plusz percüknek lenniük kellene, és szerintem lenne is ha akarnák, számomra ez kötegedésként jött le.

Másik kérdésnél éppen ezen a héten olvastam, hogy írtátok, hogy ilyenek a gyerekek, kimondják amit gondolnak. Tőlem igen, szokta hallani, hogy inkább ezt vedd fel, mert jobban passzol, stb. De még soha nem jutott eszembe, hogy ezt a mondatot meg kellene neki tiltani, mert sértő lenne. Vagy szerinted ez sértő? Mert akkor én napi szinten sértegetem a lányaimat.

2017. máj. 12. 17:27
 13/55 anonim ***** válasza:
90%
Megjegyzes az ovono hajara?! Durvan szemtelen vagy. En hetfotol kocosan hagynam a gyerekedet, ha nem birod felfogni, hogy eleg max. 2 gumi.
2017. máj. 12. 17:48
 14/55 anonim ***** válasza:
95%

Mondtam neki, hogy pedig szívesen megcsinálnám óvónéninek is a haját, mivel lenne mit csinálni vele, szóval ne a gyerekemet figyelje.

Ez nagyon durva! Hogy gondoltad ezt? Ezek után ne csodálkozz, ha nem törődnek a gyerek ilyen olyan hajgumijával, csatjával.

2017. máj. 12. 18:12
 15/55 anonim ***** válasza:
28%

Én valahol megértem a kérdezőt. Nekem pl a réteges öltözködés fontos, és szóltak érte, hogy inkább egy vastag overálba és leggingsben legyen a gyerek, mert sok idő ráadni a harisnyát, nadrágot, pufinadrágot, bodyt, pólót, pulcsit kabátot. Ja és kérték, hogy cipzáros legyen, ne gombos a kabát, a cipő is tépőzáras, ne fűzős.

Én is nehezményeztem ezt a bölcsiben, pedig ott 10 gyerek jut 2 felnőttre, nem 24.

Szerintem sem 1 perc kiszedni a hajából a gumikat, kb 15 másodperc lehet.

A stílusod nekem sem szimpi, de legalább kiállsz azért, amit gondolsz.

A jóízlést megtanítani pedig fontos a gyereknek, ahogy azt is, hogy kéretlen tanácsot nem illik adni.

Én megtanulnék fonni. Egy gumi, de mire kibontják a parkettafonatot, visszasírják majd a hajgumikat. Kényelmesebb is, nem szorít, és látványosabb, különlegesebb. Tutti a gyereknek is tetszeni fog.

2017. máj. 12. 18:39
 16/55 anonim ***** válasza:
91%
De könyörgöm, valaki magyarázza már el, miért kellene kibontani a parkettafonást alváshoz????? A tarkón összegumizott lófarkat se kell. A cicafarkakat se. Max a konty vagy a fejtetőre rakott copf lehet kényelmetlen...
2017. máj. 12. 18:44
 17/55 anonim ***** válasza:
90%

Az én lányom meg sohasem rosszalkodik, ha az óvónő azt mondja sorba kell állni, akkor ő sorbaáll, mint ahogy még sok más gyerek is és mégis várniuk kell a többiekre, akik meg sem hallják, mi a feladat. A lányom ezt úgy élte meg, hogy őt büntetik meg, miközben nem is ő rosszalkodik és éppenséggel ő is szívesebben menne már játszani, ahelyett, hogy ott szobrozik míg a többieknek nem akaródzik szintén beállni a sorba. Gondolom ez is csak 1-2 percnyi idő lehet... mégsem fogják a gyorsan sorbaállókat előreküldeni csak azért, mert ők már eleget tettek az utasításnak.

Ezzel csak azt akarom mondani, hogy sok olyan helyzet van, amikor képtelenség az egyéni igényekhez igazítani egy közösség mindennapjait.

2017. máj. 12. 18:50
 18/55 anonim ***** válasza:
93%

Én igazából nem látom értelmét a mindennapos hajcsinálásnak ha kb 3 óra múlva szétszedik és az oviban úgy se érdekel senkit milyen a haja a gyereknek, meg ráadásul még morognak is miatta.

Felesleges időpocsékolásnak tartom így.Biztos nem szórakoznék ezzel minden reggel.

Nyilván alkalmakra, családi összejövelre tök rendben van.

Engem inkább az izgatna, hogy az óvónő szerint problémás a gyerek viselkedése!A haja most másodlagos, szerintem az óvónőnek is ez az alapproblémája, mert csak a haja miatt nem mondaná, hogy nehéz a gyerekkel bírni.

2017. máj. 12. 18:56
 19/55 A kérdező kommentje:

Köszönöm azt, aki legalább egy picit átérzi, hogy ez azért elképesztő. Szegénykémmel ő van egész nap, gondolom, hogy mit kaphat majd ezek után, mármint abból kiindulva, ahogy róla beszélt (hogy nyafog, meg "túl divatos"). Csak ettől félek, és csak MIATTA bántam meg, hogy nem voltam képes elhallgatni a hülyeségét.

A párom egyébként velem ért egyet, csak szerinte majd ezek után még ellenségesebb lesz velem. Remélem a gyerekkel azért nem próbál meg a mi konfliktusunk miatt gonoszkodni. Szerencsére a lányom nem hallotta, tehát nem érzékelt ebből semmit, mivel én lenyugodtam délutánig. De majd azért figyelek arra, hogy miket mesél.

De azért álljon már meg a menet! Azt írjátok, hogy ez nem gyakori jelentség és én is ezt láttam a csoportot végignézve (előtte sosem figyeltem). Akkor mondja már meg nekem valaki, hogy amíg mondjuk ülnek ebédnél, vagy ameddig ebédhez készülődnek, vagy mondjuk 11 utána ha elmegy mellette miért esik nehezére kihúzni egy-egy gumit és erről hallgatni? Mivel mint látjuk ez nem minden kislánynál van így. Most mit gondolt? Hogy közli ezt velem ilyen stílusban, úgy beszél a lányomról, mintha egy kis ... lenne és akkor majd én holnaptól az ő utasítására változtatok? Vagy mi?

Esküszöm ma este lemérem meddig tart kihúzni 10 db gumit a hajából pedig ennyi sosincs benne.

2017. máj. 12. 18:58
 20/55 anonim ***** válasza:
70%

Anyósom óvodájába kéne vinned a lányod. Ő mindig meséli hogy a kedvencei milyen ruhában voltak, milyen a frizurájuk. Más nem is nagyon érdekli, csak hogy a "jövő szépségkirálynői" (így hívja őket) hogy néznek ki. Szerintem fontos, hogy a gyerekek megtanulják hogy a külső nem minden. És az, hogy valakinek a haja nincs frizurába rendezve minden reggel, nem igénytelenség.

Bár lehet én meg anyósom miatt a másik irányba vagyok elfogult; mindenesetre szerintem jobb egy olyan óvónő aki túllát a "lányoknak szépeknek kell lenniük és ennyi elég is" szemléleten.

2017. máj. 12. 19:07
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!