Erre nincs "kapacitása" óvónéninek? Mennyire jogos? Sokat várok el tőle? Hosszú hajú kislányos anyukák, ti hogy csináljátok?
Van két lányom az egyik még bölcsis (2,5) a másik ovis (5).
Nem tudom nálatok hogyan lehet, de én minden reggel, mint a két lánynak megcsinálom a haját indulás előtt. Soha nem csak felkötöm, valamit mindig kezdek a hajukkal. Nem kell nagy dolgokra gondolni, de 5-10 perc alatt + pár szilikongumival csodát lehet tenni a hajukkal.
A kicsivel eddig soha semmi baj nem volt. Alvásnál a gondozónénik kiszedik a hajából és uzsi után újra felkötik mindegyik kislánynak. Ez külön program náluk délután, állnak sorba a gyerekek, persze nem úgy, mint én reggel, de ez teljesen rendben van.
A nagynál kaptam meg ma az óvónéni véleményét ilyen téren. Azt mondta, mikor meglátta reggel a kislányt, hogy ne haragudjak, de nézzem már meg a többi kislányt.Kérdeztem tőle, hogy mit kellene látnom. Erre mondta, hogy nem akar megbántani, de ez egy óvoda, nem kellene a kislánynak a haját tele tűzögetni minden reggel, meg telegumizni, mivel nekik ez problémát okoz, hogy ki kell szedegetni alvás előtt. Mondtam neki, hogy a lányomnak nyugodtan mondhatja, hogy azt a 2 hajcsatot (többet soha nem raktam bele) kiszedheti magának, azt a 6-7 db szilikongumit meg csak ki bírja szedni, annyi ideje csak van. Mindig mondtam nekik, hogy el is vághatják a gumikat, hogy ne kelljen kihúzogatni, bár az sem igazán okozhat gondot mivel szögegyenes a haja ( a kicsinek meg teljesen göndör mégsem problémáznak ezen). Azt is mondtam neki, hogyha alvás után nem kötik újra az nem gond, mert úgyis megyek érte, de van egy csomag vastag hajgumi a szekrényében, hogy esetleg egy copfot kössenek neki.
Ezen felül még azt is mondta, hogy szerinte nem jó értéket közvetítek a gyerek felé, mert látja a lányomon, hogy nagy akaratos és finnyás, elképzelni sem tudom, hogy milyen nehéz vele a többi gyerekhez képest, meg elgondolkodtató, hogy ötévesen közli, hogy "ez a felső nem passzol a nadrághoz", hogy miért gondolkozik ő ilyeneken, meg inkább hagynám reggel aludni ahelyett, hogy kötöm a haját. A probléma az, hogy óvónénit én ismerem korábbról és azért engedi ezt magának, bár eddig azt hittem felszínesen, de jó a viszonyunk. Mondtam neki, hogy pedig szívesen megcsinálnám óvónéninek is a haját, mivel lenne mit csinálni vele, szóval ne a gyerekemet figyelje.
Szerintetek is igaza van? Ez lehet problémaforrás? Erre nincsen ideje? Kiszedhetné ebéd előtt is, könyörgöm, kb 1 perc. Ti sem csináltok semmit a hosszabb hajú gyerekeitekkel? Csak én lennék ilyen? Akkor annál inkább nem értem, hogy miért nincsen egy perce erre.
Azt írod, kb 1 perc.
Ha van 10 kislány, akkor 10 perc csak a gumik kiszedése. Tehát csúszik 10 percet az alvás, de ez csak egy dolog. Vannak gyerekek, akik ilyenkor már nagyon fáradtak, nyűgösek. De még nem pihennek, mert hajgumiszedés van.
Hosszú hajú a kiscsoportos lányom, reggel 1-2 copfot kap, vagy épp egy hajpántot.
Én igazán sok mindent várok el az óvó néniktől, de ez pont a szülő dolga.
Nézz át a másik oldalra is egy kicsit.
Az én kislányomnak rövid, de csajos bob frizurája van. Egyszerūen nem tūri a csatot, gumit, a hosszú haj meg zavarja. A csoportjukban a többi kislány hosszú hajat viselt, voltak vagy egy tucatnyian.
Míg a 2 óvó néni a lányokat frizurázta, a dadus egyedül futkosott a balesetes pizsikkel, ágynemūkkel, öltöztetett, a fiúk rendetlenkedtek, az én lányom meg azt mesélte, hogy vele senki sem foglalkozik.
A lényeg, hogy a kis királynők szépek legyenek. Nem mondom, hogy mindenki vágassa le a gyereke haját rövidre, de az oviban frizura terén legyen alap az egyszerūség!
Ez a csoport idén elsős. A tanító néni még véletlenül sem fog frizurázni, önmaguknak meg még nem tudják rendesen megcsinálni. Tesióra viszont minden nap van. Hát mit mondjak, elég rendezetlen a kislányok külseje a nap végére!
Először is a 7 gumi a maximum, tehát a 8-10 gumit fogalmam sincs honnan vettétek, mivel annyit soha nem teszek a hajába.
Számomra ez azért kötekedés, mert írjátok ti is, meg én is ezt mondom, hogy túl sok ilyen "nagyigényű" lány ilyen téren nincsen. Akkor miért nem tudja megoldani? Miért nem tudja ebéd közben kihúzogatni, 11-kor mikor már tudják, hogy ebéd lesz, vagy amikor van 1 PERCE, mivel nem hiszem el, hogy nincsen egy perce vagy még annyi sem. 10 perc, húha! Maximum 10 perccel később feküdnének le? Akkor miért nem kaja előtt ejtik ezt meg, ha ez akkor probléma? Ne haragudjatok, de ezt nem tudom megérteni.
Hát konkrétan nekem lesülne a képemről a bőr, ha ilyennel odaállnék egy anya elé. A bölcsiben kb 10000x több probléma van, még ha kevesebb is a csoportlétszám, ott még sincsen ebből probléma. Pedig ott még fontosabb az, hogy minden időben történjen.
Volt már olyan, hogy óvónéni szóvá tett valamit nekem hasonló okokból. Akkor az történt, hogy amikor odaértünk az oviba akkor vettem észre, hogy az egyik legjobb cipőjét adtam rá. Mikor megláttam, nem akartam már hazamenni, mondtam neki, hogy aznap ha lehet, hagyja már ki a motorozást, mivel nem akarom, hogy a cipő orra egyetlen nem alatt lekopjon. A gyerek azt mondta, hogy jó. Aztán délután, szintén ez az óvónéni odajött, hogy a kislánynak "megfelelő cipőben kellene oviba járnia, ami nem akadályozza abban, hogy a csoporttársaival játszhasson". Mondtam neki, hogy egyetlen eset volt az akkori, nyilván nem fogom hófehér cipőben járatni egyébként sem oviba, de akkor véletlenül így alakult. De akkor is mi volt ez a számonkérés? Az a cipő konkrétan drágább, mint az enyém, ami ugyanolyan, csak felnőtt méretben. Miért probléma, hogy megkértem erre?
Szerintem kicsit sokat képzel magáról, mert ha még rendszeresen fordult volna elő! Ja nem, akkor sincs beleszólási joga.
Figyelj, van óvó néni, aki megoldja, van, aki nem. Mivel nem kötelessége, max megkérheted, és ha nem akar ezzel foglalkozni, el kell fogadnod.
Nem jó mindig szembe menni az árral, és még kevéssé jó erre nevelni a gyerekedet, mert piszkosul nehéz lesz számára később az alkalmazkodás.
A cipős sztoriról annyit, hogy a lányod nyilván szólt az óvó néninek, hogy nem motorozhat. Valószínūleg bántotta is, hogy nem teheti. Tudod, mindig az kell, amit éppen nem lehet.
Az, hogy te milyen cipőt adsz rá, az a te felelősséged, ahogyan az is, ha tönkreteszi. Neked kell erre odafigyelned, nem másnak.
Én úgy látom, te egy kicsit különbnek, egyedibbnek tartod magad és a lányodat másnál, és ez vált ki ellenérzést az óvónőből. Érdemes lenne kicsit visszább venni, mert ezzel ártasz a kicsinek is.
Akkor elmagyarazom.
Az en lanyomnak hosszu a haja, vagy 1 db gumival hatrafogom, vagy siman betesz egy hajpantot. SOHA nem kertem a hajaval kapcsolatban semmit. Megis szamtalanszor jott haza ket copffal, befont hajjal, ilyen-olyan frizuraval. Talad ki miert. Segitek: van egy percuk, sot tobb is ra. Vagy valamelyik ovoneninek, vagy valamelyik dadusnak. A te gyerekedre tudod miert nincs? Mert uuuuuutalnaki titeket mint a ...... Azt had ne magyarazzam el miert.
Hát nem tudom, hogy ki mit gondol, de ő egy közalkalmazott, ami azt jelenti, hogy nem csak azokat köteles ellátni, akik olyan tündérek, mint a te lányod (lehet).
Ráadásul, ezen a területen nincsen éles határ, hogy ez még a gyerek igénye, de az már nem. Ha tegyük fel,hogy én olyan kegyetlen vagyok, hogy megcsinálom rendesen a haját, nem ezen spórolok időt, akkor az én lányomnak az az igénye, hogy kiszedje a hajából alvás előtt, nem mint a másik gyereknek, akinek mondjuk teljes ruhacsere kell, mert bepisilt.
Ezenkívül, azért ne értsük már félre a dolgokat. Ő nekem ezt nem szívességből csinálja,nem jótékonysági keretek között, ő ezért pénzt vesz fel, nem ingyen kell neki a lányomat elviselnie.
Ezen kívül semmit sem kértem tőle, ez aztán nagy dolog, de tényleg.
Sajnálom szegény drágámat, még jó hogy hétvége van, bár legalább most a jövő héten úgy sem mennek sem oviba, sem bölcsibe, aztán majd meglátjuk, hogy hogyan reagál a dolgokra az óvónő.
Úgy érzem,hogy ez még nem lefutott kör, majd meglátjuk.
Szerintem egyrészt túlreagálod másrészt nincs benned egy fikarcnyi együttérzés sem.
Neked miért olyan fontos, hogy kettőnél több gumi legyen? Miért nem tudsz ezen túllépni?
Pl. rakhatnál bele kettőt amin valami bazinagy masni vagy a kedvenc figurája van és azzal is különlegessé teheted a frizuráját, ha ez neked fontos.
Miért nem tudsz valamilyen kompromisszumot kötni???
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!